Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 3D do 3tys, jaki kupic?

Dz0ny888

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie bo tu chodzi o temperaturę barwową. Samsung pewnie ma zimne fabryczne tryby i bez balansu bieli tego nie zmienisz za bardzo, nawet jak ustawisz na "ciepłą" temperaturę w opcjach. Panas może mieć na odwrót. Po kalibracji kolory wszędzie są identyczne (nie licząc lekkich odchyłek) i można ten aspekt "dobrych/złych kolorów"praktycznie wyeliminować z porównania. Liczą się tylko inne parametry.

[quote name='Krak_oN' timestamp='1384953177' post='2997638']
ale tego nie robią
[/quote]

nie zgadzam się, wszystkie panele są do siebie dość podobne i świeca dość podobnie (przynajmniej dla mnie)
a standard kalibracji jest generalnie jeden, po wykalibrowaniu tv/monitora dają praktycznie ten sam obraz.

to że domyślne ustawienia mają inaczej to tak, ale na płasko jak ustawisz, to powinno być prawie identycznie

[quote name='mttj' timestamp='1384990278' post='2998232']
to że domyślne ustawienia mają inaczej to tak, ale [b]na płasko jak ustawisz, to powinno być prawie identycznie[/b]
[/quote]

Ale jakie ''płaskie'' ustawienie masz na myśli, ustawienie kalibracyjne przy pomocy komputera, kolorometru itp, czy też zwykłe w menu na typowych zrównoważonych ustawianiach ?. No bo to jest zasadnicza różnica.

Zwykłe menu ustawione na "płasko" powinno dać "referencyjny obraz" panelu - które już mają zbliżony kolor. tylko czasami nie wiadomo dokładnie gdzie to płasko jest.

a co do kalibracji tak, Kolorymetr+PC dadzą praktycznie ten sam obraz.

[quote name='mttj' timestamp='1385034257' post='2998512']
[b]Zwykłe menu[/b] ustawione na "płasko" powinno dać "referencyjny obraz" panelu - które już mają zbliżony kolor. [b]tylko czasami nie wiadomo dokładnie gdzie to płasko jest[/b].
[/quote]

Jak zwykłe menu, to [b]pewnie tak jak pisał @don111 ''bez balansu bieli tego nie zmienisz '' [/b], nawet jak porównywałem Soniaki (czyli w obrębie jednego producenta) z różnych serii, to nawet każda seria na dokładnie tych (bez ruszania balansu bieli i być może jakiś innych zaawansowanych ustawień) samych ustawieniach ''grała'' barwowo nieco inaczej.

W sumie jak ktoś ma nastawy którymi zrobię Samsunga serii 6 na identyczne podobieństwo Soniaka W6 (a nawet odwrotnie) to chętnie bym to sprawdził. Pewnie łatwiej je skalibrować do wzorcowych plansz tak aby chodziły bardzo podobnie (ale całkiem inaczej niż chodziły w oryginale) niż zrobić tzw zamianę miejsc tj z Samsunga zrobić Soniaka i odwrotnie.

[quote name='Mylagos' timestamp='1384898813' post='2997284']
Można oglądać 3D mając 42 czy 46 cali. Wszystko wtedy zależy od odległości z jakieś usiądziemy - w tym przypadku to najlepiej tak 2-2,5 metra nie więcej, aby dostrzegać szczegóły. No i oczywiście inną sprawą jest też to z jakim 3D mamy styczność. Pasywne 3D ( zastosowane w W805 ) będzie miało mniej szczegółów ( przez spadek rozdzielczości) niż to aktywne ( tutaj za przykład podam W905). Inną kwestią jeszcze jeszcze jakość materiału.
[/quote] Jak dla mnie to 46 cali to za duza jest odl. 2,5 m , nie wspomne o 42 calach, ja mam 55 cali i 4,5 m i jest to naprawde minimum przez duze M, a znowu jak sie przysunie blziej to daleko beda glosniki surrandowe, a chyba nie w tym rzecz zeby siedziec z oczami w ekranie... nie wspomne ze wtedy efekty dzwiekowe juz beda inaczej slyszalne..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

[quote name='Krak_oN' timestamp='1385043852' post='2998638']
Jak zwykłe menu, to [b]pewnie tak jak pisał @don111 ''bez balansu bieli tego nie zmienisz '' [/b], nawet jak porównywałem Soniaki (czyli w obrębie jednego producenta) z różnych serii, to nawet każda seria na dokładnie tych (bez ruszania balansu bieli i być może jakiś innych zaawansowanych ustawień) samych ustawieniach ''grała'' barwowo nieco inaczej.

W sumie jak ktoś ma nastawy którymi zrobię Samsunga serii 6 na identyczne podobieństwo Soniaka W6 (a nawet odwrotnie) to chętnie bym to sprawdził. Pewnie łatwiej je skalibrować do wzorcowych plansz tak aby chodziły bardzo podobnie (ale całkiem inaczej niż chodziły w oryginale) niż zrobić tzw zamianę miejsc tj z Samsunga zrobić Soniaka i odwrotnie.
[/quote]

to powinno być gdzieś po menu - w najtańszych jest, albo rozbite na RGB, albo warm, cold, neutral, itp...
rzuciłem okiem na tego samsunga po necie - i tu się pojawił niespodziewany problem - to chyba jest matryca TN (ja byś model wkleił to może by się dało w necie poszukać co to),
czyli okrutne zło.
Jako tako nawet TN daje się skalibrować - i daje ok obraz (tylko na wprost i tylko z daleka), tylko odwzorowanie barw często bywa na tyle niskie (coś jak tani laptop) że już to widać.

akurat tego samsunga może się nie dać na tyle ustawić żeby dogonił nawet (też nie najlepsze) MVA z Sony, to (chyba) matryca TN, taniej się nie da.

ale cokolwiek ponad 1000pln do 32' czy cokolwiek ponad 1.8k do 42/46' byle matryca IPS/PVA się dać się powinno

Jest jednak dosyć podobne ustawienie dla Samsung 6300 i Sony W6, akurat w Saturnie stały obok tak ustawione, Samsung był w trybie standardowym a odcień kolorów ustawiony na zimny a Sony ustawiony był w trybie żywy a kolor chyba neutralny, przerzucałem kilka kanałów i wtedy obraz był na tym trybie dosyć zbliżony ale nie identyczny ale potem było jakieś ujęcie gdzie na Sonym zieleń bardziej wpadała w fosfor, no ale to już jest tryb żywy. Tak czy inaczej niezła jest to dysproporcja trybów standardowy i żywy. Ciekawe czy dałoby się je jeszcze dokładniej do siebie zbliżyć.

to wygląda tak, ze tu żadne temperatury barwowe czy inne głupoty nie mają znaczenia.

jak oddzielnie "pomierzysz" nawet na oko dokalibrowywując od telefonu komórkowego czerwony, zielony i niebieski - każdy w kilku
punktach to muszą dać ekstremalnie zbliżony obraz.

Samsung 6300 bez rozmiaru matrycy, też nie rozkodujemy typu panelu :(, tylko przy tych 3D z okularami migawkowymi to jest za duża pewność ze to TN....
a te nawet koloru mogą nie dać (ale czasem dają - tylko na wprost).

tylko W6 (przynajmniej 32' - MVA) wyznacznikiem koloru nie jest (no, ok dobrze na wprost wypada), rozkłada go prawie wszystko w cenie do 1400pln

Kwestia ustawień obrazu jest tematem na naprawdę bardzo długie rozmowy. Tak naprawdę na większości dobrej jakości ekranów można uzyskać prawie taki sam obraz ( mam tu namyśli taki po profesjonalnej kalibracji czyli jak najbardziej realistyczny ). Inną sprawą jest to, że nawet dwa różne egzemplarze tego samego modelu wymagają innych ustawień by uzyskać podobny obraz. Dodatkowo osobiście odradzam porównywać, modele w sieciowych sklepach, oświetlenie w takich miejscach dosyć mocno zaburza postrzeganie obrazu.
Sam miałem możliwość porównać w warunkach domowych stojące obok siebie W905 i HX850. Różne bardzo ustawienia ale udało się znaleźć takie by obraz był zbliżony do siebie ( nie zaprzeczę że na bardzo wysokim poziomie - osobiście bardziej mi się spodobał ten generowany przez W905).

Wracając co do kwestii odległości z jakiej się ogląda. Te odległości o których pisałem są mnie więcej takie, aby nie tracić szczegółów podczas oglądania materiałów w rozdzielczości HD. Jednak nie można tego przyjmować jako czegoś obowiązkowego - każdy jest inny i będzie miał inne preferencje :)

[quote name='mttj' timestamp='1385159177' post='3000023']
to wygląda tak, ze tu żadne temperatury barwowe czy inne głupoty nie mają znaczenia.
[/quote]

Przy zmianie temperatury w Samsungu na inną niż zimny w trybie standard, obraz tracił podobieństwo do Sony, tylko kurcze nie jestem pewny czy w Sony temp barwy była na 100% w neutralnym trybie kolorów, bo tryb żywy w Sony był ustawiony na pewno.
Samsung to był model 6300 tylko znowu nie pamiętam czy nie był przypadkiem 300 z hakiem.

EDIT:

Patrzyłem na stronkę i w tej wielkości są dostępne te modele :

SAMSUNG UE40F6320
SAMSUNG UE40ES6340

I to był chyba ten pierwszy a Sony W6 42''

A, jeszcze jedno wcześniej (tj nie dzisiaj) porównywałem z wyższymi modelami Samsunga serii 6 ale w porównywalnych trybach i pewnie dlatego tonacje znacznie bardziej się różniły tj były zupełnie niepodobne (czyli możliwe że trzeba ustawiać w nieporównywalnych trybach), teraz już było większe podobieństwo co nie znaczy tak samo ale nie myślałem że nawet takie będzie.

dobra świat powariował ;)
nie jestem w stanie w kilka chwil znaleźć jakie to typy matryc, choć fakt migawkowego 3D mocno wskazuje że tylko TN wyrobi (i jest ban na parametry kątów, kontrastu - nigdzie ich nie ma = chyba TN)

Co do tonacji itp... w obrazie masz tylko kilka parametrów: pokrycie koloru (powiedzmy że 90% NTSC) , kontrast (zazwyczaj 1:1000), kąty (zazwyczaj 176/176), bity (zazwyczaj 6, 8 lub 10) i to tyle.
co do kolorów dla hardkorów można sobie sprawdzić gdzie położenie R, G i B jest na CIE (ale to się nie różni dużo).

w praktyce to się ogranicza do tego jaki typ matrycy (z tym że np. nowe TN bywają lepsze od starych MVA) jest i jakie (CCFL,W-LED,WGC-CCFL,RGB-LED)podświetlanie (jeszcze czy równe) i tyle.
to jest dość proste, i się zaraz jeszcze bardziej uprości przy oledach :)

tylko ja naprwdę zgłupiałem jak w LG pozycja neutralna w czymś tam to było 80/100, a "wyostrzanie" było w zakresie 11..100 a rozmywanie obrazu 1..9 - "nie dotykaj" to 10/100
i kilka innych szaleństw (bardzo kiepskich) programistów tam jest - coś jak byś posadził studenta 2 roku "aaa... zrób coś tam, i tak nie sprawdzę, bo czasu nie mam, zrobisz co zrobisz"
a potem idzie partia 150 000 telewizorów z tym softem.

Jeszcze dodam że o ile dobrze pamiętam, to dla trybu standard i w tonacji zimnej, ustawiania ogólne w samsungu były nieco bardziej stonowane niż w Sony w trybie żywym, myślę że dobrze to pokazuje specyfikę strojenia Samsungów a kiedy ustawisz tryb żywy również w Samsungu to można sobie wyobrazić jak bardzo wzrasta intensywność kolorów. W tv widziałem jeszcze ustawienia gamut, ale tego nie ruszałem.

Szkoda że nie ma czegoś takiego dla tv jak było dla monitorów crt, tj możliwość wgrania dodatkowych profili ustawień kolorów typowych dla różnych marek i wtedy możnaby sobie wygodnie przełączać takie profile bez stawiania obok tv innej marki w celu ustawienia specyfiki podobnego obrazu który nam bardziej przypadł do gustu.

W ogóle porównywanie kolorów, jest całkowicie pozbawione sensu.
Można ustawić dokładnie takie same (albo prawie dokładnie takie same, z lekkimi różnicami pomiarowymi ale już bardzo trudne do odróżnienia nawet łeb w łeb).
Także jak widzisz ładne kolory na jednym telewizorze, to możesz być pewny, że ten brzydko odbierający także może mieć takie. To tylko i wyłącznie kwestia wyrównania poziomów RGB, takie ustawienia ma praktycznie każdy model.
Zamiast na kolorach radzę się skupić tylko i wyłącznie na ustawieniu podświetlenia i kontrastu (kontrast na max, podświetlenie na min.) - ocenisz kontrast natywny i czerń.
To ma może lekki wpływ na kolory (nie na ich prawdziwość), na ich głębię - jeśli jest wyższy kontrast to ciemniejsze kolory będą żywsze.
Do tego warto porównać kąty i kolejna ważna sprawa - pobawić się systemami ruchu, najlepiej z zewnętrznego źródła (nie z usb).

[quote name='don111' timestamp='1385223324' post='3000671']
...Można ustawić dokładnie takie same (albo prawie dokładnie takie same, z lekkimi różnicami pomiarowymi ale już bardzo trudne do odróżnienia nawet łeb w łeb).
Także jak widzisz ładne kolory na jednym telewizorze, to możesz być pewny, że ten brzydko odbierający także może mieć takie. To tylko i wyłącznie kwestia wyrównania poziomów RGB, takie ustawienia ma praktycznie każdy model...
[/quote]

Czyli co, twierdzisz że da się ustawić dowolny tani model na matrycy VA, kolorystycznie identycznie do np topowego LG IPS ?.

[quote name='Krak_oN' timestamp='1385226955' post='3000713']
Czyli co, twierdzisz że da się ustawić dowolny tani model na matrycy VA, kolorystycznie identycznie do np topowego LG IPS ?.
[/quote]

Na matrycy VA się nie da!, matryce VA to możliwe że miałem w poprzednim aucie - bo miało kolorowe LCD do kompa i navi i był z lat 90' ;)

ale tak - da się ustawić cholernie zbliżony kolor (albo praktycznie taki sam jeśli zakres barw będzie taki sam, lub większy) mając bardzo tani TV PVA lub IPS. MVA już niekoniecznie zwłaszcza tanie.
Te bardziej normalne (tańsze, na W-LED) LG nie mają tak odjechanych kolorów, i da się to gonić "czymkolwiek" - już pomijając ze LG są jednymi z tańszych.

[quote name='mttj' timestamp='1385238633' post='3000938']
[b]Te bardziej normalne (tańsze, na W-LED) LG nie mają tak odjechanych kolorów[/b], i da się to gonić "czymkolwiek" - już pomijając ze LG są jednymi z tańszych.
[/quote]

Tj co miałeś na myśli mówiąc że [b]''tańsze, na W-LED) LG nie mają tak odjechanych kolorów'' [/b]ale w odniesieniu do czego, do topowego LG IPS czy jakichś innych wysokich modeli na innych matrycach ?.

EDIT:

Już w ten sposób pytam, jak słyszę że każdy LCD można ustawić tak samo pod względem kolorów i skali odcieni itp. Czerń to już inna sprawa, bo tu IPS nieco odstaje, chociaż czytałem że topowe modele niekoniecznie.

Miałem na myśli że mało matryc z RGB-LED LG robi ;) a na W-LED cudów nie ma.

Generalnie każdy za grosze co ma dobre parametry "na papierze" daje się się ustawić "tak samo" jak te super drogie kolorystyką,
a potem wylezie że w ciemności podświetlanie nie równe ;)
oczywiście nie przeskoczymy przestrzeni barw (landrynkowości tych super drogich), ale kolorystyka "na oko" będzie taka sama.
tylko ani czerwony, zielony czy niebieski nie będzie miał takiej intensywności.

są skrajności gdzie ciężko na przykład SHARP IPS 32' (za około 1100 czy jakoś tak), już się ciężko do tego zbliża, bo ten czarny to już szary,
ale naprawdę szary (i tak obraz na nim wygląda lepiej od Sony W6 MVA tak ogólnie, na wprost oczywiście lepiej W6).

[quote name='mttj' timestamp='1385244073' post='3001074']
...oczywiście nie przeskoczymy przestrzeni barw (landrynkowości tych super drogich), ale kolorystyka "na oko" będzie taka sama.
tylko ani czerwony, zielony czy niebieski nie będzie miał takiej intensywności...
[/quote]

A przecież w kalibracji chodzi o naturalne oddanie barw a landryna i super lampa (intensywnosć) jest dostępna bez problemu w większości samsungów a już zwłaszcza w trybie żywym. Tak jak wcześniej pisałem, w Samsungu tryb standard w trybie koloru zimnym na zrównoważonych ustawieniach był podobny do Sony w trybie żywym na bardziej podkręconych ustawieniach.

[quote name='Krak_oN' timestamp='1385226955' post='3000713']
[quote]Wyświetl postUżytkownik don111 dnia 23.11.2013 - 17:15 napisał
...Można ustawić dokładnie takie same (albo prawie dokładnie takie same, z lekkimi różnicami pomiarowymi ale już bardzo trudne do odróżnienia nawet łeb w łeb).
Także jak widzisz ładne kolory na jednym telewizorze, to możesz być pewny, że ten brzydko odbierający także może mieć takie. To tylko i wyłącznie kwestia wyrównania poziomów RGB, takie ustawienia ma praktycznie każdy model...[/quote]
[/quote]
Oczywiście że tak, pod warunkiem że tv ma odpowiednio dokładne możliwości ustawienia takich rzeczy, czyli przynajmniej 2-punktowy balans bieli, a najlepiej 10-punktowy.
Może nie w 100% identycznie kolory da się ustawić, bo każdy tv ma mniejsze/większe odchyłki wychwytywane pomiarami, ale nie będą to odchyłki znaczące dla oka, o których powiesz, że widzisz wyraźnie, że ten czy drugi tv ma bardziej "ciepłe" czy bardziej "żywe" kolory. Miałbyś trudności z odróżnieniem jednego tv nawet gdyby stał obok drugiego. Obojętne czy to IPS czy PVA czy nawet TN, te tv będą się różniły ale w innych aspektach. Same kolory to też nie wszystko, ale to co opisujesz teraz na podstawie obserwacji w sklepie jest bez sensu (odnośnie kolorów). Nas przy takim sklepowym porównaniu powinny interesować jedynie - kontrast (czerń), kąty, równomierność podświetlenia (clouding), działanie systemu poprawy ruchu, obecność opcji do szczegółowej kalibracji (kolory, gamma).

[quote name='don111' timestamp='1385258937' post='3001246']
Oczywiście że tak, pod warunkiem że tv ma odpowiednio dokładne możliwości ustawienia takich rzeczy, czyli przynajmniej 2-punktowy balans bieli, a najlepiej 10-punktowy.
Może nie w 100% identycznie kolory da się ustawić, bo każdy tv ma mniejsze/większe odchyłki wychwytywane pomiarami, ale nie będą to odchyłki znaczące dla oka, o których powiesz, że widzisz wyraźnie, że ten czy drugi tv ma bardziej "ciepłe" czy bardziej "żywe" kolory. Miałbyś trudności z odróżnieniem jednego tv nawet gdyby stał obok drugiego. Obojętne czy to IPS czy PVA czy nawet TN, te tv będą się różniły ale w innych aspektach. Same kolory to też nie wszystko, ale to co opisujesz teraz na podstawie obserwacji w sklepie jest bez sensu (odnośnie kolorów). Nas przy takim sklepowym porównaniu powinny interesować jedynie - kontrast (czerń), kąty, równomierność podświetlenia (clouding), działanie systemu poprawy ruchu, obecność opcji do szczegółowej kalibracji (kolory, gamma).
[/quote]... czyli mówiąc krótko się nie da, bo niejeden tani TV ma żałosne opcje regulacji.

W poniższym teście piszą że Samsung nie jest tak szczegółowy jak Sony pod względem oddania detaliczności faktur. Przynajmniej dotyczy to tych konkretnych modeli.

[url="http://www.whathifi.com/review/samsung-ue40f6500"]http://www.whathifi.com/review/samsung-ue40f6500[/url]

''It also loses out when it comes to detail, with the Sony KDL-42W805 doing a more convincing job of reproducing the texture of Spider-Man's mask.''

[quote name='Krak_oN' timestamp='1385155637' post='2999985']
Jest jednak dosyć podobne ustawienie dla Samsung 6300 i Sony W6, akurat w Saturnie stały obok tak ustawione, Samsung był w trybie standardowym a odcień kolorów ustawiony na zimny a Sony ustawiony był w trybie żywy a kolor chyba neutralny, przerzucałem kilka kanałów i wtedy obraz był na tym trybie dosyć zbliżony ale nie identyczny ale potem było jakieś ujęcie gdzie na Sonym zieleń bardziej wpadała w fosfor, no ale to już jest tryb żywy. Tak czy inaczej niezła jest to dysproporcja trybów standardowy i żywy. Ciekawe czy dałoby się je jeszcze dokładniej do siebie zbliżyć.
[/quote]

To konkretnie był model Samsunga: UE40F6320 ale powyżej podane przeze mnie ustawienie na wyższych Samsungach np serii 6600 coś tam, daje praktycznie Soniakowy (tj W6 VA) charakter obrazu, oczywiście jest minimalna różnica ale bez większego znaczenia bo tyle to już można pobawić się w dokładniejsze podstrojenie. Wcześniej myślałem że jakiekolwiek podobieństwo obrazu jest całkowicie wykluczone. Sprawdźcie to porównajcie i dajcie znać na ile uważacie że jest wtedy zbliżony charakter.

Maciej odradza Sharpy :

[url="http://hdtvpolska.com/topic/31742-mikrofalowka-i-pralka-jest-to-i-tv-trzeba-zmienic-pytanie-na-jaki/"]http://hdtvpolska.com/topic/31742-mikrofalowka-i-pralka-jest-to-i-tv-trzeba-zmienic-pytanie-na-jaki/[/url]

• 2 tygodnie później...

Poniżej jest artykuł Sony z linkami do testu porównawczego jakości Sony i Samsunga, co o tym myślicie ?

[url="http://community.sony.com/t5/Born-a-Bloggin-Man/TV-Comparison-Sony-vs-Samsung/ba-p/188053"]http://community.sony.com/t5/Born-a-Bloggin-Man/TV-Comparison-Sony-vs-Samsung/ba-p/188053[/url]

[quote name='Krak_oN' timestamp='1387021770' post='3019979']
Poniżej jest artykuł Sony z linkami do testu porównawczego jakości Sony i Samsunga, co o tym myślicie ?

http://community.sony.com/t5/Born-a-Bloggin-Man/TV-Comparison-Sony-vs-Samsung/ba-p/188053
[/quote]

Na powyższe pytanie a także kilka innych ciekawych i istotnych pytań, odpowiedział wczoraj Maciej na swoim forum :

[url="http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/wielkie-por-wnania/mega-test-samsung-46f8000-kontra-sony-kdl-46w905-r206?st=75"]http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/wielkie-por-wnania/mega-test-samsung-46f8000-kontra-sony-kdl-46w905-r206?st=75[/url]

[quote name='HQ150' timestamp='1387186181' post='3021750']
Krak_oN
A te testowane TV to są propozycje do 3tzł?
[/quote]

No tak, ale tak się jakoś tutaj bardziej ogólny wątek rozwinął, ale pytania do Macieja też były o tańsze modele niż te z testu, tak że myślę że w miarę zdrowa proporcja jest zachowana.

Gość Gość

(Konto usunięte)

A test który podlinkowałeś, jak zwykle na tej stronie, napisany stronniczo.
Natomiast konkluzja z niego jest jak najbardziej godna przeczytania. Topowe TV LCD, na przyszły rok, nie mają w dalszym ciągu startu do przyzwoitej plazmy, niestety.
Przykre to, zwłaszcza w obliczu, że już nie doczekamy się na nowe modele plazm Pansonica.

Chodzi konkretnie o te odpowiedzi z pod testu :
--------------------------------------------------------------
[b]pytanie:[/b]

Według poniższego artykułu i podanych testów, (wszystkie modele ? ...a jeśli nie to które) Samsungi mają problem z oddaniem odcieni kolorów i szczegółowości w porównaniu z telewizorami Sony:
[url="http://community.sony.com/t5/Born-a-Bloggin-Man/TV-Comparison-Sony-vs-Samsung/ba-p/188053"]http://community.sony.com/t5/Born-a-Bloggin-Man/TV-Comparison-Sony-vs-Samsung/ba-p/188053[/url]
Czy to prawda, a jak tak to czy tyczy się to tylko wyświeltania fotek podanych z zewnątrz czy też ogólnie dotyczy to obrazu z jakiegokolwiek źródła ?.
--------------------------------------
[b]Maciej Koper[/b]

Nie ma żadnego problemu z poprawnym wyświetleniem tych plansz na Samsungu. To jest test na ustawieniach fabrycznych, nawet prowadzący powiedział na początku, że testuje telewizory na ustawieniach domyślnych, bo "większość osób tak ma". Nie interesowała go żadna kalibracja, nawet amatorska na darmowych planszach.
-----------------------------
[b]pytanie: [/b]

Dziękuję za odpowiedź.
Interesowałoby by mnie jeszcze nieporuszone w artykule zagadnienie porównania jakości skalowania obrazu SD, tj chodzi mi ogólnie o porównanie modeli Sony z X-Reality Pro vs Samsungi poczynając od serii 6. W wielu testach piszą że skalowanie SD Sony jest znacząco lepsze niż to w Samsungach, ja w sumie (porównywałem w saturnie na tv naziemnej) to jakiejś specjalnej różnicy np Sony W8/W6 50 w wersji 3D do Samsunga F-6640 na średniej jakości sygnału nie zauważyłem, czy jest to kwestia dokładniejszych ustawień skalera Sony czy też może nie mam może jeszcze wprawy (albo akurat materiał był niezbyt nadający się) by zauważyć znaczącą różnicę w jakości skalerów Samsunga vs Sony na korzyść Sony ?.
-------------------------
[b]Maciej Koper [/b]

Różnice w jakości skalerów trzeba oglądać pod lupą.
Różnice widzialne robią się dopiero jak załadujesz jakiegoś poprawiania krawędzi, ostrości, uwydatniania szczegółów itp. te rzeczy faktycznie lepiej robi Sony. Jeśli jesteś fanem bądź co bądź sztucznego wyostrzania (nie twierdzę, że nie wygląda to atrakcyjnie) to lepiej pasuje Sony.
---------------------------
[b]pytanie: [/b]

Tak, całokształt wiedzy jest teraz zdecydowanie bardziej pełny. Jednak jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy jest prawdą to co twierdzą w niektórych testach że modele Sony (w materiałach HD) co najmniej od modelu W8, wyraźnie szczegółowiej odtwarzają faktury i tekstury od modeli Samsunga F6500 6640 ?.

Następna kwestia, to to że w bezpośrednim porównaniu Soniaków z Samsungami można zauważyć pewne zabarwienie czerni w Samsungach względem modeli Sony, czy to na szybko w ustawieniach można zniwelować ? .

Jeszcze nurtuje mnie taka kwestia że na konkurencyjnym forum twierdzą że Panas ET60 lepiej skaluje obraz SD niż Sony W8 (i inne ?) a także ma znacząco lepszą płynność ruchu (tj ogólnie lepszy upłynniacz). Jednak twierdzą że pozostała jakosć jest lepsza w Sony.

Podaję linka do tej dyskusji (w regulaminie nie widziałem przeciwskazań) :
[url="http://www.hdtv.com....dl-47w805a.html"]http://www.hdtv.com....dl-47w805a.html[/url]

No i jeszcze jest kwestia wyświetlania fotek w Samsungach, ponoć coś z tym tematem nie jest w pełni dopracowane w Samsungach w odniesieniu do pozostałych marek.

No i na razie ostatnie pytanie, tj czy uplynniacze w Samsungach poczynając od modeli 6500 można ustawić tak aby nic nie odstawały jakością działania od systemu motionflow Sonego (no może poza W9 z 200HZ matrycą), czy też może jakość działania upłynniacza Sonego jest całkowicie poza zasięgiem upłynniaczy Samsunga bez względu na jego ustawienia ?.
---------------------------------
[b]Maciej Koper[/b]

1. Nie to nie prawda. Tekstury wyglądają tak samo na F6500 co na W8. Śmiem twierdzić, że nawet lepiej wyglądają na Samsungu z uwagi na wyższy kontrast, który przekłada się na ostrość. Oczywiście pod warunkiem, że ustawienia ostrości i innych dopalaczy są "zneutralizowane". Jeśli chcemy coś podostrzać to inteligentniej robi to Sony.

2. Zarówno Sony jak i Samsung mają pewien zafarb na czerni, który staje się jeszcze gorszy pod kątem. Taka to natura LCD

3. Gadanie o wybitnym skalowaniu w jakiejś marce to bujda na kółkach, którą w dodatku ciężko obalić, więc każdy może sobie uprawiać wolną amerykankę. Prawda jest taka, że dobre (technicznie) skalowanie mają Samsungi. Prawdą też jest to, że mało kogo skalowanie dotyczy, bo w przypadku gdy posiadamy zewnętrzny tuner telewizji to przecież on przeskalowuje każdy kanał do 1080i. TV może co najwyżej upiększyć. Myślę, że na konkurencyjnym forum gdzie poziom merytoryczny jest dyskusyjny właśnie chodzi im o sytuację, gdy pracuję wszystkie dopalacze (a może nawet tryb dynamiczny)

4. Nie wiem jak z fotkami, kiedyś chyba seria ES8000 nie ładowała w pełnej rozdzielczości, ale za to bardzo szybko.

5. Da radę ustawić całkiem dobrze. Artefaktów jest trochę więcej niż w Sony, ale i dużo więcej opcji konfiguracji, więc może nawet lepiej. BTW. 200Hz w Sony W9 na prawdę niedużo daje.
-------------------------------
[b]pytanie:[/b]

Tak jeszcze co do skalerów ,to nie wiem na ile jest w tym prawdy, ale na Chorwackim portalu testowym, to o ile jakość skalerów Sonego oceniają na bardzo dobry to już skalery LG oceniane są jako doskonałe , tj że wyjątkowo ostry obraz dają te jego skalery.

A tak jeszcze odnośnie jakości działania upłynniaczy to możnaby się postarać je jakoś uszeregować w kolejności/zależności, poczynając od tych najlepszych jakościowo a kończąc na tych dających najmniej naturalny obraz ? np takich firm jak Sony, Samsung, LG, Panasonic, Philips itp ?.
--------------------------------
[b]Maciej Koper [/b]

Możliwe, że taka ocena jest słuszna. Nawet jeśli to różnice są bardzo małe, a dla lwiej części użytkowników wcale nieistotne, bo mają zewnętrzny tuner.

Co do upłynniaczy to:
1. Sony
2. Samsung/LG
3. Panasonic
4. Toshiba/Sharp
5. Philips
----------------------------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.