Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie odnośnie wzacniacza

guerreros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio zakupiłem wzmacniacz saba mi215 odziwo przeszedł on moje oczekiwania co do dzwięku niezawodnośći i jakości więc postanowiłem że przydał by mu się mały tuning optyczny aby że tak powiem postawić kropkę nad i, dokładnie chodzi o diody są czerwone a powinny być niebieskie wg mnie jakie parametry powinny mieć , następne kwestia to wejścia rca tape monitor i tu pytanie czy mają czułość taka jak wejsćia DIN czy może mniejszą, trzecie pytanie filtr rumble co on filtruje?

dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/106131-pytanie-odno%C5%9Bnie-wzacniacza/

Kolor diod to rzecz gustu (dla mnie niebieskie raczej by odpadały) ale o gustach się nie dyskutuje. Możesz wstawić dowolną diodę byle średnica była taka sama jak tej wymienianej (musi pasować do mocowania) i odpowiednio podłączyć. Jeśli będzie za mocno świeciła zwiększ rezystor ograniczający prąd a jeśli za słabo zmniejsz.Czułość wejść masz w instrukcji obsługi to sprawdź.

Właśnie wyczytałem że odcina poniżej 60hz, subsonic też jest ale on z kolei obcina 7khz w górę jeszcze co do tych wejść mam połączone przez rca tape monitor bo nie dysponuję kablem DIN (piątka) i okazało się że gdy podłączyłem z dvd czyli rca rca to wzmacniacz zaczyna "brać od 12ej" dopiero, a gdy podłączyłem do rególowanego wyścia słuchawkowego jako źródło okazało się że już na 8mej jest głośno i czysto dlatego zastanawiam się czy na DIN będzie też tak cicho, dopowiem że z instukcji wynika niby że mają taką samą czułość wszystkie wejścia.

Jeśli już to czułość wejść w standardzie DIN była wyższa niż w obecnym sprzęcie (ok.150-200mV) i standardowa impedancja obciążenia była wyższa niż obecnie (220-680kOhm). Powinieneś kupić kabel przejściowy RCA - DIN, wszystko powinno być OK. Twoje problemy wynikają pewnie z podłączania do gniazd tape monitor, a nie do wejść głównych. Nie kombinujcie z żadnymi rezystorami szeregowymi bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Faktycznie dziwne. Sygnał z współczesnych CD jest bardzo wysoki i powinien wysterować każdy typowy wzmacniacz. Napisz czy wcale nie jesteś w stanie uzyskać odpowiedniego poziomu głośności, czy możesz, ale na bardzo odkręconym potencjometrze? Jaki to philips?

Pozdrawiam

Powinieneś kupić kabel przejściowy RCA - DIN, wszystko powinno być OK. Twoje problemy wynikają pewnie z podłączania do gniazd tape monitor, a nie do wejść głównych

mam dokładnie tak jak piszesz, jak podłącze do din to się okaże bo z tego co pamiętam dawno temu miałem unitre pw 7010 i tam din grały głośniej od tape monitor dodam jeszcze że to tape monitor to chyba służy do jakiegoś nagrywania czy coś... jest tam rec i play

Guerreros, czy Twój wzmacniacz nie ma zdublowanych gniazd na tylnej ściance? Serwisówka podaje że powinny być, zwarte DIN z RCA. Chyba że były różne wersje. Czułość z tego co się doczytałem to 190 mV.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tak to wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Guerreros, z twojego zdjęcia i schematu wynika że masz zdublowane gniazda RCA i DIN - jeden do jednego. Nie rozumiem czemu kombinujesz z gniazdami DIN jak masz równolegle RCA.

Audiotetryk, to że wzmacniacz pracuje na pełnej mocy z potencjometrem ustawionym pośrodku to zupełnie normalne. Chciałbyś żeby pełna moc była na początku skali? Po to jest prawie cały obrót potencjometru żeby można było precyzyjnie wyregulować głośność. Ideałem byłoby żeby maksymalna moc była na końcu skali. Czułość wejść i położenie gałki potencjometru nie ma nic do dynamiki sygnału.

czyli wszystko jedno gdzie podłącze bo też mi sie wydaje że te kabelki sie spotykają w jednym miejscu pozostaje mi jako źródło coś z regulowanym wyjściem słuchawkowym bo na aux- ach dużo kręcenia gałą chyba że jakieś cd z regulowanym wyjściem

• 1 miesiąc później...

rezystory jakie są za wejściem (tuner) mają wartość 5,6k teraz jeśli chcę zwiększyć czułość wejścia tuner, to jaką mniej więcej wartość zastosować? pasowało by tak o jakieś 30% głośniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.