Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Studio 100

Krzysztof Suchon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Okazyjnie kupiłem kolumny Paradigm Studio 100 z 2004r. Są rewelacyjne z dużym potencjałem i zapasem mocy.

Aktualnie posiadam wzmacniacz Arcam A80 i wydaje się że nie daje rady, prośba o opinie jaki wzmacniacz nadawał by się do tych kolumn.

Przy wyższych zakresach potencjometru zaczynają lekko dudnić jak można to tak nazwać może to wina pomieszczenia 4,5x4,5m czy są zbyt duże jak na taki pokój. Moja przygoda z muzyką rozpoczęła się niedawno więc potrzebuje też dobrać CD najlepiej z DAC myślałem o Audiolab 8200CD ale to kolejna inwestycja.

Teraz wzmacniacz prośba o uwagi.Witam

Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Okazyjnie kupiłem kolumny Paradigm Studio 100 z 2004r. Są rewelacyjne z dużym potencjałem i zapasem mocy.

Aktualnie posiadam wzmacniacz Arcam A80 i wydaje się że nie daje rady, prośba o opinie jaki wzmacniacz nadawał by się do tych kolumn.

Przy wyższych zakresach potencjometru zaczynają lekko dudnić jak można to tak nazwać może to wina pomieszczenia 4,5x4,5m czy są zbyt duże jak na taki pokój. Moja przygoda z muzyką rozpoczęła się niedawno więc potrzebuje też dobrać CD najlepiej z DAC myślałem o Audiolab 8200CD ale to kolejna inwestycja.

Teraz wzmacniacz prośba o uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/106349-paradigm-studio-100/

To zdecydowanie za duże kolumny na taką powierzchnię pomieszczenia odsłuchowego. Chyba tyle w tym temacie ...

Boję się że wymiana odtwarzacza CD albo wzmacniacza niewiele tu pomogą ...

Mimo że potrzebują mocnego wzmacniacza przy głośnym słuchaniu - nie są to jednak kolumny trudne do wysterowania. Jeżeli koniecznie chcesz je sobie zostawić - spróbuj postawić je na 20-30 centymetrowych podstawkach. Jeżeli nie chcesz wydawać na ten eksperyment pieniędzy - postaw je najpierw na próbę na 2 taboretach albo nawet na książkach. I maksymalnie - na ile możesz - odsuń od ściany. Jeżeli to nie pomoże - to już raczej nic.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pomieszczenia w formie kwadratu przysparzają sporo problemów w audio.

Wzmacniacz Arcama w dużej mierze też jest odpowiedzialny za granie jakie u siebie słyszysz.

Zadałem sobie trochę trudu :) poniżej masz opis.

http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/arcamdivaa80.pdf

>rydz

Ja przez długi czas miałem A90. Co ciekawe Audio w teście w wielu aspektach opisuje go inaczej niż A80.

Miałem też do kompletu CD73 i T61.

Wspólną cechą była na pewno przestrzeń podana głównie przez kolumnami i lekka dominacja średnicy. Dużo barwy i muzykalności. Bas na pewno nie jest punktowy. Jest raczej miękki i zaokrąglony. Może to powodować przy gęstszej muzyce problemy z analitycznością, szczególnie w niższym zakresie. Nie powinno jednak prowadzić do takich objawów jak opisuje autor wątku.

Dudnienie to raczej nie wina wzmacniacza - chyba, że ten jest uszkodzony. Podobnie jak kolega smog uważam, ze jest to kwestia akustyczna, a konkretnie problemem jest kwadratowy pokój. Pomieszczenia o takim kształcie mają chyba najgorszy możliwy rozkład rezonansów, co objawia się właśnie jako różnego typu problemy z reprodukcją basu. W takich pokojach trzeba stosować specyficzne ustawienie kolumn, aby chociaż częściowo zneutralizować te niekorzystne zjawiska. Możliwości są generalnie dwie:

1. ustawienie diagonalne - tak aby róg pomieszczenia znajdował się wewnątrz bazy stereo, a miejsce odsłuchowe mniej więcej na osi przekątnej pokoju wychodzącej z tego rogu. Przy czym nalezy starać się aby kolumny znajdowały się mozliwie jak najdalej od ścian. Chodzi o coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. ustawienie wg. metody tzw. złotych proporcji -

Ukryta Zawartość

W zależności od konkretnego pomieszczenia lepsze rezultaty będzie dawać pierwsza lub druga opcja, dlatego zawsze warto wypróbować obie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Dudnienie to raczej nie wina wzmacniacza <br />

Myślę że jednak może się do tego przyczyniać , przytoczę zaraz dwa fragmenty z opisu.

Co do kwadratu napisałem że to problem i dobrze że Kolega gonarek przypomniał o diagonalnym ustawieniu kolumn , trzeba próbować.

Teraz dwa fragmenty z opisu które MOIM zdaniem mogą przypisywac w sporym stopniu winę za taki dżwięk wzmacniaczowi.

"Zakres średnich tonów jest jednak problematyczny wydaje się , że złagodzenie barwy przełomu średnicy i góry poszło za daleko , to jednak można by przeżyć - dodalibyśmy jaśniejsze kolumny i po krzyku.

Do TEGO DOCHODZI JEDNAK USPOKOJENIE DYNAMIKI TEGO ZAKRESU.

Efektem tych zabiegów jest dżwięk wprawdzie przyjemny ale , POZBAWIONY WEWNĘTRZNEGO NAPIĘCIA.

Drugi ważny moim zdaniem fragment.

Arcam potrafi zagrać niskim basem któremu nie brakuje mocy , poniżej 40Hz jest on jednak zbyt miękki i niezborny ,

zakres500Hz jest z kolei dociążony co prezentuje , np nagranie gitar , gdzie w brzmieniu INSTRUMENTÓW EKSPONOWANE BYŁO RACZEJ PUDŁO REZONANSOWE NIŻ STRUNY.

Witam dzięki z uwagi wiele jest bardzo istotnych w tej chwili czekam na marmurowe podstawy które zamowilem w zakładzie kamieniarskim i kolce z tego wszystkiego widzę że muszę przemeblowac pokój

Jestem umówiony też na odsluch z kolega co ma wzmacniacz Zagra IV zobaczymy jaki będzie efekt.

Zdam relacje po weekendzie bo tylko wtedy jestem w domku

Proszę o kontakt w sprawie wzmacniacz pojawiła się oferta w tym wątku

Jesteś osobą nową na forum, więc możesz o tym nie wiedzieć, ale niestety Zagry mimo dobrego dźwięku są urządzeniami dość awaryjnymi, z bardzo kiepskim wsparciem serwisowym ze strony producenta, a na dodatek ciężko je później odsprzedać. Ku przestrodze proponuje przed ew. zakupem lekturę tego wątku:

Ukryta Zawartość

A przede wszystkim zanim zaczniesz żonglować sprzętem najpierw spróbuj ustawic kolumny wg. wczesniejszych wskazówek z tego tematu, bo równie dobrze może się okazać, że wcale nie trzeba zmieniać wzmacniacza. Ustawienie kolumn ma znacznie większy wpływ na dźwięk niż wzmacniacz - pamiętaj o tym. Warto byłoby też wypróbować granitowe cokoły pod kolumny.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.