Skocz do zawartości
IGNORED

Derwid czyli piosenki....Lutosławskiego!

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz pierwszy usłyszałem tę płytę tydzień czy dwa temu,w samochodzie w drodze do pracy.Była płytą tygodnia w radiowej dwójce.Usłyszałem ją i zafascynowałem się nią.Mam na myśli krążek CD Accord "Plamy na słońcu" Agaty Zubel,Andrzeja Bauera i Cezarego Duchnowskiego.To wybór 11 piosenek kompozycji W.Lutosławskiego,które napisał pod pseudonimem Derwid w latach 56-63 z panad 40 będących jego dziełem.Lutosławski w tym czasie pisał piosenki dorywczo,dla zarobku i później bagatelizował je a nawet niechętnie przyznawał się do ich autorstwa.Jak poszukałem niektórych tytułów w internecie to w tamtych czasach wykonywały je m.in. Rena Rolska,Irena Santor czy Sława Przybylska.Omawiana płyta to dzieło trójki artystów związanych raczej z muzyką tzw. poważną ale współczesną i eksperymentalną.Agata Zubel to wokalistka i kompozytorka,Andrzej Bauer to wiolonczelista a Cezary Duchnowski to pianista i komputerowiec.A jaka jest ta muzyka?Zaskakująca!Piosenki zostały oczywiście na nowo zaaranżowane zgodnie z obecnymi standardami ale nie tymi spod znaku Opola czy Sopotu.Bliżej im raczej do piosenki aktorskiej,do muzyki eksperymentalnej,jazzowej a nawet rockowej czy punckowej.Struktura muzyczna tych piosenek została niczym klocki lego rozbita na drobne i na nowo poukładana.Choć linie melodyczne najczęściej są rozpoznawalne.Zwraca uwagę bardzo dobry wokal Agaty Zubel,kiedy trzeba liryczny a kiedy indziej dramatyczny czy zadziorny.Bardzo dobra płyta dla słuchaczy poszukujących,niebojących się eksperymentu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.