Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz - dynamika a ilość podpiętych źródeł dźwięku

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, albo mam omamy słuchowe albo coś jest na rzeczy.

Otóż zauważyłem (a raczej usłyszałem), że wzmacniacz najlepiej gra kiedy podpięte jest tylko JEDNO źródło pod wejścia RCA. W momencie podpięcia kolejnego źródła dynamika/wykop/siła uderzenia natychmiast przysiada. Wykop jest mniejszy, słabiej czuje się impuls uderzeniowy. Efekt ten jestem w stanie usłyszeć tylko na kolumnach podłogowych.

Powyższe zaobserwowałem na kilku wzmacniaczach. Wydaje mi się to dziwne, bo przecież na plecach wzmaka wejścia są po to, by podpinać masę zewnętrznych klocków. Najbardziej efekt zmniejszenia dynamiki wzmacniacza obserwuję po podpięciu telewizora (po kablu RCA) czy dekodera cyfrowego (też po RCA).

Sam już nie wiem czy to tylko mi się wydaje czy też efekt ten ma miejsce. Siła sugestii jest bowiem wielka.

Zawsze miałem tak skonfigurowany wzmacniacz, że tylko jedno źródło było pod niego podpięte - pod gniazdo CD IN. Był to zawsze przetwornik D/A do którego miałem wpiete po cyfrze wszelkie inne klocki: dekoder TV po coaxialu, komputer po optyku, DVD/CD po optyku. Jednak taka konfiguracja wymusza włączenie przetwornika D/A do głupiego oglądania telewizora. Pomyślałem, że to bez sensu i podpiąłem dekoder po analogu do wzmacniacza - pod TAPE IN. W tym momencie wzmacniacz ma zajęte dwa wejścia - CD IN oraz TAPE IN. Wówczas się zaczęły wątpliwości. Od razu wydało mi się, że dynamika/wykop jest mniejszy. Gdy podczas słuchania sprzętu podpiętego pod CD IN wypinam dekoder z TAPE IN mam wrażenie, że dynamika i wykop jest wiekszy. Jak tylko wepnę dekoder pod TAPE IN wykop staje się mniejszy.

Wydaje mi się czy rzeczywiście może tak być?

Miał ktoś podobne wrażenia? Czy sprawdzaliście jak gra wzmacniacz przy jednym podpiętym źródle a jak przy kilku wpiętych źródłach?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Dziwne objawy, po to jest selektor wejsc by w danym momencie bylo podlaczone tylko jedno wejscie na pre-amp

Dziwne objawy, po to jest selektor wejsc by w danym momencie bylo podlaczone tylko jedno wejscie na pre-amp

A czy ów selektor wejść odłącza też masę? Szczerze wątpię.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A czy ów selektor wejść odłącza też masę? Szczerze wątpię.

Też wątpię, bo to jest rzadko spotykane rozwiązanie w audio.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Czyli mamy potencjalne wytłumaczenie:

TV i dekoder sieją zakłoceniami po masie, albo gorzej: powstaje pętla masu lub inne podobne zjawiska. Zakłócenia powodują zlewanie się detali i wrażenie braku dynamiki.

Nawiasem mówiąc u siebie bardzo dbam o to, żeby nie było takiego połączenia i cały obszar "video" podłączony jest tylko cyfrowo po optyku. Nawet Crown, który służy do bi-ampingu odseparowany jest galwanicznie separatorem neutrika, bo nie jest to urządzenie specjalnie audiofilskie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Może coś w tym jest (dot. 1. postu), bo Niemcy, dla których liczy się szkiełko i oko, a nie czucie i wiara, dosyć serio piszą o gostku, który tuninguje wzmacniacze robiąc im gustowne zatyczki do nieużywanych wejść, oczywiście między innymi, plus dodatkowo inne "snake oils":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Potencjalnie problemy mogą sprawiać te urządzenia, które:

a) są bezpośrednio podłączone do sieci tv kablowej, azartu albo współdzielą instalację antenową z innymi urządzeniami - telewizory, dekodery, nagrywarki dvd, magnetowidy, tunery

b) poprzez masę interkonektów (rca, euro, hdmi) są połączone z urządzeniami wymienionymi w p. a) (najczęściej z telewizorem) - odtwarzacze dvd/BR, konsole, projektory

Wszystkie tego typu sprzęty nie powinny mieć wspólnej masy z systemem audio, dlatego najlepiej podłączać je do dac'a po optyku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.