Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz lub amplituner do 6000 zł,byle nie yamaha i denon

Audio-Fanka

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy amplituner, który ma PRE-OUT możesz bez problemu połączyć ze wzmacniaczem. Podpinasz interkonektem z pre-out do danego źródła i je po prostu wybierasz na wzmacniaczu. Nie musi to być Krell. Opcja ze wzmacniaczem + amplituner jest jedyną sensowną, żeby mieć i dobre stereo i dźwięk przestrzenny.

Każdy amplituner, który ma PRE-OUT możesz bez problemu połączyć ze wzmacniaczem. Podpinasz interkonektem z pre-out do danego źródła i je po prostu wybierasz na wzmacniaczu.

Kolega chyba przeoczył jeden dość istotny szczegół - przy takim połączeniu jak wyżej w kinie będą 2 aktywne regulacje głośności w torze. Przy tylko dwóch kolumnach jeszcze to jakoś obleci, ale w pełnej konfiguracji 5.1 (fronty podpięte do wzmacniacza, a center, sat i sub do amplitunera) to będzie użytkowy koszmarek.

Nie musi to być Krell.

Oczywiście, że nie musi, bo inni producenci tez oferują bypass w swoich wzmacniaczach (electrocompaniet, densen, bat), ale akurat o krella padło pytanie. Poza tym z wymienionych krell będzie na pewno najłatwiejszy do upolowania i najbardziej atrakcyjny cenowo.

Te "tanie" Krelle, to moim zdaniem trochę za niska półka do tak dobrych kolumn i odtwarzacza. Kino domowe można podłączyć cyfrowo do Wadii i to jest najlepsze wyjście. Można podłączyć bezpośrednio zarówno otwarzacz DVD/Blue Ray jak i SAT.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Kolega chyba przeoczył jeden dość istotny szczegół - przy takim połączeniu jak wyżej w kinie będą 2 aktywne regulacje głośności w torze. Przy tylko dwóch kolumnach jeszcze to jakoś obleci, ale w pełnej konfiguracji 5.1 (fronty podpięte do wzmacniacza, a center, sat i sub do amplitunera) to będzie użytkowy koszmarek.

Nic nie przeoczyłem. Ustawia się to dosyć prosto, ale trzeba pewien poziom głośności ustalić sobie na stałe dla kina domowego. Czyli ustawiamy pokrętło głośności wzmacniacza na godzinę 12 i wtedy kalibrujemy głośność dla całego kina. Cały "problem" polega na pamiętaniu o ściszeniu podczas gdy przełączamy na stereo, bo połowa dla większości wzmacniaczy to poziom bardzo wysoki. I w drugą stronę. Gdy włączamy kino trzeba głośność podbić właśnie do tej 12.

Audio-Fanka,zagadaj do forumowicza pmcomp,on ma w stopce napisane,że będzie się rozstawał ze swoim KAV500i,skoro już o Krell'u mowa,to zdaje się +/- okolice Twojego budżetu.

l'enfant sauvage

Nic nie przeoczyłem. Ustawia się to dosyć prosto, ale trzeba pewien poziom głośności ustalić sobie na stałe dla kina domowego. Czyli ustawiamy pokrętło głośności wzmacniacza na godzinę 12 i wtedy kalibrujemy głośność dla całego kina. Cały "problem" polega na pamiętaniu o ściszeniu podczas gdy przełączamy na stereo, bo połowa dla większości wzmacniaczy to poziom bardzo wysoki. I w drugą stronę. Gdy włączamy kino trzeba głośność podbić właśnie do tej 12.

No i właśnie po to wymyślono bypass, żeby nie kręcić 2 gałami, nie kalibrować, nie dostać zawału jak huknie ani nie skopcić sobie głośników. Osobiście jakbym miał odstawiać taki cyrk za każdym razem jak sobie chcę obejrzeć film, to prawdopodobnie w ogóle bym sobie to oglądanie darował.

Audio-Fanka,zagadaj do forumowicza pmcomp,on ma w stopce napisane,że będzie się rozstawał ze swoim KAV500i,skoro już o Krell'u mowa,to zdaje się +/- okolice Twojego budżetu.

500i zacna maszyna, ale amplituner już się wtedy może nie zmieścić w budżecie...

No i właśnie po to wymyślono bypass, żeby nie kręcić 2 gałami, nie kalibrować, nie dostać zawału jak huknie ani nie skopcić sobie głośników. Osobiście jakbym miał odstawiać taki cyrk za każdym razem jak sobie chcę obejrzeć film, to prawdopodobnie w ogóle bym sobie to oglądanie darował.

No ale masz ograniczoną podaż wzmacniaczy. Coś za coś. Ja tak robię i nigdy mi nie huknęło. Po prostu pamiętam o tym i tyle :-)

Bardzo dużo dzisiaj szukałem informacji na temat końcówki mocy BAT VK-220 podobno bardzo dobry sprzęt, ale czy to prawda to sam sprawdzę niebawem. Jak masz okazję posłuchaj tych urządzeń.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Bardzo dużo dzisiaj szukałem informacji na temat końcówki mocy BAT VK-220 podobno bardzo dobry sprzęt, ale czy to prawda to sam sprawdzę niebawem. Jak masz okazję posłuchaj tych urządzeń.

Dzięki za informacje.Niebawem będe w stolicy to posłucham sobie co poniektórych zestawień.

• 5 miesięcy później...

Domyślam się że chodzi o BAT VK220 a za ile znalazłeś to cacko jeśli to było używane ? Tak na marginesie te 200W w H200 to moim zdaniem nie robi wrażenie w praktyce. Na swoich Preludio jestem w stanie okręcić wzmaka do końca i kolumny jeszcze by pragnęły nieco mocy do koncertowego grania a we wzmacniaczu już koniec. Xavian podaje w kolumnach 150W ale za to niską skuteczność 86dB.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.