Skocz do zawartości
IGNORED

mój pierwszy drapak: Thorens TD160 super

Croowab

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Są też dostępne "mocniejsze" sztangi do przeciwwagi.

Oryginalna podstawa pod SME

Cały czas mówiłem, że te "pionowe" mocowanie SME do Thorensa to jakaś kulawa proteza.

Na zdjęciu, które zamieściłeś jest po bożemu, jak trzeba.

Ta "oryginalna podstawa pod SME", co ją ahaja wkleił, to też lipa. Oś podłużnego wycięcia w armboardzie, w którym musi pomieścić się stopa ramienia, powinna układać się wzdłuż promienia talerza, a nie skosem do niego. Jak? - proszę zobaczyć jak to jest w gramofonach SME. Producent wie co robi.

Pozdro,

Yul

Masz rację Yul ale nie do końca. Ułożenie wzdłuż promienia talerza jest optymalne i pozwala na najszerszy zakres regulacji przesięgu, ale SME dopuszcza odchylenie od linii promienia talerza do 70 stopni. Zawęża to zakres regulacji ale czyni go jeszcze możliwym. Problem z adapterem SME/Thorens polega na tym że ramię musi wejść w wycięcie subchassis najczęściej adapter ma wycięcie równoległe do boku plinty. To co wkleił ahaja jest maksimum do uzyskania i taki adapter jest najlepszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pokrywie jest kilka rysek.

http://imageshack.us/g/1/10372569/

Szczerze mówiąc (pisząc) ja bym gramofonu z takim rozwiązaniem mocowania ramienia SME nie kupił.

Nie po to między innymi kupuje się ramię SME żeby latać z wkładką po headshelu w celu poprawnego jej ustawienia. SME rozwiązało problem regulacji tak aby to był proces lekki łatwy i przyjemny (w dużym uproszczeniu) jednak tutaj jest to tak samo jak w innych ramionach.

pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ktoś wziął tu zwykłą podstawkę i wywiercił otwór. Potem odchudził ramię z kołnierza mocującego i armbordu i zamontował na stałe. Bez regulacji. Albo zrobił to z 'braku laku' albo z lenistwa.

Bat73 ma rację - zmniejsza się tylko zakres regulacji przesunięcia ramienia. To wszystko.

Na zdjęciu, które zamieściłem widać otwory pod armbord SME.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ja mam Tp 16 mk I...Tylko to ramie ma drogi headshell, wart przynajmniej 200zł, więc nie widzę sensu kupowania tego ramienia, chyba, że na części. Mam jeszcze ramie z TD150 mk II, ale tam headshell jest wart około 300zł, więc tym bardziej nie widzę sensu.

pzdr

Ktoś wziął tu zwykłą podstawkę i wywiercił otwór. Potem odchudził ramię z kołnierza mocującego i armbordu i zamontował na stałe. Bez regulacji. Albo zrobił to z 'braku laku' albo z lenistwa.

Bat73 ma rację - zmniejsza się tylko zakres regulacji przesunięcia ramienia. To wszystko.

Na zdjęciu, które zamieściłem widać otwory pod armbord SME.

Napiszę jeszcze raz - to jest wersja SME montowana przez thorensa, widzę ten armboard już któryś raz w internecie. Nie ma tej wersji na thorensdept... Widać oryginalną windę i kołnierz z części thorensa, samo ramie jest firmy SME. Chyba, że był jakiś Józek, albo niemiecki Joseph, który zakładał tak w domowym zaciszu ramienia SME do thorensów i stąd się wzięła ta wersja. Również popatrzcie na kolor armboardu i plinty, to ta sama okleina.

Na stronie 28 manuala masz na zdjęciu tą podstawkę pod różne ramiona. W tym zostało to wycięte.

Masz rację Yul ale nie do końca. Ułożenie wzdłuż promienia talerza jest optymalne i pozwala na najszerszy zakres regulacji przesięgu, ale SME dopuszcza odchylenie od linii promienia talerza do 70 stopni. Zawęża to zakres regulacji ale czyni go jeszcze możliwym. Problem z adapterem SME/Thorens polega na tym że ramię musi wejść w wycięcie subchassis najczęściej adapter ma wycięcie równoległe do boku plinty. To co wkleił ahaja jest maksimum do uzyskania i taki adapter jest najlepszy.

Masz rację bat73, ale nie do końca :) Mogą zdarzyć się sytuacje, gdy posiadacz bardzo krótkiej wkładki (w sensie rozmiaru fizycznego), jak i przeciwnie - bardzo długiej, nie zdoła jej prawidłowo skalibrować, bo braknie zakresu regulacji (pamiętamy, że headshell nie ma slotów). Konkludując - jak można coś przykręcić prosto i porządnie, to tak przykręcajmy. Nie przykręcajmy krzywo, tylko dlatego, że jeszcze jakoś się trzyma.

SME montowana przez thorensa,

Kupiłem go od pierwszego właściciela, mam pieczątkę od sprzedawcy z jego adresem, na pudełku.

Zapewniał mnie, że tak to było zbudowane przez thorensa.

W sumie mając całe ramię chyba jest łatwiej wsadzić z podstawką niż kombinować.

POnoć regulacja nie jest potrzebna z racji tego, że przez thorensa zostało idealnie zamontowane.

Igła będzie dopiero w czwartek.

Jestem ciekaw jak to zagra..

Dopiero później będę szukał pre.

Tymczasem będę korzystał z rotela.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

.

Igła będzie dopiero w czwartek.

Jestem ciekaw jak to zagra..

Dopiero później będę szukał pre.

Tymczasem będę korzystał z rotela.

to znaczy bedziesz słuchał na zintegrowanym w rc 99X bX?

Słuchałem na nim i tymczasowo może być...

Tak..

pre będę szukał.. myślę o lampie, ale najpierw sobie poczytam, później posłucham..

Może na gwiazdkę ...

Słucham muzyki - nie sprzętu.

pre będę szukał.. myślę o lampie, ale najpierw sobie poczytam, później posłucham..

mnie też polecano pre lampowe z sonusoliva:

Ukryta Zawartość

mam zaufanie do SO, ale jakoś nie chce już sie pchać w lampe - miałem integre lampową.

Dobry pre na klockach na tą chwile mnie wystarczy - jestem póki co na poszukiwaniach

Ukryta Zawartość

Masz rację bat73, ale nie do końca :) Mogą zdarzyć się sytuacje, gdy posiadacz bardzo krótkiej wkładki (w sensie rozmiaru fizycznego), jak i przeciwnie - bardzo długiej, nie zdoła jej prawidłowo skalibrować, bo braknie zakresu regulacji (pamiętamy, że headshell nie ma slotów). Konkludując - jak można coś przykręcić prosto i porządnie, to tak przykręcajmy. Nie przykręcajmy krzywo, tylko dlatego, że jeszcze jakoś się trzyma.

Ano właśnie w Thorensie nie da się tego ramienia przykręcić "prosto", ze względu na wycięcie w subchassis, które ma kształt taki a nie inny. Więc przykręca się "krzywo" - w zakresie dopuszczanym przez producenta. Działa. I da się regulować

Trochę ładniejsze obrazki - wyjaśniaja więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-1494-0-11059200-1383174308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

masz gramofon i ramie z lat 70/80-tych to kup sobie wkladke ,,z epoki" ...np.,,SHURE" V 15 (TYPE od II-V)....ja kupilem do swojego THORENSA 160B MKII kilka lat temu na amerykanskim e-bayu (e-bay.com) type III wystawiona do sprzedazy jako NOS (new old stock) i dalem 250$.....teraz pewnie bedzie drozej

masz gramofon i ramie z lat 70/80-tych to kup sobie wkladke ,,z epoki" ...np.,,SHURE" V 15 (TYPE od II-V)....ja kupilem do swojego THORENSA 160B MKII kilka lat temu na amerykanskim e-bayu (e-bay.com) type III wystawiona do sprzedazy jako NOS (new old stock) i dalem 250$.....teraz pewnie bedzie drozej

Witam,

tez posiadam NOS Shure V15 IV kupione w oryginalnym Opakowaniu USA ,ktorego prawdopodobnie bede sie pozbywal z nowa igla Eda (80USD)

Chetnych zaprawszam na PW.

Powód,przesiadka na AF i 2M Black

Tad

mnie też polecano pre lampowe z sonusoliva:

Ukryta Zawartość

mam zaufanie do SO, ale jakoś nie chce już sie pchać w lampe - miałem integre lampową.

Dobry pre na klockach na tą chwile mnie wystarczy - jestem póki co na poszukiwaniach

Wiesz może jeśli wolno spytać jaki koszt tego pre i kto polecał, sam się nad nim zastanawiałem ale nie robiłem rozeznania cenowego.

Ukryta Zawartość

Wiesz może jeśli wolno spytać jaki koszt tego pre i kto polecał, sam się nad nim zastanawiałem ale nie robiłem rozeznania cenowego.

To znaczy ja wstępnie rozmawiałem z panem Andrzejem Witkiem, ale odstąpiłem kupna.

Nie chce ponownie pchać sie w lampe już.

Co do ceny - nie padła żadna propozycja po obu stronach,

• 1 miesiąc później...

To znaczy ja wstępnie rozmawiałem z panem Andrzejem Witkiem, ale odstąpiłem kupna.

Nie chce ponownie pchać sie w lampe już.

Co do ceny - nie padła żadna propozycja po obu stronach,

Dziękuję, na stronie Sonus Oliva znalazłem koszt pre w cenniku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.