Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CEC TL5100Z

marcin__18

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jest sprawa:) Czy któryś z kolegów mógłby podpowiedzieć lub pomóc w tuningu cd . Chciałbym wymienić rezonator kwarcowy który ma on wartość w moim cd 16.9344 MHz. Myślałem o omig 16.9344 MHz może ktoś z kolegów posiada taki kwarc. Kondensatory w zasilaczu chciałbym wymienić na coś lepszego jak są takie.

https://www.audiostereo.pl/topic/106563-tuning-cec-tl5100z/
  • Moderatorzy

Panowie, jest sprawa:) Czy któryś z kolegów mógłby podpowiedzieć lub pomóc w tuningu cd . Chciałbym wymienić rezonator kwarcowy który ma on wartość w moim cd 16.9344 MHz. Myślałem o omig 16.9344 MHz może ktoś z kolegów posiada taki kwarc. Kondensatory w zasilaczu chciałbym wymienić na coś lepszego jak są takie.

Poszukaj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ogłoszenie chęci kupna daj tu, większa szansa, że ktoś zauważy:

Ukryta Zawartość

Pamiętaj, że tuning w ciemno nie zawsze daje dobre rezultaty, ja bym na Twoim miejscu obkleił go matami bitumicznymi i wymienił kwarc, ale większe modyfikacje wolałbym zlecić jednak specjaliście. Kwarce z biegiem czasu tracą swe właściwości więc kupowanie kilkuletniego leżaka może nie mieć sensu, zwłaszcza że to wydatek kilkudziesięciu złotych. A jak już koniecznie chcesz zmieniać kondensatory, to przyjrzyj się kondensatorom w okół kwarca właśnie, możesz spróbować wsadzać tam oscony o tych samych wartościach. No i kondesatory wyjściowe sprawdź jakie tam siedzą ich zmiana od razu będzie słyszalna (co wcale nie znaczy że będzie to zmiana na plus). Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Zadzwonić do firmy MRelektronik zawsze coś doradzi.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Kwarce z biegiem czasu tracą swe właściwości więc kupowanie kilkuletniego leżaka może nie mieć sensu, zwłaszcza że to wydatek kilkudziesięciu złotych.

Szczerze mówiąc pierwsze słyszę. Kwarc może zostać uszkodzony przez wstrząsy mechaniczne lub pracę ze zbyt dużym sygnałem.

Jestem Europejczykiem.

• Moderatorzy

Szczerze mówiąc pierwsze słyszę. Kwarc może zostać uszkodzony przez wstrząsy mechaniczne lub pracę ze zbyt dużym sygnałem.

"maksymalne zużycie - 2 ppm/pierwszy rok, 1 ppm/następne"

Tu masz na przykład podane zużycie na z biegiem czasu. W datasheetach kwarców z omigu też jest podane zużycie roczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

"maksymalne zużycie - 2 ppm/pierwszy rok, 1 ppm/następne"

Tu masz na przykład podane zużycie na z biegiem czasu. W datasheetach kwarców z omigu też jest podane zużycie roczne.

Ukryta Zawartość

Ale co to jest to "zużycie"?

Poza tym co by to nie było, to 1ppm/rok to śmiesznie mała wartość.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• Moderatorzy

Ale co to jest to "zużycie"?

Poza tym co by to nie było, to 1ppm/rok to śmiesznie mała wartość.

Nie mam pojęcia na czym polega proces starzenia, ktoś na elektrodzie opisywał ten problem omawiając naprawę jakiejś aparatury pomiarowej warunki pracy, temperatura, wilgotność itp. mogą znacznie przyśpieszyć proces degradacji, ale szczegółów nie pamiętam już. W każdym razie kupując CD za ponad tysiaka i tunningując go w domyśle za kilka stów nie chciałoby mi się oszczędzać 30 zł na używany kwarc, a potem się zastawiać czy faktycznie jest w 100% sprawny. Co innego kondensatory wyjściowe MKP, które się w ogóle nie zużywają a z drugiej ręki można kupić dwa razy taniej i oszczędzić kilka stów.

-----------------

To jakiś kolejny mit audiofilski. Kwarce zamkięte są szczelnie (zalutowane) w metalowej obudowie (przynajmniej większość). Proces starzenia kwarcu jest naturalny i do pewnego stopnia pożądany. W tym czasie kwarc zmienia częstotliwość pracy więc często kwarce są sztucznie starzone dla osiągnięcia stabilnej częstotliwości. Zmiana ta jest o ile pamiętam logarytmiczna więc na początku zmiana jest szybka a z czasem coraz wolniejsza i chodzi o to, żeby montując kwarc okres większych zmian mieć niejako za sobą.

Gdyby chodziło o spadek dobroci czy aktywności to tak jak pisałem, 1 czy 2 ppm na rok to jest praktycznie nic.

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.