Skocz do zawartości
IGNORED

Najsłabszy element mojego systemu

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o diagnozę, który element w moim systemie jest najsłabszy i który powinienem wymienić w pierwszej kolejności oby otrzymać wymierny efekt.

Kolumny to monitory w obudowach podłogowych na heco i vifie robione przez McGyvera,

CD Denon DCD-920 po niewielki upgrade.

wzmacniacz Uniamp,

pokój około 16m2,

muzyka wszystko po trochu.

Nikt Ci nie odpowie na tak postawione pytanie. Co Ci przeszkada obecnie, gdzie słyszysz problemy, etc.?

Co z akustyką - być może nie brzmi, bo masz kiepskie środowisko akustyczne, gołe ściany, etc.

Zamierzasz cos zmieniać, czy tylko tak pytasz?

Nie dziw się, że ktoś wrzuci złośliwy komentarz na tak postawione pytanie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ja się nie obrażam, nie jestem pedantycznym audiofilem itp;) Nic mi nie przeszkadza w moim systemie, tylko troszkę już mi się znudził. I dlatego pomyślałem żeby wymienić któryś element na lepszy żeby zagrało lepiej. Od taki mój kaprys. A jeśli coś wymienić to pomyślałem, że najlepiej będzie wymienić najsłabsze ogniwo. Stąd taki wątek.

Przy takim podejściu, niesprecyzowanym, jeśli zmiana jest celem - zmień cokolwiek. Serio. Zbieraj doświadczenia jeśli chcesz się rozwijać. Nikt za Ciebie nie weźmie odpowiedzialności za tego typu decyzje, a nikt chyba nie jest w stanie do końca kompetentnie w tych okolicznościach doradzić.

Możesz ewentualnei posłuchać jakiegoś DACa zewn.

Propozycja wzmaka też b. rozsądna.

A co z akustyką?

Powrót po dłuższej przerwie...

Wymień wzmak i CD ;-)

Na wzmaka przeznacz ok.3000 i 2000-2500 na CD/DAC.

Będzie lepiej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wzmaka to on akurat ma dobrego. Podejrzewam że lepszego niż 90% ma na tym forum. jeśli kupi jakiegos gotowego za 3000 to tylko popsuje system. Sam zrobiłem kilka wydumek w stylu uniampa i jednej sam używam, to się broni w porównaniach w salonie tak do pułapu 20kpln, pewnie i więcej ale nie mieli już takich w salonie.

Wymień Denona. Jest na pcm-61, wiem jak gra, nudnie. Jak chcesz mieć fun z uniampem to poszukaj jakiegoś 16-bitowca

najlepiej kup to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma dac lepszy niż tda1541 w pewnych aspektach. Denona zje bez problemu

albo to:

Ukryta Zawartość

Arcam alpha na tda1541A. Da się go przerobić tak aby zagrał jak Sony powyżej. Trzeba przestawić w tryb bez oversamplingu. Ale czy to zagra lepiej niż z oversamplingiem sam musisz zdecydować. Ja lubie oba brzmienia więc mam takiego i takiego

Oba da się poprawić usuwając wszystko co za przetwornikiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to mamy pierwsze konkrety:) Wracając jeszcze do akustyki to w tej chwili niewiele mogę zmienić, a docelowo system i tak będzie grał w innym miejscu. Więc ten temat póki co musi zejść na dalszy plan.

Skłaniał bym się ku opinii żeby zmienić CD. Mógł bym na ten cel spokojnie przeznaczyć do około 1500 zł. Dzięki shittzu za propozycje. Sony był by ok gdyby nie ten kolor. Musi być czarny:) no i mógł by być trochę młodszy bo ten chyba ma już swoje lata. BTW może być stary o ile sprawny i wygląda w miarę przyzwoicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.