Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica natężenia dźwięku na 2 kanałach

Bumpalump

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy spotkaliście sie Panowie z czymś takim, że lewy kanał wzmacniacza zawsze gra ciut głośniej?

usłyszałem to dzis przypadkowo, później miernik w łapę, generator sinus 50hz i pomair, faktycznie wskazuje ok 0,3V więcej na lewym kanale.

Sprawdzałem na 2 różnych wzmacniaczach, na różnych źródłach i kablach, zawsze tak samo.

Prąd spoczynkowy oczywiście idealnie wyregulowany

Jeśli ktoś ma dobry miernik to poprosiłbym o sprawdzenie.

shiet!! kilka różnych systemów, dwa pokoje, zawsze asymetria - głośniki na szerszej ścianie, bliżej lewej i zawsze wokale troszkę na lewo, myślałem, że mam prawe ucho skiepszczone, chociaż audiogramy tego nie potwierdziły - dobrze, że

nie jestem sam

No ja dzis straciłem kilka godzin na pomiary, zmiane kabli, sprawdzanie zwrotek, zamiane glosnikow, regulacje pradu an 2 wzmacniaczach, tez sie ciesze ze nie jestem sam ;p

Sprawdź potencjometr głośności i balansu, przedwzmacniacz. Jeśli masz możliwość rozpięcia końcówki mocy od przedwzmacniacza - sprawdź czy asymetria wynika z końcówki mocy czy z przedwzmacniacza.

Możesz podać z jakim dokładnie wzmacniaczem masz do czynienia?

Potencjometr glosnosci odpada poniewaz różnica jest obecna bez wzgledu na polozenie potencjometru.

Sygnał podawany na gniazda Direct Input zalaczane przekaznikiem po drodze jest tylko potek volume i dalej juz na koncówke mocy.

wzmacniacze to sony ta f 490 i ta f 570es

roznice slychac glownie na spokojnej muzyce akustycznej

w moim przypadku to ustawienie głośników, jak napisałem zawsze ustawiam asymetrycznie bardziej z lewej - konieczność niestety. całe szczęście efekt nie jest uciążliwy, występuje tylko w przypadku wokali nagranych dokładnie na środku. przedwzmacniacz i końcówka, przetwornik - wszystko OK

Ja mam ustawione w trojkacie odsluchowym, na krótszej scianie, kolumny oddalone od siebie o 2,5m ja siedze naprzeciw kolumn idealnie na srodku w odleglosci 3,5m

w zwrotnicy wszystkie kondensatory foliowe wiec rozbieznosc kondensatora od 2 rzedu gdn odpada

Potencjometr glosnosci odpada poniewaz różnica jest obecna bez wzgledu na polozenie potencjometru.

To nic. Możliwe jest że przez całość pokrętła przekaźnika jest rozluźniony i delikatnie przesunięte.

Miałem to samo w moim starym Sonym F-190 Spróbuj go wyczyścić np. Kontakt PR

nonsens. ma grac równo. Z jakiegoś powodu cześć DAC ma jeden kanał ciszej, ale to się wyrównuje buforem. trzeba poszukać gdzie leży problem i tyle..

Prądy wyregulowane z dokładnością do 0,1V, styki czyste, z resztą dzieje się tak samo na przekaźniku A i B, z source directem czy bez, na wejsciu direct input, zawsze tak samo.

Kilka osób powiedziało ze tak ma byc, ze kazdy wzmak na lewym gra glosniej, jesli tak to spoko, ale jesli nie to nie daje mi to spokoju ;p

To bzdura. Nie jest tak, że każdy wzmak gra lewo głośniej proszę Cię. 100mV to sporo, mój wzmak wymaga dokładności 30 mV przy offsecie i +/- 1mV przy biasie.

Różnica może być spowodowana rozrzutami tolerancji komponentów. Pobaw się jeszcze offsetem i tym biasem. Skoro nie zależy to od stopnia wzmocnenia, to wątpliwe aby była to wina potków. Te RCa adaptor to rozłączanie wzmacniacza od przedwzmacniacza? Jeśli tak to podłącz bezpośrednio CDka z możliwością volume, bądź kompa kablem 2rca/min jack, i posłuchaj wtedy.

Jednak skoro różnica jest na tyle "słyszalna" to albo wzmak ma dobrze rozjechane komponenty albo (co bardziej prawdopodobne) zawodzi akustyka lub kolumny:)

Chciałem dodać, że u mnie w NADzie mocno zużyty potencjometr grał właśnie lewą stroną (czarny alps z silnikiem) i to nie tylko przy niskich poziomach głośności, cały czas tak było, po wymianie na nowy balans był prawidłowy.

Akustyki i kolumn w to nie mieszajmy bo różnica jest bardziej mierzalna niż słyszlna ;p

potencjometry pomierzylem w obu wzmacniaczach, odczyty identyczne na obu tarczach.

daje temu spokój, obecnie nie mam zcasu na rozpruwanie calych wzmacniaczy i pomiar kondensatorów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.