Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe na bazie komputera VS. Popcorn mediaplayer

adcool

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje skompletować sobie do zestawu stereo porządne źródło, głównie chodzi mi o filmy i muzykę. Do tej pory źródło dla muzyki to PS3 po optyku do DAC, a do filmów popcorn A110 również po optyku do DAC.

Troche jest to irytujące, że mam dwa urządzenia. Kiedyś oglądałem filmy z laptopa, który był podłaczony po HDMI do TV lub projektora, natomiast jakość filmów z PS3 jest najlepsza, później troszkę gorzej wypada Popcorn, a na samym końcu laptop, kolory są beznadziejnie blade, obraz w ogóle nie ostry (te same kable, filmy itp itd)

Chciałbym skonfigurować jakiegoś PC, który byłby podłaczony na stałe do TV, ale obawiam się, że będzie to jakość (HDMI) zbliżona do laptopa, oczywiscie potrzebuje wyjście optyczne dla audio, może ktoś z was miał podobny problem, albo doświadczenie w tym temacie i może pomóc ?

Oj kolego z tym takim samym obrazem jak w laptopie to bez jaj , wszystko zależy od bebechów jakie miał wspomniany przez Ciebie laptop , skoro miał cieńkie to i taki też był obraz , stacjonarny komp też w sumie zależy jakich użyjesz bebechów będzie miał lepszy obraz , musisz śmignąc sobie dobrą grafę , myśle , że taka do 600 złstarczy , nie ma co szalec i w sumie jakośc obrazu właśnie od niej zależy bo to ona będzie przesyłac obraz na TV , skoro masz dac-a to kablem hdmi możesz spiąc go z kompem i z tv wtedy jednym kablem będzie "szedł" obraz i dźwięk , ja właśnie tak mam z tym , że zamiast dac-a mam amplituner chyba , że w dac-u nie ma wejśc hdmi , to inna sprawa , wtedy dochodzi jeszcze kupno dobrej karty dźwiękowej , np. z Asusa i jakiegoś Xonara , np. D2X/XDT 7.1 Channel Surround-PCI-E x1 ma wyjście 7.1 analog ale to ok 550zł , wszystko zależy ile chcesz na tą konfigurację wydac , albo coś z nowości Creative-a i którąś z kart dźwiękowych HD,

co to za dac?

musisz śmignąc sobie dobrą grafę , myśle , że taka do 600 złstarczy

Do komputera HTPC? Serio?

Płyta główna z HDMI i ewentualnie SPDiF plus Celeron G1610 do HTPC wystarcza w zupełności.

Jakość obrazu jak z Blu-ray.

powodzenia , najprawdopodobniej coś , coś podobnego miał w laptopie , no powodzenia naprawdę , jakośc blu-ray , powodzenia .

Podłączam nieraz laptopa pod projektor [EPSON EH-TW 3200] i obraz jest identyczny jak ze stacjonarnego odtwarzacza Blu-ray.

można się z tym zgodzic jesli w środku laptoka są niezłe bebechy

i ważniejsze w tym składzie (laptop-projektor ) jest podanie jaki to laptop a nie projektor

• 3 tygodnie później...

Głupia sprawa, ale też wydawało mi się, że to bez znaczenia jaka grafa, bo ma iść przez HDMI a to sygnał cyfrowy.

Co się okazało ?

Laptop miał ustawioną grafikę na 1024x768 -> gdy zmieniłem na 1920x1080 - jakość taka sama jak na PS3 ... :) (to bylo przyczyną)

Także komp do filmów musi tylko sprzętowo udzwignąć pliki a będzie ok :)

Laptop miał ustawioną grafikę na 1024x768 -> gdy zmieniłem na 1920x1080 - jakość taka sama jak na PS3

Możesz podać markę i model tego laptopa, ponieważ mam zupełnie inne zdanie na temat jakości obrazu z kompa.

Do tej pory miałem podłączone różne komputery ale wszystkie z kartami nvidia i wszystkie dawały obraz bez czerni i blade kolory. Jakość mizerna w stosunku do np. PS3.

Ciekawe jak wygląda sytuacja z kartami np. Radeon?

Podłączam nieraz laptopa pod projektor [EPSON EH-TW 3200] i obraz jest identyczny jak ze stacjonarnego odtwarzacza Blu-ray.

Jaki laptop? Z jaką kartą?

Tani Samsung z Core i3 i zintegrowaną grafiką (HD4000).

Problemy z wyblakłymi kolorami i brakiem czerni spowodowane są złym ustawieniem poziomów czerni w sterownikach (16-235 ,0-255).

I nie jest to problem kart nvidia tylko wszystkich - zależy od konkretnego modelu,wersji sterownika i sprzętu do którego podłączony jest komputer.Co ważniejsze u każdego producenta można to poprawnie ustawić.Komputery z założenia są produkowane do innych celów niż oglądanie filmów,więc chcąc uzyskać jakość jak z odtwarzacza stacjonarnego trzeba trochę wysiłku w to włożyć.

Możesz podać markę i model tego laptopa, ponieważ mam zupełnie inne zdanie na temat jakości obrazu z kompa.

Do tej pory miałem podłączone różne komputery ale wszystkie z kartami nvidia i wszystkie dawały obraz bez czerni i blade kolory. Jakość mizerna w stosunku do np. PS3.

Ciekawe jak wygląda sytuacja z kartami np. Radeon?

Dokładnie ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

żadna rewelacja, sygnał cyfrowy to sygnał cyfrowy, w dużej mierze będą odpowiednie sterowniki i kodeki,

Co do tych bladych kolorów i obrazu bez czerni to właśnie miałem tak samo, tylko docelowo lapotop wybierał mniejszą rozdzielczość, gdy zmieniłem na 1920x1080 wszystko sie zmieniło na wielki plus;) polecam osobiscie sprawdzić

Tani Samsung z Core i3 i zintegrowaną grafiką (HD4000).

Problemy z wyblakłymi kolorami i brakiem czerni spowodowane są złym ustawieniem poziomów czerni w sterownikach (16-235 ,0-255).

I nie jest to problem kart nvidia tylko wszystkich - zależy od konkretnego modelu,wersji sterownika i sprzętu do którego podłączony jest komputer.Co ważniejsze u każdego producenta można to poprawnie ustawić.Komputery z założenia są produkowane do innych celów niż oglądanie filmów,więc chcąc uzyskać jakość jak z odtwarzacza stacjonarnego trzeba trochę wysiłku w to włożyć.

dokladnie, ja mam taka opcje o wyboru w popcornie, mam ustawione 16-235 (tv plazma) bo przy 0-255 jest zbyt czarno na niektóych filmach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.