Skocz do zawartości
IGNORED

Probelm z brzmieniem sopranów KEF XQ30

RobertKarol

Rekomendowane odpowiedzi

Połączenie KEF XQ30 z Vincentem SV-226 MK II owocuję dosyć ekspansywnymi sybilantami w głosach wokalistów. Czy ktoś spotkał się z tym problem. ? (wymiana wzmacniacza nie wchodzi, raczej, w grę)

Czy sama wymiana kabli może wystarczyć ? Proszę o sugestie.

Pozdrawiam

R.

Witaj,

moja sugestia jest taka abyś napisał coś więcej na temat ustawienia kolumn, wielkości oraz zagospodarowania pokoju odsłuchowego, przewodów głośnikowych/interkonektów oraz źródła z jakiego korzystasz? Wtedy będziemy coś radzić :)

PS. Broń Boże pozbywać się Vicka 226mkII ! ;)

Pozdrawiam,

Rafał

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

moja sugestia jest taka abyś napisał coś więcej na temat ustawienia kolumn, wielkości oraz zagospodarowania pokoju odsłuchowego, przewodów głośnikowych/interkonektów oraz źródła z jakiego korzystasz? Wtedy będziemy coś radzić :)

PS. Broń Boże pozbywać się Vicka 226mkII ! ;)

Pozdrawiam,

Rafał

Już uzupełniam dane: pokój 3,5 x 4,7 m; kolumny na dłuższej ścianie w odstępie 2,2 m; ustawione dosyć blisko ściany, pokój raczej normalnie umeblowany (aktualnie brak dywanu). Interkonekt Audionova Protheus MKII, kable głośnikowe Real Cable BM400 T. Źródło : Vincent CD S1.1

QX30 - na razie tylko wypożyczyłem, ale mogę je kupić w bardzo dobrej cenie. W wielu aspektach mi odpowiadają (i mojej żonie) - jednak trochę "syczą" , wokale czasem mają metaliczny nalot- dodam, że kolumny są wygrzane, choć sporo stały nieużywane. Warto inwestować w okablowanie czy je po prosu oddać i szukać dalej ?

Słucham głównie akustycznych składów jazzowych (ale nie tylko).

Pozdrawiam,

Robert.

Ha, ha, ha.

Skąd ja to znam? Ano z moich iQ9. Walczyłem z tym dwa lata. Przerzuciłem sporo wzmacniaczy, odtwarzaczy, kabli. I wreszcie jest dobrze. Co gra to zobacz sobie w o "mnie".

Głośniki uni-Q są bardzo precyzyjne, ale przez to wrażliwe na całą resztę toru. Eksponują również sybilanty zawarte na źle nagranych płytach.

Wg mnie ratunkiem jest lampa. Dużo dobrego robią kable.

Ha, ha, ha.

Skąd ja to znam? Ano z moich iQ9. Walczyłem z tym dwa lata. Przerzuciłem sporo wzmacniaczy, odtwarzaczy, kabli. I wreszcie jest dobrze. Co gra to zobacz sobie w o "mnie".

Głośniki uni-Q są bardzo precyzyjne, ale przez to wrażliwe na całą resztę toru. Eksponują również sybilanty zawarte na źle nagranych płytach.

Wg mnie ratunkiem jest lampa. Dużo dobrego robią kable.

Dzięki ! Przejrzałem zakładkę o Tobie- gratuluje informacji czego słuchasz - dawno się tak nie ubawiłem (też się pod tym podpisuję).

Pozdrawiam,

Robert.

Robert przewody potrafią zmienić w pewnym stopniu charakter grania, w Twoim przypadku uważam jednak, iż winowajcą są kolumny. Źródło masz gęsto grające, raczej po tej ciemniejszej stronie mocy. Sam kiedyś testowałem u siebie w systemie CD 1.1 i zagrał on wyjątkowo obszernym dźwiękiem. Góra spokojna, duży pełny wokal i obszerny bas. Wzmacniacz masz super! :) Możesz spróbować uspokoić wyższy środek i górę jakimiś materiałami, które rozproszą i wchłoną ten zakres. Dywan, czy wykładzina jak najbardziej wskazana, zasłony czy kwiaty też tu powinny pomóc. Jeżeli chodzi o rozpraszanie to coś "twardszego" np. półki, regały... Kefy z głośnikami współosiowymi są bardzo dokładne w średnicy, zwłaszcza tej wyższej. Przy słabych materiałach muzycznych potrafią wyeksponować nieprzyjemne sybilanty. Ten typ tak ma. Także albo popracuj nad akustyką, albo pomyśl o czymś "subtelniejszym" brzmieniowo.

PS. Napisz jeszcze, czy wymieniałeś lampy w 226mkII? Bo jeżeli ktoś Ci wpakował Sylwanie, albo Siemensa to to też może być powodem :)

Pozdrawiam,

Rafał

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli masz jako tako poukładany system, to odpuść sobie KEFy. Bo pod nie musiałbyś wszystko budować od podstaw.

Ja pod KEFy ustawiałem cały system. Irytowały mnie sybilantami, ale w innych kolumnach nie mogłem znaleźć średnicy o podobnej jakości. I chcąc nie chcąc zostały i dały się okiełznać. Jeżeli Tobie taka przejrzysta średnica pasuje - to masz problem:) Do jazzu i muzyki akustycznej KEFy są szczególnie predysponowane, bardziej niż do np. rocka czy metalu.

Teraz planuję tuning zwrotnic i porządne wytłumienie, ale to już inny temat.

Zanim co, zapoznaj się z opinią pewnego miesięcznika na temat bardzo podobnego XQ10 i dopiero wtedy, po obejrzeniu szczególnie charakterystyk zdecyduj o kupnie, bądź nie kupowaniu. Tu link do lektury:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale jeśli masz możliwość, podłącz coś z kopułką tekstylną. Bo możesz później mocno żałować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

A co to są w ogóle sybilanty, bo w żadnym słowniku języka polskiego nie mogę się tego doszukać...

Ma to coś wspólnego z sonicznością?

I co z tym wspólnego mają kable, jeśli wokalista sepleni?

dość przypadkowo trafiłem na ten wątek-zanim podejmiesz jakieś decyzje,pooglądaj i posłuchaj na AS,będzie wielu polskich producentów.wejdż do pokoju nr715-zrozumiesz czym się różni masówka z dużej firmy od produktu polskiej manufaktury.to jedna z wielu propozycji na tej wystawie.

A co to są w ogóle sybilanty, bo w żadnym słowniku języka polskiego nie mogę się tego doszukać...

Ma to coś wspólnego z sonicznością?

I co z tym wspólnego mają kable, jeśli wokalista sepleni?

biedna sierotka po reversach szuka zaczepki!! ...i rżnie środek od kapusty.!

Ogólna definicja to: Sybilanty czyli głoski świszczące takie jak s, sz, ś, c

jak dla mnie będące albo zmorą cyfrowej obróbki przy próbie "poprawienia" wysokich tonów, albo zwyczajnym przesterowaniem sygnałem akustycznym samego mikrofonu albo przedwzmacniacza tegoż. O ile jednak mniej to słychać na miękkich kopułkach, to alu, tytan czy ceramika, ze względu na "własny charakter" brzmienia ( tu warto popatrzeć na charki w pasmie pracy, ale i poza pasmem akustycznym, gdzie bywa i +- 10 dB ) mogą naprawdę dać popalić. Potrafią te głośniki ( nie wszystkie oczywiście ) produkować dźwięki, których w istocie nie ma w nagraniu; łatwe do sprawdzenia nawet lepszej klasy słuchawkami wetkniętymi we wzmacniacz. Fakt, że wielu woli taki dźwięk, sprawiający początkowo wrażenie "dźwięczności", ale później dla wielu nie do przyjęcia. Z drugiej strony, jak to mówią "po długim wygrzewaniu" łagodnieją i człowiek się oswaja, jak z wysokiej klasy smakiem i aromatem "Sportów" bądź wyrafinowanym brzmieniem "Altusów". Albo leczy to później drogimi kondensatorami, kablami itp.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

dość przypadkowo trafiłem na ten wątek-zanim podejmiesz jakieś decyzje,pooglądaj i posłuchaj na AS,będzie wielu polskich producentów.wejdż do pokoju nr715-zrozumiesz czym się różni masówka z dużej firmy od produktu polskiej manufaktury.to jedna z wielu propozycji na tej wystawie.

biedna sierotka po reversach szuka zaczepki!! ...i rżnie środek od kapusty.!

tak to napisałeś cyt (zrozumiesz czym się różni masówka z dużej firmy od polskiej manufaktury) jak by to było nie wiadomo co.Nie chce mi się szukać ale chyba masz na myśli 16 hz.Nigdy nie słuchałem tych kolumn-ale rozmawiałem z Grzegorzem-pozdrawiam przy okazji,i jak wielu jest ludzi tak wiele jest kolumn i te są dla tego a tamte dla tamtego.Wszystkim nie dogodzisz-a twój cytat tak zabrzmiał jak by one były nie wiadomo jak dobre.Michał z AA też swoje zachwala i ci co kupili też złego słowa nie powiedzą ( no są wyjątki) ale ja np za darmo bym ich nie chciał.I nie dlatego że zle grają,tylko po prostu mi nie podpasował ten styl grania i wszystko.Więc takie texty jak twój cytat są w moim mniemaniu trochę nie na miejscu.Pozdrawiam

tak to napisałeś cyt (zrozumiesz czym się różni masówka z dużej firmy od polskiej manufaktury) jak by to było nie wiadomo co.Nie chce mi się szukać ale chyba masz na myśli 16 hz.Nigdy nie słuchałem tych kolumn-ale rozmawiałem z Grzegorzem-pozdrawiam przy okazji,i jak wielu jest ludzi tak wiele jest kolumn i te są dla tego a tamte dla tamtego.Wszystkim nie dogodzisz-a twój cytat tak zabrzmiał jak by one były nie wiadomo jak dobre.Michał z AA też swoje zachwala i ci co kupili też złego słowa nie powiedzą ( no są wyjątki) ale ja np za darmo bym ich nie chciał.I nie dlatego że zle grają,tylko po prostu mi nie podpasował ten styl grania i wszystko.Więc takie texty jak twój cytat są w moim mniemaniu trochę nie na miejscu.Pozdrawiam

nie muszę ci tego tłumaczyć- ponieważ miałem przyjemność korespondować z kolegą-a chodziło konkretnie o kolumny ,które wystawiłem na sprzedaż,wiem nieco więcej niż ty.gdyby kolega szukał Dynaudio Contour,Castle Harlech,Któreś kolumny Vienna lub Dali--można by tylko przyklasnąć.ale po co się pchać w coś co męczy już na starcie? Natomiast nie rozumiem odniesienia ani do Grzegorza ani do p.Michała z AA.

Miałem kiedyś XQ40 z Luxmanem L-590AII i Ayonem CD1sc /okablowanie srebro/ ,nie było sybiliantów ,jakość

góry była słaba do tego stopnia ,że wybrałem Harpię Acoustics Marcus New.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

nie muszę ci tego tłumaczyć- ponieważ miałem przyjemność korespondować z kolegą-a chodziło konkretnie o kolumny ,które wystawiłem na sprzedaż,wiem nieco więcej niż ty.gdyby kolega szukał Dynaudio Contour,Castle Harlech,Któreś kolumny Vienna lub Dali--można by tylko przyklasnąć.ale po co się pchać w coś co męczy już na starcie? Natomiast nie rozumiem odniesienia ani do Grzegorza ani do p.Michała z AA.

odniesienie było w tym sensie,że ja to tak zrozumiałem że kolumny 16Hz są tak dobre (grają inaczej) nie lubię określenia lepsze jak mowa o podobnym budżecie , niż jakaś masówka .I dlatego tak napisałem.To tak zabrzmiało (przynajmniej ja tak to odebrałem) jak by te kolumny grały nie wiadomo jak dobrze i masówka z nimi nie ma startu.A do AA było odniesienie dlatego że słuchałem tych kolumn bo to też polska monofaktura i wolę jednak masówkę.

wolę jednak masówkę.

żeby zamknąć tę niepotrzebną wymianę zdań-nigdy w tym budżecie nie zobaczysz głośników Scan Speak Illuminator,w produktach masowych.

Dziękuję wszystkim za cenne sugestie

Pozwolę sobie na drobny komentarz do ostatnich postów:

w moim systemie grały już kolumny; z tzw. masówki (wtedy nie było jeszcze produkcji w Chinach) więc made in Denmark to też była "masówka". Przez kilka lat słuchałem, także monitorów z polskiej manufaktury. Spór na temat tego co lepsze nie ma sensu, ale przychylam się raczej do opinii kolegi Andrzeja i wobec tego na pewno odwiedzę p.715

Zaznaczam, że KEF-y to kolumny które mogą się bardzo podobać - np. takiej stereofonii jeszcze u siebie nie słyszałem, różnicowanie nagrań wypada znakomicie, XQ są analityczne ale takie brzmienie ma wielu wielbicieli ( w odpowiednim systemie sadzę , że mogą zachwycić); nie mówiąc o WAF - biały lakier fortepianowy, tytanowy Uni-Q i metalowy panel przedni wyglądają urzekająco (moja żona widziała już różne "skrzynki") a te mają punktację 10/10.

Reasumując wychodzi na na to, że poszukiwania trwają dalej - też fajnie - do zobaczenia na AS.

Życzę miłego dnia !

Robert.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.