Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Dali Concept 6 na MA RX6

filipdm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój aktualny zestaw to HK3490 + CD HK HD980 +Dali Dali Concept 6. Zastanawiam czy byłby sens zamiany moich kolumn na MA RX6 biorąc pod uwagę, że ceny MA RX6 są teraz wyraźnie niższe. Generalnie mi ten zestaw pasuje, ale trochę mogło by być więcej basu.

Pierwotnie planowałem zamienić gramofon( około 3tyś.), ale cena RX6 kusi. Jest sens zastanawiać się nad tymi RX6?

Preferencje muzyczne: Depeche Mode, David Bowie, Nick Cave, Joy Division( muzyka elektroniczna, EBM, zespoły zimno i nowo falowe, electro-rock, folk)

Z góry dzięki. Załączam plan pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/106926-zamiana-dali-concept-6-na-ma-rx6/

Witam,

Mój aktualny zestaw to HK3490 + CD HK HD980 +Dali Dali Concept 6. Zastanawiam czy byłby sens zamiany moich kolumn na MA RX6 biorąc pod uwagę, że ceny MA RX6 są teraz wyraźnie niższe. Generalnie mi ten zestaw pasuje, ale trochę mogło by być więcej basu.

Pierwotnie planowałem zamienić gramofon( około 3tyś.), ale cena RX6 kusi. Jest sens zastanawiać się nad tymi RX6?

Preferencje muzyczne: Depeche Mode, David Bowie, Nick Cave, Joy Division( muzyka elektroniczna, EBM, zespoły zimno i nowo falowe, electro-rock, folk)

Z góry dzięki. Załączam plan pokoju.

Wg. mnie między tymi kolumnami jest b. duża różnica, oczywiście in plus dla MA. Więc z tego punktu widzenia zmiana kolumn oczywiście ma sens. Ale czy gramofon jest ważniejszy dla Ciebie, czy kolumny, musisz sobie odpowiedzieć już sam.

Zmiana kolumn w Twoim przypadku będzie napewno dobrą decyzją.

Kolumny Monitor Audio Rx6 zagrają przynajmniej o klasę czy dwie lepiej od tych Dali. Sama zmiana na gramofon raczej dużo

by nie wniosła przy Dali Concept 6. Z tych kolumn zbyt wiele się już nie wyciśnie.(Oczywiście byłby to inny dźwięk niż przy cd, ale do Concept 6 nie opłaca się)

Lepiej zmienić kolumny, odłożyć pieniążki i dokupić do Rx6 gramofon. Wtedy dopiero poczujesz różnicę:)

Co do samego brzmienia Ma Rx6 to przeczą one stereotypowi metalowych kopułek.

Brzmienie określiłbym jako nieagresywne,spokojne,wyważone. Leciutko przygaszone przy średnicy.

Kolumny grają spójnie,higienicznie bez podbarwień.

Bas śmiało można nazwać mocnym aczkolwiek nieraz sprawia wrażenie trochę ociężałego.

Najbardziej podobał mi się przy odsłuchu górny skraj pasma, jest delikatny, ulotny ale i bardzo precyzyjny.

W trochę niższym paśmie,łączenia ze średnicą brzmienie jest już troszkę odchudzone. Jednak nadal zachowuje bardzo dobrą kulturę.

Scena cechuje się dokładnością precyzji poszczególnych instrumentów. Jest dobrze uporządkowana i zachowuje wzorową rozdzielczość.

Myślę, że te kolumny powinny spokojnie nagłośnić pokoje nawet do 30m.

Niestety nie słuchałem ich z elektroniką harmana i nie wiem co wyniosą z tego połączenia.

Przy odsłuchu muzyki z gatunków preferowanych przez Ciebie nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że brakowało Ma Rx6 trochę dynamiki. Dużo lepiej spisywały się według mnie przy muzyce spokojniejszej.

Oczywiście mogło to być uwarunkowane dość ciepła elektroniką i pewnie przy dynamiczniejszych wzmakach jest już OK.

MA RX6 po Dali na początku mogą Ci się nie spodobać, ale z każdym kwadransem słuchania będziesz już tylko doceniał walory brzmieniowe MA.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ponoć wcześniejsze MA RS6 grały sporo lepiej od RX6.

No właśnie niestety też to zauważyłem, moim zdaniem szczególnie średnica straciła na intensywność barwy w porównaniu do RS6.

Na Rx6 instrumenty dęte brzmią mało energetycznie, są jakby przytłumione. Również fortepian brzmi nieco ciemniej niż w RS-ach.

Barwy dźwięku w RX są ogólnie trochę zmatowione i uszczuplone w porównaniu do poprzednika. Brakowało mi pazura, drapieżności

co właśnie przypasowało mi kiedyś bardzo w RS6. Nowe wypadają dla mnie zbyt "grzecznie"

Nosiłem się kiedyś z zamiarem kupna RX6, testowałem je nawet prawie 2 tygodnie w domu. Jednakże w końcu wybór padł na Dali Ikon 6 mk2.

Monitor Audio Rx to zupełnie inna klasa w stosunku do Dali Concept, pod kazdym względem jest to kolumna lepsza. W kwestii równowagi tonalnej natomiast MA bedzie jaśniejsze, bardziej analityczne, chociaż w połączeniu z HK moim zdaniem jest to połączenie optymalne.

Zamiana warta uwagi i optymalna brzmieniowo, zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No widzisz, a niektórzy narzekają, że seria RX gra z kolei ostro. Ile osób, tyle opinii :)

Jak dobrze wiesz na odbiór i naszą ocenę może wpływać zawsze przynajmniej kilka czynników.

Ja akurat RX6 słuchałem w dobrze wyciszonym-zaadoptowanym pomieszczeniu,

źródłem był ciepło i miękko grający cd Musical Fidelity oraz wzmacniaczem była moja lampa:)

Nie podłączałem tych kolumn pod żaden tranzystor oraz inne źródło, brzmienie wtedy mogłoby pewnie

ulec trochę zmianie i przy jasnej, ostro grającej elektronice pójść w stronę wyostrzenia i większej dynamiki.

Dlatego, to że są to kolumny zbyt grzeczne wynika wyłącznie z mojej oceny i odsłuchu przy zachowaniu takich a nie

innych warunków przy mojej konfiguracji sprzętowej(do której to wtedy poszukiwałem kolumn). A jak mówisz ile osób tyle i opinii:)

Druga sprawa Don, że sporo osób kupuje sprzęt zestawiając go brzmieniowo ze sobą na chybił trafił.

Przykładowo wybierając do kolumn z metalowymi kopułkami bardzo jasne wzmacniacze i później

słyszy się narzekanie że "wierci czaszkę".

Przy RX6 też możliwe, że właśnie przynajmniej niektóre opinie biorą się właśnie z błędnego doboru elektroniki.

Chodź trzeba przyznać, że jak na układ z wykorzystaną metalową kopułką grają one i tak dość spokojnie i nie męczą uszu.

Wybaczają trochę więcej, niżeli w przypadku np. focali chorusów z serii 700 czy 800. Tutaj przy jasno,ostro grającej elektronice nie

mogłem wytrzymać nawet 10,15 minut odsłuchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.