Skocz do zawartości
IGNORED

Creek 4330 - jaki CD z ładnym basem ?

goldie77

Rekomendowane odpowiedzi

No Creek'a 4330 już mam. Polecono mi kable głośnikowe XLO 14 0 koleś powiedział że wyciągną mi ładny bas. Tylko sprawa jest taka - jaki CD - odsłuchiwałem na Marantz'u ale zabijcie mnie, nie pamietam modelu - brzmiało ładnie, ale coś tak jakby mi brakowało... poradźcie... a może to kable głośnikowe co ???

https://www.audiostereo.pl/topic/10708-creek-4330-jaki-cd-z-%C5%82adnym-basem/

no właśnie na Q1 słuchałem, ale miałem wrażenie, że ten bas jest taki techniczny, krótki i nie ma ciepła. Dlaczego tak myślę... ponieważ te same nagrania słuchałem na kolumnach firmy AKUSTYK - to jakaś Polska firma która robi przetworniki i postanowili zrobić kolumny. Kolumny są brzydkie jak noc, ale graja tak, że łeb odpada - jeśli chodzi o bas... Co do Q1 - mają cudowną przestrzeń generują maksymalnie dużo przestrzeni... ale basik... ja słucham muzyczki gdzie basu jest sporo (patrz opis o mnie).... hmmm sam nie wiem

teraż się zorientowałem że ten list był od Ciebie :) , tylko czemu "pan" mnie nazwałeś ( obrazić mnie chciałeś czy jak ? :) wystarczy że na praktykach z tydzień dzieciaki z podstawówki będą mnie od pana wyzywać... :( )

A tak wracając do tematu, to weź jakiegoś w miarę taniego Marantza ( unikaj CD4000 i CD5000 ) czy starszego philipsa, wpakuj zamiast ostatniego wzmacniacza operacyjnego OP275 to będziesz miał basu w sam raz i ciepłe brzmienie ( najprawdopodobniej za ciepłe ). Pokombinować można naprawdę sporo...

Zaraz zaraz - nazwałem "panem" ponieważ jestem kulturalnym człowiekiem i nie powiem komuśna TY jeżeli wogóle go nie znam - teraz wiem że już mogę :) Tak ten mejl był ode mnie :) A co do cd-eka - myślałem nad hk 710 - podobno naprawdę jest niezły, ktoś mi polecał Marantza cd-67, no sam nie wiem. A co do budżetu na cd - no maks 1500 ziko.

hk dobre sprzęty robi ( wzmacniacze w szczególności ), ale ja tam napędów sony jakoś tak nie trawię :)

Weź marantza ( ale lepiej zwykłego CD6000 poszukaj ).

Tak żeby troszkę zdenerwować ( ja się niemożebnie zezłościłem ) bo niewiele Twoje możliwości finansowe to przekracza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a może to, to firmowo będzie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tylko coś mi się wydaje że za to urządzonko nie warto dać więcej niż 1/3 - 1/4 kup teraz :) . Wie może ktoś jaki ( czyj? ) napęd w tym siedzi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ---> jeszce jeden CD17 ( tylko w kolorku obrzydliwym ), ja na Twoim miejscu na niego bym zapolował.

Ukryta Zawartość

>goldie77

Mysle ze nie tylko bas pasowalby ci w CD73, ale nie moge go polecic ze wzgledu na twoj budzet. Poczatkowo byl wyceniony na ~2,7 kzl, ale po laurce, ktora wystawilo mu A/V, Decibel momentalnie podniosl cene o 600 zl. Na rynku wtornym widzialem oferty sprzedazy w okolicach 2,3 kzl. Jezeli bylbys w stanie wyasygnowac taka kwote, to naprawde warto posluchac tego odtwarzacza, a potem kilku modeli z okolic 4 kzl - wynik moze cie zaskoczyc.

Ta 17 marantza - sprzedana, ten creek - chyba ktoś przesadził z ceną, no i ten ostatni - fatalnie wygląda - trochę jak kupa :):):) ale skoro wart swojej ceny, pomyślę. Co do arcama - no szkoda że aż taki drogi jest... cóż może kiedyś :) A tak z drugiej mańki - Lt_Bri - mówisz że te Q1 stać na mocnego kopa w basie ???

-->goldie77, wieczorem napisze w czym rzecz z Q1 ( teraz zmykać muszę ).

ps. a co do czarnego marantza to wysłałem żeby Cię ździebko wkurzyć ( jak jeszcze był do kupienia to sam szalałem, już Q1 chciałem opchnąć dołożyć trochę i go wziąść a do tego Q15 też z allegro :) )

Pierwsza i najważniejsza rzecz, to pokój.

Budynek w tym roku pól wieku kończy.

Ściany: cegła czerwona ( nie klinkier ), otynkowane, pokryte papierową tapetą z średnio wystającym wzorkiem, okno zasłonięte grubą pluszową zasłonką.

Sufit: narazie pusty, w przyszłości jakieś lamele tam wrzucę.

Podłoga: żelbet ( baaardzo gruby ), na tym parkiet drewniany ( rozeschnięty ), całość dywanem pokryta.

Powierzchnia: teoretycznie trochę ponad 12m2, w praktyce niecałe 11m2, jedna ze ścian ( około 3 metrowa ) jest zastawiona gigantyczną mebloscianka-samodziełką ( sięgającą sufitu ) po poprzednich właścicielach ( mebelek ten jest " ścianą za kolumnami" ).

Wymiary ( szerokość/długość/wysokość ): około 3m / 4(3.3-3.4)m / 3.7m .

Ustawienie kolumn ( od środka głośnika licząc ): rózne ( eksperymentuję ), obecne to: około 30cm od bocznej ściany ( tej 4m/3.3m ), 85cm od podłogi, 135cm/70cm od tylniej ściany ( 3 metrowej, licząc mniejwięcej od membrany wysokotonowego ).

Miejsce odsłuchowe: około 125 cm od linii kolumn (licząc od uszu), uszy na wysokości centrum głośnika, tylna ściana około 20cm od uszu ( zmienia sie czasami na trzydzieści parę ).

Jak cos to jeszcze kiedyś kabelki głośnikowe opiszę ( cudaczne jak ich historia :) , ale całkiem całkiem )

I to już cała tajemnica basu. Nie jest jakiś nisko schodzący, ale to co jest starczy ( na płytach z podbitym basem jak np "Beyond the Missouri Sky" Charliego Hadena i Pata Methenego zatyczki do bass-refleksów się przydają ).

Bas nie jest rozlazły (zmulony jak to mój kumpel określa ), ale to kwestia Creeka, ani dudniący ( co jest dziwne bo blisko bocznych ścian stoją ). Trochę chłodniej to gra jak w cedeku JRC4560 zastępuję przez NE5532 ( pierwowzór NJM2114 siedzących w CD17 ). Ja różnicy prawie nie słyszę ( jest ona mniejsza niż różnica cenowa tych kostek ), dla kumpla 4560 bardziej się podoba... Za jakiś czas parę wzmacniaczyków operacyjnych dokupię i pozmieniam ( głównie te dwa chcę sprawdzić: AD826 i OP275, może jeszcze OPA2604 bo góry mam trochę za mało, ale to strasznie zimny sk****syn )

Bri - strasznie to skomplikowane... powiem CI jak u mnie to będzie wyglądać - mam jedną całą ścianę, która w zasadzie jest przeszklona - są dwa okna, dwa parapety i podwójne drzwi na balkon. Na tych właśnie parapetach będą stały kolumny. Postawie je lekko pod kątem dośrodka, ponieważ dokładnie na sąsiedniej ścianie stoi moja kanapa... Kable to po 2,5m na głośnik XLO ER14 :)

-->goldie77

Ja tam w tym pokoju poza roztawieniem kolumn, zasłonkami z pluszu i dywanem nic jeszcze nie kombinowałem ( prawie ), po prostu mieszkanie niecały rok mam i inne wydatki miałem ( np. Q1 :) ).

Co do parapetu to chyba dobry pomysł nie jest ( kiedyś człowiekowi GDN20/40 regenerowałem, jedne ze szkrzynek od tych zg40 właśnie na parapecie stała.....masakra ).

Dalej: dobrze jest jak kolumienki mają trochę miejsca za sobą i obok siebie ( w chwili obecnej moje mają za mało i pewnie dlatego przestrzeń mam gorszą niż na zg15 w pokoju 20m2).

Jak już się upierasz z tym parapetem to niech tam zasłony grube będą za kolumnami ( plusz etc. ).

hmmm.... mówisz że parapet odpada... ale czy to jest kwestia techniczna czy to że np. słońce na nie świeci - możesz mi to jakoś jaśniej wytłumaczyć ?

magik - do 1500 zeta na kolumny maks !!!

-->goldie77

To jest i kwestia techniczna ( a raczej akustyczna ) i kwestia słońca etc.

Na parapecie masz na przemian zimno/gorąco, wilgotno/sucho ( w różnych kombinacjach ),

wspomniane zg40 miały zmasakrowaną ( pofalowana, odbarwiona ) okleinę ( sztuczną, zdaje się winylową ),

skrzynki zaczynały się rozłazić ( i to nie tylko w miejscach połączeń ). Takie warunki to obudowa CM62

z JBL-a wytrzyma czy inne jajka Kef-a, ale czy już same głośniki to wytrzymaj to nie wiem ( część konstrukcji nadal używa celulozy, ale przy takim traktowaniu to i polipropylen raczej długo nie wytrzyma ).

Co do akustyki, to szkło paskudnie będzie odbijać dźwięk ( nie pochłonie go, ani nie rozproszy tylko paskudnie odbije ), to raczej nieciekawy wpływ będzie miało na stereofonię, zresztą nawet stawianie kolumn blisko ścian, jak ja to zrobiłem zemści się dudniącym basem ( czego nie wiem jak udało mi się uniknąć ) i cały czas kiepską stereofonią. Z drugiej strony ścianami można dla basu trochę pomóc ( byleby nie przesadzać ).

Jak już musisz mieć te parapety, to na okna załóż drewniane grube żaluzje ( takie np. gdzie każdą listewkę ręcznie ustawiasz, łatwo je samemu za grosze zrobić, za materiał nawet jednorazowe skrzynki po owocach się nadają, a jak to jeszcze bejcą pociągniesz i/lub polakierujesz... miodzio, czysty wiek XIX będzie :) ). No i zasłonka gruba ( np. plusz ). Wspomnianego efektu który daje szkło nawet przez odsunięcie o kilkadziesiąt centymetrów od szyby nie zlikwidujesz ( zmniejszy się tylko trochę ).

A kolumny już masz czy cały czas się zastanawiasz?

Bo jakbyś Q1 brał ( np. z allegro nowe ), to dobrze jest sprawdzić czy obydwie tak samo grają ( u mnie była różnica i dość szybko je do dystrybutora odesłałem, wróciła inna para plus jakieś szmatki do czyszcenia czegoś :) ). Niestety w chinach kiepsko je parują...

ja je moge postawic na podstawkach oczywiscie - to docelowo, ale nie wiem jakie i za ile warto zakupic - przeciez ja sie nie znam na tym, ja doopiero zaczynam czytac i grzebać w swiecie audio, pomóżcie towarzysze :D

-->goldie77, podstawki czy koluny bo nie rozumiem :)

I ważna jedna sprawa, nie czytać ,nie grzebać, tylko słuchać, słuchać i jeszce raz słuchać.

Ja też poczytałem, że Q1 grają podobnie jak Q15.2 tylko lepiej, co prawdą było tylko w przypadku środka i basu, Q15.2 słuchałem i bardzo mi się podobały, Q1 kupiłem na ślepo ( głucho ), bo ktoś mi spod nosa ostatnie Q35.2 sprzątnął ( za około 1200 !!! ) a się śpieszyłem ( niepotrzebnie ). Q1 bardzo mi się podobają, ale teraz myślę że gdybym jeszcze raz miał kolumienki kupować to pewnie Kef RDM1 ew. RDM2 bym posłuchał i wziął ( albo coś na szerokopasmowcach bym złożył ). A w międzyczasie odkładałbym kaskę, żarłbym ryż i słuchał na zg15 :) .

Nie warto się śpieszyć...

I pamiętaj HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !!!

znaczy tak - Q1 sa monitorami - wiec ja je moge albo na szsfce postawic albo na parapecie albo (co planuje docelowo) na podstawkach. No chyba ze znajde fajne podłogowe w tej cenie, które to podłogówki dadzą mi tyle samo przyjemności co monitory. A powiem szczerze że ja najpierw chciałem podłogowe... ale koleś w salonie audio mi odradził, no to poleciałem w ciemno z tymi monitorami... tak to wygląda

a no i jeszcze myślałem o Grand High FS 1080 i o Wharfdale Diamond 8.3... i też mi odradzono, podobnie również jak Tannoy M3... nie wiem czemu kolesiom tak zależy na odradzaniu :D

Jak lubisz słuchać głośno i z basem to nic bardziej z creeka tego nie wyciągnie niż coś z sony , np. cdp xa3 ES - jest w ogłoszeniach w HI-END za 750 pln

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.