Skocz do zawartości
IGNORED

Overdrive,Overload - z czym to sie je?

angelo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wzmacniacz 2x90WRMS 4Ohm + kolumny 2x70RMS 8Ohm...za zrodlo dzwieku sluzy komp ktory odtwarza mp3-suwki poziomu glosnosci ustawione na 70%.Przy tej konfiguracji kiedy galka wzmacniacza ustawiona jest na godzinie 14-15 zapala sie lampka "Overdrive" - czy moe mi ktos wytlumaczyc co to oznacza?Domyslam sie ze chodzi o przesterowanie ale nie jestem pewien.Jest jeszcze lampka Overload ale jej nie mialem jeszcze okazji ujrzec swiecacej :) Overload oznacza przeladowanie/przeciazenie znak ze wzmacniacz juz nie wyrabia?

https://www.audiostereo.pl/topic/10710-overdriveoverload-z-czym-to-sie-je/

No jak sie podlacza 8 mki do 4 hmowego wzmaka to co sie dziwisz ze jest overdrive:). Spalisz wzmaka jak besziesz dalej uzywal takiej konfiguracji i krecil galka na 70%. Wymien wzmaka albo kolumny:). Proste:) a jak zobaczysz ta druga lampke swiecaca to mozesz juz powoli szukac nowego wzmaka na allegro;) ehehe:)

Tak na oko to (teoretyzuję):

"Overdrive" - poziom sygnału we jest taki, że zaczyna byc przesterowany stopień wejściowy wzmacniacza. Wpływ może mieć nie tylko napięcie podawane ale i niedopasowanie wyjścia źródła do wejścia wzmacniacza, zbyt mała wydajność źródła itp..

"Overload" - przeciążone są stopnie wyjściowe wzmacniacza. Klasyczna sytuacja dla unaocznienia: sygnał na wejściu jest OK, ale zwierasz wyjście. Nie ma przesteowania (overdrive), ale jest przeciążenie (overload). Powinno zadziałać zabezpieczenie i ten właśnie układ włącza sygnalizację.

ok juz mniej wiecej kumam :) ale dlaczego niby 8ohmowe kolumny maja byc nieodpowiednie dla 4ohmowego wzmacniacza? bardziej wzmacniacz bylby obciazony gdybym uzywal 4ohmowek...no a ale Panie...ja tu tylko sprzatam ;))

Inżynier ma rację. Moje przypuszczenia są takie same. A to, że kolumny są 8 omowe, to dla wzmacniacza lepiej - mniej się męczy i na pewno się od tego nie uszkodzi. Jeżeli lampka "overdrive" mruga sporadycznie i nie słychać zniekształceń to nie ma co się przejmować.

>angelo

to nie ma znaczenia , "audiofilskie" kef q15 zamiast 6ohm miały 4,q1 zamiast 8, 4

moje infinity zamiast 8 - 4 i tak jest prawie ze wszystkim, nie kłamią np: pro ac i esa, ale to chlubne wyjątki

ok dzieki za odpowiedzi ale jeszce jednego nie wiem czy to wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wyrabia czy tez zrodlo czyli karta Aureal Vortex 2 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

porzeźbię:

wzmaciacz na nominalne napięcie wejściowe 190 mV (Aux) i Overdrive Resistance 27 dB. Więc może Overdrive występuje, gdy napięcie na wejściu przekracza o 27 dB 190 mV? Innymi słowy, przekracza 4.25 V.. Więc spuść suwaki w dół!

Ale podkreślam, to moje rzeźbienie.

pq - zjechalem z suwakami na 50% ale wtedy przy galca odkreconej na max jest glosno jak wtedy kiedy suwaki byly na 70% i mniej wiecej tak samo zapala sie overdrive :) z suwakami na 30-40% jest juz za cicho zeby to sprawdzic...

>mlody2

im wieksza impedancja obciazenia dla wzmacniacza tym lepiej. chyba ze jest to wzmacniacz transkonduktancyjny (czyli jego wyjscie symuluje zrodlo pradowe, dla ktorego najlepsze warunki pracy -czyli praca bez obciazenia- to zwarte wyjscie). normalny wzmak ma wyjscie napieciowe czyli najlepiej pracuje dla rozwartego wyjscia (Ro=nieskonczonosc). zatem obciazenie wzmaka dedykowanego 4ohmom kolumną 8omow to zabieg pozytywny z wielu wzgledów.

przesterowalnosc wejscia to istotny parametr wzmacniacza. w dobrych konstrukcjach jesy ona duza, 30dB moze byc. Z reguly regulacja glosnosci jest nie bezposrednio na wejsciu wzmaka tyko po pierwszym stopniu, zatem gdy pzresterujemy go to regulujemy tylko amplitude i tak juz pzresterowanego sygnalu. Wtedy niezaleznie od polozenia gałki regulatora jest przestem gdy sygnal wejsciwoy przekroczy margines pzresterowalnosci. W podanym tu pzrypaku pzrestem pojawia sie dopiero w pewnym polozeniu pokretla glosnosci. Zwiazene jest to prawdopodobnie z tym ze tegulacja glosnosci jest dwustopniowa (na wejsciu wzmaka i po pierwszym jego stopniu). dlatego pzrestem wejscia pojawia sie pozniej, dla wiekszych amplitud dopiero gdyz sygnal jest wstepnie ztłumiony.

Przester na wyjsciu spowodowany jest obcinaniem napiec wyjsciwoych na poziomie napiec zasilacza pzry zbyt duzym wysterowaniu. Z ładnej sinusoidki robi sie w skarajnym pzrypadku prostokat. Grozne dla glosnikow!! Szczegolnie wysokotonowych!!

Będę nudny ale polecałbym sprawdzić pojemności bo one sporo udziału mogą tutaj mieć.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

"W podanym tu pzrypaku pzrestem pojawia sie dopiero w pewnym polozeniu pokretla glosnosci" - przester pojawia sie przy pewnym poziomie glosnosci moze to byc przy polozeniu galki na godzinie 13(glosny utwor + suwaki na max) jak i moze go w ogole nie byc jak zjade suwakami na 40% przy gace wzmacniacza odkreconej do samego konca.caly czas mowie o przesterze zasygnalizowanym przez zapalajaca sie lapmke na wzmacniaczu.znieksztalcen dzwieku nie zauwazylem.

"sprawdzic pojemnosci" - chodzi o pojemnosci kondensatorow?jesli tak to chyba trzeba bedzie to uczynic bo od daty prodykcji 1979 nie byly one wymieniane :)czy po ich wymianie odczuje istotna roznice?

ps.co myslicie o moim wzmacniaczu? czy to kompletna padlina i warto byloby sie go pozbyc na rzecz czegos lepszego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.