Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o ocieplenie barwy

janekb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po pierwsze jako, że jestem nowy na forum chcę się przywitać.

Po drugie mam pytanie. Mam zestaw Kenwood KR-V5080 + DP 5050 + DMF 3020 do tego dwie kolumny TDL KV1 (jak się nie mylę, bo akurat nie mogę w tej chwili sprawdzić), było coś w nich robione przy zwrotnicach co bardzo poprawiło ich brzmienie. Jak na niedrogi sprzęt jestem dość zadowolony i w większości przypadków mi brzmienie, przestrzeń itp. odpowiada. Basu jest w sam raz, nic mi nie dudni itd. Natomiast mam problem z samą barwą. Jest ona trochę za chłodna. Dźwięk jest bardzo sterylny, instrumenty, wokal są bardzo dobrze słyszalne, ale dość chłodne w odbiorze. Mam też czasem wrażenie jakby były "kartonowe". W jaki sposób można by ocieplić to brzmienie? Póki co, ze względów finansowych, nie mam zamiaru wymieniać nic z tego zestawu, bardziej chciałbym pokombinować jeszcze z tym co mam. Pokój, w którym mam ustawiony sprzęt też nie jest idealny, bo jest pokojem dziennym więc jego akustyka też ma wpływ na to jak to wszystko brzmi i pole manewru jakieś tu mam, ale też nie za duże. Pytanie co można podziałać w tym temacie, a mogłoby wpłynąć pozytywnie na odbiór muzyki? Muszę na pewno wymienić kable głośnikowe na jakieś inne (te które mam są tymczasowe) natomiast nie wiem czy przy tak tanim sprzęcie na coś to się zda?

https://www.audiostereo.pl/topic/107105-pytanie-o-ocieplenie-barwy/

Kable głośnikowe sobie daruj. Prędzej kupno wzmacniacza i ew. wymiana kolumn ... czyli po prostu wymiana kluczowych elementów zestawu. A jak chcesz iść totalnie w stronę ocieplenia, to może jakiś wzmacniacz lampowy wręcz i do tego odpowiednie kolumny.

Ten kiepski amplituner sprzedaj po co Ci on jak słuchasz w stereo? zmień na wzmacniacz stereo z prawdziwego zdarzenia.

Do powiedźmy 500zł masz używane ciepło grające wzmacniacze np.Luxman czy Grundig Fine-Arts ze "złotej serii"

Z tego wszystkiego tylko odtwarzacz cd trzyma jakiś poziom.

Amplitunery Kenwooda to jedno z najgorszych rozwiązać co do zasilania.. te kolumny to też chyba jakością nie grzeszą - jedna z opinii : "dźwięk zimny i metaliczny"... następna opinia "nie warte ani grosza:" .

Na twoim miejscu zostawiłbym CD i deck a resztę sprzedał i zakupił inny sprzęt.

Jak rozumieć określenie - ciepłe/chłodne brzmienie ? Podobne pytanie dotyczy określenia - kartonowe. Czy dobre odtwarzanie wokali, górnych części pasma, odczucie sterylności sugeruje chłód ? Może jednak to jest zaleta zestawu ?

Czy dobre odtwarzanie wokali, górnych części pasma, odczucie sterylności sugeruje chłód ? Może jednak to jest zaleta zestawu ?

Oczywiście, że dźwięk prosektoryjny ma swoich fanów.

O gustach się nie dyskutuje więc tematu ciągnąć nie zamierzam.

Wracając do pytania Autora wątku: oczywiście, że wszystko masz do wymiany, jak wspomniano wyżej.

Zanim jednak przystąpisz do kompletowania zestawu zgodnego ze swoim gustem - spróbuj może zastosować lampowy bufor pomiędzy CD a wzmakiem.

Może to być "prosiaczek" Musical Fidelity albo ten nowy wynalazek firmy iFi.

Ten ostatni dużo droższy, więc ja bym polował na prosiaczka.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Klaśnij w swoim pokoju i innym pokoju dla porównania. Może się okazać, że jesteś następny, który ma najzwyklejszy w świecie pogłos.

Kolumn możesz posłuchać w innym środowisku - odmiennym - u kolegi / w innym pokoju - tam gdzie klaśnięcie jest krótkie

Jeśli wokal/instrumenty jest za jasny --> za lekki - za bardzo odchudzony - scena jest plamą - to może być pogłos

Jeśli sterylny znaczy - ostry i drażniący ucho - to wymiana ( ale i tak sprawdź u kolegi )

Kartonowy kojarzy się z głuchym puknięciem lub szorstkością - ciężko powiedzieć. Pogłos albo Tweeter

Włącz radio jak masz i sprawdź pierwsze lepsze wiadomości - jeśli głos jest trochę ''trzepoczący'' - Masz pogłos. Jak nie słyszysz - jest pewnie dobrze. Ma brzmieć naturalnie a nie potężnie.

Jak kable - to wg mnie lepiej sobie ściany pomaluj na żółto - będzie cieplejszy się wydawał a pokój odnowiony.

Cieplejszy dźwięk dla mnie oznacza mniej konturowy / fakturowy z łagodną górą - dłużej wybrzmiewający - grające raczej dalszym planem ( nie bezpośrednio na twarz ) - mówią misiowaty i inne cuda - ciężko powiedziec co masz na myśli cieplejszy.

Wyglądasz mi na prowokację ale może nie jesteś - najpierw sprawdź ten pogłos.

Oczywiście, że dźwięk prosektoryjny ma swoich fanów.

Wątpię. Inna sprawa, że powinieneś zdefiniować co to znaczy, bo może inaczej rozumiem to określenie (a rozumiem je jako: podbitą górę, niskie THD, dobra char. impulsowa).

Wątpię.

To zapraszam do Niemiec. Stereotypowe brzmienie urządzeń Hi-Fi z tego kraju jest antytezą brzmienia tzw. "brytyjskiego".

Mowa oczywiście o stereotypach bo i w jednym i w drugim kraju są firmy z zupełnie innym podejściem do brzmienia, niż stereotyp głosi.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.