Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show rozważania o ustrojach akustycznych

pikop58

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam sobie relacje z tegorocznego Audio Show i rozgorzała dyskusja o sposobach pomieszczenia basów w nieodpowiednich pokojach Sobieskiego . Mowa jest o ustrojach akustycznych , który jakie częstotliwości tłumi , ale generalnie chodziło o basy .

Jeden pisze ze ustroje są do kitu i ze jakiś częstotliwości nie tłumią , drugi ze niby nie tłumią , bo cos tam jest z tyłu , czego nie widać i jednak tłumią . Inni że dobry sprzęt nie potrzebuje ustrojów . I zastanawia mnie rzecz następująca . Generalnie , to ustroje wpływają na dźwięk i stawia się je po to żeby pod swój gust „edytować dźwięk „ Efekty są różne , a koszty nie małe . I zastanawia mnie czy nie lepiej byłoby dodać do wzmacniacza standardowe pokrętła góra i dół , jak to robi w swoich wzmacniaczach Accuphase ?

Ja nie widzę wielkiej różnicy w ściągnięciu basu w razie potrzeby a ustawiania ustrojów . To znaczy widzę , ze metoda ściągnięcia basów pokrętłem jest 200% szybsza i prostsza. Ktoś nie chce barwy , to ją wyłącza. Wiem o czym mówię , bo przed Accuphase miałem wzmacniacz liniowy głośniej ciszej i też świrowałem cuda –wianki , żeby mi się dźwięk w pokoju zmieścił , bo bas się nie mieścił właśnie .

Przypuszczam , że jakby były 2 identyczne wzmacniacze Accuphase jeden z barwą , a drugi bez , to przy wyłączeniu barwy i porównaniu takich wzmacniaczy ślepa próba wypadła by statystycznie 50/50 . Po kiego sobie utrudniać życie . Przychodzi mi na myśl analogia , że w jednej łazience jest zawsze zamknięte okno i po użyciu włącza się wyrafinowany system wietrzenia z aktywnymi i pasywnymi wyciągami + nadmuch świeżego powietrza , a w drugiej łazience otwiera się po prostu okno . Chcę widzieć takiego który ma możliwość ściągnięcia basu gałką i bas mu się nie mieści , ale on postanowił być prawomyślnym audiofilem , i demoluje pokój , kupuje nie tanie ustroje i robi jak w księdze audiofila pisze . Jak już to ustawił , to puszcza muzykę , gdzie bas by się przydał , no ale on ma ustroje , więc je wynosi . To jakaś paranoja. pikop58

Zgadzam się z Tobą w 100%.

Swoją drogą jak słyszę teksty że dobry sprzęt nie potrzebuje regulacji to mnie rozwala.

Ok sprzęt może nie potrzebuje ale źle zrealizowana płyta jak i nie do końca dobre miejsce odsłuchowe już potrzebują.

W związku z tym że dwa ostatnie czynniki są nie zależne od nas pozostaje najlepszym i najprostszym jak dla mnie regulacja we wzmaku. Po co sobie i rodzinie nerwy szargać ciągłą wymianą sprzętów (budżet) i jakimiś ustrojami. Ja mam regulacje i co mówią inni w tej kwestii mam w D. Nie kupie wzmaka bez regulacji bo przy zmianie gatunku muzycznego musiałbym zmieniać kolumny lub pół systemu.

W ogóle brak regulacji nie jest wcale taki audiofilski. To zależy od podejścia producenta i klienta. Jeden woli akwarium, drugi rybki.

Moje marzenie to mcintosh c-50 (+końcówki) :))

Zgadzam się z Tobą w 100%.

Swoją drogą jak słyszę teksty że dobry sprzęt nie potrzebuje regulacji to mnie rozwala.

Ok sprzęt może nie potrzebuje ale źle zrealizowana płyta jak i nie do końca dobre miejsce odsłuchowe już potrzebują.

W związku z tym że dwa ostatnie czynniki są nie zależne od nas pozostaje najlepszym i najprostszym jak dla mnie regulacja we wzmaku. Po co sobie i rodzinie nerwy szargać ciągłą wymianą sprzętów (budżet) i jakimiś ustrojami. Ja mam regulacje i co mówią inni w tej kwestii mam w D. Nie kupie wzmaka bez regulacji bo przy zmianie gatunku muzycznego musiałbym zmieniać kolumny lub pół systemu.

W ogóle brak regulacji nie jest wcale taki audiofilski. To zależy od podejścia producenta i klienta. Jeden woli akwarium, drugi rybki.

Moje marzenie to mcintosh c-50 (+końcówki) :))

Napisz wiecej o tych końcówkach c-50............bo nie znam.

Ogólnie piszesz fajowo,bo .....................ortografia ok,natomiast treść przemilczę.

Generalnie , to ustroje wpływają na dźwięk i stawia się je po to żeby pod swój gust „edytować dźwięk „ Efekty są różne , a koszty nie małe . I zastanawia mnie czy nie lepiej byłoby dodać do wzmacniacza standardowe pokrętła góra i dół , jak to robi w swoich wzmacniaczach Accuphase ?

Ja nie widzę wielkiej różnicy w ściągnięciu basu w razie potrzeby a ustawiania ustrojów . To znaczy widzę , ze metoda ściągnięcia basów pokrętłem jest 200% szybsza i prostsza. Ktoś nie chce barwy , to ją wyłącza. Wiem o czym mówię , bo przed Accuphase miałem wzmacniacz liniowy głośniej ciszej i też świrowałem cuda –wianki , żeby mi się dźwięk w pokoju zmieścił , bo bas się nie mieścił właśnie .

Przypuszczam , że jakby były 2 identyczne wzmacniacze Accuphase jeden z barwą , a drugi bez , to przy wyłączeniu barwy i porównaniu takich wzmacniaczy ślepa próba wypadła by statystycznie 50/50 . Po kiego sobie utrudniać życie .

Zupełnie pomieszanie tematu akustyki z gałkologią.

Nie wiem czy chodzi o popraiwenie sobie humoru, na zasadzie - mam kiepski akustycznie pokój, ale nie musze się tym przejmować, gałki rozwiązą sprawę.

Jeśli masz rezonanse własne pomieszczenia, fale stojące, echo, etc. to czy odejmiesz -3db na basie, czy nie problem pozostanie: echo dalej będzie dudnić, fale nałożą się na rezonanse własne i pozostanie kupa.

Po tym wpisie mam wrażenie, że nie słuchałeś pewnie sprzętu w dobrym akustycnzie pomieszczeniu.

Po co sobie i rodzinie nerwy szargać ciągłą wymianą sprzętów (budżet) i jakimiś ustrojami.

Kolejny dowód dyltanctwa i ignorancji.

Chcę widzieć takiego który ma możliwość ściągnięcia basu gałką i bas mu się nie mieści , ale on postanowił być prawomyślnym audiofilem , i demoluje pokój , kupuje nie tanie ustroje i robi jak w księdze audiofila pisze . Jak już to ustawił , to puszcza muzykę , gdzie bas by się przydał , no ale on ma ustroje , więc je wynosi . To jakaś paranoja

Określ, co rozumiesz pod pojęciem 'bas mu się nie mieści'.

Poza tym sugerujesz, że dobra akustyka odbiera bas?! To faktycznie jakaś paranoja...

Powrót po dłuższej przerwie...

pikop58 - Jesli kiedykolwiek bedziesz miec mozliwosc posluchania muzyki w dobrze akustycznie zaadoptowanym pomieszczeniu, na rzeczonym ACCU z wylaczona korekcja, a pozniej wyniesiesz wszystkie ustroje i zaczniesz sie bawic galkami, szybko zrewidujesz swoje poglady :-)

No panowie zapowiada się ciekawie. Korekcja akustyki loudness'em lub pokrętłem bass.

Nie chcę być złośliwy ale gdzieś kilka wątków dalej ktoś wsadza na oślep tranzystor i chce słuchać zmian.

Dylematy czy cewki głośnikowe nie mają czasem za mało N. Przecież 6N no to już było dawno teraz jest już 7N...

Potem gość który kompresuje płyty CD do mp3, bo mu lepiej gra i porównuje pliki Falc w notatniku.

Na koniec stara gwardia audio nudziarzy, jak to się źle na forum robi bo nie można gadać o kabelkach i wszędzie się wtykają techniczni.

Ludzie macie co chcecie! Użytkownicy którzy wykazują się coraz większą ignorancją i fantazją, wypisują coraz to większe androny. Każdy tutaj baja o czym chce i co wpływa na co. Na moje oko form wchodzi po stopniach absurdu. Coraz to mniej rzetelnych informacji, pisuje się o wyimaginowanych problemach i cudownych zestawieniach.

Więc już niedaleko wasze spełnienie, będzie można pisać o każdym idiotyzmie. Zaś nikt w tym nie będzie wam przeszkadzał a branża będzie podsycać wyimaginowane problemy. Zarazem sprzedając różne elementy do walki z wyimaginowanymi problemami.

Teraz do sedna kolego pikop58, dobrej i całkowitej adaptacji akustycznej, to na Audio Show nie zobaczysz. Z prostego powodu, to są pokoje hotelowe, które nimi mają pozostać i liczy się ilość par oczu, które można na raz spędzić do pomieszczenia.

Na koniec i tak jakakolwiek fala krytyki, odmiennego punktu widzenia zostanie wystrzelona w kosmos. Bo pojawi się jak zwykle moderator, który nie pilnuje czy ktoś pisze względnie poprawną polszczyzną. Tylko zajmuje się sprawdzaniem czy branża lśni odpowiednim blaskiem i nie ma kogoś kto burzy tę harmonię...

Ludzie macie co chcecie! Użytkownicy którzy wykazują się coraz większą ignorancją i fantazją, wypisują coraz to większe androny. Każdy tutaj baja o czym chce i co wpływa na co. Na moje oko form wchodzi po stopniach absurdu. Coraz to mniej rzetelnych informacji, pisuje się o wyimaginowanych problemach i cudownych zestawieniach.

arczi nie filozuj ;))

Zupełnie pomieszanie tematu akustyki z gałkologią.

Nie wiem czy chodzi o popraiwenie sobie humoru, na zasadzie - mam kiepski akustycznie pokój, ale nie musze się tym przejmować, gałki rozwiązą sprawę.

Jeśli masz rezonanse własne pomieszczenia, fale stojące, echo, etc. to czy odejmiesz -3db na basie, czy nie problem pozostanie: echo dalej będzie dudnić, fale nałożą się na rezonanse własne i pozostanie kupa.

Po tym wpisie mam wrażenie, że nie słuchałeś pewnie sprzętu w dobrym akustycnzie pomieszczeniu.

Kolejny dowód dyltanctwa i ignorancji.

Określ, co rozumiesz pod pojęciem 'bas mu się nie mieści'.

Poza tym sugerujesz, że dobra akustyka odbiera bas?! To faktycznie jakaś paranoja...

Proszę bardzo . Mam poukładany dźwięk , ale postanowiłem wymienić kolumny . Miało być lepiej , a okazało się że bas nie wiem jak to opisać , ale gotuje się , dominuje i nie wybrzmiewa prawidłowo , tylko jest wrażenie , że ma po prostu za mało miejsca . Częsty układ na wystawie . Ja nie mam pokoju odsłuchu , tylko mieszkam w bloku i sprzęt mam w dużym pokoju . Prawie go sam używam ale to pokój mieszkalny . Właśnie kiedyś coś takiego przerabiałem i dałem sobie radę ,bez gałek , bo takowych nie posiadałem wtedy . Zajęło mi to dwa miesiące i cały wolny czas poświęcałem na wciśniecie dźwięku do pokoju , żeby miał oddech . Ja jestem uparty , i dociekliwy , ale bardzo wielu ludzi się poddaje , lub wymienia sprzęt . Mówiąc o gałkach miałem na myśli to , żeby człowiek miał wybór .

I proszę o nie pisanie że głośniki muszą być dostosowane pod pomieszczenie i takie tam , bo to każdy wie . Drugi przykład . Człowiek kupił sprzęt pod pokój 35 metrowy , ale się rozszedł z rodziną i zamieszkał na poddaszu . To lepiej pokręcić gałką czy cały sprzęt za ¼ sprzedać i kupić sprzęt poddaszowy . Jakby wzmacniacze miały gałki tak jak Accuphase , to 60 % prezentacji w których słychać umcy umcy nie miałoby tego problemu . Mogli by wybrać ustroje czy gałka .

Kolejna sprawa – granie nocą na naprawdę dużych kolumnach . Niech nikt nie mówi że kolumny i wzmacniacze odkręcone na 2% mocy dają pełne pasmo , bo nie dają . Gałka w dużym stopniu sprawę rozwiązuje . Ktoś napisze że trzeba kupić monitory najlepiej Sonus Faber . Sprzęt ma dawać zadowolenie właścicielowi , a jak na wystawie 40 % wystawców ma za duże klocki do pomieszczeń , i dźwięk się w pomieszczeniach nie mieści , to czy taki wystawca jest zadowolony ? Ja wiem że jak by dać takiemu sprzętowi warunki , to żadne gałki potrzebne nie są , ale ogrom ludzi ma jeszcze gorsze warunki do słuchania muzyki niż pokoje w Sobieskim , i nie może nic na to poradzić . pikop58

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem...sugerujesz, że pokrętłem od regulacji basu można zmniejszyć ilość basów?

Po takim ataku warto to wyjaśnić;)

Inną sprawą, co było na AS. Akustyki nie da rady tam zrobić, bo nie ma miejsca w pokojach...a korektorów w sprzętach brak nie mówiąc już o DSP z korekcją akustyki. Accu ma taki korektor akustyki, ale jaki sens wpinać coś takiego i używać w trybie direct zgodnie z dzisiejszymi trendami;) ?

W idealnej sytuacji nie mającej nic wspólnego z AS akustyka pomieszczenia jest sprawą podstawową...aby potem coś tam nagrać, odtworzyć i kręcić gałkami w dobrych warunkach. Jak są rezonanse czasem dają w jednym miejscu osłabienie, a w drugim wzmocnienie...sam mam taką sytuację...w rogu pokoju jest z kolei kumulacja tego co jest osłabione w miejscu odsłuchu. Gdybym podbijał osłabione pasmo nic nie osiągnę i dziura będzie nadal, ale mogę stłumić pasmo podbite...przynajmniej nie będzie dudniło. Mogę też w rogu wstawić wielki ustrój i załatwić oba problemy akustyczne jednocześnie tracąc cenną powierzchnię pokoju. Gdyby w końcu udało się zdusić wszelkie rezonanse dzięki ustrojom mogę słuchać czystego brzmienia sprzętu/płyt lub kręcić gałkami uzyskując pożądane efekty jednocześnie nie psując w innym miejscu.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem...sugerujesz, że pokrętłem od regulacji basu można zmniejszyć ilość basów?

Po takim ataku warto to wyjaśnić;)

Inną sprawą, co było na AS. Akustyki nie da rady tam zrobić, bo nie ma miejsca w pokojach...a korektorów w sprzętach brak nie mówiąc już o DSP z korekcją akustyki. Accu ma taki korektor akustyki, ale jaki sens wpinać coś takiego i używać w trybie direct zgodnie z dzisiejszymi trendami;) ?

W idealnej sytuacji nie mającej nic wspólnego z AS akustyka pomieszczenia jest sprawą podstawową...aby potem coś tam nagrać, odtworzyć i kręcić gałkami w dobrych warunkach. Jak są rezonanse czasem dają w jednym miejscu osłabienie, a w drugim wzmocnienie...sam mam taką sytuację...w rogu pokoju jest z kolei kumulacja tego co jest osłabione w miejscu odsłuchu. Gdybym podbijał osłabione pasmo nic nie osiągnę i dziura będzie nadal, ale mogę stłumić pasmo podbite...przynajmniej nie będzie dudniło. Mogę też w rogu wstawić wielki ustrój i załatwić oba problemy akustyczne jednocześnie tracąc cenną powierzchnię pokoju. Gdyby w końcu udało się zdusić wszelkie rezonanse dzięki ustrojom mogę słuchać czystego brzmienia sprzętu/płyt lub kręcić gałkami uzyskując pożądane efekty jednocześnie nie psując w innym miejscu.

Ja nic nie muszę wpinać , bo mam 4 pokrętła we wzmacniaczu . Jest góra dół , oraz 500hz oraz 2 Mhz i od kiedy mam ten bajkowy wzmacniacz , zeszła ze mnie para do zmiany w przyszłości . Myślę ze jak Accu da radę , to mnie przeżyje i nigdy nie zamienię go na inny . Więc ja mam sytuacje specyficzną , bo obecnie takich ustrojstw nie produkują . Zostawmy wysokie i niskie w spokoju , ale te gałki 500 i 2 do czego służą ? Kiedyś miałem obsesję zakupu specyficznego cedeka , bo lubię spokojny nie agresywny dźwięk . Przeszło przez moje ręce mnóstwo cedekow i abgreidowałem je , żeby w końcu mieć idealny . Od kiedy mam Accu , to moje poszukiwania się zakończyły i mam Denona 3300 abreidowanego i Marantza 63 se . Kiedyś Soniak robił CD z filtrami , również DAC mam z filtrami . Ale tymi dwoma gałkami można sobie ułożyć dźwięk CD jak ciasto na placek . Chcesz agresywnych trąbek , to masz agresywne trąbki , chcesz słodkich skrzypiec , nie ma problema i masz słodkie skrzypce . Przecież ten dźwięk ma się podobać użytkownikowi . Oczywiście jak bym nie chciał , to naciskam guzik i mam dźwięk surowy , taki jaki idzie z końcówki mocy i żadnych gałek czy guzików . Ale ja o tym decyduje co kto lubi i to miałem na myśli . pikop58

Mam poukładany dźwięk , ale postanowiłem wymienić kolumny . Miało być lepiej , a okazało się że bas nie wiem jak to opisać , ale gotuje się , dominuje i nie wybrzmiewa prawidłowo , tylko jest wrażenie , że ma po prostu za mało miejsca .

Jedno przeczy drugiemu.

Zdefiniuj 'poukładany dźwięk'.

Z Twojego opisu wnosze, że masz po prostu rezonanse i dudnienie niskich częstotliwości ('bas się gotuje'). I to chcesz załatwić pokrętłem basu??!

I proszę o nie pisanie że głośniki muszą być dostosowane pod pomieszczenie i takie tam , bo to każdy wie . Drugi przykład . Człowiek kupił sprzęt pod pokój 35 metrowy , ale się rozszedł z rodziną i zamieszkał na poddaszu . To lepiej pokręcić gałką czy cały sprzęt za ¼ sprzedać i kupić sprzęt poddaszowy . Jakby wzmacniacze miały gałki tak jak Accuphase , to 60 % prezentacji w których słychać umcy umcy nie miałoby tego problemu . Mogli by wybrać ustroje czy gałka .

Kolejna sprawa – granie nocą na naprawdę dużych kolumnach . Niech nikt nie mówi że kolumny i wzmacniacze odkręcone na 2% mocy dają pełne pasmo , bo nie dają . Gałka w dużym stopniu sprawę rozwiązuje . Ktoś napisze że trzeba kupić monitory najlepiej Sonus Faber . Sprzęt ma dawać zadowolenie właścicielowi , a jak na wystawie 40 % wystawców ma za duże klocki do pomieszczeń , i dźwięk się w pomieszczeniach nie mieści , to czy taki wystawca jest zadowolony ? Ja wiem że jak by dać takiemu sprzętowi warunki , to żadne gałki potrzebne nie są , ale ogrom ludzi ma jeszcze gorsze warunki do słuchania muzyki niż pokoje w Sobieskim , i nie może nic na to poradzić . pikop58

Ale zdecyduj się o czym piszesz. Najpierw piszesz, że gałki zastępują adaptację akustyczną.

Teraz rakiem przechodzisz do pisania 'używać gałek, czy nie'. To są różne sprawy.

----------

Ja nie widzę wielkiej różnicy w ściągnięciu basu w razie potrzeby a ustawiania ustrojów . To znaczy widzę , ze metoda ściągnięcia basów pokrętłem jest 200% szybsza i prostsza.

Jeśli nie widzisz różnic, to trudno dyskutować.

Żeby nie było, że ja sobie tam coś twierdzę:

Zrozumiałem cię bardzo dobrze i nie wycofuje się z tego co napisałem. Wszelkie pomiary i sygnały pomocne w ustawieniu kolumn możecie sobie włożyć między bajki, tak samo jak system pomiaru i ustawiania akustyki w niektórych bardzo drogich wzmacniaczach, który coś tam daje i faktycznie działa, ale nigdy nie zastąpi prawdziwych drogich rezonatorów czy rozpraszaczy.

Jedno przeczy drugiemu.

Zdefiniuj 'poukładany dźwięk'.

Z Twojego opisu wnosze, że masz po prostu rezonanse i dudnienie niskich częstotliwości ('bas się gotuje'). I to chcesz załatwić pokrętłem basu??!

Ale zdecyduj się o czym piszesz. Najpierw piszesz, że gałki zastępują adaptację akustyczną.

Teraz rakiem przechodzisz do pisania 'używać gałek, czy nie'. To są różne sprawy.

----------

Jeśli nie widzisz różnic, to trudno dyskutować.

Żeby nie było, że ja sobie tam coś twierdzę:

Wyobraź sobie że ja mam dźwięk poukładany i poza jakimiś duperelami od lat nic nie zmieniam , bo uważam że ze sprzętu i pomieszczenia wyciągnąłem wszystko i jestem jednym z niewielu , który jest zadowolony z tego co ma i obecnie użytkuję , a temat ustrojów zacząłem w czasie lektury relacji z Audio Show , bo akurat w tym roku nie mogłem być . Pisałem , że jakby mieli gałki , to by się nie musieli martwic , że maja sprzęt za duży do używanych pomieszczeń . Kiedyś był w Audio artykuł o proporcjach pomieszczeń do idealnego odbierania dźwięku i wyszło mi że na 26 poziomów ja mam 8 , czyli nie źle . Wystarczyło mieć pół metra różnicy i się spadało np.na miejsce 18 . Więc coś o wpływu akustyki mam pojęcie i mniej więcej zrobiłem co mogłem , ale w naturalny sposób . Czyli np. zamiast ustroju mam dawnego typu żaluzje na oknie w poprzeczne paski oraz firankę , zamiast ustrojów na drugiej ścianie mam regał z płytami - co jest ustrojem inaczej . Za głośnikami mam półki s książkami a na głośnikach wazoniki żony ze sztucznymi kwiatami . Na ścianach grube papierowe tapety a na podłodze dywan . Hi hi kiedyś kolega do mnie pisał , że wypróbował rzucić kołdrę przed głośniki i ma fantastyczny pozytywny wpływ na dżwięk . Poza tym mam kilka innych usprawnień i wg mnie dźwięk pięknie wybrzmiewa , nic się nie gotuje , szybkie dynamiczne kawałki zdążą wybrzmieć . Nic mi nie piaszczy i dżwięk mam taki jak JA lubię , I nigdzie nie pisałem że to chciałem gałkami robić. Na Audio Show jest wiele drogich systemów które tak grają, ze ich bym nie chciał za darmo , ale na pewno są osoby którym się ten typ prezentacji podoba i to że mi się jeden czy drugi system nie podoba nie znaczy że jest on zły . Ale uważam że lepiej gałki mieć niż nie mieć i mieć wybór czy ich użyję czy nie zależy ode mnie amen . A tak na marginesie jeśli chodzi o Audio Show to na przestrzeni kilku ostatnich lat zauważyłem , że poziom dźwięku bardzo się wyrównał in plus . Sprzęt gra spokojnie , bardziej naturalnie . Problemy maja niektóre pokoje z za dużymi klockami , ale nie dlatego że te klocki są złe , tylko dlatego że niektóre nadają się do auli , a nie do mieszkania . pikop58

I nigdzie nie pisałem że to chciałem gałkami robić.

?????

Inni że dobry sprzęt nie potrzebuje ustrojów . I zastanawia mnie rzecz następująca . Generalnie , to ustroje wpływają na dźwięk i stawia się je po to żeby pod swój gust „edytować dźwięk „ Efekty są różne , a koszty nie małe . I zastanawia mnie czy nie lepiej byłoby dodać do wzmacniacza standardowe pokrętła góra i dół , jak to robi w swoich wzmacniaczach Accuphase ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.