Skocz do zawartości
IGNORED

Książki,albumy o muzyce.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Może przydałby się wątek poświęcony wydawnictwom albumowym traktującym o muzyce i muzykach?Niezależnie od rodzaju czy gatunku.

Na początek anonsuję trzy albumy wydawnictwa Olesiejuk poświęcone jazzowi,bluesowi i soulowi i gitarzystom.

Pierwszy tom to "Ikony jazzu.Ilustrowane biografie 1900-200" autorstwa D.Gelly.

Drugi "Ikony bluesa i soulu.Ilustrowane biografie 1900-2000" H.Rusella.

Trzeci to "Mistrzowie gitary.Ilustrowane biografie 1900-2000." N.Freeth,C.Douse.

Wszystkie tomy zawierają krótkie biogramy,czarno-białe zdjęcia,objętość ok. 170 stron.

Cena bardzo przystępna 24.99pln.za tom.

https://www.audiostereo.pl/topic/107699-ksi%C4%85%C5%BCkialbumy-o-muzyce/

Czy czytać o muzyce, to nie będzie tak jak tańczyć o architekturze?

Biografii Monka, którego bon mot troszkę zmienilem, niestety nie znam żadnej. Ale z książek o jazzie można polecić Berendta "Od raga do rocka". Poważny bardzo autor i kanoniczna pozycja. Szkoda, że książka dostępna tylko w antykwariatach. Wydań było wiele, nawet miało to tytuł "Wszystko o jazzie". Dobre wprowadzenie do tematu. Szkoda, że w polskich wydaniach pomijano część płytową. Tutaj rozmowa z Berendtem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajną pozycję dotyczącą rock'nrolla popełnił Krzysztof Osiejuk. Felietony czyta się kapitalnie. Fragment można przeczytać na blogu autora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czyta się świetnie.

Żeby było całościowo, to polecę książkę o klasyce, właściwie o muzyce Chopina. Nie o Chopinie - o jego muzyce! Napisana przez Piotra Wierzbickiego miłośnika, a nie zawodowca. Z emocjami, z prawdziwą pasją. Również czyta się świetnie: w pociągu czy w tramwaju, w domu czy na przystanku. Cienka książeczka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Żeby było całościowo, to polecę książkę o klasyce, właściwie o muzyce Chopina. Nie o Chopinie - o jego muzyce! Napisana przez Piotra Wierzbickiego miłośnika, a nie zawodowca. Z emocjami, z prawdziwą pasją.

Czy możesz podać tytuł? Czy może "Migotliwy ton"? Czytałem dawno temu jego zbiorek esejów "Życie z muzyką". Także polecam. To jedna z książek, która jakoś otworzyła mnie na muzykę klasyczną.

Podpisuję się pod poleceniem książki Berendta.

W ogóle niestety większość książek o muzyce to albo swego rodzaju leksykony albo biografie, gdzie autorzy próbują wyciągnąć każdy drobiazg z życia artysty, ale nt. jego muzyki są dość oględni. Za to brakuje mi książek, które przypominają taki zapis refleksji dotyczących muzyki, wzajemnych relacji, wpływów, różnych odczytań, gdzie jednocześnie czuje się autentyczną miłość do muzyki, pasję, książek o muzyce, nie muzykach.

Niebawem ma wyjść wybór tekstów zmarłego Andrzeja Chłopeckiego. To może być ciekawa rzecz.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

.

Żeby było całościowo, to polecę książkę o klasyce, właściwie o muzyce Chopina. Nie o Chopinie - o jego muzyce! Napisana przez Piotra Wierzbickiego miłośnika, a nie zawodowca. Z emocjami, z prawdziwą pasją. Również czyta się świetnie: w pociągu czy w tramwaju, w domu czy na przystanku. Cienka książeczka.

witam

właśnie nabyłęm Chopin portret muzyczny Wierzbickiego

Jestem ciekaw lektury.

Jeśli już mowa o Chopinie, to ja mogę gorąco polecić "Kształt miłości" Jerzego Broszkiewicza.

Jest to próba stworzenia czegoś w rodzaju portretu psychologicznego C.Hopina.

Pięknym językiem napisana, bardzo miło się czyta, przy okazji dobra lekcja historii Polski.

A Odnośnie wspomnianego Jazzu to polecam album The Jazz Baroness Pannonica de Koenigswarter

Ukryta Zawartość

post-43720-0-19256200-1386624500_thumb.jpeg

post-43720-0-03777100-1386624502_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwszy tom to "Ikony jazzu.Ilustrowane biografie 1900-200" autorstwa D.Gelly.

Drugi "Ikony bluesa i soulu.Ilustrowane biografie 1900-2000" H.Rusella.

Trzeci to "Mistrzowie gitary.Ilustrowane biografie 1900-2000." N.Freeth,C.Douse.

Wszystkie tomy zawierają krótkie biogramy,czarno-białe zdjęcia,objętość ok. 170 stron.

Cena bardzo przystępna 24.99pln.za tom.

Ostatnio widziałem w Saturnie dużo podobnych wydawnictw biograficznych popularnych zespołów, typu: Pink Floyd, The Beatles, itp. w tej samej cenie - ładna szata graficzna, sztywna okładka, bogato ilustrowane.

A Odnośnie wspomnianego Jazzu to polecam album The Jazz Baroness Pannonica de Koenigswarter

Czy przeczytałeś o baronowej Kathleen A. Rothschild...??? Jakie wrażenia?

Parker's Mood

Właśnie... "Portret muzyczny". To książka o muzyce Chopina. Biografie Chopina mam Zamoyskiego i Wierzyńskiego. Są ciekawe ale to biografie. Felietony muzyczne Wierzbickiego podobają mi się średnio, choć podzielam jego przekonanie o najwyższej wartości muzyki Haydna (spychanej czasem w cień przez bardziej "rozpychających" się Mozarta i Beethovena.

Unika pułapki życiorysowego przynudzania książka wspomnianego wcześniej przeze mnie Osiejuka o rockenrollu.

Miłośnicy muzyki HIP znają z pewnością twórczość Harnoncourta. Wyszły w Polsce dwa tomiki jego pism: "Dialogi muzyczne" i "Muzyka mową dźwięków".

Ładnie ilustrowanych wydawnictw biograficznych staram się unikać.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Czy przeczytałeś o baronowej Kathleen A. Rothschild...??? Jakie wrażenia?

Mam ją od poniedziałku, wydanie niemieckie, z ang. nie dałbym chyba rady. Myślę, że w przerwie świątecznej przeczytam, teraz tylko przerzuciłem kilka stron, to się podzielę wrażeniami.

• 1 miesiąc później...

Dwa razy przeczytałem "Chopin portret muzyczny" Wierzbickiego, dzięki glodyga za ten typ. Szczególnie przypadł mi do gusty rozdział III / V / VII oraz VIII. Uważam, że "zrozumiałem" Chopina odrobinę lepiej, w szczególności inaczej teraz patrzę na Scherza oraz Mazurki. Bardzo miło się ją czytało.

Mark odnośnie The Jazz Baroness, krótko mówiąc polecam.

Dla mnie, żółtodzioba w jazzie, jest to dobra pozycją, aby trochę poznać historię jazzu, Monka i Parkera, a w szczególności Monka. Autorka nie koncentruje się za bardzo na samej muzyce, ale na codzienności, która wpłynęła na muzykę, wchodząc czasami w dokładne szczegóły. Dowiadujemy się m.in że Monk nie cenił, pod względem artystycznym, O. Colemana, albo, że Nica nauczyła

L. Hamptona czytać. Opisane są przygody z cabaret card, jej proces, albo różne teorię odnośnie śmierci Parkera w jej pokoju hotelowym, itp. Nie ma recenzji itp. jedynie wzmianki, że wydał taką a taką płytę, oraz jest spis, wybranych, utworów które zostały dla niej, albo zainspirowane nią, napisane.

Można powiedzieć, że książka jest podzielona na dwie części. Pierwsza to historia rodziny Mayerów, którzy później stali się Rothschildami, (jest krótka wzmianka o Polsce), oraz II Wojna Światowa, i jak ją przeżyła Nica.

Druga cześć to już Jazz i Monk.

Czasami autorka, według mnie, za bardzo pompatycznie podchodziła do sprawy prześladowań żydów, i jaka to okrutna była dla nich II WŚ, bo stracili TYLE majątku przez nią, ale może tylko mi się wydaje.

Zakładam, że dla Ciebie pewne informacje nie byłyby nowością, ale mimo wszystko polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.