Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory + Subwoofer

Ostry92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, piszę do was z prośbą w wyborze sprzętu audio do mojego pokoju. Czytałem w Internecie wiele rzeczy na temat stereo i dało mi to wiele do myślenia. Przez 4 lata byłem posiadaczem głośników komputerowych z-5500 od Logitech'a, zapewne każdy je zna. Czytając opinie o tych głośnikach doszedłem do wniosku, że przez 4 lata żyłem w błędzie. Brzmienie tego zestawu podobało mi się bardzo pewnie dlatego, że nie miałem styczności z innym zestawem albo chociażby jakimś stereo. Nie jestem wymagającym słuchaczem ale od sprzętu grające coś jednak chce wymagać. Pytając kiedyś na jakimś forum o zestaw stereo do 1000/1500, forumowicze odpowiedzieli, że za tą cenę nie ma co liczyć na cuda. Doszedłem do wniosku, iż monitory + jakiś subwoofer to będzie najlepsza opcja dla mnie, przejdę do konkretów.

Pokój:
Myślę, że dobry do muzyki. Wymiary 4.3x4.3 wysoki na 3.6. Z akustyką raczej nie powinno być problemu, dywan, 2 obrazy, roleta na oknie, firanka, ogromny narożnik, dwa fotele, stolik.

Muzyka:
Zestaw który chcę nabyć będzie służyć tylko i wyłącznie do słuchania muzyki. Oczywiście będę oglądać filmy, lecz dźwięk w filmach ani trochę mnie nie interesuje. Muzyka jakiej słucham to Trance, Progressive House żadnych klasyków i tym podobnych. Odbiornikiem będzie telewizor Sony Bravia 42".

Wymagania:
Najbardziej mi zależy na niskich tonach, w słuchaniu takiej muzyki musi być ich sporo. Chciałbym żeby nowo zakupiony zestaw bił na głowę mój stary zestaw z-5500. Nie znam się za bardzo na sprzęcie więc pytam was. Myślę że subwoofer z monitorami to będzie dla mnie najlepsze rozwiązanie, gdyż za kwotę 1000/1300 podłogowe kolumny + wzmacniacz nie wiem czy sprostają moim wymaganiom (niskie tony).

Kwota którą chcę przeznaczyć na wzmacniacz, subwoofer i monitory to 1000/1300 zł. Oczywiście biorę pod uwagę używki.

Czekam na pytania, sugestie, propozycję i rady. Myślę, że mi pomożecie :)
Z góry dziękuje, pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/107753-monitory-subwoofer/

Zostań przy swoich Logitech'ach jeżeli jesteś zadowolony. Pieniądze które chcesz przeznaczyć na sprzęt są tak małe że byłoby to kupione najtańsze, kiepsko grające dziadostwo. Więc raczej odpuść ...

Sęk w tym, że już moje zadowolenie minęło. Nie rozumiem teraz kompletnie nic, mam mętlik w głowie. Każdy jeden pisze, że nie nadają się do grania, to tamto, że byle jaki zestaw stereo do 1000 zł biję Logitechy na głowę. Gdy mam zamiar kupić owy zestaw stereo zdania się zmieniają i piszą wszyscy, że jednak Logitechy niech zostaną bo za kwotę 1000 zł nic się nie kupi godnego uwagi. Nie kumam już nic..

Gdyby naciągnąć trochę budżet do powiedzmy 1500zł i szukać w używanych kolumny do 500zł wzmak 500zł i subwoofer 500zł coś by się znalazło.
Można też narazie darować sobie subwoofer i kupić samo 2.0.

[quote name='maxglow' timestamp='1386626573' post='3016114']
Sprawdziłeś pocztę ?
[/quote]

Tak, dzięki bardzo. Wezmę to pod uwagę :)

Wracając do tematu. Nie mówię, że rezygnuję z typowego stereo, tylko nie wiem czy same podłogowe kolumny sprostają moim wymaganiom. Przez 4 lata słuchałem muzyki z subwooferem, tak wiem napiszecie zaraz, że to było jedno wielkie buczenie itp. ale jednak jakieś tam buczenie było. Jest jeszcze opcja taka, że mam Altusy 110 (skrzynie, stan idealny, wszystkie głośniki oryginał) problem w zawieszeniach, wszystkie do wymiany. W Częstochowie nie wiem czy jest osoba która mogłaby je zregenerować i nie wiem jakim kosztem. Ja za to na pewno się nie biorę. Do tego mam amplituner stereo Radmora + korektor Radmora.

Czekam na jakieś propozycję gdyż logitechy siadły i nie mam na czym słuchać muzyki :)

Opcja Altus + amplituner Radmor to raczej najgorsza opcja ever. Nie bierz jej pod uwagę.

Kup np. :
http://allegro.pl/taga-harmony-tav-500b-monitory-aktywne-i3710705428.html

i do tego jakiś używany subwoofer stereo (z głośnikiem min. 25 cm, moc min. 100 W) za 200 zł.

I będzie tanio i dobrze.

[quote name='Ostry92' timestamp='1386689862' post='3016590']
Jest jeszcze opcja taka, że mam Altusy 110 (skrzynie, stan idealny, wszystkie głośniki oryginał) problem w zawieszeniach, wszystkie do wymiany. W Częstochowie nie wiem czy jest osoba która mogłaby je zregenerować i nie wiem jakim kosztem. [/quote] Jeżeli chcesz coś zmienić w swoim życiu i polepszyć odsłuchy to nie idź tą drogą, bo mając ten zestaw już stoisz przed ścianą i choćbyś chciał, dalej nie zajdziesz.

Aby cieszyć się dźwiękiem stereo i poczuć różnicę, a nie tylko oszukiwać się, że jest lepiej, jeżeli masz wymagania co do niskich tonów i zamierzasz zastosować subwoofer, musisz przeznaczyć na niego co najmniej 500/800 złotych. Wzmacniacz, również około 500/800 złotych. Reszta to kolumny, i jeśli nie chcesz wrócić do tego co miałeś uzbieraj sobie na nie co najmniej 1000 złotych. Zapewniam cię, że dysponując kwotą przy najmniej 2000/2500 złotych nie będziesz targany myślą co do zmiany sprzętu i niepotrzebnie wywalonych pieniędzy.

A co dokładnie? Jest mnóstwo tematów i propozycji, czasami bardzo ciekawych, każdy poleci ci to co miał lub ma ( lub to co będzie chciał sprzedać). Jeżeli nie masz obeznania i możliwości odsłuchu, oddaj się lekturze i zaryzykuj. Na pewno większość zestawów stereo zagra lepiej niż to co masz.

Trzymam kciuki.

PS
Ja bym ci polecił Cambridge Audio A500, Rotel RA-930, 935, Marantz PM 7000, 8000, PM68, coś z NAD-a
Monitory : Paradigm Monitor3, Tannoy M2, Dali Zensor 1 , B&W 601, Indiana Line Tesi 240, Monitor Audio MR2.
Subwoofer: Yamaha YST-SW-030 z nowych a lepiej starsze mocniejsze i ciekawsze modele ......

Szału nie będzie , ale poprawa na pewno będzie zdecydowana.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Użytkowniku sittek, dzięki Ci bardzo. O taką odpowiedź mi chodziło.

Sam nie wiem czemu napisałem o Altusach.. Czytałem na niejednym forum, że "szału nie ma". Ciekaw jestem czego tak na prawdę oczekuję od sprzętu audio, przez 4 lata "maltretowałem" Logitechy i może to jest przyczyną tego, że napaliłem się na subwoofer. Muszę odwiedzić jakiś sklep audio w Częstochowie i odsłuchać zestaw stereo. Myślę, że rozwieje to moje wątpliwości. Tak jak napisałeś, oddam się lekturze i zobaczymy co z tego wyniknie.

Wrócę niebawem na forum z zestawieniem jakie wybrałem, wtedy będziecie mogli mi doradzić. Jak na razie dzięki za odpowiedź :)

Mając doświadczenie z Logitechem cieszyłeś się po prostu niskimi tonami a nie basem, każdy subwoofer aktywny da więcej przyjemności niż z tego pudełeczka. Sama teoria jest ważna, ponieważ będziesz w stanie przesiać pewne kombinacje, które się z zasady nie lubią. A gdy udasz się do sklepu nie rzucaj się na pierwszy zaproponowany sprzęt przez specjalistę, wybierz go raczej sam.

Poza tym w sklepie przeważnie słychać inaczej niż w domu, gdzie wpływ ma wyposażenie, kubatura i ustawienie pokoju. Może być lepiej lub gorzej. W sklepie oczywiście zachęcany będziesz do kupna nowego sprzętu, bo gwarancja i inne takie dyrdymały. Ze swojego doświadczenia uważam, że ten produkowany w okolicy 2000 roku jest w stanie przetrzymać nawet te nowe, a zarazem dać dużo więcej radości.

Od czegoś musisz zacząć, zaryzykuj- a potem albo skończysz na tym zakupie i będziesz nim się latami cieszyl albo wpadniesz w spiralę poznawania coraz to innych konfiguracji, i osiwiejesz za młodu. :-)

Reasumując, polecasz mi zestawienie 2.1 czy 2.0 ? Załóżmy, że budżet zwiększę do 2000 zł. Wiem, że powinienem wybrać sam to co bardziej mi pasuję ale wole posłuchać kogoś kto trochę w tym "siedzi" i zna się na tym.

Kupując same monitory, w pokoju o metrażu jaki posiadasz, nie osiągniesz nigdy tak niskiego basu jak przy pomocy subwoofera. Tym bardziej, że "wychowałeś" się na dźwięku z zestawu Logitecha. Jego zastosowanie da ci wrażenie potęgi i dość tani wzmacniacz wyda ci się od razu "mocniejszy". Gdy go podłączysz ustaw najpierw na maxa, a potem powoli zmniejszaj wzmocnienie i zmniejszaj, aż praktycznie go nie usłyszysz. Potem go wyłącz, posłuchaj bez i ponownie włącz- wtedy usłyszysz przyjemną różnicę i najważniejsze w czasie dłuższych odsłuchów nie będziesz się męczyć.

[quote name='justas32' timestamp='1386711603' post='3016984']
Opcja Altus + amplituner Radmor to raczej najgorsza opcja ever. Nie bierz jej pod uwagę.
[/quote] Czy Radmor z lepszymi kolumnami zagra lepiej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.