Skocz do zawartości
IGNORED

Edifier 1280t czy Modecom MC-SHF56U

Gabrielx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tymi głosnikami do 300zł.

Nie znalazłem bezpośredniego testu porównywawczego i ciężko mi dokonać wyboru.

Obie recenzje które znalazłem są jak najbardziej pozytywne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W recenzji na twojepc recenzent porównuje je do 40 lub nawet MC-SHF80U. Więc w jakim pułapie leżą te Edifier'y? Nigdy nie słyszałem o tej marce stąd również pytanie, jak jest z jej żywotnością?

Nigdy nie posiadałem wyższej (niż obecne 12 letnie geniusy, czy wczesniejsze 2.1 T3100) klasy głośników 2.0 więc ciężko mi powiedzieć na czym mi najbardziej zależy.

Do czego używam obecnych?

1. Muzyka (praktycznie każda, najrzadziej metalowa/symfoniczna, czesciej typowo rozrywkowa (klubowa), rockowa

2. Filmy - Gry (z taką samą częstotliwością)

Głośniki do sredniego pokoju. A ze względu na sąsiedztwo zestaw 2.1 odpada.

Zdaje sobie z tego sprawę że głośniki 2.0 nie nadają się do tzw. głębokiego basu, lecz również mi w mniejszym bądź większym stopniu na tym zależy.

Inne głośniki nad którymi się zastanawiałem:

-Genius SP-HF2020 V2 - lecz chyba wypadają najsłabiej

-Edifier R1600T

Podsumowując: Które będą lepszym wyborem patrząc na jakość odsłuchu? Czy ktoś posiada wyżej wymienione głośniki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107768-edifier-1280t-czy-modecom-mc-shf56u/

edifier jest jedna z najwiekszych marek na swiecie iloscia sprzedazy glosnikow przewyzsza nawet marki ktore znasz ale jest dopiero od 2 lat w Polsce dlatego nie jest to jeszcze marka rozpoznawalna. Jakosc jest bardzo dobra zero problemow czyli nie musisz sie niczego bac. Duzo na temat tej marki znajdziesz takze na innych forach a po tescie sam widziales ze robia bardzo doby sprzet. Ta firma sie zajmuje tylko glosnikami i sluchawkami czyli wiedza dokladnie co produkuja.

R1280T jest nowym glosnikiem ale mialem mozliwosc go odsluchac na PGA i musze przyznac ze naprawde dobrze, czysto i glosno gra.

Jestem pewny ze bedziesz zadowolony. Szkoda ze nie wiedziales nic o ich akcji na FB gdzie mozna bylo wypozyczyc glosniki na 10 dni bez jakichkolwiek kosztow...

Zycze milego odsluchu...

to nie jest prawda jest dobry i tani sprzet wiadomo audiofile powiedza ze tylko drogi sprzet musi byc dobry ale wiem z doswiadczenia ze to nie jest zawsze tak. Sam pracowalem wiele lat w tej branzy i sa tez dobre niszowe firmy ktore robia fajny sprzet ale nie maja sily przebicia na rynku...

Jak chodzi o edifiery to bys sie zdziwil jak graja za 300 czy nawet r2600 za 550zl. Z tego co widzialem to nawet je sprzedaja w sklepach audio bo sami sie dziwia ze tak dobrze graja za ta cene...

Prawda nigdy nie słuchałem Edifier'ów ale nie zgadzam się z Tobą jakoby głośniki za 300zł grały przyzwoicie w znaczeniu ogólnym... zwróć uwagę na to jakie np. przetworniki są użyte w danym urządzeniu, bo sorry ale fizyki nie przeskoczysz... drogie rozwiązania audio są dobre nie dlatego że mają logo powiedzmy B&W, dali czy paradigm, kosztują tyle ile kosztują w głównej mierze dlatego że jakość komponentów z których są zbudowane wymaga ceny. Moim skromnym zdaniem można w danym przedziale cenowym znaleźć głośniki gdzie stosumek jakości do ceny będzie bardzo dobry ale Edifier, Microlab, Bose czy tańsze rozwiązania swans & sven bez względu na to jak bojowy by się nie nazywały nie można porównywać do sprzętu audio nawet z sektora low-end za powiedzmy 2 lub 3k.

to posluchaj sobie R2600 i uwierz mi ze nawet audiofile sa zadziwieni jak sie ich zapytasz ile taki sprzet moglby kosztowac to wiekszosc ci powie 1500-2000 zl i ta technika czyli te podzespoly sa po prostu jak najbardziej wystarczajace na taki sprzet.

Wiadomo jak chcesz miec nie wiadomo co to mozna tez wydac i 10.000 zl ale to nie bedzie 2000% lepsze jak patrzysz i porownujesz cene dlatego dla mnie jest nie logiczne kupywac produktow gdzie jakosc jest moze tylko o 50% lepsza od innych a kosztuja 100 razy tyle... Kazdy musi sam wiedziec czego chce ale mnie nie przekonasz bo ja w tej branzy pracowalem wiele lat i wiem ile podzespoly kosztuja za 2000$ zrobisz super glosnik mniej wiecej z najlepszych podzespolow a sprzedajesz go za 10.000-20.000$ i to jest fakt...

Tak samo jest w kablach audiofilskich produkcja 100€ za metr najlepszych kabli z teflonem itd. a sprzedaz za 1300€ od metra takie to audiofilskie

do budzetówki smiało mozna porównywac

m-audio od kina domowego nie graja lepiej

inne sprawa ze trzeba miec powalone by kupic kolumny za 2000 ktore nie grają ;)

za 2000 to sie kupuje cuda typu infinity kappa 7

wydatek uzywane edki -200

uzywane baaardzo porzadne -2000

jakosc 50% :)

jedne udaja drugie grają

kosztuja 10x tyle i 20x lepiej graja

napewno nie byłbym tym zadziwionym jak grają - bo graja jak dziadostwo prosto ze sklepu za 1500

i owszem to jest dziadostwo i audiofile tego nie słuchaja

pokaz sensowne kolumny ze sklepu za 1500

sa dziady do kina typu maudio

i sa monitor audio bx2

do jednych sie umywaja do drugich ani za grosz a do lepszych w kolejce to nawet szkoda gadac

audiofile sie nie dziwia ze to gra jak za 2k , audiofile sie dziwia jak mozna dac 2000 za cos co nie gra :)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

ale graja one naprawde naprzyklad 4 razy lepiej niz edifier r2600 jestem pewny ze nie dlatego takie rzeczy sa dla mnie przeplacone musi to byc wysrodkowane cena/jakosc a nie placenie za marke, ale takie czasy klient jest coraz bardziej robiony w bambuko:)

mozliwe

ale mowienie ze roznica dalej to juz raczej niesłyszalna to rtroche niedopowiedzenie;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

napewno nie jestem audiofilem - nie ten budzet i watpie w swój sluch

ale swiecie takich co wyraznie słysza są miliardy

1000 osób na swiecie to moze słyszy roznice pomiedzy jednym kablem srebrnym a innym srebrnym

bo jesli 1000 na swiecie słyszy roznice pomiedzy edkami a czyms całkiem innym tosmy wszyscy zwariowali - tego nie kupuje ;)

przesadzasz - mocno przesadzasz

jednym słowem wymiencie ludu swoje kolumny na edki i wyrzuccie wszystko bo nie ma roznicy i żesta mocno przepłacili wydajac pieniadze "na nic" i to czego nikt nie slyszy ;)

racje to przyznaje ze polecasz je w temacie ale reszta hipotez jest jakims kosmosem

ps

nie wiem jak to traktowac bo i wydajesz sie człowiekiem powaznym

moze Cie nie zrozumiałem ale to co opowiadasz teraz przekracza dopuszczalne herezje

jesli mowiz te edki graja jak "audiofilskie" kolumny za 1500zl np maudio hbs to ok mozna przyjac , tyle ze to nie sa nawet w zblizeniu kolumny audiofilskie

jesli mowisz edki graja tak jak przyjmijmy nedzna połke dziadków zblizonych do audiofilskich wotan2 monolith8500 pilot/rs4 (ot takie sobie wybrałem nic nie sugeruje) tos z byka spadł i masz słuch mocno uszkodzony:)

jesli mamy wchodzuic na kolejne wyraznie lepsze pólki to ... posmiejmy sie i zakonczmy moze

powtorze -zaden audiofil sie nie dziwi jak to gra i ze jak sprzet za 2000 - bo temu to sie dziwia kupujacy smieci za 2000 ktorzy sie potem dziwia nie temu jak edki dobrze graja ale powinni sie MOCNO dziwic co za badziwe kupili za 2000 skoro edki graja tak samo

nie sa w tej grupie zadni audiofile ani nawet obeznani w sprzecie

to nie edki az tak dobrze graja tylko jesty kupa smiecia do kupienia za duze pieniadze i z takim smieciem sie nie porownuje

ani nie robia tego audiofile

racje masz tez ze ceny sa wybujałe nowych - produkcja kosztuje 2-3 razy mniej niz cena w sprzedazy - to jest nieporozumienie

Ok. miałem kiedyś porównywalne do Edifierów Microlab solo 7c. Jak je kupiłem byłem zachwycony. Po jakimś czasie odwiedziłem sklep muzyczny.. gość podłączył studyjną Yamahą hs80 (za 2k) i szczęka opadła mi do poziomu podłogi.. trudno tu o jakieś porównanie... napisałem że te Edifiery, Microlaby czy Bose nie mogą być porównywane do sprzętu za 2k , no i proszę Yamaha hs80m za 2k pozostawiła Microlaby tak daleko w tyle że możesz mi wierzyć w ciągu 5 dni sprzedałem MIcrolaby i kupiłem Yamahę którą mam do dziś...

Aby nie wprowadzać w błąd gdybym miał tylko 500zł to kupił bym Microlab albo Edifier bo sądze że w swoim przedziale cenowym te głośniki są warte ceny

Witam.

Dziękuję za wypowiedzi :)

Kolumny do pokoju w którym śpię za 2k to trochę przesada :) Prawdopodobnie wybiorę Edifiery. Tak na początek przygody z lepszej jakości głośnikami.

• 3 tygodnie później...

witam,

przymierzam sie do zakupu glosników do pokoju komputerowego, a wiec pod Pc-ta.

Powiem szczerze ze siedze juz caly dzien i, im wiecej czytam tym bardziej nie jestem zdecydowany...:) pewnie tez dlatego ze nie mam mozliwosci odsluchu na zywo...

Pod uwage biore kilka modeli:

Modecom shf 120U

Edifier 2600

a moze wystarcza pokroju:

Edifier R 1600T III ( wyszly dopiero w grudniu tego roku )

no i ewentualnie Edifier R 1280T ( zastanawiam sie czy warto doplacac do powyzszego modelu czyli R 1600T III )

Mial moze ktos z Was mozliwosc odsluchu?

Muzyka jakiej slucham to przewaznie mocne brzmienia, jazz i klasyka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.