Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do DZIWNEGO pokoju

Micke 13

Rekomendowane odpowiedzi

Pokoik będzie mieć 5m szerokości 4m długości. Po remoncie będzie to wyglądać tak:

[obrazekLUKASZ-165732_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

https://www.audiostereo.pl/topic/10794-kolumny-do-dziwnego-pokoju/

Mam teraz pytanie :-), Paradigmy Studio 20v3 zagrają dobrze w takim pokoju ? (z Creekiem 4330), czy może lepiej poszukać jakichś innych kolumienek ? Jeśli tak to jakich ? Słucham różnej muzyki ale chciałbym, żeby się to sprawdziło możliwie najlepiej w rocku.

Wszystkim dzięki za sugestie i porady,

Michał

[obrazekLUKASZ-165733_1.jpg] [obrazekLUKASZ-165733_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2325-100003615 1170258703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--> micke 13, okój nie jest dziwny, pokój do słuchania jest całkiem niegłupi, jeszcze jak lewą stronę ( chociaż przy kolumnach ), zrobisz symetryczna do prawej ( choćby akustycznie ) to będzie miodzio.

Ja tam KEF-y bym podpiął ( Q15(.2) czy Q1 ) :) . Tanio i dobrze...

-> Lt_Bri

Tonsile, no cóż... ledwo dyszą ;-)

Ten skos to od dachu. Hmm... ale mówisz, że jakby był z obu stron to byłoby lepiej ? Ja właśnie mam tak na strychu. W niedalekiej przyszłości planuję właśnie tam jeszcze urządzić pokój. Uważasz, że warto by było przenieść się na ten strych ze sprzętem ?

Witam

Ustawienie z fotelem pod opadającą ścianą jest całkiem dobre, proponuje tylko wysunąć go bardziej w kierunku środka pokoju (niż to jest na rysunku). Dobry dyfuzor na suficie przed spadem (jak i na początkowej części spadu sufitu), może dużo pomóc. A kolumny to dobieraj słuchowo ;).

Pozdrawiam

--> micke 13, chodziło mi raczej o półki po prawej(lewej) stronie kolumn ( rzecz w tym że boczne ściany i ich symetria l/p też istotna jest, nie musi być faktyczna symetria, akustyczna starczy :) )

->Lt_Bri

Z lewej strony mam okno zasłonięte firanką. Z prawej są (czy raczej będą) półki zasłonięte grubą zasłoną (to mój projekt :-)

->Nijaki

Niestety, ja chyba nie będę mógł wypożyczyć kolumn do domu. Najbliżej mam do Wrocławia (120km), a tam nie mają Paradigmów Studio 20. Chcę pojechać do Poznania albo Warszawki ale wtedy to już coś kupię po odsłuchu w sklepie. Do stolicy mam niestety 450km :-( więc brać na próbę się po prostu nie opłaca.

Tu zrobiłem jeszcze rysunek mojego domku. Myślicie, że warto się przenieść na strych ?

PS sorki za jakość, spieszyłem się :-)

[obrazekLUKASZ-165778_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównaj powierzchnię obydwu pomieszczeń, oraz ich objętność, jeśli powierzchnia jest zbliżona, to z pewnością strych ma "mniej powietrza" (dwa spady). Przypuszczalnie łatwiej będzie zapanować nad pokojem z jednym spadem. W przypadku dwóch spadów, patrząc na dwa "podstawowe" ustawienia:

1. kolumny pod spadem - mam wątpliwości czy wyjdzie im to na zdrowie, trzeba będzie dalej je odsuwać - tylko czy masz tam tyle miejsca (jaki kąt nachylenia, ...)...

2. kolumny pod płaskim dachem (o ile domek nie innego obrysu niż myślę ;) ) - wtedy spady "na bokach" pomieszczenia - też trudno przewidzieć tak na szybko co z tego wyjdzie, poza tym, jak reszta wymiarów pomieszczenia?...

Reasumując, jeśli zbliżone są do siebie wielkością, to bez większego zastanowienia, nie wybierałbym strychu ;).

Oczywiście to tylko kwestie akustyki, pozostaje problem typowo użytkowy, np. czy komuś nie będziesz przeszkadzał hałasując, ... ;)

Pozdrówka

Witam,

Pokój na strychu ma gdzieś na oko 4 na 5 metra, przy czym skosy są na dłuższej ścianie. Ta 4m jest prosta i właśnie myślałem żeby przy niej ustawić kolumny. Wyglądałoby to tak, że siedząc naprzeciwko kolumn, miałbym skosy po bokach. Tylko, że strych jest trochę niższy niż ten pokój na dole :-(

->Lt_Bri

A można jeszcze spytać jak grają te KEF-y Q15(.2), Q1 ?

Szukam czegoś co będzie fajnie śmigać w muzie rockowej. Myślałem o jakichś szybkich kolumienkach z mocnym krótkim basem. Mam na liście JM Laby Cobalt 806S (nie jestem pewien, ponoć wysokie dają po uszach :-(, Triangle Comete, może coś z JBL (ponoć w rocku są OK), no i oczywiście Paradigma. Nie wiem, może jakieś małe podłogówki... Na kolumny chciałbym przeznaczyć około 3tys., żeby już tak coś porządnego sobie sprawić :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.