Skocz do zawartości
IGNORED

mój pierwszy drapak: Thorens TD520

Croowab

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Po długich poszukiwaniach, przeczytaniu internetów, zawracaniu "dupy" (tutaj podziękowania dla kolegi Ahaya za wyrozumiałość i rady) przyjechałem z moim thorensem.

Sprzęcik jest w dość dobrym stanie ale nie idealnym.

Korniki go nie zżerają ale kilka brzydkich rys jest.

Ramię oryginalne thorensa. Właściciel mówił, że to 10 inch, ale nie mogę znaleźć dokładnie jaki to model.

Pokrywa jest dość zużyta ale może uda się ją uratować.

Kabel jest oryginalny, ale przy drugim drapaku mam VDH C5 hybrid i może dobrym pomysłem było by zaadaptowanie tego kabelka do thorensa.

Patefonik ma uszkodzoną windę. Jak będę miał trochę czasu to postarams ie zobaczyć do dokłądnie jest zepsute.

A teraz jaki jest plan.

Do obecnego ramienia potrzebuję dośc taniej wkładki.

Zapewne będę chciał za jakiś czas wymienić to ramię na sme lub jelco. Zależnie co znajdę w lepszej cenie.

Tymczasowo ze względów finansowych będę korzystał z phono wbudowanego do rotela.

Jak już będę wiedział co chcę to wtedy kupię "normalne" pre.

Postaram się zrobić ładne zdjęcia, to wrzucę na forum.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Zrób zdjęcie. Ramie które maz to albo tp 90 L albo tp 16 iv L. Mają masę efektywną 20g a to drugie coś koło 15.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależy jaki budżet chcesz przeznaczyć na wkładkę, na pewno więcej zyskasz na dźwięku z dobrej wkładki i pre na thorensowskim ramieniu niż pakowanie się w SME 3012 grając na pre rotela. Na pewno dobre wkładki MM na które możesz zwrócić uwagę to ortofon 2m red/bronze, nowe goldringi, nagaoka 555, ewentualnie stare ortofony 530/540. Warto dobrać wkładkę pod masę efektywną, jeśli masz 20g to dobrze spisałaby się nagaoka.

Przypuszczam, że wszystkie windy w thorensach są podobne, więc naprawa nie powinna być trudna. O polerowaniu pokrywy znajdziesz na forum.

Fajny patefon wybrałeś, gratuluje:)

pzdr

Ukryta Zawartość

W finale rozwazalem tego thorensa i michell gyro se z ramieniem sme9inch ale byl dwukrotnie drozszy i za namowa Ahaya zdecydowalem sie na td520.

Zdjecia jeszcze dzisiaj wkleje jak wroce do domu.

Rotel jest tymczasowo i jak go sprzedam to bedzie na phono pre.

Wkladke jeszcze musze przemyslec czy kupic cos taniego zanim to wszystko ogarne i wtedy kupic cos odpowiedniego.

Wrzuciłem kilka zdjęć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

550€ z transportem

do tego dostalem duala i technicsa, plus pink floyd "i wish u here" :)

Podłączyłem tego techniksa sl-3210 ale z pre rotela i starą wkłądka nie było zbyt fajnie, ale grało to poprawnie.

Dual to model 704. Oba w łądnym stanie.

Także wydaje mi się, że to całkiem dobry zakup.

Co prawda tego thorensa musze doprowadzić do stanu "igła allegro" :), ale może uda mis ię te dwa sprzedać to będę miał na dalsze zakupy.

Muszę ja powiedzieć, że nic nie rozumiem. Ile kosztował jeśli nie tajemnica?

Może nie pisze zbyt poprawnie.

Czego nie rozumiesz??

Poprawię się :)

Zdjęcia sa chaotyczne, ale jutro poprawię jak będe miał chwilke. Dzisiaj miałem męczący dzień.

Dlaczego uważasz, że tak chwalony thorens to "skarbonka" ?

Michell przyznam, że bardzo mi sie podoba, zdecydowanie bardziej niż thorens, ale sprzedający wydał mi się bardzo dziwny.

Wysłałem do niego maila z zapytaniem to nie dostałem odpowiedzi.

Telefonicznie troche jak by mnie zbył, no i cena jak wspomniałem dwukrotnie większa.

Wydaje mi się,że w tej cenie to był "best buy".

Plinta ma zarysowania na lewym przednim panelu jak widać na zdjęciach, ale to można odświeżyć.

Najpierw muszę naprawić windę i dokupić wkładkę.

Dlaczego uważasz, że tak chwalony thorens to "skarbonka" ?

Frywolny tak uważa, bo nigdy nie miał do czynienia z żadnym używanym gramofonem:)

Ramie które masz to tp 16, do tego chyba najlepiej celować w wkładkę 2m bronze, która niestety z roku na rok jest coraz droższa. Ogólnie dużo pracy z tym thorensem nie ma. Sprawdź czy ramie nie ma luzów na kardanie.

Co nie działa w windzie?

Na załączonym zdjęciu (gdzieś wśród zdjęć) jest ramie od windy, leży luzem.

W weekend zajrzę i zobaczę czy dam radę to sam naprawić.

Więc dokładnie nie wiem co jest uszkodzone.

Jeśli nie dam rady, to będę szukał już 12inch.

Co do wkładki, to też myślę o bronze. Jednak ten zakup musi zaczekać.

Te kabelki van den hula c5 warte są zainstalowania ich w ramieniu ???

Jakby Ci brakowało jakiś części z windy to mam śmieci z tp 16 mk 1, właściwie niczym się nie różni. Pytanie czy w gramofonie jest cały układ z windy, jest on dość skomplikowany, ale niezawodny. Czy jak ruszasz pokrętłem od windy to czujesz działanie mechanizmu?

Mam wkłądkę A&B cambridge C77 ale nie wiem czy jest sens jej użyć, czy lepiej poszukać coś innego budżetowego?

Jeśli chcesz pozostać przy tej wkładce, to można do niej zapakować igłę JICO SAS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Sam się nad tym zastanawiałem, tylko moje body P77 nie wygląda najlepiej.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ramie które masz to tp 16, do tego chyba najlepiej celować w wkładkę 2m bronze, która niestety z roku na rok jest coraz droższa.

Jesli 2M Bronze to ja polecę swojego ClearAudio Maestro za niedużo większą kasę, dogadamy się. Przegrane ok. 150-200 godzin. A wkładka jest super, a nowa kosztowała 939 EUR.

Jesli chcesz to mam też komplecik kabelków SME do ramienia, 4 plus dorobiona masa, z pinami, dł. 44 cm, wyjete z mojego Zonteka po wymianie na srebro. Cena 120 zł.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Masza1968

Co do VdH to podałeś regułę. Wyjątkiem są przewody plecionki do okablowania ramion. Lepszych nie ma.

Pomijam te ręcznie wykuwane w Mordorze o wartości duszy ... ;-)

Croowab

Zerknij tu - kopalnia wiedzy o Thorensach:

Ukryta Zawartość

Ramiona Thorensa:

Ukryta Zawartość

Czy istnieje sprzęt domowy, który mając min. 25 lat nie ma ryski ...? To nie jest problem.

Znajdź stolarza, który ci odnowi plintę i będzie jak nowy, np moze wyglądać tak:

Ukryta Zawartość

Talerz można dać do malowania proszkowego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale uwaga >> tak by nie pomalowali wewnętrznej krawędzi która przylega do subplattera ... bo będzie cię czekać szlifowanie jej ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza1968

Co do VdH to podałeś regułę. Wyjątkiem są przewody plecionki do okablowania ramion. Lepszych nie ma.

ahaja, oczywiście. Okablowanie ramienia to inna inszość.

Ja miałem na myśli wszelkiego rodzaju IC i głośnikowe. Dla mnie tragedia.

Co do VdH to podałeś regułę. Wyjątkiem są przewody plecionki do okablowania ramion

A wprost? Wspomniany VDH c5 hybrid jest warty zaadaptowania do ramienia??

Ja miałem na myśli wszelkiego rodzaju IC i głośnikowe. Dla mnie tragedia.

Mam kilka kabli i jest ok.

Ale nie poruszajmy tutaj tematu kabli. Interesuje mnie tylko ten wspomniany.

Croowab

Jak będziesz miał wkładkę MM to musisz minimalizować pojemność. Pamiętaj, że każdy kabel po drodze i złączka ją dodają. Poza tym preampy z reguły mają już jakąś pojemność na wejściu - czyli w pewnym przypadkach (nie rzadkich wcale) mamy ja ponad 300p ... a to dużo za dużo.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Na początek minimalizuje koszty :)

Kolega ma wkłądkę ortofona SMB12 z igłą używaną stylus 30 i nowa dodatkową stylus pro.

Chce za to 200pln. Warto? czy lepiej kupić 2M red ?

Ortofon stylus pro to wkładka do skretchowania dla DJów. Stylus 30 ma niby lepszy szlif niż 2m red (fine line), ale nie znając przebiegu to kupno kota w worku. Nie warto też dlatego, że to nie jest świetna wkładka ortofona (seria OM), oprócz tego jest przeznaczona raczej do lekkich ramion. Gdyby chodziło o ortofona 530/540 to można byłoby myśleć.

Nowa wkładka pogra Ci 1500-2500 godzin, 2m red to dobre wejście do analogu, głębokie brzmienie, dość naturalne i z fajnym, analogowym kopem. Ta wkładka ma też wysokie napięcie wyjściowe co jest przydatne jak nie ma się przedwzmacniacza z regulacją wzmocnienia - po prostu gra dość głośno.

pzdr

Dzisiaj wziąłem się za popsutą windę.

Okazało się, że ułamana była śrubka mocująca windę .

ww30.jpg

Pomęczyłem się pół godzinki aby usunąć złamaną część. Stary telefon się przydał. Nowa śrubka pasuje idealnie.

W sumie zrobiłem to na "czuja" ale ten element nei jest zbyt skomplikowany.

1l4p.jpg

Teraz edukuję się co do ustawień ramienia, wkładki.

Żadne kabelki VdH nie są warte wpinania w jakikolwiek system zgodnie z powiedzeniem:

Nic tak dźwięku nie zamula jak kabelek Van den Hula :)

jak ja sie z tym zgadzam. hahaha

nigdy wiecej Van Den muł :P

A gramofonik zacny

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.