Skocz do zawartości
IGNORED

gąbki do" wylotu"

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem monitor audio br2 i mam w kąplecie gąbki do wetknięcia w "rurkę" już nie raz się nad tym zastanawiałem..jaki to ma sens i przeznaczenie..skoro w różnych kolumnach efekt zawsze był ten sam czyli po włożeniu gąbek brak basu..więc po co te gąbki dawają?czy to może taki chwyt marketingowy ?

https://www.audiostereo.pl/topic/108079-g%C4%85bki-do-wylotu/

Gabki sa bardzo pomocne, ale nie w kazdym pomieszczeniu.W zalozeniu monitor audio dolacza gabki aby "przeksztalcic" obudowe bass reflexowa w zamknieta.Aktualnie w moich bx6 sprawdza sie idealnie, zmniejszyl sie bas i jednoczesnie dudnienie.

Pozdrawiam.

bas reflex nie jest graniem

jest echem - pogłosem basu
wytworem pseudo basu budzetowych czasów

nie kazdy lubi "bas " z reflexu - choc przecietnie biorac pod uwage albo go miec jako echo lub nie miec wcale to ... a juz lepiej by był

to jest opcja dla tych ktorzy nie chcą

ps
oto jakosc kolumny :)
zatykamy dziure i zonk

a kolumna jak najbardziej przednia.... jak na te czasy oczywiscie

powstał jako dodanie efektownosci przestrzennej w kolumnach ktore i bez niego mialy swietntny bas - ewoluował marketingowo do głownego zrodła basu zastepujac calkowicie głosnik fizyczny

wiedz ze jestes w budzetówce - choc zapłaciłes słono

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Gąbki służą do zatkania otworu bass reflex, tworząc niejako obudowę zamkniętą. Przydaje to się kiedy kolumny są ustawione bardzo blisko ścian w sposób taki, że otwór jest znacznie przysłaniany, co w efekcie daje nieprzyjemne "dudnienie". Z własnych obserwacji dodam iż zestaw "przytkany" takimi gąbkami oczywiście nie schodzi już tak nisko (otwór strojony jest tak aby poszerzyć pasmo głośnika w zakresie niskich częstotliwości) lecz za to otrzymujemy wzrost "dynamiki zestawu" (choć nie jest to regułą). Zestawy można również "przytkać" w sytuacji gdy stosujemy dodatkowy subwoofer aktywnie pracujący z naszymi kolumnami (w ten sposób tłumiąc dodatkowo niskie częstotliwości kolumny stereo mniej zachodzą na zakres pasma przenoszonego przez subwoofer). Zaletą tego rozwiązania jest teoretycznie o wiele lepsze "zgranie fazowe" całości zestawu.

[quote name='erazm2' timestamp='1387648675' post='3027184']
wiedz ze jestes w budzetówce - choc zapłaciłes słono
[/quote]
nie bardzow wiem jak mam to rozumieć?myśle że słono nie zapłaciłem..aczkolwiek mało też nie było...generalnie jestem mega zadowolony z dzwięku ale nie jeden pewnie powie że to i tak marna kolumna...w końcu mam kolumne ładnie wyglądającą w nowym dizajnie z dobrym dzwiękiem za niewielkie pieniądze.....

[quote name='rafal735r' timestamp='1387709839' post='3027769']
Ja tez sie bawilem w zatykanie BRow. Nie jest tak ze jest zero basu, acz slychac wyrazne obciecie samego dolu.
[/quote]
wybrzmiewanie głuszymy w ten sposób, ale lesze efekty daje modyfikacja Basrefx byle by nie zniszczyć przy okazji kolumn

guerreros -> co masz na myśli pisząc "modyfikacja bassreflex"? Ten otwór jest DOSTRAJANY wraz z obudową pod konkretny głośnik niskotonowy, bądź zespół głośników. Otwór jest zawsze dostrajany tak (powinien), aby maksymalnie poszerzyć pasmo przenoszenia, nie zachodząc przy tym na częstotliwość rezonansową głośnika, i jak najmniej deformując pasmo głośnika... Jeśli zaczniesz niżej stroić BR - zacznie powstawać dołek w paśmie między f rezonansową otworu a resztą pasma przenoszoną przez głośnik. Jeśli zaczniemy stroić wyżej - najdziemy na pasmo przenoszone przez głośnik, co w efekcie da jego znaczne uwydatnienie (charakterystyka przenoszenia będzie w tym miejscu miała znaczny wzrost co nie jest efektem pożądanym i mija się z celem stosowania BR). Zakładam że producent zaprojektował kolumny tak, aby całokształt był jak najbardziej ergonomiczny.
Można to samo porównać z gitarą... chciał bym żeby schodziła oktawę niżej, to poluzuję najniższą strunę...

[quote name='erazm2' timestamp='1387648675' post='3027184']
bas reflex nie jest graniem

jest echem - pogłosem basu
wytworem pseudo basu budzetowych czasów

[/quote]

a ja zawsze myslalem ze kiedy glosnika nie da sie poprawnie zaportowac to laduje sie w zamknieta bo to jedyna obudowa ktora tolerje kiepskie glosniki.

kiepsko albo za krótko myslałes ;)

nie w te strone trop :) - zmyłka jakiegos fachowca od promocji

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

"bas reflex nie jest graniem

jest echem - pogłosem basu"..... - tak wygląda zero wiedzy po co sa porty i jak działają.

Autora tej bzdury proszę o dokształcenie się celem nie siania bzdur i mieszania w glowach innym uzytkownikom.
Nie jest echem. Echo jest po dzwięku z odbicia, a fala z portu potrafi wyprzedzić tę z membrany w fazie. I nie jest z odbicia.
Labirynty i membrany bierne to tez porty.
Portowania się uzywa do odzyskania energii tyłu membrany w ukladzie rezonansowym, pozwala na stosowanie glosników z mniejszymi membranami a dzęki temu przenoszą lepiej srednicę. W czasach budzetowych robiono to źle nie z braku budzetu - port wymaga większego pudła co jest droższe itd, Robiono to źle bo nie istniał sposób obliczania oraz teoria doboru danego głośnika do pudła i portu.
Teoria ta powstała niedawno dzięki dwóm fizykom którzy się tym zajeli. Stworzyli także sposób pomiaru parametrów głośników oraz spis zalecen dla ich producentów.

taaak taaak nie ma to jak opanowac na perfekt teorie bzdury

i takich bzdetów sie uczy ludzi

a teraz wez kolumny za 20000 i pokaz te swoja technologie dla biedoty i bzdury marketingowe w prawdziwym sprzecie

bas refleks - jest teoria bzdury swietnie opisana i udokumenmtowana przez bardzo dobrze oplacanych specjalistów

powstał jako teoria rozwiniecia basu a skonczył jako technologia młocenia umyslu - przez takich kwiato mowców

najgorsze jest to ze ludzi mozna pozbawic elementu kosztownego , zamiast niego dac dziure i udokumentowac pseudo fizyką ze dziura jest lepsza i trzeba za nia wiecej zapłacic niz za to co kosztownego wymontowano

to dopiero majstersztyk kwiecistej mowy - mam awersje do takich pedzinksów od kwiato mowy

[quote name='erazm2' timestamp='1387725588' post='3028034']
zamiast niego dac dziure i udokumentowac pseudo fizyką ze dziura jest lepsza
[/quote]
po pierwsze to otwór. Dziurę to masz w dupie, ewentualnie w miejscu na mózg.

[url="http://audio.com.pl/testy/bandw-nautilus-803d:1"]http://audio.com.pl/testy/bandw-nautilus-803d:1[/url]

[url="http://audio.com.pl/testy/bandw-805s:1"]http://audio.com.pl/testy/bandw-805s:1[/url]

[url="http://audio.com.pl/testy/bandw-801d:1"]http://audio.com.pl/testy/bandw-801d:1[/url]

pierwsze lepsze przykłady.

Ta otwór na dole nie służy do wkładania tam twojego ptaka i sikania do środka.
Ceny masz z prawej. 66000, 90000, 32000 to jest więcej niż 20000, piszę bo nie wyglądasz mi na kogoś kto się orientuje w cenach.

czytałes baranioe bez dziury to co przedstawiasz

co ty skonczyłes marketing?

""Głośniki niskotonowe 801D (z lewej) i 800D zasadniczo różnią się wielkością koszy i membran""

widziałes gdziwes w porzadnym sprzecie brak glosnika nie rozniacego sie zasadniczo wielkoscia...odpowiednich elementów

nie - dla ciebie to wspanialy bas wychodzi z glosników sredniotonowych 5 cali plus dziura

w tych kkolumnach co przedstawiasz to jest rozwiniecie basu- takim rozwojem do jakiego przewidziano labirynty a nie jego jedyne i podstawowe zrodło

zamknij swoja " dziure do lania wody " czyli prosto mowiac obrzydliwą morde marketingowca i spieprzaj do przedszkola zachwalac swoje dziury sluzace za bas

[quote name='erazm2' timestamp='1387726835' post='3028058']
zamknij swoja " dziure do lania wody " czyli prosto mowiac obrzydliwą morde marketingowca i spieprzaj do przedszkola zachwalac swoje dziury sluzace za bas
[/quote]

Zastanawiam sie jakie jest "rozwinięcie" dla Ciebie biedny niedorozwoju... i nie wiem. Przykro mi. Dyskutował nie będę nie dlatego ze postępuje zgodnie z tezą iż dyskusja z debilem jest bezcelowa bo najpierw cie zniży do swego poziomu a potem pokona doswiadczeniem (tu i tak wygrałbym bo cięzko o większego debila ode mnie :P), ale dlatego ze nie chce żebyś biedaku się zapluł i padł na zawał bo wtedy jak nie patrzeć będę miał człowieka na sumieniu.

czytając twoje wypluciny przychodzi mi na myśl artykuł - Jak poznac żyda. "Zyd, przyparty do muru argumentami, ktorych nie potrafi zbic, przechodzi do chamskich wyzwisk, wulgaryzmow, lania gnojowki na oponenta itp. Jest to wlasnie jedno z typowych zydowskich zachowan."

całość tutaj:
http://www.arenazerqv.pun.pl/viewtopic.php?pid=6898

wypisz, wymaluj, pasuje.....

zyj w swiecie bajek
i sp***rzajcie marketingowcy od ludzi bo mnie rzeczywiscie krew zalewa jak was widze

obyscie wygineli i sluch po was zaginął

jestescie zmorą i chorobą tego swiata - namnozyło sie was jako psów wszedzie - wszystko popsujecie i wszystko sprzedacie jako "ulepszone" - w dodatku w to sami wierzycie jacyscie wspaniali - szczytem ogłupienia rodzaju ludzkiego

szukajacy swoich nastepców- chorobe sie tepi i wypala ogniem was powinnno sie wywiezc na sybir najgłebszy byscie nie miel zadnego kontaktu z czykolwiek poza sniegiem i morozem tego wam sie nie uda zepsuc a nawet jakby to mała strata a moze i raz pozytek

[quote name='dida83' timestamp='1387646924' post='3027148']
zakupiłem monitor audio br2 i mam w kąplecie gąbki do wetknięcia w "rurkę" już nie raz się nad tym zastanawiałem..jaki to ma sens i przeznaczenie..skoro w różnych kolumnach efekt zawsze był ten sam czyli po włożeniu gąbek brak basu..więc po co te gąbki dawają?czy to może taki chwyt marketingowy ?
[/quote]

Może dlatego że są ludzie którzy niespecjalnie tolerują bas. Np. mój teść. Takie wynalazki są dla niego idealne. Słucha lat 60-ch a tam basu nie było. Przerobiłem mu głośniki tak aby bardziej grały środkiem. Nie wszyscy mają takie zdolności i wtedy takie korki są jak znalazł.

[quote name='erazm2' timestamp='1387728753' post='3028093']
zyj w swiecie bajek
i sp***rzajcie marketingowcy od ludzi bo mnie rzeczywiscie krew zalewa jak was widze

obyscie wygineli i sluch po was zaginął

jestescie zmorą i chorobą tego swiata - namnozyło sie was jako psów wszedzie - wszystko popsujecie i wszystko sprzedacie jako "ulepszone" - w dodatku w to sami wierzycie jacyscie wspaniali - szczytem ogłupienia rodzaju ludzkiego
[/quote]

Poproszę jeszcze. Będzie z tego ciekawy materiał do badań dla studentów.

[quote name='Audiotechnology' timestamp='1387714039' post='3027847']
Można to samo porównać z gitarą... chciał bym żeby schodziła oktawę niżej, to poluzuję najniższą strunę...

2

[/quote]Trafne porównanie. To mniej wiecej tak działa.

[quote name='Genesis' timestamp='1387657214' post='3027381']
Gombki dawajom kąplet wrarzeń dzwiękowych.
[/quote]Naócz się lepiej pisać, zamiast ódawać takiego spryciaża. Nieładnie kpić z koleguf.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.