Skocz do zawartości
IGNORED

Jakim wzmacniaczem zastapić ROTEL RA-1520 ?

toxxy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zepsuł mi się wzmacniacz Rotel RA 1520 . Jeżeli nie uda mi się kupić ponownie tego modelu, to jakim innym wzmacniaczem mogę go zastąpić, by jego dźwięk był jak najbardziej zbliżony ( lub identyczny, jeżeli to w ogóle jest możliwe ? ) do tego, którym Ra 1520 gra ? Dziękuję

RA-1520 spokojnie można trafić nowego jak i używany egzemplarz.

Jeśli chciałbyś zakupić inny wzmacniacz o identycznym brzmieniu to nie nastawiaj się na to,

każdą markę różni własny charakter brzmienia chodź oczywiście niektóre produkty posiadają

pewne podobieństwa ...

W przypadku zastąpienia RA-1520 czymś podobnym trzeba by celować we wzmacniacz o dość dynamicznym,

spójnym brzmieniu. Z niezłą motoryką niskich tonów. Z zaznaczonym wyrazistym i plastycznym wychodzącym do

przodu środkiem.

Do tego jeśli chodzi o brzmienie Rotela, ciężko jest mówić o czymś bardzo podobnym

gdyż marka ta posiada dość specyficzną szkołę grania.

Niektórym to się podoba niektórym nie ale mowa jest o charakterystycznej syntezie.

Przekładającej się na to, że jakiej płyty nie słuchamy dostajemy zbliżoną sygnaturę tonalną

tak czy siak dość przyjemną i łatwą w odbiorze.

Także jeśli przyzwyczaiłeś się i podoba Ci się Rotelowska szkoła grania to ciężko będzie

czymś zastąpić

Potwierdzam mojego przedmówcę, jeśłi w 100% odpowiada Ci brzmienie Rotela, pozostań przy marce.

Ewentualnie podaj proszę pełną konfigurację Twojego systemu, gatunki odsłuchiwanej muzyki, może będę w stanie zaproponować coś alternatywnego.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak jeśli chodzi o modele RA-10,12 prezentują właśnie charakter ukazywany w 1520.

Oba modele grają z niezłą dynamiką, energią. Pokazują najbardziej żywość,namacalność średnich tonów

z zachowaniem dość detalicznej ale niewyostrzonej góry.

Oczywiście nadają też odpowiednią nienaganną motorykę,obfitość i zejście niskim tonom.

Jeśli chodzi o bezpośrednie porównanie RA 10 i 12 to moim zdaniem ten pierwszy

przekonuje gęstością, nasyceniem brzmienia. Natomiast 12 zachowując podobne cechy

zapewnia większe wrażenia w zakresie dynamiki.

H-70 fakt posiada już niezłą dynamikę jednakże sporo kosztuje porównująć z RA-10,12...

W jego przypadku trzeba uważać na mocne ożywienie w zakresie wyższej średnicy,

gdzie przy źle dobranej reszcie toru może powodować wyostrzenie brzmienia.

H-70 fakt posiada już niezłą dynamikę jednakże sporo kosztuje porównująć z RA-10,12...

W jego przypadku trzeba uważać na mocne ożywienie w zakresie wyższej średnicy,

gdzie przy źle dobranej reszcie toru może powodować wyostrzenie brzmienia.

W H-70 słuchać dużo szczegółów w średnim i wyższym zakresie, ale wg. mnie jest to b. równo grający i nie uwypuklający żadnej części pasma wzmacniacz. Ja porównując go do RA-1070 nie potrafię wskazać, który z nich ma więcej wysokich tonów, jedyne co mogę zdecydowanie stwierdzić, to jest to barwa dźwięku, która je trochę różni od siebie.

W H-70 słuchać dużo szczegółów w średnim i wyższym zakresie, ale wg. mnie jest to b. równo grający i nie uwypuklający żadnej części pasma wzmacniacz. Ja porównując go do RA-1070 nie potrafię wskazać, który z nich ma więcej wysokich tonów, jedyne co mogę zdecydowanie stwierdzić, to jest to barwa dźwięku, która je trochę różni od siebie.

No właśnie mi przy odsłuchach brakowało trochę gładkości z droższych braci. Przy "ciepłych- gładkich" kawałkach było naprawdę bardzo wporządku,

wzmacniacz nadawał im niejako swojego charakteru, krawędzi.....przyjemne nasycenie, odpowiednia rozdzielczość,precyzja

Jednakże ostrzejsze kawałki brzmiały już mniej strawnie, lekko natarczywie. Faworyzowanie średnicy dało mi się zauważyć również przy słuchaniu klasyki, gdzie moim zdaniem np. przy wybrzmiewaniu fortepianu brakowało trochę obfitości niskich tonów względem średnich tonów ( brakowało tzw. ciężaru lewej ręki-chyba tak to można nazwać)

Są to oczywiście tylko moje odczucia po kilku godzinach odsłuchu, tak odebrałem H-70

• 2 miesiące później...

RA 1570 to ciekawy model, tym bardziej, że na szczęście pracuje w klasie AB i dodatkowo ma cyfrowe wejścia. W porównaniu do RA1520 dysponuje dwukrotnie większą mocą i to słychać i nawet czuć.Minusem jest wysoka cena i dla niektórych małe gniazdo na słuchawki. Można oczywiście zastosować przejściówkę, ale dla ortodoksyjnych audiofili będzie to porażka

Ciekawi mnie jeszcze co autor wątku ostatecznie zrobił i jak to się stało, że popsuł się wzmacniacz?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tu masz 2 ładne końcówki Rotela które spokojnie polecam :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.