Skocz do zawartości
IGNORED

Internetowe serwisy muzyczne, Spotify i inne..

adym

Rekomendowane odpowiedzi

Spotify zareklamował mi znajomy, początkowo niechętnie podszedłem do tego ale ostatnio reklama na allmusic.com przypomniała mi o tym serwisie i zainstalowałem sobie go na PC, potem na Iphonie. Potencjał takiego serwisu jest ogromny. Oczywiście kolekcjonerom nie przypadnie taka forma do gustu ale dla tradycyjnego konsumenta muzyki to raj.

Spotify serwuje pliki z kompresja 320kbps (160kbps przy koncie darmowym). Konto darmowe jest obecnie ograniczane czasowo ale nie wiem w jakim wymiarze. Koszt abonamentu 9.90 dla konta konta unlimited i 19.90 dla premium. Premium umożliwia przechowywanie playlist na dysku, offline.

Jakie podobne serwisy możecie polecić?

Używam od początku polskiego spotify. Jak się leci po cyfrze na daca prosto to jest wystarczająco dobrze aby mieć banana na twarzy. Sporo ńowej muzyki odkryłem. Wkurza mnie, że jednak są braki. Czasem pewnych wykonawców, czasem niektórych płyt. Śmiesznie jest ze składankami np. sety djskie, na których brakuje 2-3 numerów. Lipa się robi z seta.

Ale ogólnie najlepiej wydane 20 pln każdego miesiąca. Za tyle nawet kawy z ciastkiem się nie kupi w tych czasach...

????

Jakie podobne serwisy możecie polecić?

oprócz spotify używam także deezera, za śmieszne pieniądze dostęp do OCEANU muzyki.

A czym się to odtwarza? Chcę kupić: Cambridge Audio Stream Magic 6, albo Rotel RT-12. Podejdzie?

właśnie, po czym pójdzie spotify lub deezer poza kompem? blue ray z wi-fi da radę? Próbowałem np. ps3 i lipa.

jak to jest z tym spotify?

Mam to zainstalowane i moge sobie przez USB to dac na DAC? jaka bedzie jakosc po takim podłączeniu?

Tak, ja sobie do tego celu zanabylem rDAC, gra przyzwoicie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

to nabede sobie jutro kabel usb i zobacze co to warte choc jak teraz przegladam to by mi zycia braklo aby to przesłuchac w calosci;p

Mam pytanie troche poza tematem ;p

W wzmacniaczu mam takie usb kwadratowe a w kompie podłużne,znajde taki kabel czy trzeba kombibnowac?

z kablem sobie juz poradzilem ale powiedzcie mi teraz jak zrobic aby dzwiek wychodzil z kompa przez usb a nie przez zwykle wyjscie

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Mam pytanie troche poza tematem ;p

W wzmacniaczu mam takie usb kwadratowe a w kompie podłużne,znajde taki kabel czy trzeba kombibnowac?

z kablem sobie juz poradzilem ale powiedzcie mi teraz jak zrobic aby dzwiek wychodzil z kompa przez usb a nie przez zwykle wyjscie

Podłączasz kabel do wzmacniacza i do kompa...

Jeśli komp nie wykryje (nie zainstaluje automatycznie sterownika) to musisz wyszukać na stronie producenta i zainstalować ręcznie. Niektóre wzmaki/DACi potrzebują oryginalnych sterowników, aby odtwarzać materiał w wysokiej rozdzielczości

Potem w programie odtwarzającym (foobar, Jriver lub Spotify - tego jeszcze nie znam...) wybierasz źródło dźwięku - "kartę dźwiękową" wzmacniacza

Wszystko...

Pozdrawiam

Ja z PC mam po USB podłączone do DACa na driverach USIO i to jest najlepsza opcja, wcześniej miałem wyprowadzone optykiem ale na sterach microsoftu.

..a od wczoraj jadę bezpośrednio z iphona połączone minijackiem.. wygodnie bezposrednio z kanapy :)

..bezprzewodowo mozna ale trzeba miec cos takiego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co się zorientowałem to jeśli sygnał jest wyprowadzany z PC cyfrowo, to i ze sterami Microsoftu nie będzie degradacji jeśli nie tyka się miksera z windowsa czyli efektów, equalizerów i poziomow głośności.

rezus,

SM6 o ile jeszcze nie obsluguje Spotify to pewnie bedzie jakis upgrade, natomiast obsluguje inne serwisy. Z tego co wiem, coraz wiecej producentow integruje ten serwis w swoich urzadzeniach. Ewentualnie instalacja na urzadzeniach Microsoft, Apple, Android i streamowanie z tych urzadzen do systemu audio.

Ukryta Zawartość

Deezer, Last.fm, Wolfgang’s Vault, Napster®, oraz ściąganie plików z serwisów oferujących utwory bez zabezpieczenia DRM, w tym iTunes.

Natknąłem się także na ciekawy artykuł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie do użytkowników spotify: w pakiecie premium można tworzyć play listy które gdzieś tam się zapisują i można ich słuchać offline. Czy to oznacza że można "ściągnąć" ulubione płyty, utwory w plikach mp3 ( 320 kbs ?? ) i nagrać np na pendrive ??

Mam pytanie do użytkowników spotify: w pakiecie premium można tworzyć play listy które gdzieś tam się zapisują i można ich słuchać offline. Czy to oznacza że można "ściągnąć" ulubione płyty, utwory w plikach mp3 ( 320 kbs ?? ) i nagrać np na pendrive ??

Nie.

Możesz sobie jednak słuchać tego na komórce, a także podłączyć ją np. do radia w samochodzie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

W trybie offline program nie zapisuje plików w formacie otwartym mp3, pliki sa w jakis sposob szyfrowane. Natomiast jeśli masz wiele urządzeń (ja mam to samo konto zainstalowane na PC, Iphonie i Ipadzie) na wszystkich urzadzenia mozesz synchronizować te same playlisty w trybie offline w ramach tego samego konta. W trybie online moze byc w tym samym momencie aktywne konto tylko na jednym urządzeniu.

..a od wczoraj jadę bezpośrednio z iphona połączone minijackiem.. wygodnie bezposrednio z kanapy :)

adym - kabel to minijack a z drugiej strony 2xRCA? Zadowolony jesteś z dźwięku? Próbowałeś może z tabletką na androidzie? Ja na razie używam notebooka ale z różnych względów uważam to za niezbyt wygodne rozwiązanie.

Mam wejscie na froncie wzmacniacza na urzadzenia przenosne minijack, wiec stosuje kabelek minijack <=> minijack. Slyszalna jest utrata dynamiki ale nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia. Opcjonalnie streamuje z pc cyfrowo. Z androida nie probowalem mam tablet appla.

właśnie, po czym pójdzie spotify lub deezer poza kompem? blue ray z wi-fi da radę? Próbowałem np. ps3 i lipa.

Deezer dziala na blurayu samsunga, jest specjalna aplikacja

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

oprócz spotify używam także deezera, za śmieszne pieniądze dostęp do OCEANU muzyki.

no wlasnie nigdzie (poza squezeboxem) branza audio dazy do samodestrukcji co widać po braku wspoarcia w 2013 roku w streamerach muzycznych muzyki na zadanie, porazka a później zastanawiamy się dlaczego ludzie wola sluchac na smartphonach zamiast na sprzęcie audio, no wlasnie ale co sluchac na tym audio? plyty dla nowego pokolenia to rzecz abstrakcyjna cos jak kineskop przy oglądaniu nowości filmowych

a co do technologii i tego typu serwisow można poszukać więcej info tutaj (za wyjątkiem pewnego nie do końca legalnego gdzie jest wszystko za darmo ze względu na niepropagowanie darmowego streamingu pominalem i niech tak zostanie - poza tym opisywałem wszystko co się pojawialo)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

no wlasnie nigdzie (poza squezeboxem) branza audio dazy do samodestrukcji co widać po braku wspoarcia w 2013 roku w streamerach muzycznych muzyki na zadanie, porazka a później zastanawiamy się dlaczego ludzie wola sluchac na smartphonach zamiast na sprzęcie audio, no wlasnie ale co sluchac na tym audio?

Sama koncepcja korzystania z ekranu tableta czy smartfona przy przeczesywaniu bibliotek muzycznych jest genialna. Chodzi tylko o metodę przesyłania materiału dźwiękowego do systemu audio. Wyobrażacie sobie przeglądanie playlist na małym wyświetlaczu np takiego Stream Magic? Chyba, ze w przyszłości będzie opcjonalne wyposażenie - zdalny pilot przypominający klasyczny tablet.

Obecnie są już rozwiązania, które umożliwiają współprace ze urządzeniami przenośnymi, pozwalające bezstratnie przesyłać cyfrowy sygnał np Advance Acoustic WTX-1000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sama koncepcja korzystania z ekranu tableta czy smartfona przy przeczesywaniu bibliotek muzycznych jest genialna. Chodzi tylko o metodę przesyłania materiału dźwiękowego do systemu audio. Wyobrażacie sobie przeglądanie playlist na małym wyświetlaczu np takiego Stream Magic? Chyba, ze w przyszłości będzie opcjonalne wyposażenie - zdalny pilot przypominający klasyczny tablet.

Obecnie są już rozwiązania, które umożliwiają współprace ze urządzeniami przenośnymi, pozwalające bezstratnie przesyłać cyfrowy sygnał np Advance Acoustic WTX-1000

Ukryta Zawartość

tylko na squezeboxie + obsluga tabletem lub smartphonem jako pilotem (można przegladac bibliotekę i nia sterowac) obecnie można to zrobić przyzwoicie ale nowe pokolenie na pewno doceni kolejna rewolucje w przyszłości - a dokładnie przesylanie muzyki cyfrowo bezprzewodowo ze smartphona do wzmacniacza (kto to wyprodukuje wiec raczej mało prawdopodobne) lub daca (bardziej prawdopodobne) mysle ze to tylko kwestia niedługiego czasu, a wtedy smartphon jako urządzenie z susyemem operacyjnym umozliwo pelna obsluge audio-video wlacznie z plikami strumieniami i przesylem bezprzewodowym bit-perfect tego cyfrowego sygnalu

Ukryta Zawartość

Miałeś założone płatne konto na Spotify?

Stawiam na osobe powiazana z biznesem plytowym... albo majaca jakis problem ze sprzętem

?

Spotify domyślnie ustawia pobieranie plików o wyższej kompresji, zwłaszcza przy darmowym koncie jest to 96kbps wiec jedynie tym mogę wytłumaczyć ignorancką wypowiedź kolegi revers.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

?

Spotify domyślnie ustawia pobieranie plików o wyższej kompresji, zwłaszcza przy darmowym koncie jest to 96kbps wiec jedynie tym mogę wytłumaczyć ignorancką wypowiedź kolegi revers.

Mam konto premium na Spotify, jakość jest nie najlepsza, tzn. może wystarczająca dla np. urządzeń przenośnych ale nic poza tym. Zgadzam się z revers'em, odsłuch przed ewentualnym zakupem, poszukiwanie nowości itp. a potem zakup płyty lub plików w wyższym bitrate. Słucham sobie ze Spotify w pracy na laptopie, w domu nie korzystam z tego wynalazku wcale.Raz czy dwa trafiłem na lepsze realizacje, które fajnie zabrzmiały ale i tak daleko im było do jakości chociażby płyty cd więc odpuściłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.