Skocz do zawartości
IGNORED

jaki interkonekt do Rotel Ra-01 + Rcd-02 + B&W 602.5 S3?

MatthewTourist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zależy mi na ociepleniu brzmienia zestawu: Rotel Ra-01 + Rcd-02 + B&W 602.5 S3

Szukam w IC używanych, na chwile obecną skromny budżet 200 zł.

Na allegro dostępne są VDH D102 MkIII za 250 + przesyłka (przekraczają budżet...), a także Sonus Oliva za 200 zł

Poszperałem, poczytałem na zagranicznych forach i skłaniam się jednak ku The Chord CobraPlus, które można wyhaczyć w przedziale 150-200 zł.

Co o tym sądzicie?

Koleżko kup co uważasz, nie przepłacaj. I słuchaj. Pieniądze lepiej wydawać na płytki.

Po zmianie IC nie usłyszysz, szczekania psa za studio nagraniowym (którego nie było wcześniej) ani dźwięków wciskania klawiszy przez pana Inżyniera dźwięku. Nie słyszałem żadnych mega zmian po wymianie IC w budżecie w jakim się obracałem. Nie warto sobie psuć nerwów i zdrowia, IC ma byc w miarę gruby (solidna izolacja), ekranowany (najlepiej tylko od strony źródła) - chyba, że jego konstrukcja wyklucza takie połączenie (czytaj- gdy kran jest masą) i mieć solidne wtyki.

Zaraz ktoś wpadnie i powie, że VDH to zamulacze a chordy brzmią za ostro. No cóż współczuć systemów, które aż tak reagują na zmianę kawałka kabla.

Jeśli nie masz własnego zdania, to nie sugeruj się forum ale kup ze dwie używki i sprawdź czy słyszysz różnice i wtedy koryguj sobie własne zdanie.

Użytkownik mad dnia 24.12.2013 - 00:13 napisał

No cóż współczuć systemów, które aż tak reagują na zmianę kawałka kabla.

współczuć samosugestii

Chyba lepiej to ująłeś. Na szczęście to nie moje pieniądze, jeśli ktoś ma na to kasę i chce się tak bawić to cóż.

Jego cyrk i jego małpki:)

Wracając do wątku, nie ocieplisz kablem brzmienia. Masz wzmaka z wyraźną szczegółową górą i bardzo żywo grające kolumny, decydując się na tenzestaw nie spodziewałeś się takiego efektu?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Polecam Reson TCC: http://allegro.pl/interkonekt-dnm-reson-tcc-dl-2-x-0-45m-audioforte-i3773170851.html?source=mlt

Miałem te kable sygnałowe (oraz głośnikowe LSC mk. II) z Rotel RC-971/RB-951 i RCD-930AX. Takie połączenie dało najlepszy dźwięk. Wcześniej próbowałem min.: Sonic Link, VdH, Oehlbach, Shark Wire, DIY.

Witam

Zależy mi na ociepleniu brzmienia zestawu: Rotel Ra-01 + Rcd-02 + B&W 602.5 S3

Szukam w IC używanych, na chwile obecną skromny budżet 200 zł.

Na allegro dostępne są VDH D102 MkIII za 250 + przesyłka (przekraczają budżet...), a także Sonus Oliva za 200 zł

Poszperałem, poczytałem na zagranicznych forach i skłaniam się jednak ku The Chord CobraPlus, które można wyhaczyć w przedziale 150-200 zł.

Co o tym sądzicie?

No raczej na zagranicznych forach nie bedzie o Sonus Olivie. Ja bym akurat wzial tego jak sie upierasz przy nowym IC.

?👈

Dzięki dziadekwłodek za konkret.

mad'afaka ja wręcz liczyłem na taki efekt, jednak trochę przerósł moje oczekiwania. Zdaję sobie sprawę że sam IC nie gra, jednak uważam że potrafi sporo wnieść.

Pamiętam efekt po zmianie kabelka nonameowego sprzedawanego wraz z Baltlabem, na konkretny IC robiony pod zestaw Baltlab+Naim+Focal. Być może przesadzę gdy napiszę, że wrażenie było takie jakby ktoś zdjął kurtynę, jednak różnica była wyraźnie słyszalna.

Założyłem ten temat ponieważ nie mam żadnego konkretnego IC, a muszę dokonać wyboru.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze warto dolozyc i zapomniec o IC.

Ukryta Zawartość

?👈

Rotel i b&W toż to krew z uszu :)Kup jakiś cieplejszy wzmacniacz np luxman albo jakiś Nad.

Kabelki nie zmienią brzmienia.Jak by tak było to wszyscy by kupowali najtansze wzmacniacze i interkonekty

za 2tys zł za pół metra.

Zależy mi na ociepleniu brzmienia zestawu

VDH to najlepszy kierunek . Nie czytaj bzdur braku wpływu kabla na brzmienie. Spróbuj kupić VDH The NAME . Najbardziej ocieplający a jednocześnie nie gubiący detali i nie psujący brzmienia jest VDH The First Ultimate MKII . Takiego w tej kwocie nie dostaniesz ale pojawia się First w pierwszej wersji z porcelanowymi wtykami . Spróbuj jak The Name nie pomoże bo warto . W razie czego zawsze odsprzedasz .

Chord to odwrotność tego co potrzebujesz .

Nie wiem jakie masz głośnikowe ale też spróbuj Qeda Ruby - ten za 35zł/ metr .

VDH to najlepszy kierunek . Nie czytaj bzdur braku wpływu kabla na brzmienie. Spróbuj kupić VDH The NAME . Najbardziej ocieplający a jednocześnie nie gubiący detali i nie psujący brzmienia jest VDH The First Ultimate MKII . Takiego w tej kwocie nie dostaniesz ale pojawia się First w pierwszej wersji z porcelanowymi wtykami . Spróbuj jak The Name nie pomoże bo warto . W razie czego zawsze odsprzedasz .

Chord to odwrotność tego co potrzebujesz .

Jak nie chce zmieniać sprzętu to niech lepiej popracuje nad akustyką pomieszczenia.Żaden kabelek nie wniesie tyle

co polepszenie akustyki np wełną pt80.Kabelki to bełkot marketingowy.Jakoś nie widać , żeby w studiach nagraniowych

testowali kabelki do swoich upodobań.Trzeba jednak przyznać , że wyglądają audiofilsko na pierwszych stronach

gazet hifi a zwłaszcza jak są grube i z ładnym oplotem.

Dziękuję za konkrety. Zacznę od kupna jednego IC, ewentualnie będę odsprzedawał i testował inne :) To chyba najrozsądniejsze wyjście, które pozwoli stwierdzić czy są jakieś różnice w brzmieniu, a jeżeli są, to jak znaczące.

Dziękuję za konkrety. Zacznę od kupna jednego IC, ewentualnie będę odsprzedawał i testował inne :) To chyba najrozsądniejsze wyjście, które pozwoli stwierdzić czy są jakieś różnice w brzmieniu, a jeżeli są, to jak znaczące.

Najpierw kup jakiś gruby dywan np shagy , póżniej ustaw jakieś rozpraszacze za kolumnami i między kolumnami

na poczatek mogą być zwykłe piramidki.Zobaczysz jak poprawią się wysokie i średnica.Może masz po prostu gołe

ściany i dlatego wysokie tak kłują po uszach.Jest to też wina wzmacniacza , miałem kiedyś taki i wiem co piszę.

Z metalową kopułką jest po prostu ostro.

Oczywiscie. Ale daruj sobie druty popierane kosmiczna technologia. Zeby byla jasnosc. Prawda jest taka ze drutem nic nie porawisz, a jedynie zmienisz. Ot, taka mala roznica. Tylko czy czasem te zmiany nie kosztuja za duzo? To juz pytnaie do kazdego z osobna, kiedy sie opamietaja w temacie. Ja powiem tyle, ze w systemie wartym cale nic, biorac pod uwage nasze forum mialem druty wartosci 20% reszty. To bylo chore i bez sensu dlatego zeszlem na ziemie. Bo to nie warta gra. Gra o nic. Wiele skuteczniej mozna modelowac brzmienie piecami czy tez źrodlami.

?👈

Wiele skuteczniej mozna modelowac brzmienie piecami czy tez źrodlami.

Biorąc pod uwagę powyższe, wydaje mi się że moja przygoda z poszukiwaniem dźwięku dopiero się zaczyna :)

Queda jak się szuka można i taniej:

Ukryta Zawartość

I to najbardziej rozsądne podejście, nie daj się zwojować marketingowej i forumowej brei i wyrób sobie własne zdanie. To co brzmi dobrze i podoba się jednemu, dla drugiego może być tragedią - każdemu nie dogodzisz:)! na forumowe rady zawsze patrz z przymróżeniem oka, nie traktuj ich jako dogmatu a jedynie jako wskazówki. I najważniejsze, słuchaj i bądź obiektywny w osądach, a wrażeniami dziel się na forum, jeśli uważasz, że mogą być dla kogoś pomocne! Oraz szanuj swój portfel i zdrowie:)!

Ukryta Zawartość

Biorąc pod uwagę powyższe, wydaje mi się że moja przygoda z poszukiwaniem dźwięku dopiero się zaczyna :)

Mozesz ulec pokusie na druty. Sam zdecydujesz. Tez kiedys wmiawialem sobie ze maja mega wplyw na dzwiek. Nie neguje tego ze nie maja. Jakis wplyw jest, ale nigdy nie jest on proporcjonalny do wydanej kwoty i malo kto zdaje sobie sprawe z sily naszej percepcji, ktora wmowi nam te zmiany. Pamietam do dzis jak naczytalem sie o IC od Sonus Olivy. Mialy pojawic sie mikro detale i wogole szal. Wiec zakupilem. Mialem wedy rownoczesnie Audionove Aurora MKII oraz Phobosa MKII. Na poczatku uslyszalem mega zmiany na plus dla Olivy. O dziwo byly identyczne z przeczytanymi opiniami. Mikrodetale, przestrzen, powietrze... Czysty przypadek? Gdy emocje juz opadly, po wielu miesiacach znow przystapilem do porownan. Wtedy porownalem Sonus Olive z Albedo Blue oraz tanim DIY, ktory zrobilem z przewodu srebrzonego na porzadnych wtykach. Miedzy czasie uwolnilem sie od kwiecistych opisow drutow, chociazby jak w tym watku. Przestalem calkowicie zajmowac sie drutami. Mialem w systemie srebrne druty, ktore mialy mi dlugo sluzyc. Zaczolem porownania i magia reptem prysla. Nie potrafilem odroznic Olivy i Blue po 350zl za 0.5m od DIY za 30zł.

Moje porownania zawsze opieraly sie na porownaniu bezposrednim. I zawsze smiesza mnie kolorowe opisy z czasopism, kiedy ktos odwoluje sie do brzminia urzadzenia X czy Y sprzed 3 czy 5 lat. A co dopiero do glupiego kawalka druta? Zawsze podpinalem 2 pary kabli do wyjscia w CD i jednoczesnie podpinalem je do wzmacniacza. Moim zdaniem tylko takie porowanie ma senns, tylko takie porownanie rzeczy malo istotnych na brzmienie ma jakilkolwiek sens. Dlatego 99% wpisow na forum czy tez kolorowych gazetkach traktuje z przymrozeniem oka, bo mialem troche sprzetu w swoim domu i to nie najgorszego. Oczywiscie duza czesc forumowiczow moze tu z marszu napisac ze to stare klamoty bez wartosci, ale prawda jest taka ze gdyby dzis przyblizyc by ich wartosc to nie jadna kolorowa gazetka zaklysyfikowala by te graty do szerego Hi-End jakby np. moje obecne kolumny, ktore wedlug mnie sa jedynie przecietnym Hi-Fi.

?👈

ktore wedlug mnie sa jedynie przecietnym Hi-Fi.

Jak by tak popracować nad akustyką pomieszczenia to pewnie nie były by takie przeciętne.Z tego co widzę to gołe ściany.

Z poszukiwaniem dźwięku miałem na myśli zmiany sprzętowe, które prędzej czy później nastąpią :)

Pytanie do thomaz: dlaczego przed i pomiędzy kolumnami?

Mozesz ulec pokusie na druty. Sam zdecydujesz. Tez kiedys wmiawialem sobie ze maja mega wplyw na dzwiek. Nie neguje tego ze nie maja. Jakis wplyw jest, ale nigdy nie jest on proporcjonalny do wydanej kwoty i malo kto zdaje sobie sprawe z sily naszej percepcji, ktora wmowi nam te zmiany. Pamietam do dzis jak naczytalem sie o IC od Sonus Olivy. Mialy pojawic sie mikro detale i wogole szal. Wiec zakupilem. Mialem wedy rownoczesnie Audionove Aurora MKII oraz Phobosa MKII. Na poczatku uslyszalem mega zmiany na plus dla Olivy. O dziwo byly identyczne z przeczytanymi opiniami. Mikrodetale, przestrzen, powietrze... Czysty przypadek? Gdy emocje juz opadly, po wielu miesiacach znow przystapilem do porownan. Wtedy porownalem Sonus Olive z Albedo Blue oraz tanim DIY, ktory zrobilem z przewodu srebrzonego na porzadnych wtykach. Miedzy czasie uwolnilem sie od kwiecistych opisow drutow, chociazby jak w tym watku. Przestalem calkowicie zajmowac sie drutami. Mialem w systemie srebrne druty, ktore mialy mi dlugo sluzyc. Zaczolem porownania i magia reptem prysla. Nie potrafilem odroznic Olivy i Blue po 350zl za 0.5m od DIY za 30zł.

Moje porownania zawsze opieraly sie na porownaniu bezposrednim. I zawsze smiesza mnie kolorowe opisy z czasopism, kiedy ktos odwoluje sie do brzminia urzadzenia X czy Y sprzed 3 czy 5 lat. A co dopiero do glupiego kawalka druta? Zawsze podpinalem 2 pary kabli do wyjscia w CD i jednoczesnie podpinalem je do wzmacniacza. Moim zdaniem tylko takie porowanie ma senns, tylko takie porownanie rzeczy malo istotnych na brzmienie ma jakilkolwiek sens. Dlatego 99% wpisow na forum czy tez kolorowych gazetkach traktuje z przymrozeniem oka, bo mialem troche sprzetu w swoim domu i to nie najgorszego. Oczywiscie duza czesc forumowiczow moze tu z marszu napisac ze to stare klamoty bez wartosci, ale prawda jest taka ze gdyby dzis przyblizyc by ich wartosc to nie jadna kolorowa gazetka zaklysyfikowala by te graty do szerego Hi-End jakby np. moje obecne kolumny, ktore wedlug mnie sa jedynie przecietnym Hi-Fi.

I tu sam sobie odpowiedziałeś .

Ceny kabli są chore i to nie podlega dyskusji . Te wszystkie tanie kable można sobie w buty wsadzić bo zawsze jest coś kosztem czegoś . Ich wpływ na brzmienie jest zależny od bardzo wielu czynników ale im sprzęt lepszy tym każdą najmniejszą nawet zmianę słychać wyraźniej niż w sprzęcie tanim gdzie same klocki tak psują sygnał że kabel nie jest w stanie wiele namieszać . I dlatego czasem ciężko zmiany usłyszeć . Kable które tu wymieniłeś to badziew - nie bierz tego do siebie ale tak jest w przypadku tych kabli które wymieniłeś . Nie miałem Albedo Blue ale resztę już tak .

Problem w tym że kable które mało psują kosztują od około 1500zł za metrowy IC . Oczywiście totalną głupotą jest zakup takiego kabla mając odtwarzacz czy wzmacniacz w tej cenie bo za 3000zł można kupić lepszy klocek który wniesie o dużo więcej niż kabel . Ale i ten klocek nie warto spinać byle czym .

Sam mając sprzęt za około 35000zł mam używany IC za 800zł ( 1400zł w sklepie ) i wspomnianego Qeda do kolumn który jest fenomenalnym kablem za śmieszną kasę a wyszedł mnie z 200zł i zastąpił Albedo Air 1 za 2000zł i Equilibrium Aurorę za 1700zł . Wracając do IC miałem w tym samym czasie VDH Second , First , Orchid i Chord Chameleon Silver Plus . Z tym sprzętem przepinając każdy z tych kabli brzmienie mocno się zmienia . Mocno gdyż z Chordem było zbyt technicznie , za sztywno , brak muzykalności gdzie First grający odwrotnie spowodował zmiany tak wyraźnie że nawet ktoś totalnie nieosłuchany i nawet stojąc obok kolumn by wyłapał zmiany .

Są jeszcze droższe i lepsze kable ale wątpię że wydam na nie więcej kasy bo te co mam są naprawdę dobre . Ale pamiętajcie też że trzeba głębiej sięgnąć do portfela żeby kabel mało psuł . I to głębiej to od około 400 do 1000zł za kabel używany bez względu czy sprzęt tani czy droższy . Jedyny wyjątek to ten Qed kolumnowy .

Może z czasem i taki IC się pojawi :)

Problem w tym że kable które mało psują kosztują od około 1500zł za metrowy IC .

Taki argument calkowicie do mnie nie przemawia, bo takiej ceny nic nie uzasadnia. Doslownie nic. W kablu nie panuje zadna mega technologia zeby tyle kosztowal. Idac twoim tokiem rozumowania porzadny (ktory malo psuje) piec powinien kosztowac ze 100 000zł. Bo w porownaniu do kabla to mega skomplikowane urzadzenie.

?👈

Taki argument calkowicie do mnie nie przemawia

To nie argument a fakt . Jak chcesz się przekonać co daje kabel dobry to nie masz innego wyjścia .

bo takiej ceny nic nie uzasadnia. Doslownie nic

Zgadzam się ale innego wyjścia nie ma . cena jest też uzasadniona ilością sprzedaży a ta w kablach jest niewielka to i cena większa .

W kablu nie panuje zadna mega technologia zeby tyle kosztowal

Nie zawsze , poczytaj jak jest zbudowany choćby VDH Orchid

Idac twoim tokiem rozumowania porzadny (ktory malo psuje) piec powinien kosztowac ze 100 000zł.

100 000 nie ale na dzień dzisiejszy od około 10 000zł zaczynają się dobre piece . Wyjątki bo nie wszystkie .

Z poszukiwaniem dźwięku miałem na myśli zmiany sprzętowe, które prędzej czy później nastąpią :)

Pytanie do thomaz: dlaczego przed i pomiędzy kolumnami?

Poczytaj w dziale akustyka o pierwszych odbiciach dźwięku.Jak masz pogłos w pokoju to nie zaciekawie.Klaśnij i zobacz czy masz echo.Nawet najtansze piramidki poprawiają wysokie tony i to bardzo dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.