Skocz do zawartości
IGNORED

[?] Prośba o konsultacje: Onkyo TX-NR525 Denon AVR-X1000 Yamaha RX-V475 + głośniki

luk-a-sz

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić Państwa o konsultacje przy wyborze zestawu odpowiedniego dla mnie.

Od kilku dni zacząłem czytać o sprzęcie audio. Na pewno nie jestem audiofilem, jednak lubię jak coś gra "ładnie". Sprzęt audio byłby wykorzystywany w stosunku:

- 40% TV kablówka Vectra

- 40% filmy streamowany po DLNA (full HD) bezpośrednio do TV po kablu sieciowym, tu od razu pytanie jak w takiej sytuacji mogę podłączyć dźwięk do amplitunera?(*1) Telewizor jak i komputer (serwer DLNA) są w jednej sieci LAN, w takim układzie musiałbym kablem spiąć TV z amplitunerem aby TV podał dźwięk do amplitunera?(*1)

Telewizor posiada złącza:

Analogowe wyjście audio Złącze typu RCA x 1 (z tyłu)

Cyfrowe wyjście audio (optyczne)

Gniazdo słuchawkowe 1 (z boku)

- 10% streaming muzyki bezpośrednio z telefonu z androidem, bądź udostępnianej przez serwer DLNa (komputer stacjonarny)

- 10% radio FM, radio internetowe

Poszukiwania zacząłem od kina domowego 5.1 i super zestawów za 500zł. Wraz z upływem czasu dowiadywałem się, że plastik dobrze nie zagrał itp itd.

Z upływem każdej godziny poświęconej na czytanie mój budżet jaki chcę przeznaczyć wirtualnie rósł. Należę do grupy osób, które chcą kupić optymalnie i jeśli warto dopłacić do czegoś co da wymierną różnice do dopłacę. Początkowo nie myślałem o przekroczeniu 1000zł za "super" "ekstra" sprzęt. Jednak widzę, że za tą kwotę nie kupi się nawet średniej jakości sprzętu. Stąd obrałem kierunek na amplituner (słusznie? przy moich wymaganiach?)(*2).

Przewertowałem fora i zatrzymałem się na YAMAHA RX-V475 ze względu na jej możliwości sieciowe. Myślałem również o Denonie X1000 ale nie oferuje on stremowania muzyki wprost z telefonu z androidem, prawda?(*3) Czy na wspomnianej Yamaha RX-V475 mogę puszczać muzykę wprost z komputera po sieci bez uruchamiania telewizora w celu przeglądania folderów tak jak to mogę zrobić z telefonu?(*4) Wszystkie urządzenia oprócz telefonu podłączone mam po gigabit ethernet.

Kolejnym urządzeniem, które zwróciło moją uwagę to Onkyo TX-NR525.

Który z tych 3 będzie dla mnie odpowiedni?(*5) Może jest jeszcze jakiś inny model do którego jeszcze nie dotarłem (*6)?

Głośniki:

Na początku myślałem o kinie domowym 5.1 za 600zł... jednak aktualnie sam amplituner to koszt prawie 1300zł. Oczywiście chciałbym mieć 5.1 ale na dobre głośniki mnie już w tym układzie (na start) zapewne nie będzie już stać. Przyznam się od razu, że tematu głośników w ogóle nie zgłębiłem i nie wiem na jaki przedział cenowy się nastawiać. Czy mogliby Państwo zaproponować mi jakieś optymalne rozwiązanie? Może 2.0 lub 2.1 na początek i jakaś opcja rozszerzenia do 5.1 ? Lub od razu zestaw 5.1 ?

Pokój ma 15m2 odległość od telewizora do kanapy do 2,5m. Kolumny frontowe stałyby obok telewizora na szafce w odległości 180cm od siebie (pomiędzy nimi telewizor). Pomiędzy dolną a górną szafką na ścianie z telewizorem mam 110cm. Jeśli zdecydowałbym się na kolumny satelity musiałyby być one na stojakach, chyba że mogłyby leżeć z boku kanapy na ziemi? Jednak wtedy dźwięk by szedł po podłodze i zasłaniany przez masywne boki kanapy. Tak chyba być nie może? (*7)

Czy powinienem zdecydować się na 2.0? Czy jednak 5.0 lub może 5.1? (*8).

W nawiasach ponumerowałem pytania aby było łatwiej się do nich odnieść.

Pytanie dodatkowe, ile taki zestaw pobiera Watów? (*9)

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam.

boże//// kto to będzie czytał?

powinieneś raczej zacząć "urodziłem się dnia......"

Mam nadzieje, że ktoś jednak to przeczyta...

Starałem się dokładnie opisać sytuację.

9. Taki zestaw w przypadku zastosowania ampa pobiera tyle wat ile wynosi pobór prądu danego amplitunera.

Przykładowo dla ONKYO TX-NR525 którego wymieniłeś jest to pobór do 400W.

8.W Twoim wypadku dobrym wyjściem wydaje się zakup zestawu używanego 2.0 i dokupienie później reszty

7. W żadnym wypadku efektówek-satelit jak nazwałeś nie należy stawiać na podłodze, potrzebne są jakieś standy

1. Dźwięk do amplitunera możesz dostarczyć kablem hdmi lub kablem optycznym.

Niektóre telewizory mają wyjście optyczne dla dźwięku..Twój posiada

Oczywiście obraz i dźwięk równie dobrze możesz zapodać bezpośrednio z kompa do amplitunera,

w tym wypadku musisz mieć kartę dźwiękową z obsług. 5.1

Później z amplitunera tylko obraz po hdmi do telewizora

Jeśli nie przewidujesz zakupu odtwarzacza blu-ray ciekawe rozwiązanie stanowią odtwarzacze

multimedialne.

Niekoniecznie musi być drogi np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znajomy użytkuje od jakiegoś czasu i odtwarzacz w 100% wykonuje swoje zadanie,

nie ma problemów z odtwarzaniem przeróżnych formatów,napisów...itd..

Filmy kolega zapodaje z zewnętrznego dysku

Nie wiem jak z resztą ale w przypadku ONKYO TX-NR525 muzykę z telefonu z androidem

możesz przesyłać za pośrednictwem specjalnej aplikacji

Ma też radio internetowe oraz możliwość streamingu audio po podłączeniem kablem ETHERNET

z kilku serwisów internetowych

Co do wyboru konkretnych kolumn napisz jakie preferujesz brzmienie

lub jakich gatunków muzyki słuchasz.

W miarę przywoite używane kolumny podstawkowe(które używał będziesz jako fronty) można trafić do 600zł.

Np. coś z Tannoya

Oczywiście można znaleźć coś tańszego jednakże napewno nie będą one trzymały żadnego ciekawego

poziomu jakości brzmienia szczególnie podczas odtwarzania muzyki

Ukryta Zawartość

MHl o które pytasz ma Onkyo i Yamaha. Jesli mógl byś zrezygnowac z tego Stremowania powaznie zastanowił bym się nad Onkyo 515 jest po prostu wersją lepsza. Jesli jest to nizbędne uderzył bym bardziej w Yamaszke.

Sprawdzałem to w wersjach xx3 że do modelu 673 nie jest potrzebny telewizor przy ustawieniach. Myslę że tu jest podobnie więc model 475będziesz w stanie pełni kontrolować bez zewnetrznego wyświetlacza.

Biorąc pod uwagę że 80% to filmy poszedł bym w "kinowy" zesatw glosników. To znaczy małe kolumienki Tannoy SFX, Magnat Interior, Canton movie. A faktycznie jak wspomnial poprzednik jest tego troche na necie.

Czy powinienem zdecydować się na 2.0? Czy jednak 5.0 lub może 5.1? (*8).

80% filmów tylko kino i tylko 5.1

Pytanie dodatkowe, ile taki zestaw pobiera Watów? (*9)

400W na tabliczce znamionowej w rezultacie lekko powyzej 130W. Sprawdzone przy stereo ale dużo wyższy model amplitunera.

Ewentualnie idąc po najmniejszej lini oporu oraz wybierając sprzęt nowy

z nastawieniem bardziej na kino domowe proponuję zapoznać się z ofertą

polskiej firmy STX (produkcja niedaleko mnie w Józefowie pod Warszawą)

Ot cały ich zestaw KD 5.1 kosztuje 1479 zł

Ukryta Zawartość

Stosunek cena/jakość wypada całkiem nieźle i oczywiście poszczególne kolumny

można kupić oddzielnie

Z tym poborem nie sprawdzałem.

Ale faktycznie bardzo możliwe, że takie przekłamanie...

Ukryta Zawartość

Wybierz taki amplituner , który będzie Tobie odpowiadał a co do kolumn przyjrzyj się polskim kolumnom Pylon Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niestety Topaz 20 to ok 2,3 tys za parę ale do Twojego pokoiku będą akuratne

Wesołych Świąt

Ukryta Zawartość

Dziękuje na wstępnie wszystkim za pomocne odpowiedzi.

Jestem krok dalej w podjęciu decyzji.

Czy mógłby ktoś potwierdzić czy można w amplitunerze YAMAHA RX-V475 wybrać utwór do odtworzenia udostępniany przez serwer DLNA bez potrzeby korzystania z OSD bezpośrednio z wyświetlacza znajdującego się na amplitunerze? Czy również jest taka możliwość jeśli chodzi o amplituner Onkyo TX-NR525?

Zawęziłem swój wybór do powyższych dwóch amplitunerów. Chyba, że jest jeszcze jakiś model amplitunera z możliwościami sieciowymi i streamingiem z urządzenia z androidem do którego jeszcze nie dotarłem?

Czy moglibyście mi podpowiedzieć, którego z tych dwóch wybrać? Yamaha czy Onkyo?

Czy jak macie amplituner podłączony do telewizora i oglądacie telewizję dźwięk przekazujecie przez amplituner? około 100W poboru niby nie dużo ale zawsze coś.

Głośniki:

Tutaj nadal jestem nie zdecydowany. Wiem już, że potrzebuję 5.0 lub 5.1 (nie wiem czy sąsiedzi w bloku wytrzymają 5.1). Chciałbym przeznaczyć na głośniki do 1500zł. Jednak jak będzie coś wystarczającego dla moich potrzeb za 1000zł to będzie ok.

Miejsce po obu stronach TV na szafce na której stoi TV niby jest więc może mógłbym sobie pozwolić na "pełnowymiarowe" kolumny frontowe.

Myślałem nad:

TAGA HARMONY 506 TAV-506v.2

TAGA TAV-606 v3 WENGE + TSW-90 v2 - z subem albo bez suba (nie bardzo mam miejsce na osobnego suba, pokój jest bardzo mały i zastawiony).

JAMO S606 HCS3 - ciut drogie ale moja druga połowa chciałaby aby były one białe (wszystkie meble są białe).

JAMO S506 HCS3

5.1 TANNOY SFX 2

YAMAHA NS50/NSP60

5.1 CANTON MOVIE 70

Które z tych będą dla mnie najodpowiedniejsze?

To chyba wszystkie możliwe opcje. Jeśli coś wartego zainteresowania pominąłem to proszę o informację.

Ps. Wesołych i spokojnych świąt życzę.

Czy moglibyście mi podpowiedzieć, którego z tych dwóch wybrać? Yamaha czy Onkyo?

Przewaga Kino Onkyo, przewaga muzyka Yamaha

Czy jak macie amplituner podłączony do telewizora i oglądacie telewizję dźwięk przekazujecie przez amplituner? około 100W poboru niby nie dużo ale zawsze coś.

Amplitunery mają funkcje pass thruu nie wazne ze dizie przez amplituner jak nie chcesz z niego dzwieku gasisz go a on i tak przekaze glos do TV.

Które z tych będą dla mnie najodpowiedniejsze?

Osttanio dość popularne śa tu STX popatrz na nie. Ja niestety nie mialem okazji ich sluchać.

Dziękuje Wszystkim za pomoc.

Od wczoraj gra u mnie:

Onkyo TX-NR525

TAGA TAV-606 v3

TSW-200 (miała być 90siątka ale nie było w kolorze czarnym i na przystępnych warunkach dopłaciłem troszkę do 200tki). Obawiałem się, że zdominuje, przytłoczy moje małe pomieszczenie ale na 1/4 mocy gra sub w moim guście.

Pomyślności w nowym roku życzę.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witaj luk-a-sz, nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz? Również przymierzam się do takowego zakupu czyli:

Onkyo TX-NR525 + TAGA TAV-606 v3, z tym że bez subwoofera. Powiedz mi czy bez niego również taki zestaw ma sens,

czy może jednak lepiej go mieć. Podobnie jak Ty nie mam zbyt dużo miejsca w pokoju. Napisz coś więcej, jak Ci się sprzęt sprawuje?

Pozdrawiam.

Kolego powiedź proszę jak się sprawuje ten zestaw, bo chcę zakupić dokładnie ten sam ampli i głośniki ?

Onkyo się grzeją, jak to jest w przypadku tego modelu ?

Dzieki za odpowiedź.

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.