Skocz do zawartości
IGNORED

Filmy w formacie Matroska MKV - z czym to się je?

KotSylwester

Rekomendowane odpowiedzi

Jedynym rozsądnym wyjściem wydaje się OLED 4K ,ale na tą chwilę cena abstrakcyjna. Myślę że potrzeba jakieś 3 lata żeby spadła do rozsądnej kwoty :-)

200GB miałem na myśli pisząc o wydaniu pełnym a nie skompresowanym kodekami. Faktycznie mkv może wyjść ok 50GB ale to i tak sporo :-)

Myślę że nie będzie wiele osób seed'ującyh (uploadujących) takie materiały, patrząc na to ile teraz jest AVCHD o wielkości ok 40GB, chyba że masz zamiar kupować pełne wersje i je przetrzymywać w formie ISO na dysku.

Ja nie widze sensu inwestycji w tv. Chyba ze naprawde nie ma miejsca na projektor.

Pelne wydania bd mnie nie interesują. Na 40gb film zajmuje 26. Reszta to badziewie czyli making off. Do tego kilka wersji jezykowych i inne w niepotrzebne rzeczy.

Jak pisałem wcześniej - ja i 3 inne osoby u mnie nie zauważyliśmy roznicy miedzy m2ts-26gb a mkv 12gb. Jak podobnie bedIe z 4k to nie widzę problemu z rozmiarem.

A ten jvc za 18tys zl nie jest 4k?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Liczę na zakup projektora 4K 2D - na 3d mi nie zależy za 2,52,5 roku za 10tys zl.

Ukryta Zawartość

Najtańszy projektor 4K to koszt 40 tys :-) Może za 2 lata cena spadnie do ok 10 tys.

za 40k masz super projektor 4K, mój kolega ma JVC DLA-X90RBE który kosztował niecałe 40k z ekranem Stewart Filmscreen i to jest najlepszy obraz jaki w życiu widziałem (żadne kino IMAX nie ma do tego startu), najlepsze jest to że zasadniczo oglądaliśmy materiały HD1080p które ten projektor tylko skaluje do 4k - głównie z tego doświadczenia wynika mój umiarkowany sceptycyzm co do 4K w ogóle - na LCD 55" 4K to "chwyt marketingowy"

Z tego co się orientuję to tylko Sony VPL-VW500, 1000 i 1100 są w stanie wyświetlić "prawdziwe" a nie natywne 4K. Nie wiem jak najnowszy JVC IDLA-X900, ale inne modele JVC niestety tylko natywne. A pamiętajcie że każdy upscaling zawsze wnosi coś nieporządanego do obrazu.

za 40k masz super projektor 4K, mój kolega ma JVC DLA-X90RBE który kosztował niecałe 40k z ekranem Stewart Filmscreen i to jest najlepszy obraz jaki w życiu widziałem (żadne kino IMAX nie ma do tego startu), najlepsze jest to że zasadniczo oglądaliśmy materiały HD1080p które ten projektor tylko skaluje do 4k - głównie z tego doświadczenia wynika mój umiarkowany sceptycyzm co do 4K w ogóle - na LCD 55" 4K to "chwyt marketingowy"

Ja używam SIM2 M.150 też z ekranem Stewart i jestem przekonany że mój obraz będzie lepszy niż z tych wszystkich modeli, które mają natywne 4K.

Jedynym w tej chwili projektorem, który może z nim konkurować jest właśnie Sony VW1100.

Posiadam PS3, posiadam też dwa komputery stacjonarne, laptopa. I szczerze? - Różnice w większości przypadków są pomijalne. Ostatnio oglądałem MKV z mojego telefonu Sony XPERIA Z1 podłączonego pod plazmę fhd rodziców i żadnego spowolnienia czy niedoskonałości kolorów/konturów nie dostrzegłem. Jeśli ktoś widzi różnice, to albo A) ma przestarzały hardware, B) Źle skonfigurowany/dobrany software, C) ma coś ze wzrokiem (lub ulega autosugestii).

Moja dziewczyna (grafik komputerowy), także drastycznej różnicy nie dostrzega, więc chyba nie ma przepaści. ;)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Ja używam SIM2 M.150 też z ekranem Stewart i jestem przekonany że mój obraz będzie lepszy niż z tych wszystkich modeli, które mają natywne 4K.

Jedynym w tej chwili projektorem, który może z nim konkurować jest właśnie Sony VW1100.

kurcze chciałbym to zobaczyć bo już ten JVC zrobił na mnie ogromne wrażenie - niestety sam nie mam warunków dla projektora :((((((

EDIT: kurde ten projektor soniaka kosztuje 100k heh ;)

kurcze chciałbym to zobaczyć bo już ten JVC zrobił na mnie ogromne wrażenie - niestety sam nie mam warunków dla projektora :((((((

EDIT: kurde ten projektor soniaka kosztuje 100k heh ;)

Ale za 3 lata tej klasy projektor będzie kosztował pewnie 20 tys. :-)

Z tego co się orientuję to tylko Sony VPL-VW500, 1000 i 1100 są w stanie wyświetlić "prawdziwe" a nie natywne 4K. Nie wiem jak najnowszy JVC IDLA-X900, ale inne modele JVC niestety tylko natywne. A pamiętajcie że każdy upscaling zawsze wnosi coś nieporządanego do obrazu.

Natywne = fizyczna rozdzielczość 4K = prawdziwe.

Natywne = fizyczna rozdzielczość 4K = prawdziwe.

Oczywiście nie chodziło mi o to że natywne tylko sztucznie generowane. Mój błąd.

Projektory JVC owszem pozwalają na wejście sygnału 4K, ale nie wyświetlają go bezpośrednio, tylko zamieniają na full HD po czym używając technologii e-shift upscalują do 4K. Trochę to zawiłe, ale jak ktoś byłby ciekawy to proponuję przeczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.