Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe do 3000 zł

Baraczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym kupić porządne kolumny podłogowe do zestawu i mam spory problem.

Posiadam amplituner Onkyo TX 605 i kolumny Wharfedale 10.2, centralny Wharfedale 10 CM, oraz kilka własnej roboty.

Przyszła pora na zakup podłogowych do stereo do kompletu, naturalnym wyborem byłyby Wharfedale 10.7, natomiast na różnych forach są niemiłosiernie krytykowane.

Pokój to 30 m2, więc Wharfedale 10.2 po prostu giną.

Słucham muzyki spokojnej typu Ania Dąbrowska, Goya. Format CD-AUDIO oraz flac itp. Wcześniej zrobiłem sobie 3drożne kolumny na ARN 226 ale muliły strasznie, więc je "wyrzuciłem". Generalnie chodzi o to, aby bas był dobrze kontrolowany a jednocześnie mocny.

Co by tu dołożyć do ww. zestawu tak by pasowało również wizualnie do Wharfedali ( kolor wenge) ? A może sprzedać Wharfedale i kupić cały zestaw od początku, budując go na nowych podłogowcach ?

W niedalekiej przyszłości będę również dokupywał subwoofer do tego zestawu (mam własny zbudowany na Ravemasterze 15cali ale mi ewindentnie nie wyszedł).

Budżet to około 3000 zł na same podłogówki - mogą być również używane.

PS. Najbardziej bas podobał mi się w starych altusach na głośnikach 25 cm ;)

Pomóżcie proszę w wyborze

Pozdrawiam

Adam

Posłuchaj kolumn z zakresu cenowego ok. 6kzł sprawdzonych angielskich manufaktur, a potem szukaj okazji na rynku wtórnym. Możesz mi wierzyć, że to zupełnie inna bajka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga nr 1. Jak byś się przypadkiem decydował na kappy to miej na uwadze żeby brać tylko z tak wyglądającym głośnikiem średniotonowym jak na aukcji z pierwszego linka, te pozostałe się za chwile posypią.

Uwaga nr 2, potrzebują solidnego wzmacniacza, ten amplituner im zwyczajnie nie poradzi.

Uwaga nr 3. altusy nie mają basu tylko trzask w porównaniu do Kapp

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Uwaga nr 1. Jak byś się przypadkiem decydował na kappy to miej na uwadze żeby brać tylko z tak wyglądającym głośnikiem średniotonowym jak na aukcji z pierwszego linka, te pozostałe się za chwile posypią.

Uwaga nr 2, potrzebują solidnego wzmacniacza, ten amplituner im zwyczajnie nie poradzi.

O co chodzi dokładnie z tymi średnio tonowymi ? powoli będę chciał się przystawiać do serii kappa z tym że marzy mi się coś ze wstęgą i z dwoma 12 na jedną kolumnę ale nie wiem czy dobrze myślę mam advance acoustic map 305da mam nadzieję że zagrają na nim dobrze

Hej

Dzięki za podpowiedzi.

Co do Infiniti to problem polega na tym, iż są to potężne kolumny, których nie udźwignie mój amplituner, na razie nie mam w najbliższej przyszłości dokładać kasy na wzmacniacz stereo ( a taki który by przypasował do Inifiniti to pewnie wydatek rzędu 2000 zł). Poza tym domyślam się, że przy cichym słuchaniu, głośnik niskotonowy się nie rozpędzi ze względu na niski SPL.

Na razie rozmyślam nad Paradigm Monitor 9 v7

Pozdrawiam

Adam

Hej

Dzięki za podpowiedzi.

Co do Infiniti to problem polega na tym, iż są to potężne kolumny, których nie udźwignie mój amplituner, na razie nie mam w najbliższej przyszłości dokładać kasy na wzmacniacz stereo ( a taki który by przypasował do Inifiniti to pewnie wydatek rzędu 2000 zł). Poza tym domyślam się, że przy cichym słuchaniu, głośnik niskotonowy się nie rozpędzi ze względu na niski SPL.

Na razie rozmyślam nad Paradigm Monitor 9 v7

Pozdrawiam

Adam

Jest raczej odwrotnie. Przy cichym słuchaniu, to Paradigmy nie będą miały basu, a nie Infinity z 30 cm basowcem. Nie trzeba go "rozpędzać":) Wystarczy minimum wydajności prądowej wzmacniacza.

Z Twoim Onkyo trzeba spróbować, a nie przesądzać z góry. Sądzę, że powinien dać jako tako radę. Ale to tylko gdybanie...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

O co chodzi dokładnie z tymi średnio tonowymi ? powoli będę chciał się przystawiać do serii kappa z tym że marzy mi się coś ze wstęgą i z dwoma 12 na jedną kolumnę ale nie wiem czy dobrze myślę mam advance acoustic map 305da mam nadzieję że zagrają na nim dobrze

Chodzi o to że materiał użyty na głośnikach w tych (i nie tylko zresztą) kolumnach ulega z czasem degradacji do tego stopnia że się po prostu kruszy i rozlatuje. Pierwszym oznakiem jest zmatowienie, następnie żółknięcie a potem pojawianie się pęknięć.

Jeśli jednak chciałbyś coś ze wstęgami (popieram, popieram :)) to trzeba troszkę dołożyć i pomyśl na serią renaissance.

Ukryta Zawartość

post-1122-0-54733100-1388323283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie trzeba za wiele dokładać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Trzeba dołożyć trochę więcej, chyba że kogoś interesują kolumny uszkodzone, jedna kolumna jest stłuczona i ma odpryski lakieru a w drugim jest przegrzana wstęga EMIM.

Trzeba dołożyć trochę więcej, chyba że kogoś interesują kolumny uszkodzone, jedna kolumna jest stłuczona i ma odpryski lakieru a w drugim jest przegrzana wstęga EMIM.

Kolega zna właściciela czy oglądał je już ? Bardzo rzadki sprzęt a jak on będzie grał w pomieszczeniu około 40m2 co prawda ma tylko jeden głośnik niskotonowy ale z dwoma to chyba w tej serii nie występują a boje się że nadal bas nie będzie wystarczający zwłaszcza z cd playera i jak Panowie mieliście jakąś styczność z tego rodzajem kolumnami to czy ten mój map305da podoła im?

pozdrawiam

Chodzi o to że materiał użyty na głośnikach w tych (i nie tylko zresztą) kolumnach ulega z czasem degradacji do tego stopnia że się po prostu kruszy i rozlatuje. Pierwszym oznakiem jest zmatowienie, następnie żółknięcie a potem pojawianie się pęknięć.

Jeśli jednak chciałbyś coś ze wstęgami (popieram, popieram :)) to trzeba troszkę dołożyć i pomyśl na serią renaissance.

Bardzo cenne wskazówki na to bym nie wpadł i pewno trafił na zniszczony sprzęt dziś będę miał przyjemność posłuchać Tannoy Edinburgh też bardzo ciekawi jak one graja

Nie, to nie są moje, kolega gdy posłuchał u mnie to zachorował no i rozpoczęło się szukanie drugiego zestawu R80 lub R90 gdyż te drugie są bardziej popularne, Wszystko co było w ogłoszeniach było przez nas sprawdzane a czasem i słuchane (z ciekawości pojechaliśmy słuchać też RS IIB w Częstochowie, fajne granie na prawdę super ale to jednak nie ta półka co Renaissance). Te z Łodzi miały klejoną jedną wstęgę i na zdjęciach widać bąble od przegrzania. Były również w okolicach 5kzł R90 na Śląsku ale jeden znowu stłuczony, nie było dramatu no ale wiadomo, igła to już nie jest. Generalnie ciężko o na prawdę dobry stan. Drugą sprawą jest fakt że te kolumny są ciężkim obciążeniem dla wzmacniaczy i niestety z tego powodu często mają naprawiane lub wymieniane głośniki wstęgowe bo one pierwsze lecą gdy wzmacniacz nie wyrabia. Niby jest tam zabezpieczenie termiczne i wstęga ma zamilknąć gdy się przegrzeje (tak jest napisane w instrukcji) ale... pewnie za którymś razem zamilknie na zawsze. Finalnie kupił R90 bo 80tek nie znaleźliśmy w dobrym stanie, grają tak samo ale z różnicą na basie, 90-tki mają więcej niższego basu więc można przypuszczać że skompensuje się w większych pomieszczeniach. Ważna też sprawa że R90 miały wady zwrotnic co powodowało "dziurę" w charakterystyce zwłaszcza w wyższym basie. Kolejne modele przechodziły modernizacje i ostatnie ponoć były pozbawione tej przypadłości (w sumie były 3 wersje zwrotnic) ale - tutaj uwaga, problem nie dotyczył wersji lakierowanych bez względu na okres produkcji. Brak wyższego basu powoduje wrażenie "spowolnienia" dołu,i czasem brak odpowiedniego wypełnienia niektórych wokali czy fortepianu dlatego ludzie nieraz dość długo poszukują odpowiedniego wzmacniacza który się im zgra w systemie.

W R80 nie ma takich problemów, wstawiasz i gra obojętnie jaka wersja, nawet sam Watkins (producent głośnika basowego) stwierdził że w R80 jego głośnik otrzymał najlepszą adaptacje z jaką się spotkał.

Do 40m jednak chyba nie brałbym pod uwagę R80 chociaż moje będą w takim pokoju grać w przyszłym roku więc wtedy będę wiedział na pewno a nie gdybał zagra czy nie zagra.

Nie, to nie są moje, kolega gdy posłuchał u mnie to zachorował no i rozpoczęło się szukanie drugiego zestawu R80 lub R90 gdyż te drugie są bardziej popularne, Wszystko co było w ogłoszeniach było przez nas sprawdzane a czasem i słuchane (z ciekawości pojechaliśmy słuchać też RS IIB w Częstochowie, fajne granie na prawdę super ale to jednak nie ta półka co Renaissance). Te z Łodzi miały klejoną jedną wstęgę i na zdjęciach widać bąble od przegrzania. Były również w okolicach 5kzł R90 na Śląsku ale jeden znowu stłuczony, nie było dramatu no ale wiadomo, igła to już nie jest. Generalnie ciężko o na prawdę dobry stan. Drugą sprawą jest fakt że te kolumny są ciężkim obciążeniem dla wzmacniaczy i niestety z tego powodu często mają naprawiane lub wymieniane głośniki wstęgowe bo one pierwsze lecą gdy wzmacniacz nie wyrabia. Niby jest tam zabezpieczenie termiczne i wstęga ma zamilknąć gdy się przegrzeje (tak jest napisane w instrukcji) ale... pewnie za którymś razem zamilknie na zawsze. Finalnie kupił R90 bo 80tek nie znaleźliśmy w dobrym stanie, grają tak samo ale z różnicą na basie, 90-tki mają więcej niższego basu więc można przypuszczać że skompensuje się w większych pomieszczeniach. Ważna też sprawa że R90 miały wady zwrotnic co powodowało "dziurę" w charakterystyce zwłaszcza w wyższym basie. Kolejne modele przechodziły modernizacje i ostatnie ponoć były pozbawione tej przypadłości (w sumie były 3 wersje zwrotnic) ale - tutaj uwaga, problem nie dotyczył wersji lakierowanych bez względu na okres produkcji. Brak wyższego basu powoduje wrażenie "spowolnienia" dołu,i czasem brak odpowiedniego wypełnienia niektórych wokali czy fortepianu dlatego ludzie nieraz dość długo poszukują odpowiedniego wzmacniacza który się im zgra w systemie.

W R80 nie ma takich problemów, wstawiasz i gra obojętnie jaka wersja, nawet sam Watkins (producent głośnika basowego) stwierdził że w R80 jego głośnik otrzymał najlepszą adaptacje z jaką się spotkał.

Do 40m jednak chyba nie brałbym pod uwagę R80 chociaż moje będą w takim pokoju grać w przyszłym roku więc wtedy będę wiedział na pewno a nie gdybał zagra czy nie zagra.

Nie wiem czy dobrze myślę ale cos takiego mnie interesowało czy warto szukać co o tym sądzisz

Ukryta Zawartość

ale właśnie nie wiem jak sprawy prądowe wyglądają podejrzewam że map im nie da rady

też korciło mnie żeby jechać do Częstochowy posłuchac tych rs2b ale brak czasu uniemożliwił ( :

teraz jak coś kupie to na zapas żebym mocy miało żeby się sprawdziło w 20 i 40 metrach ideału też szukać nie będę już mi przeszło po wzmacniaczu przysłali mi tak dociurany że się rozpłakać to mało ale przyzwyczaiłem sie słucham w nocy to jest piękny ( : a z drewnem cuda można robić to wszystko można estetycznie zamaskować u mnie z resztą będą często przesuwane także też się zniszczą z czasem

Tobie co zasila twoje infinity?

Ukryta Zawartość

Nie trzeba za wiele dokładać

Ukryta Zawartość

Nie aktualne już tak czy owak ) :

Ukryta Zawartość

Kolega zna właściciela czy oglądał je już ? Bardzo rzadki sprzęt a jak on będzie grał w pomieszczeniu około 40m2 co prawda ma tylko jeden głośnik niskotonowy ale z dwoma to chyba w tej serii nie występują a boje się że nadal bas nie będzie wystarczający zwłaszcza z cd playera i jak Panowie mieliście jakąś styczność z tego rodzajem kolumnami to czy ten mój map305da podoła im?

pozdrawiam

O brak basu z Kappy 8.1 lub 2i w 40 metrach nie martwiłbym się. Może to dość nietypowe, ale ok. 2000 roku grałem na tych kolumnach... przyjęcie weselne na 50 osób, w około 80 metrach:)

BAS robił piorunujące wrażenie! Grałem coraz głośniej, do czasu, aż nie włączyło się zabezpieczenie termiczne końcówki... Adwance 305 na papierze ma bardzo dobre wyniki i wygląda też dobrze. Powinien sobie spokojnie poradzić z ósemkami.

Z większymi, mającymi po 2 trzydziestki na basie (9, 9.2i) może być różnie. Zwłaszcza, jeśli jesteśmy fanem tego zakresu.

To wręcz niesłychana potęga!

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

O brak basu z Kappy 8.1 lub 2i w 40 metrach nie martwiłbym się. Może to dość nietypowe, ale ok. 2000 roku grałem na tych kolumnach... przyjęcie weselne na 50 osób, w około 80 metrach:)

BAS robił piorunujące wrażenie! Grałem coraz głośniej, do czasu, aż nie włączyło się zabezpieczenie termiczne końcówki... Adwance 305 na papierze ma bardzo dobre wyniki i wygląda też dobrze. Powinien sobie spokojnie poradzić z ósemkami.

Z większymi, mającymi po 2 trzydziestki na basie (9, 9.2i) może być różnie. Zwłaszcza, jeśli jesteśmy fanem tego zakresu.

To wręcz niesłychana potęga!

Pozdrawiam!

Dzięki za nowe wiadomości nie miałem przyjemności jeszcze słyszeć w ogóle kappy także miło ( : dla mnie potęgą będzie jak w klatce piersiowej poczuje te trzydziestki ( : czasem lubię głośniej posłuchać dobrego kawałka teraz mam tannoy r2 plus sub magnat omega 300 na 20tu metrach i szału nie ma zwłaszcza że bas jest za miękki albo za twardy nie ma tego mięsa myślę że zamknięte obudowy mnie zadowolą jeszcze ktoś mi doradził acoustic research ar1 ale myślę że infinity bije na głowę reszta tonów je

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.