Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny według projektu Krs47- Hurricane

olekbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem dlaczego Ci np. SS D3004 nie podszedł. Z moich skromnych doświadczeń, popartych jednak pewną znajomością aplikacji widzę, że nawet słabe ( cenowo ) głośniki są instalowane w dość drogich kolumnach i mają często niezłe opinie. Przecież wyśmienity głośnik można spokojnie popsuć shitowym kondensatorem ( nawet drogim ), kiepskim okablowaniem kolumny czy całego systemu. To na marginesie.

Ja słucham podobnych gatunków, ale z naciskiem na kameralistykę ( nawet solo ), jazzu czy bluesa. Jakoś współczesny pop mnie nie kręci. Sprawdziła się u mnie Vifa XT, ale z pierwszej serii ( jeszcze u Aku po 400 stówki za egz ;-( ), ale nie żałuję ani złotówki. Żeby ją jednak wykorzystać dałem kable ze srebrzonej licy 0,12 mm średnicy, a sama kolumna jest odrutowana na górze miedzianym solidem 0,5 mm średnicy.

Piszesz o Hurricane, ale to jest jak z Totemami Mite, gdzie WSZYSTKO poprawiają, twierdząc nadal, że to są te same kolumny. Pomysł czy nazwa - tak, ale okazuje się, że wszystko można lepiej.

Jeśli zainstalujesz tam Morela, to łącznie ze zmianą w zwrotnicy ( jak najprostszą - bdb - 5 elementów ) już nie będzie Hurricane, tylko coś na sporo wyższym poziomie. Odsunięcie na 2 kHz powinno jeszcze tylko pomóc kopułce, a woofer powinien pociągnąć. W końcu wybór 1,7 kHz jest jedną z opcji. Jeszcze tylko optymalne zestrojenie BR i gra muzyka....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

I tu niestety zaczyna się górka co do Morela, może on sobie nie poradzić przy 2 khz , może nie wytrzymac mocowo przy 2 khz i tej efektywności , dlatego najczęściej konstrukcje 2 way z 8 calowym wooferem mają waveguide - słowa misiomora .

Pewnie ma tu rację, ale i tak trzeba zdjąć z niego przynajmniej 3 albo 4 dB, a to poprawia sprawę. Zresztą zawsze jest ten problem - niski podział - siada moc i tyle. Coś za coś, ale ja wolę moje 2,5 kHz niż jakieś tonsilowskie podziały powyżej 4,5 kHz. Jakość jest nieporównywalna. Tylko nie wiadomo, czy woofer da się ciąć jeszcze wyżej, bo ma rezonanse...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Temat przeniosłem tutaj .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdecydowałem się na oryginalny projekt Hurricane lecz ze zwrotnicą dobrej jakości ( za same cewki niecałe 300zł , kondensatory to białe Mundorfy i nowe Mundorfy EVO OIL w tweterze). Zobaczymy jak to będzie grać .

Myslałem o Supreme w tweterze, lecz Łukasz z Power Audio doradził mi zaaplikowac EVO . Czas pokaże czy trafił z gustem.

Zdecydowałem się na oryginalny projekt Hurricane lecz ze zwrotnicą dobrej jakości ( za same cewki niecałe 300zł , kondensatory to białe Mundorfy i nowe Mundorfy EVO OIL w tweterze). Zobaczymy jak to będzie grać .

Mam nadzieje że czytałeś wpis autora na temat cewek, ich doboru w kwestii rezystancji :)

Wszystkie wartości elementów w zwrotnicy są identyczne wg oryginalnego projektu Krs47 . Rezystancje indukcyjności i pojemności są identyczne .

Mam nadzieję że rezystancja cewki też :)

• 4 miesiące później...

Mam nadzieje że czytałeś wpis autora na temat cewek, ich doboru w kwestii rezystancji :)

Hej, ja wsadziłem powietrzne na dół które mają rezystancję o ok 0,3 ohm większą od rdzeniówek, kilka osób słuchało tych kolumn z cewkami i brzmienie się podoba. Wątpię, żeby te 0,3 ohm było kluczowe, a mamy dużo lepsze cewki..

Cewki toroidalne na midwoofer to delikatnie pisząc nie najlepszy pomysł. Rdzeń w C Coil jest z jeszcze gorszego materiału niż ma to miejsce w cewkach rdzeniowych walcowych i szpulowych - wystarczy zadzwonić do polinku i zapytać.

Każda cewka rdzeniowa w filtrze midwoofera masakruje średnicę i dla średnicy warto poświecić minimalnie wyższą skuteczność. Dodatkowo im niższe DCR tym większe podbicie w okolicach 120Hz. NIe widzę powodów, dla których warto byłoby pchać się w toroida.

• 2 miesiące później...
  • 3 lata później...

Witam,

Trochę odświeżam temat obecnie jestem na etapie wyboru projektu do realizacji pod pod lampę 300B SE wg relacji kolumny są przyjazne dla lampy efektywność 91dB oraz 8Ohm. Chciałbym się dowiedzieć czy można posłuchać realizację u kogoś z forumowiczów, interesuje mnie również kontakt do sprawdzonego stolarza który mógłby wykonać pudełka do tych kolumn gdzieś na pomorzu :)

Pozdrawiam

• 8 miesięcy później...

Witam.

Budujemy Hurricane ze znajomym stolarzem, głośniki, zwrotnica według oryginału Krs47. Zmieniona nieco obudowa, tylna ścianka pochylona, dodana przegroda na dole z miejscem na zwrotnice. Bass reflex z przodu. Maskownica. Ścianka przednia jak w oryginale. Litraż wewnątrz 44 litry. Poszaleliśmy trochę z obudową, podwójne ścianki. Pomiędzy warstwami bitum 3mm. Pytanie czy wygłuszać dodatkowo środek, jeśli tak, to czym? Załączam screeny z modelu.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie2.JPG

Przechwytywanie3.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.