Skocz do zawartości
IGNORED

Czy karmienie streamera przez WLAN ma sens?

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Witajcie,

Ponieważ rozważam zakup transportu plików do mojego DACa chciałem najpierw zapytać czy przesyłanie z sieciowego dysku plików (16/44) bezprzewodowo powoduje jakąś degradacje jakości dźwięku? Czy zdecydowanie musi być na to kablu RJ45...

Ja mam bardzo dobre doświadczenia z WiFi, ale na drodze od PC ze zgraną muzyką do routera. Dalej szło po Ethernecie do transportu, który podawał sygnał do DACa przez S/PDIF.

16/44 przy dobrej sieci smigaja bez problemu. nie nie zauwazylem jakiejs degradacji brzmnienia.

wieksze gestosci to juz inna bajka, przy slabej sieci potrafia sie co chwila buforowac, ale to zalezy od efektywnosci sieci.

Panowie, standard "n" goni 300Mb/s - to ponad 200 razy więcej niż potrzeby dla strumienia CD !!!

Pliki 24/192 to 9Mb/s więc to także 30 krotny zapas !!!

Podstawowym problemem może być konfiguracja sieci WiFi - temu należy się przyjrzeć dokładnie.

Devialet robi to tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszystko zalezy od tego ile akceptuje streamer. Np. SBT sie zatyka przy WiFiw duecie z Linksysem E2000 i plikami Hi-res, nawet po optymalizacji.

Po ethernecie nie ma zadnego problemu.

Nie mowiac juz o tym ze streaming hi-resów kompletnie zapycha sieć dla innych komputerów, nie mam pojęcia dlaczego.

Tak oczywiście, pod warunkiem, że Router:

1. ma wysokiej klasy zasilanie zewnętrzne, najlepiej bateryjne

2. jest to Router audiofilski

3. reszta toru ma wysokiej jakości okablowanie, szczególnie USB

:) hahahahah

A tak poważnie to grałem przez prawie 2 lata na mostku WIFI w standardzie "n" i nie zaobserwowałem problemów.

Ale pewnie znajdzie się ktoś kto "słyszy" różnicę w basie...... :)

A masz już dysk sieciowy z wifi ? pytam, bo to nie jest powszechnie stosowane przez producentów. Qnap nie zbroi swoich NAS-ów w wifi, Synology ma chyba jeden model. Pamiętaj że prędzej czy później będziesz chciał przesłać gęstsze pliki od standardu CD i jak już tu ktoś zauważył będziesz sobie "przytykał" sieć. Ja zdecydowanie zalecam Lan - z autopsji :)

Dobrym pomysłem jest aby dane w sieci Wlan były przesyłane w 2 częstotliwoaściach 2,4 i 5G. Mam u siebie własnie tak zrobione, że wszystkie dane zwiazane z internetem, udostępnieniem dysków ect to 2,4G a multimedia to 5G. Oczywiście aby takie rozwiazanie było możliwe potrzebny jest router 2 zakresowy. Nigdy nie miałem, żadnych problemów z przesyłaniem flacków czy filmów,

Pozdrawiam

Nie wszystko high-end co się świeci......

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Mam dysk 2TB WD My Book Live ale wifi przez router. Natomiast na potrzeby audio liczę się z zakupem drugiego dysku.

Dużo dobrego piszą o SBT.. ale trzeba polować na używki.

Są takie fajne rippery LIV ZEN, ale one sa w zasadzie małym komputerem i bez wyjścia SPDIF. Mam poczucie jakiejś pustki w temacie. Playerów sieciowych niewiele. I nie wiem po co trochę na siłę dają do nich dace lub wzmacniacze..

Oczywiscie, ale tylko hajendowymi accesspointami!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Projekt narazie wstrzymany. Po wznowieniu ostatecznie zdecyduję się prawdopodobnie na Maca Mini i pliki będę brać z wewnętrznego dysku (może nawet SSD). Ale najpierw potrzeba zgromadzić budżet. Bo dobry konwerter usb->spdif nie jest tani.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.