Skocz do zawartości
IGNORED

Amare Musica serwer, transport plików PL

Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

Amare ma być konkurencją dla Aurender S10 w cenie 5900E.

Zresztą produkty Amare mają być High-Endowe więc transport w cenie 4400E jak najbardziej się wpasowuje w strategię biznesową.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ok, nie o terminy mi chodzi a o sposób kalkulacji.

W sumie jak ja bym miał się wziąć za składanie czegoś to też bym wolał aby mi się to zwróciło z nawiązką już po pierwszym sprzedanym egzemplarzu. Nic negatywnego ale tłumaczy ceny takie a nie inne.

Amare ma być konkurencją dla Aurender S10 w cenie 5900E.

Żebym nie miał S10 to pewnie bym rozdziawił z podziwu gębę :)

Ale miałem... Za sporo taniej niż S10 (W20 nie słyszałem) można mieć przynajmniej takie samo granie jeśli nie lepsze.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Dacki Fikusa mają z jednej strony diyowy wygląd, ale stoi za nimi człowiek z charyzmatyczna osobowością. W jakiś sposób jest to spójne wizerunkowo. Nawet jak w środku transportu jest SB:)

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

well done!

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

• Użytkownicy+

Trafo za małe, to chiba nie Lundahl. Duuużo audiofilskiego powietrza. całość do bani. Panowie, użyjcie kondy Duelunda, układ mało istotny.

Z poważaniem:

młody audiofil

Trafo za małe, to chiba nie Lundahl. Duuużo audiofilskiego powietrza. całość do bani. Panowie, użyjcie kondy Duelunda, układ mało istotny.

Z poważaniem:

młody audiofil

Palton przestań się wygłupiać w moim wątku bo innych pouczasz a sam piszesz nie w temacie. Jeśli masz odpowiedniej klasy serwer lub transport plikowy do porównań to oświeć nas Swoją referencją (wiem to słowo przyprawia Cię o gęsią skórkę).

Dla mnie podobne pyskówki i prześmiewcze posty ze strony moderatora są po prostu żenujące. Jak chcesz prowadzić wojenkę to przenieś się z łaski swojej do innego wątku.

Szukasz sposobu, żeby zemścić się za własne wpadki i niepowodzenia? Nie tędy droga.

Marcin wkleicie jakieś realne fotki bo czas mija a tu same rendery?

Mój transport plikowy właśnie przeszedł kolejną poważną modyfikację i jest gotowy do porównań. Teraz to jest bestyjka USB przystosowana do pracy z Vivaldim :)

• 2 tygodnie później...

USB? A co to jest?

Transport bez portu ethernetowego to jakiś gender jest!

BTW podlaczylem mojego LINNa Majik DS do zewnetrznego DACa i .... śmigam i słucham.

Tutaj sie chyba nie doczekamy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

USB? A co to jest?

Transport bez portu ethernetowego to jakiś gender jest!

eternet jak najbardziej jest

Tutaj sie chyba nie doczekamy.

Kto napisał , że serwera nie ma ?

jak ktoś jest zainteresowany zawsze może do nas napisać

rzadko odwiedzam forum wiec zapraszam do email

przepraszam za słabe zdjęcia robione telefonem ,nie długo będą profesjonalne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z cyklu "jak to jest zrobione "

pilot AMARE MUSICA CNC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

USB? A co to jest?

Pozdro

Ty tak na poważnie? Nie wiesz do czego służy port USB w transporcie plikowym.

Z cyklu "jak to jest zrobione "

pilot AMARE MUSICA CNC

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe filmiki tylko długo się ładują. Na przyszłość wrzućcie je na youtube.

Ukryta Zawartość

Proszę nie zaśmiecać tematu bo będę banował!

Mam dzisiaj taki KAPRYS.

Edit mod

Wywaliłem offtop. A do autora wątku, Nie pisz, że będziesz banować. A po prostu zgłaszaj feralne posty, jeśli dyskusja schodzi na "d..ę Maryny". Zareagujemy stosownie do sytuacji.

Bardzo ciekawe filmiki tylko długo się ładują. Na przyszłość wrzućcie je na youtube.

Ukryta Zawartość

trochę trwa wysyłanie 7 gb na YT :)

Ukryta Zawartość

Ty tak na poważnie? Nie wiesz do czego służy port USB w transporcie plikowym.

Nooo.

Wiem ... do podawania 5V :).

Port Ethernet znacznie lepiej się do tego nadaje. Tak 100 metrów albo i lepiej. Serwer w klimatyzowanej piwnicy. Po USB będzie ciężko.

A jeśli juz koniecznie "jakis port z komputera" to firewire. Ale to moje zdanie.

Pozdro

Mylisz funkcjonalność tego urządzenia z kompletnym playerem - tutaj nie ma DAC-a, więc jest USB

aby zrealizować połączenie z nim. To jest WYJŚCIE sygnału.

BoDeX ... na pewno znasz lepsze sposoby przesyłania cyfry do DACa ... chociazby wspomniane przeze mnie firewire. O poczciwym AES/EBU nie wspomnę.

Wiem, wiem ... te obrzydliwe formaty typu DSD ... 24/192 mało komu już wystarcza.

Ale USB opanowało ten świat.

Pozdro

BoDeX ... na pewno znasz lepsze sposoby przesyłania cyfry do DACa ... chociazby wspomniane przeze mnie firewire. O poczciwym AES/EBU nie wspomnę.

Wiem, wiem ... te obrzydliwe formaty typu DSD ... 24/192 mało komu już wystarcza.

Pozdro

usb jest do podłączenie dac-s lub muzyki z dysku usb

oczywiście muzykę mozna podawac z nas po eternecie

sa też wyjścia aes/ebu, spdif rca spdif bnc

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Pozdro

Pmcomp co ty wiesz o graniu z plików?

Transport może pobrać dane z dowolnego źródła, również z dysku NAS po sieci. Osobiście stosuję dyski SSD ze swoim oddzielnym kontrolerem + odpowiedniej jakości srebrny kabel SATA (proszę się nie śmiać on też ma wpływ na brzmienie), kosztuje ponad tysiączka ale licz ą się nawet najdrobniejsze szczegóły. Wyjście usb służy do komunikacji z daczkiem. Jest w każdym aspekcie lepsze od grania po AES/EBU. Wiem bo mam równocześnie wyśmienita kartę RME DUAL AES (z wejściem zegarowym) więc mogę to sprawdzić w czasie rzeczywistym przełączając wejścia. Bardzo ważna jest jakość wyjścia USB ale o tym pisałem już w innym wątku. U mnie osobna karta USB ze swoim stabilnym zegarem siedzi w extenderze komunikującym się z płytą główną światłowodem, całość jest zasilana z precyzyjnego 5 sekcyjnego zasilacza liniowego oraz dobrze ekranowana w osobnej obudowie od wpływu zakłóceń EMI. Dane USB są przesyłane do Vivaldiego bez szyny zasilającej, ten przetwornik w ogóle nie wymaga zasilania na kablu USB! Dzięki temu wszystkie możliwe syfy zostały wyeliminowane. Fire wire stosowałem przy połączeniu LaScali z Elgarem Plus i sprawdzało się bardzo dobrze tylko praktycznie nikt go obecnie nie stosuje. Dodatkowo ten standard nie jest kompatybilny pomiędzy różnymi urządzeniami czyli w naszym przypadku (transport plików w połączeniu z przetwornikiem) bezużyteczny. Wraz z dobrej jakości kablem USB (SOtm, Jcat) z powodzeniem zastępuje transporty konwencjonalne nawet na najlepszym napędzie VRDS-NEO (Sprawdzone na Esotericu i dwóch DCSach).

Dane USB są przesyłane do Vivaldiego bez szyny zasilającej, ten przetwornik w ogóle nie wymaga zasilania na kablu USB! Dzięki temu wszystkie możliwe syfy zostały wyeliminowane....

Ogólnie na pewno zrobiłeś co mogłeś (i co się da obecnie) ale niestety całkowicie syfów z USB praktycznie nie da się wyeliminować a przynajmniej nam jak na razie się nie udało. Brak puszczania zasilania po USB tego nie zmienia. Taka natura i ułomność PC czyli wielofunkcyjność i uniwersalność (zarazem jego najmocniejsze strony). Ani SOTM ani żadna z dwóch wersji kart PPA tego problemu nie rozwiązuje (nie sprawdzaliśmy jeszcze tylko nowej karty jcat czy jak ona tam się nazywa bo jest jeszcze słabo z jej dostępnością ale nie spodziewam się tutaj żadnych rewelacji, bo problem leży gdzie indziej).

Pomimo zasilania dedykowanymi liniowymi multi-rail zasilaczami, pomimo zasilania bateriami, pomimo nie puszczania zasilania USB wcale zakłócenia od PC podróżują kanałem danych... przy tak przygotowanym PC jak opisałeś i jak my tu mamy u siebie kilka, zrobionych na różne sposoby, jest to zredukowane do minimum ale nadal obecne.

Zazwyczaj najprostszym testem jest podłączenie myszki pod serwer i nią poruszanie, najlepiej bezprzewodowej, przy wysoko skutecznych głośnikach usłyszysz zakłócenia. Ogólnie nie ma to żadnego znaczenia bo myszki się nie używa podczas odsłuchu, albo wcale się jej nie ma podpiętej w zależności od setupu, ale pokazuje to, że pomimo obłożenia PC całym dostępnym "audio-voodoo" problem nadal pozostaje a jedynie jest zredukowany. Oczywiście jest to naturalne, ponieważ jest to wpisane w design USB i całej idei PC. Ostatecznie PC to maszyna wielofunkcyjna a my to wspaniałe osiągnięcie techniki próbujemy jedynie sprowadzić do roli kalkulatora...

przepraszam transportu audio.

Oczywiście problem nie ma znaczącego (żadnego?) wpływu na słuchanie muzyki, która z tak przygotowanego PC brzmi po prostu fenomenalnie

Cóż hobby jak każde inne.

Szymon wysłałem Ci PW :)

Pozdrawiam

BoDeX ... na pewno znasz lepsze sposoby przesyłania cyfry do DACa ... chociazby wspomniane przeze mnie firewire.

Cze pmcomp,

Jak tam mizia? :)

Nie obraź się ale w czym niby FW ma być lepszy do USB? Prawda jest taka, że w tym co ważne oba mają takie same problemy, które są niezależne od standardów je definiujących a jedynie od magistrali na której się znajdują czyli mówiąc prościej od płyty czyli po prostu od PC. Dopóki ktoś nie zaprojektuje od początku do końca audiofilskiej płyty głównej i nie zaadresuje pewnych problemów z nią związanych to czy to będzie FW czy USB czy ethernet to problemy nadal będą bo ich źródłem jest płyta i sekcja zasilania (na płycie) i użyte komponenty do jej zbudowania a nie USB czy FW.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

zawsze mozna przejsc z usb na swiatlowod i z powrotem. odpowiednia elektronika juz jest - chocby ta:

Ukryta Zawartość

i druga sprawa odizolowanie sie od reszty domowej sieci lan poprzez swiatlowod

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Ogólnie na pewno zrobiłeś co mogłeś (i co się da obecnie) ale niestety całkowicie syfów z USB praktycznie nie da się wyeliminować a przynajmniej nam jak na razie się nie udało. Brak puszczania zasilania po USB tego nie zmienia. Taka natura i ułomność PC czyli wielofunkcyjność i uniwersalność (zarazem jego najmocniejsze strony). Ani SOTM ani żadna z dwóch wersji kart PPA tego problemu nie rozwiązuje (nie sprawdzaliśmy jeszcze tylko nowej karty jcat czy jak ona tam się nazywa bo jest jeszcze słabo z jej dostępnością ale nie spodziewam się tutaj żadnych rewelacji, bo problem leży gdzie indziej).

Pomimo zasilania dedykowanymi liniowymi multi-rail zasilaczami, pomimo zasilania bateriami, pomimo nie puszczania zasilania USB wcale zakłócenia od PC podróżują kanałem danych... przy tak przygotowanym PC jak opisałeś i jak my tu mamy u siebie kilka, zrobionych na różne sposoby, jest to zredukowane do minimum ale nadal obecne.

Zazwyczaj najprostszym testem jest podłączenie myszki pod serwer i nią poruszanie, najlepiej bezprzewodowej, przy wysoko skutecznych głośnikach usłyszysz zakłócenia. Ogólnie nie ma to żadnego znaczenia bo myszki się nie używa podczas odsłuchu, albo wcale się jej nie ma podpiętej w zależności od setupu, ale pokazuje to, że pomimo obłożenia PC całym dostępnym "audio-voodoo" problem nadal pozostaje a jedynie jest zredukowany. Oczywiście jest to naturalne, ponieważ jest to wpisane w design USB i całej idei PC. Ostatecznie PC to maszyna wielofunkcyjna a my to wspaniałe osiągnięcie techniki próbujemy jedynie sprowadzić do roli kalkulatora...

przepraszam transportu audio.

Oczywiście problem nie ma znaczącego (żadnego?) wpływu na słuchanie muzyki, która z tak przygotowanego PC brzmi po prostu fenomenalnie

Cóż hobby jak każde inne.

Szymon wysłałem Ci PW :)

Pozdrawiam

Na pw odpowiadam systematycznie, mam dużo wiadomości :)

Nie przeczytałeś dokładnie. Zakłócenia już dawno całkowicie wyeliminowaliśmy (żadne myszki nam nie piszczą) a całość jest obsługiwana z ekranów dotykowych i ipada. Stosujemy extender, rodzaj zewnętrznej karty z gniazdami PCI-E (siedzi w osobnej obudowie) + druga na płycie głównej komunikujących się między sobą światłowodem. W extenderze znajduje się oczywiście najlepsza obecnie karta z wyjściami USB Jcat, Sotm to przy niej zabaweczka. Całość jest zasilana z osobnych zasilaczy liniowych. Czyli jednak można.

Pmcomp co ty wiesz o graniu z plików?

Transport może pobrać dane z dowolnego źródła, również z dysku NAS po sieci. Osobiście stosuję dyski SSD ze swoim oddzielnym kontrolerem + odpowiedniej jakości srebrny kabel SATA (proszę się nie śmiać on też ma wpływ na brzmienie), kosztuje ponad tysiączka ale licz ą się nawet najdrobniejsze szczegóły. Wyjście usb służy do komunikacji z daczkiem. Jest w każdym aspekcie lepsze od grania po AES/EBU. Wiem bo mam równocześnie wyśmienita kartę RME DUAL AES (z wejściem zegarowym) więc mogę to sprawdzić w czasie rzeczywistym przełączając wejścia. Bardzo ważna jest jakość wyjścia USB ale o tym pisałem już w innym wątku. U mnie osobna karta USB ze swoim stabilnym zegarem siedzi w extenderze komunikującym się z płytą główną światłowodem, całość jest zasilana z precyzyjnego 5 sekcyjnego zasilacza liniowego oraz dobrze ekranowana w osobnej obudowie od wpływu zakłóceń EMI. Dane USB są przesyłane do Vivaldiego bez szyny zasilającej, ten przetwornik w ogóle nie wymaga zasilania na kablu USB! Dzięki temu wszystkie możliwe syfy zostały wyeliminowane. Fire wire stosowałem przy połączeniu LaScali z Elgarem Plus i sprawdzało się bardzo dobrze tylko praktycznie nikt go obecnie nie stosuje. Dodatkowo ten standard nie jest kompatybilny pomiędzy różnymi urządzeniami czyli w naszym przypadku (transport plików w połączeniu z przetwornikiem) bezużyteczny. Wraz z dobrej jakości kablem USB (SOtm, Jcat) z powodzeniem zastępuje transporty konwencjonalne nawet na najlepszym napędzie VRDS-NEO (Sprawdzone na Esotericu i dwóch DCSach).

Ja się tam wcale nie znam na graniu muzyki z plików.

Po prostu gram z plików tak od 4-ech lat :). I bynajmniej nie mam na myśli mp3-ek, bo z tymi mam do czynienia od 2001 roku kiedy Philips jako pierwszy na świecie wypuścił przenośny odtwarzacz plików mp3 (Philips RUSH SA101) na kartę o max. pojemności 128 MB (SmartMedia):

product-5160219.jpg

Dla mnie, pomimo że z tego sposobu nie korzystam, dla większości klientów port USB służy do dostarczenia plików do grajka, obojetnie czy będzie to dedykowany player czy komputer. Popytaj sprzedawców, najwazniejszym kryterium klientów jest mozliwość podłączenia twardego dysku z muzyką

Ja gram pliki po LAN z zewnętrznego serwera NAS. Jest to bardzo wielo-kieszeniowy NAS Synology bez żadnych srebrnych kabli i innych bzdur. Ma mieć dużą pojemność, RAID i być niezawodny. I nie wmawiaj mi proszę, że na jakość tego co wpada do playera, lecąc po drodze po 50-u metrach skrętki, zawadzając przez switche i router ma wpływa zastosowanie srebrnego kabla SATA w NASie. Tak z ciekawości czy twoim zdaniem ten kabel ulepsza bity?

A potem wychodzę do DACa po SPDIF. Mógłbym po AES/EBU ale mój LINN nie ma takiego wyjścia.

Co do firewire większoć branzy muzycznej korzysta z Maców gdzie ten port jest standardem i nikt tam USB nie używa jak nie musi.

Mój DAC ma też porty firewire więc mogę podłączyć do niego Maca i streamować pliki z niego lub przez niego jeśli przyjdzie taka ochota lub zajdzie potrzeba. Ja wolę to jednak robić z dedykowanego LINNa.

Jak napisał BoDeX port USB można wykorzystać dwojako, zapewne stąd nasze niezrozumienie.

Ot i cała moja historia.

Pozdro

Ja się tam wcale nie znam na graniu muzyki z plików.

I na tym bym zakończył podsumowanie na Twoim miejscu. Reszta Twoich doświadczeń z plikami i transportami plikowymi to jest delikatnie mówiąc, początek drogi :)

Czym się różni SPDiF od AES/EBU ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba najprościej z punktu widzenia połączenia elektrycznego: 75 Ohm i 110 Ohm.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.