Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze transportu

Adrian Merda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w wyborze transportu dla plików FLAC. Obecnie posiadam pliki FLAC na sieciowym dysku SYNOLOGY. System to Roksan Kandy K2 oraz Rega DAC. Do tej pory używałem mojego Mac Book Pro podłączonego po USB do Rega DAC. Chcę teraz zakupić coś na stałe (na laptopie normalnie pracuję więc przed odsłuchem muszę go podłączać).

Do wczoraj byłem zdecydowany na zakup Mac Mini. Wczoraj zacząłem ostatecznie przeglądać internet i znalazłem Cocktail Audio x30 (droższy od Mac Mini ale wydaje mi się że mniej problematyczny).

Moim priorytetem jest dźwięk, następnie jakość obsługi.

Proszę o podpowiedź czy mając wzmacniacz i dac idę w dobrą stronę, czy ww. urządzenia mogą się sprawdzić w moim systemie. A może ktoś podpowie mi inne urządzenia/rozwiązania.

Pozdrawiam

Adrian

https://www.audiostereo.pl/topic/108278-pomoc-w-doborze-transportu/

Panie Adrianie,

pomysł na urządzenie Cocktail Audio x30 jest jak najbardziej dobry. Urządzenie działa bardzo sprawnie i podłączone do zewnętrznego przetwornika jest w stanie zapewnić bardzo wysoką jakość dźwięku. Pewnym ograniczeniem urządzenia jest właśnie jakość zastosowanych przetworników oraz jakość końcówki mocy, jednak w tym konkretnym przypadku te moduły nie będą wykorzystywane, natomiast sekcja cyfrowa jest bardzo dobra.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy w przypadku jak mam podłączone "jakieś urządzenie" (np.: Mac Mini podłączony po USB lub Cocktail Audio x30 podłączony po spdif) do DAC a DAC po analogu podłączony do wzmacniacza to czy to "jakieś urządzenie" ma wpływ na dźwięk? Wiem jak gra Mac Book Pro (zakładam że Mac Mini zagra tak samo) podłączony do mojego Rega DAC po USB. Czy cokolwiek podłączone do tego samego Rega DAC zagra tak samo?

Witam,

Proszę o pomoc w wyborze transportu dla plików FLAC. Obecnie posiadam pliki FLAC na sieciowym dysku SYNOLOGY

Laptop + Jriver + Jplay .

Właśnie testuję taki odtwarzacz i jestem pod wrażeniem !

Witam,

Proszę o pomoc w wyborze transportu dla plików FLAC. Obecnie posiadam pliki FLAC na sieciowym dysku SYNOLOGY. System to Roksan Kandy K2 oraz Rega DAC. Do tej pory używałem mojego Mac Book Pro podłączonego po USB do Rega DAC. Chcę teraz zakupić coś na stałe (na laptopie normalnie pracuję więc przed odsłuchem muszę go podłączać).

Do wczoraj byłem zdecydowany na zakup Mac Mini. Wczoraj zacząłem ostatecznie przeglądać internet i znalazłem Cocktail Audio x30 (droższy od Mac Mini ale wydaje mi się że mniej problematyczny).

Proszę o podpowiedź czy mając wzmacniacz i dac idę w dobrą stronę, czy ww. urządzenia mogą się sprawdzić w moim systemie. A może ktoś podpowie mi inne urządzenia/rozwiązania.

Pozdrawiam

Adrian

Ja uzywam AppleTV w konfigutacji z Synology DS112+ i MacBook Air13

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja uzywam AppleTV w konfigutacji z Synology DS112+ i MacBook Air13

Czy można słuchać muzyki z AppleTV bez włączania komputera (czyli AppleTV a muzyka na Synology)?

Jak w AppleTV z muzyką w formie FLAC?

W tym systemie brakuje odbiornika strumieniowego, który połączył by dyski NAS z DAC i wybierał pliki. Większość stosuje do tego oprogramowanie klienta DLNA, tak że do pary potrzebne jest zainstalowane oprogramowanie serwera DLNA na dysku NAS.

Przykładowym odbiornikiem Denon DNP-F109, ale jest wiele innych Network Streamer.

Używamy wyświetlacz na odbiorniku (czasem monitor/TV) i pilot, lub jakąś aplikację Remote Control na telefonie lub tablecie.

Nie wiem jak w zakresie Flac, już dawno przeszedłem na wav, trzeba przeczytać specyfikację konkretnego odbiornika czy obsługuje. Czasem można ustawić dekodowanie/transkodowanie w oprogramowaniu serwera.

Większość takich odbiorników streamer wysyła (dalej do DAC) jako sygnał SPDIF w jakości max. 24-192 (trzeba czytać specyfikację). Pliki DXD,DSD jak na razie tylko przez USB, czyli nie pójdą natywnie.

Co do AppleTV, bardzo dobre urządzenie i w dobrej cenie jak na możliwości. Pliki tylko do parametrów 16-48 w standardach Apple. Jednak to urządzenie (w takim przypadku) działa jako odbiornik AirPlay, w działaniu jest bierne a całe sterowanie jest na urządzeniu wysyłającym z AirPlay (MacBook, iPhone, itd.) czy też dodatkowe oprogramowanie w Windows.

W tym konkretnym zastosowanie AppleTV wyeliminuje kabel USB, ale dalej będzie potrzeba MacBook,iPhone itd.

Można zmusić AppleTV żeby pobierał dane ale nie działa to dobrze i potrzebny włączony monitor/TV.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Napisałeś :

Z tego co mi wiadomo nie ma lepszego transportu niż

I to opinie tych co śpią na kasie :)

Ściągnij sobie darmową wersję trial

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam jest prymitywny programik do odtwarzania plików.

Sam się przekonaj :)

Ukryta Zawartość

ile ludzi tyle opinii ale wciąż dźwięk z plikow jest problemem jeśli chodzi o jakość... i na poziomie podstawowym calkiem dobrze jest ale na poziomie wyższym wciąż ciężko dogonić sredniej klasy odtwarzacz cd co biorac pod uwagę cale multum używek wychodzi nawet sporo taniej jak ww opcje z odtwarzaczami plikow co mnie martwi

chwilowy brak działalności w audio.

ile ludzi tyle opinii ale wciąż dźwięk z plikow jest problemem jeśli chodzi o jakość...

Mylisz się .

Też tak myślałem a jestem mocnym przeciwnikiem PC Audio i plików .

Po zainstalowaniu powyższego Jplaya zdanie zmieniłem całkowicie do tego stopnia że poważnie rozważam postawić osobny system PC jako źródło .

Czy można słuchać muzyki z AppleTV bez włączania komputera (czyli AppleTV a muzyka na Synology)?

Jak w AppleTV z muzyką w formie FLAC?

Mozna. Potrzebny bedzie jednak jak pisal kolega, iPad, iPhone, z androidem roznie bywa. Moj sony ericsson Xperia S czasami dziwek przesyla czasami jednak grac nie chce.

FLACi przesyla bez problemu z tym, ze jak pisal kolega wysokiej rozdzielcosci sa kastrowane przez ATV.

Jest jeszcze inna mozliwosc ale w tym przypadku NAS muisalby stac obok sprzetu badz w poblizu. Wtedy do DACa podlaczasz synology bezposrednio przez USB (nie wszystkie przetworniki dzialaja i wtedy potrzeba dokupic konweretr usb SPDiF).

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tak mi wpadło do głowy....

Bluray + podłączony do niego zewnętrzny dysk. Wyjście coax do daca.

Tylko żeby na telewizorze można było przeglądać zawartość dysku. No i bluray musi czytać flac.

Czy to jest sensowne rozwiązanie? Ktoś to praktykował?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Laptop + Jriver + Jplay

Też testuję, jak na pierwszy odsłuch jest znakomicie! Jakie masz ustawienia w Jplay?

Bluray + podłączony do niego zewnętrzny dysk. Wyjście coax do daca.

Nie testowałem, ale moim zdaniem nie tędy droga... Jeśli się potwierdzi różnica między Jplay+Jriver, a innymi playerami (dopiero zacząłem porównania), to tylko laptop... lub dedykowany serwer na zasilaczu liniowym. Problem jest w tym, że każdy zasilacz impulsowy wpięty w listwę razem z moim wzmacniaczem powoduje degradację dźwięku... Dlatego wyłączam wszystko tj. plazmę, bluray, tuner TV, zostaje tylko wzmacniacz (laptop i DAC zasilane z akumulatorów). Oczywiście problem mogła by rozwiązać dobra listwa...

Jak pisałem w wątku o rDACu też chcę zmienić transport, albo pójdę w pliki z laptopa (problem to obsługa) albo kupię jakiś CD jako transport (dla wygody).

Też testuję, jak na pierwszy odsłuch jest znakomicie! Jakie masz ustawienia w Jplay?

Na razie jestem w fazie testów .

DAC zasilane z akumulatorów

rDAC najlepiej gra z zasilaczem Teddy Pardo . Opis budowy opisałem w wątku o jego upgrade ;)

Właśnie testuję taki odtwarzacz i jestem pod wrażeniem !

Tak mnie podpuściliście , że musiałem sam wypróbować ... Jest nieźle , niemniej jak dla mnie SBT/Tomanek/EDO/HiFace(coax)/Dac jest nadal opcją dużo lepszą .

ak mnie podpuściliście , że musiałem sam wypróbować ... Jest nieźle , niemniej jak dla mnie SBT/Tomanek/EDO/HiFace(coax)/Dac jest nadal opcją dużo lepszą .

Ważny w tym jest Win 8 i dobry PCet . Do tego odtwarzacz pod Jplaya i ich zgranie .

Napisałeś :

Z tego co mi wiadomo nie ma lepszego transportu niż

I to opinie tych co śpią na kasie :)

Ściągnij sobie darmową wersję trial

Ukryta Zawartość

Tam jest prymitywny programik do odtwarzania plików.

Sam się przekonaj :)

Po zachętach zacząłem się interesować transportem Laptop + Jriver + Jplay. Nie udało mi się uzyskać dźwięku z Jplay na moim notebooku więc zacząłem szukać w necie. Znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest tam info że Jriver nie zaleca Jplay ("JRiver recommends that you uninstall Jplay. It adds a layer of sound processing that can degrade sound quality, performance, and stability.").

Może się ktoś wypowiedzieć w tym temacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest cały wątek o Jplay na forum PC Audio. Z tego co wiem faktycznie połączenie Jpay + Jriver może powodować niestabilność systemu. U mnie raz była totalna zwiecha Win7. Ale teraz bez problemu działa mi sam Jplay (wersja mini), Jplay + AIMP3 oraz Jplay + Jriver. Na ustawieniu Xtreme udało mi się wygenerować najlepszy dźwięk. Czystość, gładkość i rozdzielczość góry pasma jest zdumiewająca. Scena jest nieco węższa, za to większa głębia i więcej "powietrza" wokół instrumentów. To wszystko w porównaniu zarówno do transportu CD po jak i standardowych programów. W weekend kolejne odsłuchy, napiszę wtedy więcej.

Po zachętach zacząłem się interesować transportem Laptop + Jriver + Jplay. Nie udało mi się uzyskać dźwięku z Jplay na moim notebooku więc zacząłem szukać w necie. Znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest tam info że Jriver nie zaleca Jplay ("JRiver recommends that you uninstall Jplay. It adds a layer of sound processing that can degrade sound quality, performance, and stability.").

Może się ktoś wypowiedzieć w tym temacie.

Na stronie Jplay masz opis jak to zrobić .

Mi Jriver nie działa stabilnie i go wywalę . Mam za to Foobara i z nim powiązałem Jplay .

Ściągając Jplay masz programik Jplay mini . Odpalasz go , odpalasz folder z flaciem . Prawym dajesz kopiuj i w okienku Jplay mini dajesz wklej i pauzę .

Zanim to zrobisz odpal ustawienia Jplay . Bufory daj na direct , w górnym pasku wybierz swojego DACa ( DAC musi być podłączony i włączony ) i KS .

Ustaw funkcję hibernate na on i wsadź pendrajwa .

Tak w skrócie :)

Ukryta Zawartość

Podepnę się

Jako żem nowy (tępy) w tych połączeniach, podpowiedzcie Koledzy jak to wszystko skonfigurować :)

Na PC mam i używam z powodzeniem Aimp 3

Po Ethernecie podłączyłem Yamahę R-N500, która to w tym połączeniu nie odtwarza FLAC :(

Czy dobrze zrozumiałem, że do AIMP muszę dodać Jplaya aby streaming poszedł ?

Może podpowie ktoś, kto używa Aimpa (nie chcę zmieniać)

A może przekonwertować wszystkie FLAC na WAV (te Yamaha po ethernecie odtwarza)?

Jeśli tak to czym i jak :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.