Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Lt_Bri

coś odnośnie opampów to i ja chciałem zapytać. Możesz mi pokazać, gdzie w Twoim CDku one są? Ja noszę się z zamiarem wymiany moich na BB, tylko...najpierw muszę je znaleźć :/ Jest kilka ale na 3 nózkach, z radiatorami (nie chcę się wydurniać), ale na mój gust to nie to...

masz może dostęp do serwisówki cd473?

>Lt_Bri

Z okazji, że odebrałem dzisiaj kilka traf udało mi się w końcu zrobić oddzielne zasilanie do części analogowej 720-tki. Wsadziłem 60VA z toroidy i wrarzenia są spektakularne. Brzmienie stało się energiczne z naprawdę dobrą kontrolą basiku. Ogólnie same plusy - spróbuj bo warto. Przy okazji zmieniłem 7805 do zasilania cyfry na LT1086CT-05 i zblokowałem go dwoma tantalami - znów poprawa, ale mniej spektakularna. Teraz naprawdę to gra.

[obrazekLUKASZ-179212_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-->BeerfaN, w CD721/CD720 jest tylko jedem wzmacniacz operacyjny ( tyle że podwójny, ale obudowa taka sama jak pojedyńczych ), jak jest w Twoim philipsie, nie wiem ( nie widziałałem go ani nie mam od niego serwisówki ). Ale najprawdopodoniej siedzą u Ciebie:

a) 4 pojedyńcze ew. 2 podwójne wzmacniacze operacyjne.

b) 1 podwójne ew. 2 pojedyńcze (mniej prawdopodobne) wzmacniacze operacyjne.

Obudowy mogą być różne, ale myślę że u Ciebie będzie typowa 8 nóżkowa do przewlekania ( DIP8 czy jak mu tam ), czyli mała prostokątna ( ok. 9mm x 6mm ) kostka z ośmioma nóżkami o rozstawie nóżek 1 linia ( tzn. 2.54mm pomiędzy dwiema nóżkami ).

-->rekin, co to za transformatorek ( jaka firma ) ?

Ten transformatorek to www.toroidy.pl. Pracuje bezgłośnie nawet z przyłożonym uchem do niego. Dostałem do niego też dwie neoprenowe gumy i mocowanie jak widać. Warto zmienić zasilanie. Czekam jeszcze na dwa Panasoniki FC 2200uF do zasilacza i 4 szt. 56uF (2 na Dac i 2 na opampa). Zobaczymy jak będzie grało wtedy?

Co do tych opampów, to mogą też siedzieć jakieś JRC w obudowie SIP8 lub 9. To takie obudowy jednorzędowe. Zresztą zobacz może coś Ci to podpowie:

[obrazekLUKASZ-179314_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

części zamienne :) , tylko drogo trochę...

Ukryta Zawartość

stmaniak - mam cały projekt zasilacza własnej konstrukcji, wraz z filtrem sieciowym od strony pierwotnej, na LM317/337 + płytki.

Tłumienie tętnień zasilania 80dB, czyli całkiem nieźle.

Jak stosujesz trafo toroidalny (najlepiej 50W z ekranem z folii miedzianej) to nie musisz go montować na zewnątrz, to jest też troszkę uciążliwe.

Napisz tylko jakie napięcia potrzebujesz, ja go stosowałem w swoim odtwarzaczu Pionieer (mało już z niego zostało :-), u Ciebie może to wyglądać inaczej.

poczytajcie może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Igod>>>

problem z tym że drugie trafo się nie zmieśći.

nie mam do niego schematu i musze pomierzyć.

jeśli nie robi Ci to problemu to podeślij ten zasilacz na priva (pionka tez posiadam)

stmaniak>

Też będę tunningował Philipsa CD820. Jestem prawie zdecydowany kupić instrukcję serwisową w sklepie:

Ukryta Zawartość

Może ubijemy mały interes - ja kupię instrukcję, zrobię ksero, wyślę do Ciebie, a Ty zwrócisz mi połowę kosztów przesyłki ze sklepu internetowego, pełne koszta ksero i pełne koszty przesyłki do Ciebie?

Zaglądałeś na stronę:

Ukryta Zawartość

Dla mnie język "niezjadliwy", ale są fotki ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja serwisówkę za 20parę zeta dorwałem( i to nie bezpośrednio tlko przez sklep ) z:

RTVC-ELECTRONICS Schematy

ul. Ślimaka 15

04-862 Warszawa

tel. ( od 9:00 do 21:00 ) 61-552-70

fax. ( całodobowo ) 61-552-70

tel. kom. 0-501-105-735, 0-90-206-038

Wsadziłem wczoraj do Philipsiaka 2xAD797 i no właśnie...

Mam spory problem. Gra zachwycająco detalicznie, basu też nie brakuje zanadto. Średnica cudo. Ogólnie dużo powietrza i pełna swoboda. Jest jedno małe ale, z którym nie mogę sobie poradzic (przynajmniej do tej pory). Pojawiają się trzaski przy niektórych częstotliwościach (na niektórych utworach). Ponieważ w 720 jest tylko jeden podwójny opamp na wyjściu pracujący jako I/U - to paskudztwo musi pracować przy G=1. Żeby wyeliminować te trzaski zrobiłem co w mojej mocy i to co zwykle pomagało. Dałem między wejścia 2000pF myśląc, że to objawy sprzęgania - efekt - to samo. Zwarłem przez 2,2n wejście nieodwracające do masy coby wyfiltrować wyższe cz. - nie pomogło. Wyrzuciłem z feedbacka ceweczkę i zastąpiłem ją 100ohm rezystorkiem (w szereg z 150pF). Pozostałe elementy w feedbacku zostawiłem nie zmienione (równolegle 3,9k i 220pF) - po wymianie ceweczek na rezystorki - ogólnie poprawa dźwięku, ale trzaski pozostały.

Oczywiście wcześniej na przejściówce przy nóżkach układów pojawiły się 10uF (Panasonic FC) do zblokowania napięcia zbocznikowane 100nF - MKT.

Wszystkie te zabiegi miały pozytywny skutek dla dźwięku, ale trzaski pozostają - szczególnie przy wyższym poziomie sygnału (głośniej nagrana płyta) i dla wyższych częstotliwości.

Mam w związku z tym pytanie do forumowiczów: Czy nie spotkali się z takim problemem dla AD797? Dodam, że OPA2604/OPA2134/LM833 chodzą w tym układzie bez zarzutu. W danych katalogowych nic nie wspomniano, że wzmacniacz nie może pracować przy zamkniętej pętli przy wzmocnieniu = 1.

Pomocy!

• Redaktorzy

Hi

serwisówki w sieci można kupić pod:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>rekin, aplikację 797 jako przetwornik IV masz w karcie katalogowej. Użyj tego schematu i zobacz jak gra całość.

797 to trudna kość, ale b. dobra ( choć ja bym jej nie wstawił do cedeka - jest za wolna.

Pzdr.

Dzięki stożek

Spróbuję wyrzucić dodatkowy kondensator w pętli sprzężenia i zmniejszyć rezystor do masy na wyjściu - w tym momencie nie będzie się to niczym różniło od noty aplikacyjnej w datasheetsie. Za wolne? Używałem AD8027 ze slew rate 100V/us, ale nie grały lepiej od 797 z marnym 20v/us. Myślę, że od pewnej wartości, to nie szybkość decyduje o brzmieniu, ale mogę się mylić:). Zrobię chyba osobną płytkę z całą analogówką i miejscem pod MKP, bo druk w moim CD jest już tak słaby, że może nie wytrzymać jak zechcę piąty raz zmieniać elementy przy opampie.

Wiele scalakow ma opisy przewspanialych parametrow... tylko czasem brak mozliwosci czy tez ich wydolnosci przy roznych wartosciach pojemnosci obciazednia.AD797 ma problemy ze wzmocnieniem bliskim jednosci a zastosowanie rezystora separujacego czasem na niewiele sie zdaje i dobrym sposobem jest dobranie pojemnosci spowalniajacej w NFB.Ale czasem zbyt duza wartosc takowej potrafi wymusic samowzbudzanie sie... ale i na to sa sposoby.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.