Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-wiring a odczepy 4 i 8 ohm. Czy można mieszać?

jajacek1410

Rekomendowane odpowiedzi

We wzmacniaczu mam wyjścia jak w temacie. Ostatnio rozebrałem kolumny w celu wymiany okablowania wewnętrznego. Okazało się, że głośniki niskotonowe są 8 ohmowe, natomiast średnio i wysokotonowe są 4 ohmowe. Nurtuje mnie myśl, czy w związku z tym, można puścić na dół kable z odczepów 8 ohmowych, a na górę i średnicę z 4 ohmowych? Czy czegoś nie spalę? Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat? Wdzięczny będę za opinie.

Przypuszczam, że jeśli odsłuchu testowego będziesz dokonywał na niskim poziomie głośności, to raczej nic nie spalisz.

Pytanie tylko: w jakim celu chciałbyś tego typu kombinację przećwiczyć ?

Zabieg, jaki planujesz, zapewne da Ci efekt taki, że będzie nieco więcej niskich tonów, oraz nieco mniej wysokich i średnich.

Jeśli nie masz równowagi tonalnej, to może po prostu lepiej by było dostroić zwrotnicę ?

Jakieś rezystory / pady powstawiać w torze średnio- i wysoko-tonowym ?

Jakieś rezystory / pady powstawiać w torze średnio- i wysoko-tonowym ?

Te rezystory to być może już tam są, ale bez schematu zwrotnicy nic pewnego nie da się powiedzieć.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kolumny są zapewne noninalnie 8-omowe? Wysokotonowy i średniotonowy mogą być podłączone szeregowo, więc będzie razem 8:-) Spalić niczego nie powinieneś, to kwestia rozsądku w odkręcaniu mocy. Przy czym jak podłączysz bas na 8 omów a średnicę na 4 to zmienisz proporcję basu do góry. Na moje oko, powinno podbić ilość basu. Spróbuj zrobić coś innego, a mianowicie podłącz zarówno sekcję nisko jak i wysokotonową raz na 8 omów a raz na 4 omy i porównaj. U mnie nawet na 4-omowych kolumnach lepiej gra podpięcie całości na 8 omów. 4 omy grają w sposób bardziej punktowy, konturowy, dokładny, ale mniej przestrzenny i taki suchy, beznamiętny. Idąc z kolei jeszcze wyżej; czyli na odczep 16 omów; uprzestrzennienie dźwięku się jeszcze bardziej poprawia, ale z kolei traci się na dokładności. Czyli u mnie wychodzi najlepiej na 8 omach:-)

Wysokotonowy i średniotonowy mogą być podłączone szeregowo

A w jakich kolumnach widziałeś takie połączenie?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A w jakich kolumnach widziałeś takie połączenie?

W ogóle nie oglądałem:-) Kwestie techniczne są dla mnie drugorzędne, ważny jest efekt dźwiękowy. Stąd te moje testy na odczepach 4,8,16 omów.

No więc czemu głupoty wypisujesz że średniotonowy może być połączony szeregowo z wysokotonowym?

Chyba że Ty będziesz projektantem, to może i tak być.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No więc czemu głupoty wypisujesz że średniotonowy może być połączony szeregowo z wysokotonowym?

Chyba że Ty będziesz projektantem, to może i tak być.

A może tak kultury trochę więcej?

Wskaż mi gdzie występuje brak kultury, w tym, że nazwałem głupoty głupotami? Jak je więc nazwać aby było kulturalnie?

Wysokotonowy i średniotonowy mogą być podłączone szeregowo, więc będzie razem 8:-)

>zalamka> :( kolejny " FACHOWIEC" :( Ps. STERN ;) PIĄTKA ;)

tak poza tym uwazam,ze takich pseudo fachowców nie znających się na rzeczy powinno się automatycznie banowac za pisanie durnowatych głupot ! To zapewne jeden z tych ,którzy uważają,ze jesłi się podłączy z jednego wzmacniacza wyjscie na głosnik pod drugi wzmacniacz na wejscie czincz to będzie większa moc :D hahhahahahhaahha

Niestety coraz więcej jest ludzi którym wydaje się, że jeśli zbudują poprawne stylistycznie zdanie, zawierające kilka pojęć technicznych, to i z technicznego punktu widzenia będzie to poprawne. Ale co tam, pod względem kultury bez zarzutu hihi

Nie było mnie przez chwilę, a tu jak zwykle!

Znalazłem schemat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niskotonowce mają po 8 ohm, 6,5 calowy średniotonowiec 4 ohm, wysokotonowiec wartość nieznaną , bo schowany jest w środku średniotonowca i nie widać opisu ( zakładam, ze tez ma 4ohm)

Producent dla kolumn podaje 8 ohm, ale ze spadkami do 3,2 ohm. Czyli należy te kolumny traktować bardziej jako 4 ohmowe (?)

Słucham na 8 ohmach. Tak brzmi mi lepiej, choć różnica jest naprawdę subtelna. A z mieszaniem odczepów to chciałem sobie poeksperymentować, bo czemu nie - jeśli oczywiście nie zagrażałoby to sprzętowi. Nadal nie jestem pewien, czy nie ma ryzyka.

Pozdrawiam i dzięki za odzew.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W przypadku lampiaka możesz robić takie eksperymenty bez obaw.

Przy współpracy z tranzystorem należałoby te kolumny traktować jak czteroomowe.

Ok. Jutro spróbuję. Dzisiaj testowałem wpływ dociążenia kolumn 30-kilogramowymi skrzyniami z ołowiem i właściwie już przestałem cokolwiek słyszeć:)

• 4 tygodnie później...

Połączyłem jednocześnie na 4 i 8 , tytułem eksperymentu. Zagrało bardzo fajnie. Bas się lekko uwydatnił, góra i środek delikatnie wycofały. Transformatory nie grzeją się.

Niestety jest jedno duże "ale". Skonsultowałem problem na "priv" z jednym z naszych kolegów, w mojej ocenie znającym się na rzeczy. Niestety odradził mi takie połączenie.

Argumentował, że transformator ma tylko jedno wtórne uzwojenie. W całości 8-ohmowe, a w pewnym punkcie odchodzi od niego drut na 4 ohmy.

Zatem z bólem wracam do normalnego połączenia.

A kiedy nie jest się pewnym przebiegu impedancji kolumny? Są kolumny które są między 4 a 8 om. Czym będzie się różnić podłączenie takich kolumn do terminali 4 a 8 om. Na których wzmacniacz będzie łatwiej i lepiej oddawał moc bez "męczenia się"?

Zatem z bólem wracam do normalnego połączenia.

Zupełnie niesłusznie. Nie wiem co to za artysta to wymyślił, ale pojęcia to on nie ma o tym.

A jeśli uważa że ma, to niech przedstawi argumenty otwarcie.

A jeśli uważa że ma, to niech przedstawi argumenty otwarcie

Ależ się wcale nie ukrywa. Zadałem pytanie na pv i tam też uzyskałem odpowiedź. I dlatego nie czuję się upoważniony do "dekonspirowania tajemniczego nieznajomego" :)))

Kurczę , trochę mam mętlik z tym wszystkim. Tak mi dobrze gra, że aż żal ruszać..Ech...

I dlatego nie czuję się upoważniony do "dekonspirowania tajemniczego nieznajomego" :)))

Wcale Ci nie sugeruję dekonspirowania. Myślałem raczej o tym czy nie zechciałby się sam zdekonspirować i przedstawić tutaj argumenty przemawiające za jego teoriami.

Chętnie posłuchałbym tych argumentów ze względu na to, że z mojego rozumowania wynika coś całkiem przeciwnego, mianowicie to, że jesli gałąź czteroomowa podłączyć do odczepu czteroomowego a ośmioomową do ośmioomowego to jest to dla wzmacniacza bardziej optymalne niż podłączenie całości do jednego odczepu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.