Skocz do zawartości
IGNORED

PCAudio na bazie Intel DN2800MT

Adrian Merda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam płytę Intela DN2800MT z 2 Gb ramu. Proszę o podpowiedź jak na podstawie tej płyty zrobić transport dla plików FLAC. Komputer ten będzie podpięty do Rega DAC. Proszę o informację:

- jaki system operacyjny (czy któraś odmiana Windows czy Linux),

- jaki program do odtwarzania muzyki którym będę mógł zarządzać z tabletu.

Wszystkie podpowiedzi mile widziane (oczywiście proszę też o minusy tego rozwiązania jeśli są).

Pozdrawiam

Adrian

https://www.audiostereo.pl/topic/108354-pcaudio-na-bazie-intel-dn2800mt/

Cześć,

mam tą płytę w obudowie SOLID-62 MINI-ITX. System Voyage MPD na 16GB SSD mSata.

W obudowie zamontowany HDD SATA 2.5'' 1TB na muzykę - nie używam zewnętrznego NAS-a.

W obudowie zmieści się jeszcze jeden dysk twardy, płyta ma dwa złącza SATA. Serwer muzyczny

na MPD, więc na Androida multum programów do sterowania. W biosie wyłączyłem jeden rdzeń,

mniejsza temperatura procesora i zużycie energii. Jeden dwu wątkowy rdzeń Atoma to i tak za dużo.

Voyage MPD można zainstalować albo bezpośrednio na SSD mSata przez przejściówkę podłączoną

do innego komputera (skrypt z poziomu linuxa) albo Voyage MPD nagrywasz na bootowalny usb

uruchamiasz na DN2800MT jako LiveCD i następnie instalujesz na SSD mSata, wszystko jest

opisane na stronie, trzeba postępować wg instrukcji.

Płyta ma grafikę Cedar Trail, więc jako HTPC może być problematyczna instalacja linuxa, który by to

obsługiwał. XBMC i OpenELEC jako LiveCD nie działają z tą grafiką i nie chciało mi się dalej rzeźbić.

Zarządzanie Voyage MPD poprzez SSH, lub jak podłączysz myszkę. klawiaturę (może być bezprzewodowa),

ekran może być plasma po HDMI, to masz konsole i wstępną konfiguracje można zrobić.

Jeżeli używasz linuxa na co dzień, to sobie poradzisz. Jeżeli rzadko używasz linuxa i coś pójdzie nie tak

to będziesz musiał skorzystać z pomocy.

pozdrawia i powodzenia

Cześć,

mam tą płytę w obudowie SOLID-62 MINI-ITX. System Voyage MPD na 16GB SSD mSata.

W obudowie zamontowany HDD SATA 2.5'' 1TB na muzykę - nie używam zewnętrznego NAS-a.

W obudowie zmieści się jeszcze jeden dysk twardy, płyta ma dwa złącza SATA. Serwer muzyczny

na MPD, więc na Androida multum programów do sterowania. W biosie wyłączyłem jeden rdzeń,

mniejsza temperatura procesora i zużycie energii. Jeden dwu wątkowy rdzeń Atoma to i tak za dużo.

Voyage MPD można zainstalować albo bezpośrednio na SSD mSata przez przejściówkę podłączoną

do innego komputera (skrypt z poziomu linuxa) albo Voyage MPD nagrywasz na bootowalny usb

uruchamiasz na DN2800MT jako LiveCD i następnie instalujesz na SSD mSata, wszystko jest

opisane na stronie, trzeba postępować wg instrukcji.

Płyta ma grafikę Cedar Trail, więc jako HTPC może być problematyczna instalacja linuxa, który by to

obsługiwał. XBMC i OpenELEC jako LiveCD nie działają z tą grafiką i nie chciało mi się dalej rzeźbić.

Zarządzanie Voyage MPD poprzez SSH, lub jak podłączysz myszkę. klawiaturę (może być bezprzewodowa),

ekran może być plasma po HDMI, to masz konsole i wstępną konfiguracje można zrobić.

Jeżeli używasz linuxa na co dzień, to sobie poradzisz. Jeżeli rzadko używasz linuxa i coś pójdzie nie tak

to będziesz musiał skorzystać z pomocy.

pozdrawia i powodzenia

A robiłeś może porównanie tego zastawu do laptop/pc + Jriver + Jplay. Jaka jest jakość dźwięku?

Ale po co używać jplay jeśli można mieć system w którym osiągnięcie bitperfect jest banalne i działa w nim tylko to co potrzeba i nie ma obawy, ze ci pcaudio wirusy obskoczą. Twoje pytanie jest samo egzotyczne jak pytanie o porównanie z beosem.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ale po co używać jplay jeśli można mieć system w którym osiągnięcie bitperfect jest banalne i działa w nim tylko to co potrzeba i nie ma obawy, ze ci pcaudio wirusy obskoczą. Twoje pytanie jest samo egzotyczne jak pytanie o porównanie z beosem.

Proszę o czytanie ze zrozumieniem. Powtarzam pytanie: "Jaka jest jakość dźwięku?"(przy porównaniu systemu na PC + Jriver + Jplay a systemu opartego o ww. płytę + Voyage MPD). Proszę o odpowiedzi w tym kontekście.

Trudno wskazać różnice na tym samym sprzęcie w przypadku oprogramowania bitpefect.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A robiłeś może porównanie tego zastawu do laptop/pc + Jriver + Jplay. Jaka jest jakość dźwięku?

Nie robiłem takiego porównania. Ale słuchałem Windows XP, foobar2000, CPlay i na podstawie kilku eksperymentów wyciągam wniosek, że jestem głuchy na systemy i programy do odtwarzania muzyki. Nie słyszę nawet różnic pomiędzy "Best Sinc Interpolator" a "Medium Sinc Interpolator". Wiem z doświadczenia, że z urządzeniem PC mogą być kłopoty, najczęściej w postaci przenoszenia się zakłóceń zasilaczy/przetwornic, po magistrali USB itd. ale jest to niezależne od wyboru systemu operacyjnego.

pozdrawiam

Trudno wskazać różnice na tym samym sprzęcie w przypadku oprogramowania bitpefect.

Jak mogę sprawdzić czy mój DAC (Rega DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) będzie współpracował z Voyage MPD po USB a w przyszłości po Musical Fidelity V-Link 192 + Rega DAC. Problem z Rega DAC po USB jest taki że przyjmuje maksymalnie 16/48.

Widzę na tej płycie wyjście SPDIF. Gdzie można dokupić "śledzia" z gniazdem aby wpiąć w piny na płycie. I drugie pytanie czy ktoś to testował?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) będzie współpracował z Voyage MPD po USB a w przyszłości po Musical Fidelity V-Link 192 + Rega DAC. Problem z Rega DAC po USB jest taki że przyjmuje maksymalnie 16/48.

Widzę na tej płycie wyjście SPDIF. Gdzie można dokupić "śledzia" z gniazdem aby wpiąć w piny na płycie. I drugie pytanie czy ktoś to testował?

Jeżeli DAC od strony USB jest zgodny z USB Audio Class 1.0 lub 2.0 to będzie działał pod linuxem. Ten SPDIF na płycie ma prawdopodobnie inne poziomy napięć i śledź musiałby mieć jakiś układ dopasowujący.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W instrukcji obsługi wspominają o macosx a więc to urządzenie jest zgodne z UAC1. Swoją drogą trochę bieda z tym wejściem usb.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.