Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn 7.1

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie znalazłem tego w sieci. Załóżmy, że mam (choć nie powinno to mieć dużego znaczenia) duży pokój (30~40 m2) w kształcie prostokąta o bokach 1:1,5.

Problem polega na tym, jak ustawić dwa tylne surroundy względem bocznych i frontów.

Czy to wogóle zależy od tego, czy słucha się DTS ES czy 5.1 czy trybu THX cinema? Oglądałem "atak klonów" (nagrane w DD5.1EX) w trybie THX cinema i boczne surroundy były wysunięte lekko przed słuchacza, szerzej niż fronty. Tylne surroundy rozstawiono za słuchaczem na tej samej szerokości co fronty, kierując je do przodu (nie do środka, na słuchacza). Efekt był rewelacyjny. Miałem wrażenie, że dźwięk nagrano w 7.1.

Czy to jest poprawne ustawienie? Na jakich wysokościach powinny znajdować się poszczególne surroundy? W słuchanym przeze mnie systemie surroundy były... niskim podłogowcami!

PS. Jak ktoś się pogubił (np. ja) to mogę się postarać o narysowanie schematu.

https://www.audiostereo.pl/topic/10849-ustawienie-kolumn-71/

Po pierwsze nie ma znaczenia czy źródło to DTS, DDEX czy postprocessing THX. Ustawienie surroundów w trybie 7.1 powinno wyglądać tak, że surroundy powinny być ustawione na wysokości ok. 1.8m. Następnie boczna para powinna być ustawiona w promieniu 90-100 stopni od osi, a tylne 120 stopni z zaznaczeniem, że odstęp pomiędzy tylnymi surroundami powinien wynosić min. 30 cm.

A tak na prawdę to ustawienie głośników reguluje norma ITU-R.

polecam również:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oraz instrukcje do większości ampli realizujących dźwięk 5.1-7.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.