Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego nie klonujecie tunerów radiowych

pifkoo

Rekomendowane odpowiedzi

Cholera!! Kiedyś się mówiło, ,,,,,,,,,,,że Telewizja kłamie. A mnie okłamywali na studiach na PW. Wszyscy wykładowcy od cyfrowych układów elektronicznych!! Twierdzili , ze bramki NAND zbudowane są z tranzystorów !! Podłe komuchy i lewaki.

Diabli nadali. Sprawdziłem w starych katalogach Philipsa. Oni też kłamią . Nawet podają sfałszowane schematy wewnętrzne bramek NAND- też są tam tranzystory. Pie.....ni kapitaliści !!

Ciekawy wątek. Kiedyś miałem fazę na zrobienie tunera full wypas i nazbierałem różnych schematów i pomysłów. Podsumowujac badania - krytycznym punktem toru FM jest dekoder. Tu mamy kilka starych, sprawdzonych układów albo alternatywnie jakiś układ typu DSP. Można cudować z torem w.cz. i ma to sens w warunkach słabego sygnału lub silnych zakłóceń ale o jakości sygnału m.cz. decyduje dekoder.

Jestem Europejczykiem.

Fety mogą mieć dowolną ilość bramek. Taka cecha konstrukcyjna.

To nie było pytanie do Ciebie a do Bogdana, chciałem wiedzieć jakich tranzystorów użył w swojej głowicy.

i tu się mylisz. Ten zachód, to tandeta. Obejrzyj jak jest zrobiona głowica w naszych tunerach. Jak jest zrobiona pcz, Ile jest stopni i jakie sa filtry.

A potem obejrzyj trzykrotnie prostsze zachodnie gówno na układzie scalonym.

Twoja niewiedza wynika z faktu że nie masz pojęcia o radiotechnice i krotkofalarstwie. Wybaczam.

Ja nie wybaczam twoich śmiesznych i przesiąkniętych jakąś dziwną zawiścią insynuacji. Technikum elektroniczne jako młodzian ukończyłem, ba odbiorniki SP5WW od lampowego poczynając budowałem na TRX`ie "Bartek" skończywszy moją przygodę z DIY na KF.

Generalizujesz wrzucając wszelkie zachodnie odbiorniki do jednego worka udowadniając, że to one są prostsze i do tego zarzucasz im prostą budowę na scalakach. Na palcach jednej ręki można wymienić polskie tunery nie zawierające toru PCZ na scalaku...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Przykład zachodniego "Badziewia".

Ciekawie czy inżynierowie od Dr.Studera też przyjeżdżali do polski uczyć się budowy odbiorników i filtrów...

Polskie tunery przestraja sie śmiesznie łatwo a to dlatego że bez wyjątku one były projektowane na pasmo zachodnie, a następnie przestrajane na nasze fale. taka sztoczka żeby zrobić w h*ja komunę,

Ciekawe i nielogiczne... Robić w ch*ja komunę produkując odbiorniki na eksport... Tak żeby ta "Komuna" zyskiwała dewizy...

Tuner analogowy bez RDS taki nasz ma pasmo około 80khz. Potrzebne jest 39. FIltry radmorowskie mogły zrobic dokładnie tyle, Zachodnie mają pasmo 300khz bo muszą mieć RDS. Oznacza to że tuner z pasmem 39khz będzie 8 razy bardziej czuły od takiego z pasmem 300khz, i tyle razy będzie miej szumiał.

To dość oczywiste... Przypomnij mi proszę skoro odnosisz się do mojego postu, gdzie napisałem cokolwiek o zaletach szerokości pasma tunerów z RDS? Nie zadałeś sobie trudu by sprawdzić o czym pisałem, pisałem o odbiorniku dostosowanym do odbioru audycji nadawanych z modulacją amplitudy na falach średnich i o tym że w porównaniu do odbiornika superheterodynowego ma on szersze pasmo przenoszenia, wnosi mniejsze zniekształcenia itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Ciekawe zachodnie "badziewie"

Pokaż mi Shittzu lub raczej Panie Baltic Resonance, kilka krajowych tunerów o podobnych osiągach i budowie.

Ukryta Zawartość

tx-1000 niedawno uciekł mi na allegro, teraz gram na tx-600 :)

Jeśli chodzi o nasze sprzęty to na pewno nie mogą podskoczyć japońcom jeśli chodzi o jakość wykonania, materiałów itp. Niedawno grzebałem w elizabeth hi-fi, ręce opadają, czego się nie dotknę to samo odpada...

Natomiast nie wątpię, że mieliśmy ciekawe i dobre rozwiązania, dobrych inżynierów i spory dorobek. Szkoda, że dziadostwo i realia komuny nie pozwoliły rozwinąć skrzydeł temu potencjałowi. Tak czy siak, jeśli jakieś elementy naszych tunerów są wybitne w porównianiu z zachodem, to warto je w tym wątku przytoczyć.

Nie ma takiej potrzeby. Dawno temu przymierzalem sie do budowy tunera ale lepszy kupie za pol ceny z drugiej reki.

Przed wyjazdem z PRL przymierzalem sie do budowy kolorowego telewizora co mialo sens. Kineskop 27" i najwazniejsze czesci kupilbym w Rotterdamie gdzie pracowalem a reszte na bazarach w Lodzi gdzie glownym dostawca byla Fonica. No ale poza stadium wstepnych projektow nie wyszlo bo wyjechalem daleko.

pozdrawiam,

Natomiast nie wątpię, że mieliśmy ciekawe i dobre rozwiązania, dobrych inżynierów i spory dorobek. Szkoda, że dziadostwo i realia komuny nie pozwoliły rozwinąć skrzydeł temu potencjałowi. Tak czy siak, jeśli jakieś elementy naszych tunerów są wybitne w porównianiu z zachodem, to warto je w tym wątku przytoczyć.

Oczywiście, też jestem dumny z tego co dało się osiągnąć. Szczególnie w dziedzinie elektronicznej aparatury pomiarowej i profesjonalnej radiokomunikacji. [Którą Shiittzu wrzucił w sowim poście do jednego wora z tunerami radiowymi]

Jeśli chodzi o gros odbiorników radiowych czy też tunery Hi-Fi powszechnego użytku to nie przejawiają one jakichś wielkich zalet nad produkcją zachodnią. Przytoczony przeze mnie Revox A76 to projekt jeszcze z końca lat sześćdziesiątych, w tamtym czasie nie miał u nas w kraju żadnego odpowiednika. O ile pamiętam pierwszym polskim całkiem nowoczesnym jak na swoje czasy był tuner "Meluzyna", który pojawił się na przełomie lat 1972/73.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Ciekawe zachodnie "badziewie"

Pokaż mi Shittzu lub raczej Panie Baltic Resonance, kilka krajowych tunerów o podobnych osiągach i budowie.

Pioneer był jedną z pierwszysch firm które sie uczyły od nas jak się robi elektronikę. Myśmy im dali radiotechnikę, oni nam patenty na głośniki.

Zasady konstruowania głowic radiowych się nie zmieniły :)

Oczywiście, też jestem dumny z tego co dało się osiągnąć. Szczególnie w dziedzinie elektronicznej aparatury pomiarowej i profesjonalnej radiokomunikacji. [Którą Shiittzu wrzucił w sowim poście do jednego wora z tunerami radiowymi]

Jeśli chodzi o gros odbiorników radiowych czy też tunery Hi-Fi powszechnego użytku to nie przejawiają one jakichś wielkich zalet nad produkcją zachodnią. Przytoczony przeze mnie Revox A76 to projekt jeszcze z końca lat sześćdziesiątych, w tamtym czasie nie miał u nas w kraju żadnego odpowiednika. O ile pamiętam pierwszym polskim całkiem nowoczesnym jak na swoje czasy był tuner "Meluzyna", który pojawił się na przełomie lat 1972/73.

Wrzucił bo to działa dokładnie tak samo. Identycznie. Tak samo się konstruuje. Poszczególne rozwiązania sprawdzają się tu i tu.

To nie było pytanie do Ciebie a do Bogdana, chciałem wiedzieć jakich tranzystorów użył w swojej głowicy.

Ja nie wybaczam twoich śmiesznych i przesiąkniętych jakąś dziwną zawiścią insynuacji. Technikum elektroniczne jako młodzian ukończyłem, ba odbiorniki SP5WW od lampowego poczynając budowałem na TRX`ie "Bartek" skończywszy moją przygodę z DIY na KF.

Generalizujesz wrzucając wszelkie zachodnie odbiorniki do jednego worka udowadniając, że to one są prostsze i do tego zarzucasz im prostą budowę na scalakach. Na palcach jednej ręki można wymienić polskie tunery nie zawierające toru PCZ na scalaku...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Przykład zachodniego "Badziewia".

Ciekawie czy inżynierowie od Dr.Studera też przyjeżdżali do polski uczyć się budowy odbiorników i filtrów...

Ciekawe i nielogiczne... Robić w ch*ja komunę produkując odbiorniki na eksport... Tak żeby ta "Komuna" zyskiwała dewizy...

To dość oczywiste... Przypomnij mi proszę skoro odnosisz się do mojego postu, gdzie napisałem cokolwiek o zaletach szerokości pasma tunerów z RDS? Nie zadałeś sobie trudu by sprawdzić o czym pisałem, pisałem o odbiorniku dostosowanym do odbioru audycji nadawanych z modulacją amplitudy na falach średnich i o tym że w porównaniu do odbiornika superheterodynowego ma on szersze pasmo przenoszenia, wnosi mniejsze zniekształcenia itd.

to jedno i to samo.. część odbiorcza i przemiany to jedno, rodzaj dekodowania to drugie. Można bez problemu zmienić tuner FM w AM i odwrotnie, to tylko jeden mały, drobny szczegół z punktu widzenia konstrukcji odbiornika. Można skonstruować odbiornik hi-fi w modulacji AM z parametrami lepszymi niż FM, można skonstruować dowolny odbiornik o dowolnych parametrach, kwestia to tylko ustalenia standardu po stronie nadawczej i odbiorczej oraz pasma.

Dekoder hi-fi AM można zrobić na dwóch mosfetach albo lampach. Prosty układ.

Dobry odbiornik = dobra głowica, dobra pcz. Kilkustopniowa. Dobre filtry. I nie da się tego zrobić scalakiem. Dobre, stabilne generatory. Dokładnie potrzebny jest takiego rodzaju bałagan jaki panuje w naszych tunerach. Wcz rządzi się swoimi, dziwnymi prawami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.