Skocz do zawartości
IGNORED

Do wszystkich urodzonych przed 1980

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie..I do takich filmów można było kupić taką nasadkę na telewizor, co by miała zasłaniać te pasy i sprawiać wrażenie, że ogląda się film panoramiczny.:-)

W moim domu szybka pojawila sie jako prezent-dowcip i jej ekskluzywnym "czasem" byly tylko przemowienia Gomulki i Spolki. Rodzice zakladali szybke i stwarzali niepowtarzalnie komiczne sytuacje.

O dochodach:

kolega z podwórka,z którym grywałem w czasach podstawówki w "nogę", podczas gdy ja studiowałem on po skończeniu Zasadniczej Szkoły Handlowej zaczął pracę w sklepie mięsnym - niedługo potem mógłby kupić mnie wraz z podręcznikami

jego szwagier - barman w znanym hotelu mógłby kupić nas obu, wolał kupić sobie żonę - kasjerkę w Baltonie

ja jeżdziłem zagranicę promem do pracy a oni na wakacje własnym Fiatem 132

>> nowy2

Może się myle, ale wydaje mi sie ze filmy kaszetowane - był obraz rozciągniety do 3/4 i aktorzy byli smukli i wysocy. Konie wyglądały śmiesznie ( byłem wtedy na etapie westernów)

Ktoś pamięta kasety magnetofonowe tzw "Polskie BASFy"? U nas sprzedawali je w Salonie Muzycznym na Młyńskiej - mimo tragicznej obudowy świetnie nagrywały - taśma naprawdę była BASFy!

Tak - były takie kasety. Z tym, że w czasach gdy szalałem z magnetofonem można się juz było szarpnąć na Maxelle i TDK (pierwsze kupowałem w Pewexie ale zaraz potem dostępne były za złotówki).

pozdr.

W 1980r TDK SA C-90 za $ 5,20 ( 1/6 mojej pensji na stażu ) ,potem spadła do $ 4,60,w podobnej cenie był Maxell UD XL II, TDK AD C-60 za bodaj $ 3, w USA ceny były o ok. połowę niższe przy kupnie 10-tki

Witam.

Pamiętam czasy pierwszych urządzeń stereo - oczywiście niedostępnych dla mnie - byłem uczniem. Trzeba było sobie jakoś radzić, więc wykombinowałem taki układ. Miałem wielkie, lampowe radio ( bułgarskie , oczywiście mono) oraz gramofon z wkładką piezzo. Ponieważ gramofon miał własny głośnik , który przenosił w zasadzie tylko tony wysokie a radio tylko niskie i nieco średnich, po odpowiednim połączeniu uzyskałem namiastkę stereo. Z lewej strony wysokie, z prawej srednie i niskie ze strony raczej nieokreślonej. Tym sposobem przeżyłem w oczekiwaniu na pierwszy sprzęt stereo. Teraz można się śmiać!! Pozdrowienia.

Tomekk

W ósmej klasie poszedłem jeszcze dalej: radio Boston + głośnik z Tonetki + "kolumna" z Bambino. Pamiętam,że sam dziwiłem jaką to miało przestrzeń a trąbka z Keef Hartley Band - The time is near była w głośniku z Bambino !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

koc na oknie etc., ech...

Ukryta Zawartość

Miałem w domu identyczny :-) Do kompletu był jeszcze taki śmieszny wiatraczek na baterie, bo grzało się to bardzo. Powinien jeszcze gdzieś się patałentać. A bajek to miałem więcej niz 10 rolek. A wśród nich całe pudełko "Czterech pancernych i psa". Taka wersja też była :-)))

-->Rafał, ja radzieckiego blaszaka miałem ( a wiatraczek by mu się przydał ), "czterech pancernych..." sam nie miałem ( ktoś z rodziny kilka miał ), ale jakieś "Tarzany" czy inni "Trzej muszkieterowie" po ścianach wieczorami gościli...

ja co prawda nie jestem urodzony przed 80-tym(ale niewiele po), ale parę rzeczy dorzucę:

-2 skrzynie wyklejone od wewnątrz osobliwymi tapetami, jedna dużą płachtą(nierozciętych) opakowań fajek

pt. "Giewonty" a druga etykietkami z jakiegoś piwa(też nierozcięta płachta).

-Wszędobylskie, małe, okrągłe, złote nalepki z napisem Made in Poland

-napoje w workach foliowych ( nie groził przy zakupie atak osy, jak to przy saturatorach się zdarzało :) )

-zielone groszki w opakowaniach z mętno-przezroczystego plastiku, kształty domków, poloneza etc. ( nie przypominam sobie samego octu na półkach, zawsze jeszcze groszki były :) )

-naboje do autosyfonu ( tylko na wymianę ! ! ! )

Mam, jest! Rzutnik sie odnalazł! I pudełko z bajkami. Marysia i krasnoludki. Kopociuszek. Jak zwierzęta budowały dom... Trzeba będzie znaleźć chwilę czasu. I wolną scianę...

I znalazłem pudełko zapałek. Co w tym nadzwyczajnego? No coż. W pudełku nie ma ani jednego drewienka. Tylko to, co było na koncu. Nie. Nie - wcale nie zeskrobywałem. Takie nabyłem, a być może dostałem jako resztę w chlewiku na Polibudzie. Kiedy im brakowało drobnych to wydawali ją pudełkami z zapałkami...

A u mnie występowało także stadium zabaw "superkaskaderami" - czyli figurkami postaci z ruchomumi kończynami -> polecam tu zerknąć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ___szczególnie do działu GALERIA -> POLSKIE PODRÓBKI !!!! Tak było, a jaki szał szczęścia - jeśli taką figurkę udało się kupić w jakimś Papiernicznym...

Ukryta Zawartość

A mnie mama kazała stać w kolejce po kawę,bo sprzedawali tylko po jednej:(Czasami stałem dwa razy i tym prostym sposobem sam kupiłem dwie.Strasznie tych kolejek nie lubiłem,może to dlatego teraz nie lubię pić kawy? :)A ktoś z Wrocławia pamięta kilometrowe kolejki w PDT po niby szampana na Sylwestra?

Jak można o Matchbox'ach zapomnieć . . .

Przez cały czas trzymałem w kartonie pod łóżkiem mój zbiór wypasionych samochodzików co by je klonikowi kiedyś przekazać. No i zajrzałem do niego (po dobrych 15 latach) w przekonaniu, że to istne skarby tam mam schowane. Dla mnie to był powrót do przeszłości ale żona patrzyła na mnie z politowaniem, nie wierząc że to były kiedyś najlepsze zabawki na podwórku. 17 miesięczny klonik zainteresował się pomarańczowym na ok. 10 minut po czym wrócił do swojego grającego i świecącego, chińskiego gówienka. A tak chciałem mu zrobić frajdę ...

Słuchając rozumu....

Resorki... O tak!

Przedmiotem zazdrości moich kolegów były dwa moje samochodziki (w tym jeden z prztczepą!) firmy Majorette - nikt w pobliżu nie miał tej marki... O Boziu, jakie ja propozycje wymian dostawałem, ale byłem twardy! :-D

A kolejki,,piko, TT..made in DDR? To było i pozostało super. Ja ze swoim synem wybawiłem się moją. Oczywiscie dokupiłem mnóstwo torów, nowe parowozy i wagony (i tak właśnie zrealizowałem swoje własne marzenia z dzieciństwa - wtedy mój zestaw był bardzo skąpy...)

Choć urodzony w upalnym sierpniu 80" to nic co w tych postach zawarte nie jest mi obce.Piękne czasy uczące nas wrażliwości.Pamiętam nieustanne awarie prądu i wodociągów.Ludzi w sznurku pod beczkowozami z wodą. teraz już tego nie ma.Okładaliśmy się gliną z rozkopów,bieda była dopiero wtedy gdy ktoś dostał kulą w oko,ale zaciskał zęby i zabawa szła dalej.Papierowe torebki z kupą podpalone pod drzwiami sąsiada,pukpuk i długa.Gra w piłkę kabzlami czy gra w dołeczek monetami.To były czasy.Teraz tylko woodstock przypomina mi tamte klimaty.Zresztą zobaczcie sami:

[obrazekLUKASZ-174154_1.jpg] [obrazekLUKASZ-174154_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3972-100003324 1170259135_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.