Skocz do zawartości
IGNORED

CD Direct działa z cd a z radiem już nie.

wicher123

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.Wzmacniacz Yamaha AX 500.Wczoraj zauważyłem,że jedna kolumna gra ciszej od drugiej(temat wałkowany na forum więc odpuszczam) ale zauważyłem,że przy opcji CD Direct ładnie odcina wszystko ale tylko podczas słuchania CD,jak przełączę na tuner to jest cisza :(

Jak wyłączę CD Direct, tuner zagra.Czy to normalne?

A co do kolumn grających z różną mocą,zauważyłem dziwną przypadłość.Przy loudness na FLAT(czyli wyłączonym) gra ciszej prawa kolumna,gdy zmieniam loudnes i daję na -40db (czyli na max) ta prawa,która była cichsza gra głośniej a lewa się wycisza ;/ Przy odkręcaniu loudnes przy max czyli ok -40db zaczyna trzeszczeć i nieraz trzeba nim poruszać by zaskoczyły 2 kanały(wciąż jednak lewa ciszej gra a po skręcaniu go na FLAT lewa zaczyna grać głośniej w prawa ciszej)

Dziwne to trochę.Gdy w wzmacniaczu dam głośność na zero to i tak lewa kolumna delikatnie gra a prawa cisza ;/

Głównie to się dzieje jak są minimalne skale głośności ,jak dam głośniej jakby się wszystko wyrównuje.Kijowo się słucha rano lub w nocy,chcę cichutko posłuchać to gra tylko jedna kolumna :(

Co z tym CD directem,podpowie ktoś?

Dzięki i pozdrawiam serdecznie.

P.S teraz sobie przypomniałem,że w wzmacniaczu technics SU-A700MK3 też tak było,że prawa grała ciszej ale wydawało mnie się,że mnie się wydaje.

CD-direct jak sama nazwa wskazuje działa tylko z wejściem CD , pozostałe wejścia oraz korektor są wtedy odłączone.

Różnica głośności wynika prawdopodobnie z:

uszkodzonego potencjometru głośności

źle wyregulowanej końcówki mocy, lub całego toru wzmacniacza

uszkodzonego (brudnego) przełącznika cd-direct

uszkodzonego (brudnego) przełącznika source (w trybie bez cd-direct)

uszkodzonej jednej kolumny, lub wadliwe jej połączenie ze wzmacniaczem

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Zauważyłem,że taka przypadłość jest tylko jak jest bardzo cicho.Jak w tunerze i w CDku dałem potencjometrem głośności na 1/2 lub troszkę mniej,wtedy wzmacniacz muszę bardziej odkręcić by grało,efektu tego nie ma ;)

Obie kolumny grają dobrze,porównywalnie głośno.

Zaraz poczytam czy mogę samemu i w jaki sposób przeczyścić potencjometry,jak nie będzie to skomplikowane to to zrobię ;)

A jak nie to profilaktycznie może dam do serwisu,niedawno kupiłem AX500 więc nie wiem tak naprawdę w jakim jest stanie.Nie wiem czy nic nie grzebane w środku było itp.

Zauważyłem,że taka przypadłość jest tylko jak jest bardzo cicho.Jak w tunerze i w CDku dałem potencjometrem głośności na 1/2 lub troszkę mniej,wtedy wzmacniacz muszę bardziej odkręcić by grało,efektu tego nie ma ;)

Więc na 99% potencjometr głośności wypadałoby wymienić. Niektórzy radzą sobie jeszcze zmniejszając poziom sygnału wejściowego tak, żeby potencjometr pracował w połowie swojego zakresu a nie jak teraz na początku.

Nie wiecie czy poradzą sobie bez problemu z wymianą,naprawą?

Z wymiana potencjometru sobie poradzisz pod warunkiem że umiesz się w miarę posługiwać lutownicą. Gorzej będzie go zdobyć w rozsądnej cenie. Ja jednak sprawdziłbym jeszcze przynajmniej prądy spoczynkowe tranzystorów mocy (bias). Wogóle przydałby sie temu wzmacniaczowi chociaż niewielki przegląd i sprawdzenie oscyloskopem poziomu sygnału w obu kanałach w kilku kluczowych punktach toru, tak dla pewności.

Właściwie to możesz to też sam zrobić, przysposabiając kartę muzyczną do pracy jako oscyloskop. Do takiego sprawdzenia wystarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.