Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest jakiś projektor , który dorówna jakością obrazu panasowi vt60?

liban

Rekomendowane odpowiedzi

@liban, na tym forum ludzie budują sobie kina za kilka tysięcy złotych . Jest parę osób które mają budżet nieograniczony ale to chyba bardziej melomani niż kinomaniacy. Dlatego raczej tutaj nikt ci nie pomoże , nie sądzę aby na forum była osoba która ma Sima za 100 tys zł .. Ale skoro tak rozczarowują cie te realizacje twoich znajomych to proponuję odpuść sobie temat. Po co ci te rozczarowania . Ludzie kupią projektor za 1000- 2000 zł ,za drugie tyle nagłośnienie i są w siódmym niebie . Ty wydasz 300 tys. a i tak nie bedziesz zadowolony . Nie dziw się że ludzie nie chcą postrzegać cię poważnie . Ktoś mi kiedyś powiedział że jak nie polubisz tego co masz , to satysfakcji nie osiągniesz nawet jak wydasz dwa czy trzy razy więcej kasy na sprzęt .Każdy inteligentny człowiek wie że absolut jako takowy nie istnieje

@kotSylwester Wiadome że nie , przecież napisałem to w ostatnim wpisie .Nie powinno się emanować stanem swojego konta , osobom a takowych na forum zdecydowana większość budżet 5 tys na kino to szczyt możliowości. Ja dlatego nie chce zamieszczać zdjęć swojego pomieszczenia , nie chcę publicznie ściągać spodenek i publicznie być oceniany " jak jestem dobrze obdarzony " Temu koledze co prosił dam link na PW

Wydaję mi się że przeglądając temat nasze instalacje KD odniosłem wrażenie że budżet na kino bardzo często jest jednak sporo większy niż 5 tys zł. :)

Wydaję mi się że nie masz powodu do obaw. Zobacz temat nasze inst kd

Widzę ,że trudno Ci zrozumieć , że ten temat chcę ugryżć z kazdej strony...

druga sprawa moi znajomi skorzystali z usług profesjonalnych firm i to co u nich zobaczyłem to zwykła chu.nia..... i nie mam pojęcia dlaczego mi ubliżasz... masz jakiś problem ze swoim ego...?

Dyskusję z Tobą uważam, po Twojej odpowiedzi za zakończoną. Bez odbioru.

Podziel się z nami jakie to "profesjonalne" firmy robiły u kolegów i co było nie tak. Dzięki temu następni nie zaliczą wpadki.

Z ostatnich wpisów można wywnioskować że ta dyskusja to rodzaj prowokacji .Ktoś kto ma ( jeśli faktycznie ma taka kasę do wydania ) raczej nie zgłasza się na takie forum po porady . Są takie firmy specjalizujące jak wspomniany Cinematic ( na pewno to profesjonaliści , choć mnie nie było stać na ich realizacje ) . Można do nich pojechać , oni przedstawia różne projektory , różne swoje wizje . Ale ja mam takie przeczucie że Liban i tak na wszystko będzie " nie " , dlatego podałem tą moja sygestię o świadomej prowokacji . Ale może się mylę .

Zgadzam się z Tobą w 100% , jak sięgnę pamięcią Liban już jakiś czas temu zakładał podobny wątek z kosmoczną kasą . Czysta prowokacja :)

Swoją drogą dzięki za odsłonę swoich czeluści :) . Naprawdę mistrzostwo świata , pełen szacunek za determinację i podejście do tematu .

Mam ciut większy strych ( niezagospodarowany ) , ale przerażają mnie koszta , aby to ruszyć od podstaw .

Wszystkiego najlepszego i zasłużona kolejeczka :)

@Tofik. Moje poddasze było założenia nie mieszkalne . Stawiając dach podniosłem tam wysokość , ale przez 8 lat latały tam nietoperze. Ocieplenie lażało nawet na stropie zamiast w dachu. Dom 160 metrów , poddasze pewnie nieco mniej ale to spory koszt. Wyszły trzy pomieszczenia , kino , garderoba i biuro . Prace na poddaszu można jak ktoś ma do tego żyłkę wiele rzeczy zrobić samemu . Ale to pewnie zajełoby mi kilka lat .Cieszę się że ci to się podoba , to jedna z fajniejszych rzeczy w życiu którą osiągnąłem

Pozdrawiam

Panowie ...nie mam zamiaru tu nic nikomu udowadniać... skoro do was nie pasuje to- żegnam... wątek zostawiam otwarty... Bawcie się dobrze..

Tofik i źle pamietasz... nie zakładałem takowego watku....

@jaś... sam mnie wyciągnąłeś ze snu, pisząc że założyciel watku się nim nie interesuje... odezwałem się ... i ... wyszło jak wyszło...

Cinematic...zobaczę co u nich i na ile mnie naciągną...

@Liban , jesteś dużym chłopcem , myślę że naciągnąć się nie dasz. Pojedż , zabacz ich salki firmowe , nie mów ze masz na lekkim zbyciu 300 tys. złotych .Podłączą ci kilka urządzeń , spodoba się albo będzie tak jak pisałeś ch...ka . Wyrobisz sobie wiarygodną opinię Za ta kwotę można zrobić najlepsze kino w Polsce , najładniej zaranżowane . Ja zadałem ci pytanie , czy odpowiada ci jakość w najlepszych kinach, na kopiach cyfrowych . Tam są nieco inne projektory , dość drogie ale projektor w granicach 20 k da ci ta sama jakość u siebie . A może byc nawet lepiej . Ale jeśli wolisz plazmę , LDC ,OLEDA to trzymaj się swojego wyboru. Wiele tu osób napisało ci że zakochali się w swoich projektorach , ja choć mam plazmę topową to jestem po stronie projektora . Oczywiście nie widzę go do oglądania wiadomości czy szkiełka kontaktowego , od tego jest telewizor . Ale filmy , koncerty .......bez żadnej dyskusji

A ty cały czas zmieniasz temat rozmowy , wdajesz się w niepotrzebne polemiki , spory.

Panowie ...nie mam zamiaru tu nic nikomu udowadniać... skoro do was nie pasuje to- żegnam... wątek zostawiam otwarty... Bawcie się dobrze..

Tofik i źle pamietasz... nie zakładałem takowego watku....

@jaś... sam mnie wyciągnąłeś ze snu, pisząc że założyciel watku się nim nie interesuje... odezwałem się ... i ... wyszło jak wyszło...

Cinematic...zobaczę co u nich i na ile mnie naciągną...

Wiesz nie każdemu musi się podobać Pamela Anderson ( dzisiaj już tak zapewne ,jest ale 10 lat temu ...) i to dotyczy sie przekazu z projektora , ale jakoś trudno mi zrozumieć że ktoś nie może się tym oczarować .

@Tofik. Moje poddasze było założenia nie mieszkalne . Stawiając dach podniosłem tam wysokość , ale przez 8 lat latały tam nietoperze. Ocieplenie lażało nawet na stropie zamiast w dachu. Dom 160 metrów , poddasze pewnie nieco mniej ale to spory koszt. Wyszły trzy pomieszczenia , kino , garderoba i biuro . Prace na poddaszu można jak ktoś ma do tego żyłkę wiele rzeczy zrobić samemu . Ale to pewnie zajełoby mi kilka lat .Cieszę się że ci to się podoba , to jedna z fajniejszych rzeczy w życiu którą osiągnąłem

Pozdrawiam

Jaś, uprzejma prośba o fotki Twojej salki na PW jeśli to nie problem.

• 4 tygodnie później...

Liban, jeśli naprawdę chcesz wydać sporo kasy na system to mogę Ci pomóc w tym temacie, bo sam od paru lat budowałem takowy. Napisz do mnie pm.

• 5 tygodni później...

Witam ponownie po przerwie.

Widzę, że dyskusja zmieniła kierunek.

Odnośnie mojego poprzedniego wpisu co widziałem w Dani. Mianowicie kolega sprowadził sobie taki ekran. Jedyne co mogę stwierdzić to to, że zwykłe ekrany to totalna porażka. Nawet projektor najwyższej klasy nie jest w stanie pokazać co potrafi na zwykłym ekranie szarym lub białym. To tak jak byśmy do Miltonów podłączali coraz lepszy wzmacniacz oczekując cudów. Niestety nie tędy droga.

Teraz odnośnie obrazu z nowego ekranu.

Projektor to Sony HW 20. Pomieszczenie to adaptacja części piwnicy w domku. Przy nowym ekranie widać dopiero co naprawdę potrafi Sony. Przy normalnym oświetleniu pokoju kontrast jest o wiele wyższy jak przy białym ekranie w totalnie zaciemnionym pomieszczeniu. Kolejna ogromna różnica to głębia obrazu, która jest nie porównywalna z białym ekranem. Ale zabawa zaczyna się dopiero wtedy gdy zgasimy całkiem światła. Nowy ekran w porównaniu do białego rozświetla pomieszczenie mniej więcej 1/3 w stosunku do białego. Kontrast jest niesamowity. Czerń można bez problemu porównać do czerni uzyskanej z bardzo dobrego odbiornika plazmowego. Kolejna dodatkowa zaleta to gładkość obrazu w porównaniu do obrazu z odbiornika TV.

Jeszcze jedna bardzo ważna zaleta to ostrość obrazu. Nie ma nawet porównania z białym ekranem. Od razu widać, że ekran oddaje więcej szczegółów.

Super jest to, że aby uzyskać super jakość nie trzeba malować ścian, sufitu na czarno by uzyskać jakiś przyzwoity efekt jakości obrazu, który i tak w porównaniu do obrazu z nowej generacji ekranów będzie mizerny.

Tyle po tygodniu testowania.

Kolega jest zachwycony. Teraz dopiero zobaczył jak naprawdę może wyglądać obraz z projektora.

Dowiemy się w końcu jaka to konkretnie marka i model tego ekranu??

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Polecam Ci Redaktora (Filip K.) magazynu Audio Video jako projektanta salonu (poddasza) AV.

Kontakt znajdź przez stronę www.

Całkowicie niezależny expert.

Cena VT60 jest niewspółmierna do jej możliwości. Przecież w kwocie ok. 13 kafli kilka świetnych projektorów...

EEE...

Za 13k to jest tylko jeden projektor wart bliższej znajomości. To Sony VPL-HW55ES. Każden inny ma jakieś minusy. Sony ma ich najmniej ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>coper_pl

Ty wierzysz w te brednie o cudownym ekranie???

jest ponoć jakiś wielowarstwowy ekran który na pierwszy rzut oka wydaje się czarny ... gdzieś na avsforum można się było doczytać podobnych zachytów jak kolega wyżej opisuje ... ile w tym prawdy ? ;-) Faktem jest, że to chyba jakaś zupełnie inna koncepcja niż ekrany u nas ogólnie dostępne ...

ps w tym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktoś chyba próbował zrobić wersję DIY ale przez całość się nie przekopałem ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

est ponoć jakiś wielowarstwowy ekran który na pierwszy rzut oka wydaje się czarny ... gdzieś na avsforum można się było doczytać podobnych zachytów jak kolega wyżej opisuje ... ile w tym prawdy ? ;-) Faktem jest, że to chyba jakaś zupełnie inna koncepcja niż ekrany u nas ogólnie dostępne ...

Wiesz jakiej mocy musiałby być projektor, aby poprawnie, tj. dynamicznie wyświetlić obraz na czarnym ekranie?

Wiesz jakiej mocy musiałby być projektor, aby poprawnie, tj. dynamicznie wyświetlić obraz na czarnym ekranie?

czytałeś może opis tego ekranu - w wątku który podałem ?

A zauważyłes może jak go określiłem / opisałem ? cytuję: "wielowarstwowy ekran który na pierwszy rzut oka wydaje się czarny"

gdzieś mi się rzuciło w oczy że robią to na bazie bardzo drogich filii z serii Vikuiti od 3M -

jedna z serii jest właśnie do wyrafinowanych projekcji

tutaj większość o folii przeziernikowej -

ale są też wersje refleksyjne...

Ukryta Zawartość

ceny za metry zniechęcające do testów...

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.