Skocz do zawartości
IGNORED

Amatorskie Pomiary Akustyki - Krok Po Kroku

Z3RO7OO

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam wątek, który ( mam nadzieję ) się rozwinie.

Co jest potrzebne do wykonania pomiarów w pokoju?

1. Laptop. Dlaczego laptop a nie np. PC stacjonarny ? dlatego, że potrzebujemy zasilania z baterii ( aby odseparować się od zakłóceń z sieci elektrycznej, które mogą fałszować pomiary ). W moim przypadku będzie to Samsung NP550P7C:

f7effa59.jpg

2. System Operacyjny - Jakie Systemy obsługują Program do pomiaru akustyki? (podane jest zapewne na stronie producenta programu). Ja będę korzystał z Windows 7 64 bit.

xb15be86b.jpg.pagespeed.ic.hSMqNwUJUt.jpg

3. Zewnętrzna Karta Muzyczna USB. Dlaczego Zewnętrzna ? Ponieważ wyeliminujemy wówczas zakłócenia generowane przez układy elektroniczne laptopa. Poza tym Karta muzyczna posiada znacznie lepsze parametry dla wejścia mikrofonowego ( odstęp sygnału od szumu ) niż wbudowane w laptopa wejście MIC. Karta powinna być zasilana z portu USB ( bez zewnętrznych zasilaczy - powód taki sam jak dla laptopa ). Będzie się to przekładało na rezultaty pomiarów.

Karty Muzyczne zasilane przez USB dobrej jakości:

1. Audiotrak Maya U5 - cena ( allegro ) 160zł

x614002eb.jpg.pagespeed.ic.QXicKPKTyI.jpg

2. U mnie będzie Audiotrak Prodigy Cube. Cena ( allegro ) 320zł - W przypadku tej karty odpada problem instalowania sterowników urządzenia. Podłączamy kabel i karta jest gotowa do pracy.

x3e3ad7bf.jpg.pagespeed.ic.FfAJ3xHqnb.jpg

4. Mikrofon Pojemnościowy o charakterystyce dookolnej. Dookolnej, ponieważ mikrofon musi zbierać informacje z całego pokoju. tzn dźwięk bezpośredni z kolumny + dźwięki odbite od ścian , podłogi i sufitu.

Mikrofony dostępne w Polsce:

1. Nady CM-100 - cena (allegro) - 200zł + wysyłka

aa69090f.jpg

2. Behringer ECM8000 - cena (allegro) - 230zł

x026eaef1.jpg.pagespeed.ic.qKxQOviqq0.jpg

Podobno - można używać również mikrofonów kalibracyjnych ( audyssey ) od amplitunerów kina domowego ( łatwiej na pewno pożyczyć taki mikrofon od znajomych mających kino domowe ). Ja będę używał mikrofonu od amplitunera ONKYO.

5. Program ''Room EQ Wizard'' ( jest darmowy ) w skrócie nazywany często REW. Program dostępny jest na stronie domowej ( po wcześniejszym zarejestrowaniu się ) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz na portalu chomikuj.pl.

x86072057.jpg.pagespeed.ic.XwSN0fY9oO.jpg

Ściągamy program ( u mnie jest to wersja 5.01 ) i przechodzimy do jego instalacji na laptopie:

Na tym na razie kończę - proszę o sprostowanie tego co napisałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiele cennych wskazówek jest w poście:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam, że jest tego całe mnóstwo na internecie. Powoli próbuję się zapoznać. Postanowiłem jednak założyć osobny wątek gdzię będę w razie potrzeby pytał o rzeczy, które są dla mnie niejasne.

Mikrofon kalibracyjny od amplitunerów kina domowego ( większość wygląda podobnie ) można kupić często za około 50zł/100zł na allegro. Jak już pisałem - łatwo też będzie go pożyczyć od kogoś znajomego. Do ''domowych pomiarów'' powinien się sprawdzić bardzo dobrze skoro powstał właśnie w takim celu :-)

xc0832f83.jpg.pagespeed.ic.77o6mMQ0e5.jpg

Przykładowy link do Allegro. Mikrofony po 75zł:

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze. Aby można było zainstalować i uruchomić program REW na laptopie --> należy wcześniej zainstalować ( jeśli się nie ma ) ''Środowisko dla programów napisanych w języku Java'' - czyli ''Java SE 7 Runtime Environment'' w skrócie JRE ( darmowe ):

Link poniżej. Po prawej stronie jest ( w szare pole ) prostokącik ''Linki Bezpośrenie'' - używamy aby pobrać JRE bez korzystania ze specjalnych asystentów pobierania ( odpada ryzyko zainstalowania śmieci - np. toolbarów )

Ukryta Zawartość

Instalacja programu REW jest szybka i bezproblemowa.

1. Odpalamy plik instalatora i pojawi się okno w wyborem ścieżki docelowej instalacji. Wybieram domyślną --> klikamy ''Install Now'':

xbc013a8e.jpg.pagespeed.ic.GHO9RNQUB5.jpg

2. Pojawi się okienko z informacją, że REW został pomyślnie zainstalowany --> klikamy ''OK''

0e7d8b40.jpg

3. Wyskoczą 3 okienka jednocześnie. Angielski znam na poziomie przedszkola. W pierwszym oknie usuwam dla pewności 2 ptaszki żeby nie utrudniać sobie życia i klikam ''cancel'' ( program pyta czy chcemy aby aktualizował się przy uruchomieniu i czy chcemy być testerem wersji rozwojowych ''beta'' ) --> drugie okienko to ''pomoc'' - ale tylko w j.angielskim nafaszerowanym mało spotykanym słownictwem ;-) zamykam żeby się nie załamać na samym początku ;-) [x].

356c5cfc.jpg

4. Zostaje okienko zainstalowanego programu REW:

bfc1c173.jpg

Czyli mamy zainstalowany program + skompletowane ( prawie ) wszystkie niezbędne rzeczy do przeprowadzenia pomiarów.

Dalej --> Oglądamy 4 bardzo dobre filmiki na YouTube, na których jest bardzo ładnie pokazane --> Jak wykonać kalibrację karty muzycznej ( stworzyć plik kalibracyjny ) przed rozpoczęciem pomiarów akustyki.

Pytanie: Audiotrak Prodigy Cube posiada ''Line Out'' w postaci 2xRCA. Więc rozumiem, że mam zrobić pętlę takim kablem ?

kable_mj_2c_hq.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zajefajny temat. Tylko dlaczego nie ma kontynuacji???? Więcej proszę!!!!

Na razie są 2 powody:

1. Czekam na odpowiedź ( zadałem pytanie ''testowe''pod koniec poprzedniej wypowiedzi )

2. Wątek się rozpada ( giną grafiki ) więc nie wiadomo czy warto się tu wywnętrzać :-)

Monologu niestety nie będę prowadził - bo nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.

2. Wątek się rozpada ( giną grafiki ) więc nie wiadomo czy warto się tu wywnętrzać :-)

Warto! Warto!

Wiele napisano w temacie pomiarów, ale nigdy step by step. Warto kontynuować wątek chociażby dla tych, którzy nie są specjalistami. Prędzej czy później specjaliści przejmą liderowanie.....

• 2 tygodnie później...

Ok. Dzisiaj skalibrowałem kartę. Czyli zrobiłem to co pokazują filmiki.

1. ''Panel Sterowania'' --> ''Sprzęt i Dźwięk'' --> ''Dźwięk''. Wybieramy kartę USB jak domyślną w zakładkach [Odtwarzanie][Nagrywanie] i ustawiamy suwaki na max + Wyłączamy dźwięki systemowe w zakładce [Głośność]

2. W karcie USB łączymy kablem wejście mikrofonowe z wyjściem liniowym karty - Czyli karta będzie chodziła w tzw ''pętli''.

3. Uruchamiamy REW i zgodnie z instrukcją na filmie wyrównujemy głośność na wejściu z głośnością na wyjściu --> zapisujemy i mamy plik kalibracyjny.

U mnie parametry karty ( Prodigy Cube ) są delikatnie mówiąc ''średnie'' w porównaniu do M-Audio na filmiku. Program pokazuje, że Cube ma 3,3dB spadku przy 40Hz. Wydaje się, że to trochę przegięcie :-/

Jutro będę robił pomiar to coś wkleję. Gratów w pokoju już prawie nie ma - Został tylko pusty regał i szafka wisząca + stelaż od wersalki - nie chce mi się tego rozbierać :-)

Zmniejszyłem maksymalnie poziom wyjściowy z -12dB na -9dB tak aby był akceptowalny margines dla przesterowania karty ( wynik na zielono ). Mam spadek 2,8dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykonałem kilka pomiarów. Zgodnie z instrukcją na filmikach YT. Pokój prawie pusty ( bez zasłon , dywanów , szafek itd ). Jak wykonać pomiar jest wszystko powiedziane.

Jak zrobić wykresy właściwie też jest na tym filmie. Więc już za bardzo nie ma o czym pisać na razie.

Wykonałem pomiary pustego pokoju - przykładowe: pomiar z kolumną w rogu pokoju + pomiary z kolumną w miejscu docelowym ( odsunięcie mikrofonu od ściany za słuchaczem o 20/30/40/50 cm )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-26259-0-24764800-1391192414_thumb.jpgpost-26259-0-94837300-1391192417_thumb.jpgpost-26259-0-49468900-1391192421_thumb.jpgpost-26259-0-99777600-1391192424_thumb.jpg

Szkic pokoju - Zaznaczone miejsca ustawienia mikrofonu:

post-26259-0-44587800-1391195081_thumb.jpg

I kolejne pomiary:

post-26259-0-20698700-1391195193_thumb.jpgpost-26259-0-30481400-1391195198_thumb.jpgpost-26259-0-52200900-1391195202_thumb.jpgpost-26259-0-79775300-1391195206_thumb.jpgpost-26259-0-36711500-1391195210_thumb.jpg

I kolejne:

post-26259-0-67740500-1391195332_thumb.jpgpost-26259-0-70482700-1391195337_thumb.jpgpost-26259-0-01335400-1391195341_thumb.jpgpost-26259-0-47309100-1391195345_thumb.jpgpost-26259-0-74639100-1391195348_thumb.jpg

I następne:

post-26259-0-89305100-1391195468_thumb.jpgpost-26259-0-48664000-1391195472_thumb.jpgpost-26259-0-87577900-1391195475_thumb.jpgpost-26259-0-09565000-1391195479_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykładowo - Porównanie gołego pokoju do umeblowanego. Te same ustawienia mikrofonu i sprzętu.

1. Pokój prawie pusty - ( była kanapa bez materaca + pusty regał i półkoszafka )

Ukryta Zawartość

2. Pokój po umeblowaniu. Grube zasłony / tapicerowana kanapa / Dywan / Dużo kwiatów itp - Rozmieszczane w miejscach pierwszych odbić.

post-26259-0-35271100-1391314218_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tutaj jeszcze 1/24 oktawy żeby nie było za ładnie - 1/48 to już było na czarno wszystko zabazgrane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-26259-0-47544300-1391324214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

2. U mnie będzie Audiotrak Prodigy Cube. Cena ( allegro ) 320zł - W przypadku tej karty odpada problem instalowania sterowników urządzenia. Podłączamy kabel i karta jest gotowa do pracy.

Hej, jak podłączyłeś Prodigy z mikrofonem Nady CM-100 / Behringer ECM8000 ?

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.