Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Piata rano, a ja nie spie i slucham i nie moge sie nasluchac...powod?

Wpadl dzisiaj do mnie nasz forumowy kolega MarcinGPS przywiozl chyba gamme programu Jplay 6.0 bo beta to raczej nie jest ;) Ten nowy program do DAC-ow przebudowuje absolutnie wszystko co myslalem o tym programie. Teraz nawa szostka prgramu Jplay, jest po jasnej stronie mocy, wejscie w nagranie jest niesamowite, prawde mowiac nie sadzilem ze mozna az tak gleboko wejsc w akustyke przestrzen i najdrobniejsze niuanse nagrania, to wlasciwie juz nie jest wejscie w nagranie to bycie TAM jeszcze bardziej realne niz dawniej. Cos niesmowitego, ten program robi rowniez z atakiem roznych dzwiekow, prawde mowiac takiego gladkiego i bardzo rozdzielczego oraz jasnego ataku, to ja jak dotad nie slyszalem nigdzie, moze nawet najdrozsze gramiaki w tym wypadku przegrywaja, przegrywaja bo atak na analogu czesto jest bardzo rozmyty, a tutaj atak jest zlozony z sensownych informacji czasami nawet te informacje potrafia byc ostre, ale ta ostrosc ma sens, na zywo tak samo atak potrafi byc ostry slyszalem to samo ostatnio na koncercie. Bas jest bardzo zwarty, niski, prezny i barwny, jest go znacznie mniej, ale rowniez ma glebszy sens i jest to sens prawdy muzycznej.

Dla mnie duze WOW i brawa!

Polecam ten program ponownie wszystkim, ktorzy kochaja MUZYKE, nie jako forumowy naganiacz od kupna (jakich na tym forum wiele) tylko jako forumowy pasjonata, jeszcze raz POLECAM!

I pozdrawiam w nowym dzionku bo u mnie juz lampy uliczne pogasili ;) a ja dalej do muzyki :)

Jak tak czytam ten opis, to przychodzi mi na mysl dzwiek wyostrzony, totalnie rozjasniony, z wycietym dolem, i bez wypelnienia, taki typowo komputerowy

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość

(Konto usunięte)

Jak tak czytam ten opis, to przychodzi mi na mysl dzwiek wyostrzony, totalnie rozjasniony, z wycietym dolem, i bez wypelnienia, taki typowo komputerowy

Bubusia...mniej myśl...więcej słuchaj...przepraszam za złośliwość, po Twojej wypowiedzi inaczej się nie dało...Pozdrawiam

No coz, dziekuje za rade, ale bezmyslne ekscytowanie sie rzekomo prawdziwie brzmiaca muzyka raczej mnie nie interesuje, podobnie jak jej sluchanie "razem" - na odleglosc, sry za zlosliwosc

ps. poza tym co ma soft typu jplay(ktorego mam) wspolnego z tym watkiem, czyzby chodzilo o utozsamianie go z najlepszymi dackami, troche to nachalne?

ps2 moze stasiop napisze w jakich warunkach sluchal i z jakim sprzetem towarzyszacym, bo jak sie okaze, ze na sluchawkach to raczej malo wiarygodne wnioski, przynajmniej dla mnie

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość

(Konto usunięte)

No coz, dziekuje za rade, ale bezmyslne ekscytowanie sie rzekomo prawdziwie brzmiaca muzyka raczej mnie nie interesuje, podobnie jak jej sluchanie "razem" - na odleglosc, sry za zlosliwosc

Będziesz w 3city zapraszam serdecznie...nie będzie na odległość... :-)

No chyba, że "za tani jestem"...

dzieki za zaproszenie, z powodu uwagi dotyczacej ceny dopytam, na wszelki wypadek, czy chodzi o sluchanie:)

...tak brzmi prawdziwa muzyka...a nie pastelowa, gładka góra, itp. bzdury...

Staszek, co ciekawego słuchasz...może mam na dysku...posłuchamy sobie "razem"

Pzdr

Tutaj nie ma caly czas pastelowej gory jak to bywa na niektorych sprzetach to prawda, ale jesli jest takie nagranie to i gora moze byc pastelowa, to zalezy od nagrania.

Polecam plyte Patrici Barber - Cafe Blue, mozna tam uslyszec przykladowo perkusyjna miotelke ktora uderzana jest o talerz - to na prawde jest ostre, maksymalnie ostre, takie ma byc i tak to gra w naturze. Wczesniej bylo szare i szeleszczace teraz jest metaliczne i ostre. O to wlasnie mi chodzi piszac ze Jplay 6.0 jest ostry.

Bardziej chodzi mi o to ze to nie jest zlagodzone, to jest czysty przekaz dzwieku, jesli nagranoby przykladowo pile motorowa, to ona w swoim charakterze jest ostra i tak to wlasnie przenosi sprzet.

Reszta pasma tez jest taka jak ma byc, Jplay nie jest rozjasniony czy tez bez dolu i bez wypelnienia absolutnie!

Tutaj przyklad jak gral Jplay w Monachium na tegorocznej wystawie, oczywiscie to grala jeszcze wersja 5.2 Jplaya wtedy, czyli to co dzisiaj mam to niebo i ziemia.

Te miotełki, bardzo wyraźnie słychać nawet na mocno budżetowych klockach... Tutaj większe znaczenie ma chyba jakość przetwornika w kolumnach bądź słuchawkach. Zresztą ten album bardzo lubią sprzedawcy, przy prezentacji sprzętu, może dlatego, że zawsze ładnie brzmi. Płyta całkiem, całkiem.

System gra dobrze, albo nie....

ps. poza tym co ma soft typu jplay(ktorego mam) wspolnego z tym watkiem, czyzby chodzilo o utozsamianie go z najlepszymi dackami, troche to nachalne?

No raczej sporo ma, DAC-i musza miec zrodlo a ze obecnie coraz czesciej to komputery to mozemy traktowac to jako wspolny problem, bo przeciez zrodlo na DAC-a bardzo wplywa, wszyscy to wiemy. To moze faktycznie male odejscie od tematu ale uwazam warto o tym programie cos czasami napisac. ;)

Gość

(Konto usunięte)

Tutaj nie ma caly czas pastelowej gory jak to bywa na niektorych sprzetach to prawda, ale jesli jest takie nagranie to i gora moze byc pastelowa, to zalezy od nagrania.

Polecam plyte Patrici Barber - Cafe Blue, mozna tam uslyszec przykladowo perkusyjna miotelke ktora uderzana jest o talerz - to na prawde jest ostre, maksymalnie ostre, takie ma byc i tak to gra w naturze. Wczesniej bylo szare i szeleszczace teraz jest metaliczne i ostre. O to wlasnie mi chodzi piszac ze Jplay 6.0 jest ostry.

Bardziej chodzi mi o to ze to nie jest zlagodzone, to jest czysty przekaz dzwieku, jesli nagranoby przykladowo pile motorowa, to ona w swoim charakterze jest ostra i tak to wlasnie przenosi sprzet.

Reszta pasma tez jest taka jak ma byc, Jplay nie jest rozjasniony czy tez bez dolu i bez wypelnienia absolutnie!

Tutaj przyklad jak gral Jplay w Monachium na tegorocznej wystawie, oczywiscie to grala jeszcze wersja 5.2 Jplaya wtedy, czyli to co dzisiaj mam to niebo i ziemia.

Też lubie taki sposób prezentacji...zróżnicowanie nagrań jest u mnie priorytetem...

Te miotełki, bardzo wyraźnie słychać nawet na mocno budżetowych klockach...

Nie wiem jak tam u kolegi gra, ale te miotelki to nie ze ma byc slychac maja byc skrajnie ostre metaliczne i ma byc slychac kazdy jakby wlosek z tej miotelki.;)

Zresztą ten album bardzo lubią sprzedawcy, przy prezentacji sprzętu, może dlatego, że zawsze ładnie brzmi. Płyta całkiem, całkiem.

Nie wiem jak u Ciebie gra, ale ta plyta ma ogromna ilosc warstw i mnogosc informacji bardzo sensownie brzmiacych. Ciezko to opisac slowami, trzeba to uslyszec.

A u kolegi inaczej?

Zaparaszam do siebie, bo slowa to w tym wypadku duzo za malo.;)

Może kiedyś jak będziesz w rodzinnych stronach, bo na wakacjach bywam w okolicach. Jednak muzykę najbardziej lubię kontemplować w samotności i późnym wieczorem... Gdy cała reszta świata już zasypia.

System gra dobrze, albo nie....

Tutaj filmik z tegorocznej wystawy w Las Vegas, jeden z najlepszych DAC-ow - Audio Note 5 Signature w roli glownej z dedykowanym napedem, oraz nowe Glosniki Acapella z jonofonem

Mam te plyte na winylu, u mnie brzmi nie gorzej, przynajmniej jak porownuje do muzy z YT:)

No wlasnie tylko ze oni graja z CD, ktoro to ma 16 bitow i pasmo do 20khz, nie potrzeba im Hi-resow jakos. ;)

Przeszedles na nowa religie?

Ja nie jestem podatny na mody audifilskie, chetnie slucham kazdego formatu, nawet ipod touch potrafi mnie zadowolic z moich ps 5.1 i wzmakow impulsowych.

Konto w trakcie usuwania

Przeszedles na nowa religie?

Juz od dawna slysze ze te hi-resy NIC nie wnosza, to samo moge sobie zrobic komputerem i podniesc sampling n.p. az do 1.5Mhz bo na tyle pozwala Scalak Sabre i slyszec ze jest lepiej. Ale nawet to ze jest lepiej wynika z niedoskonalosci DAC-ow a nie nagran. DAC ma grac dobrze 44.1khz, tak uwazam, jak zagra dobrze to i z wyzszymi samplingami sobie poradzi, ale poprawnie jest wtedy kiedy wyzsze samplingi malo wnosza na plus wtedy oznacza ze DAC jest naprawde OK.

Jasne, zrobisz sobie hiresy lepiej, niz kazde studio masteringowe. Po co one komu?

Wystarczy swoj komp i jakis program i po klopocie.

Stasiu, przyszlo Ci kiedys do glowy, ze mozesz sie mylic?

Konto w trakcie usuwania

Stasiu, przyszlo Ci kiedys do glowy, ze mozesz sie mylic?

No oczywiscie! :) Tylko jesli koreluje sie teoria razem z odsluchem plus pomiar w stopniu niebywalym, to jakie jest prawdopodobienstwo pomylki? ;)

Mariusz zdrowy czlowiek nie uslyszy glebiej niz 16 bitow, czlowiek ma swoje ograniczenia poprostu 16 bitow to i tak juz za duzo, sala koncertowa szumi na poziomie 14 bitow i wiecej, wiec....

15 Khz to jest dzwiek ktory odbierany jest przez mozg juz bardzo slabo i jest to dzwiek ktory mozna porownac do przelewania mleka w szklankach, to nawet nie jest juz pisk, to jest bardziej szum!

Przeciez tu nie chodzi tylko o wysokie czestotliwosci, nawet taki laik ja ja to rozumie. A przede wszsytkim slysze roznice, nie zawsze to co niesie hires wole od RB, inne hiresy z kolei zachwycaja, nie ma tu zelaznej zasady.

Twoj techniczny swiat jest za prosty, nie odpowiada rzeczywistosci, za malo zwazasz na psychoakustyke. No i glowny problem imo- wyciagasz ostateczne wnioski sluchajac tylko na sluchawkach i czesto z YT, moim zdaniem to 2 kardynalne bledy.

Konto w trakcie usuwania

zdrowy czlowiek nie uslyszy glebiej niz 16 bitow

Mam niezdrowego syna słyszy dźwięk o -10dB od umownego poziomu 0dB ! Możesz mi policzyć ile to będzie bitów?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przeciez tu nie chodzi tylko o wysokie czestotliwosci, nawet taki laik ja ja to rozumie. A przede wszsytkim slysze roznice, nie zawsze to co niesie hires wole od RB, inne hiresy z kolei zachwycaja, nie ma tu zelaznej zasady.

Twoj techniczny swiat jest za prosty, nie odpowiada rzeczywistosci, za malo zwazasz na psychoakustyke. No i glowny problem imo- wyciagasz ostateczne wnioski sluchajac tylko na sluchawkach i czesto z YT, moim zdaniem to 2 kardynalne bledy.

Ale jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie bo argument koronny na YT to juz chyba znamy. To Ty Mariusz kierujesz sie wiara i tym ze wiekszosc osob uwaza Hi-resy za lepsze To i Ty tak uwazasz, dla mnie to Ty (bez urazy) jestes wyznawca pewnej religii 'Hi-res', a nie ja, ja koreluje pewne rzeczy z nauka i psuchoakustyka wlasnie.

Mozesz zrobic male doswiadczenie ( ja robilem je wielokrotnie ) wez material zrodlowy 44.1 przesampluj to jakims programem do 192khz/24bity i wgraj do swojego Aurendera, teraz wez ten sam material ktory jest Hi-resem 192/24bity i porownaj oba pliki. Zrob doswiadczenie pozniej podyskutujemy.

Możesz mi policzyć ile to będzie bitów?

A nie mozesz poprosic syna, skoro taki dobry, troche matematyki tez mu sie przyda? :)

Stasiu,

Chyba nie lubisz czytac , wolisz pisac, nie Ty jeden na tym forum. Sugeruje przeczytac ze zrozumieniem zdanie nr 2 z posta 837 powyzej.

Proponuje zakonczyc juz te jalowa dyskusje, poki nie zainstalujesz jakichs porzadnych glosnikow i nie porzucisz wnioskowania na podstawie YT , to jest pewne minimum w tej zakladce imo.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.