Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

No to poprawiłem swojego Audio Note DAC4. Oczywiście w moim systemie i przy moich uszach. Dostał upgrade Level 1 czyli wymianę receivera i filtra cyfrowego. Jest fantastycznie. Nastapiło połaczenie magii Audio Note i jego muzykalności z detalicznym i szczegółowym przekazem. Upgrade Level 2 na kościach PCM1704 był zbyt ostry i szorstki. Z Audio Nota zrobił sie wtedy "nowoczesny DAC ścigający się na Herce i bity". Z kolei na oryginalnym setupie było zbyt "niedokładnie". Troszkę za ciemno. Piszę herezje ??? Audio Note DAC4 mułem bagiennym ???

He, he, he. Kto chce niech o tym poczyta, wiadomo gdzie.

Co mogło spowodowac taką zmianę? Producent upgrade'u twierdzi, że przede wszystkim zmiana receivera. Podobno Yamaha ma jitter na poziomie 5000 ps, a CS na poziomie 200 ps.

Co ciekawe starsze PCM63 grają u mnie lepiej niż PCM1704. Własnie bardziej muzykalnie. Józek to przewidywał, dzieki za sugestie.

Jesli ktoś ma ochotę na PCM1704 w najlepszej wersji K zbudowane na stolikach pod obudowę DIP28 to zapraszam, oddam po cenie. Nówki sztuki, wygrzane ok. 150 godzin.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Wiesz tacy co kochaja wszystko i wszystkich to mieszkaja z mamusia do siwego lba,do kobiety zblizyli sie tylko na stronach internetowych a bmw ogladaja w magach motoryzacyjnych.Uprawiasz marketing miłości czy jesteś fantasta?

To kosmonauta jest.

Wiesz tacy co kochaja wszystko i wszystkich to mieszkaja z mamusia do siwego lba,do kobiety zblizyli sie tylko na stronach internetowych a bmw ogladaja w magach motoryzacyjnych.Uprawiasz marketing miłości czy jesteś fantasta?

Piszesz z własnego doświadczenia?

Bo na pewno nie na temacie wątku i nie w temacie mojej odpowiedzi.

Skoro nie kapujesz dlaczego mozna mieć i lubić dwa przetworniki to ja ci tego nie zamierzam tłumaczyć. Mamy wolny kraj. Jak najdzie mnie ochota to sobie kupię trzeci. Taka odpowiedź powinna Cie zadowolić.

A poniewaz nie wierzysz w magię kabli cyfrowych dalsza dyskusja z Tobą jak napisałeś nie ma sensu.

Pozdro

Upgrade Level 2 na kościach PCM1704 był zbyt ostry i szorstki

Witam

Jaka była konfiguracja na "stolikach" układów scalonych DF1704 i PCM1704 ?

Tzn -> jeśli używamy PCM63 to DF1704 musi być w konfiguracji 20 bitowego wyjścia danych. Jeśli w użyciu jest PCM1704 to najlepiej jeśli jest on w konfiguracji 24 bitowej ( pin 9 ) i DF1704 także w konfiguracji 24 bitowego wyjścia danych. Takie są moje doświadczenia odsłuchowo-pomiarowe z tymi układami. Niektóre firmy stosowały PCM1704 który pracował w trybie 20 bitowym ale równolegle stosowały zaawansowany dithering zoptymalizowany do wcześniejszego PCM1702 ...

Przetwornik PCM63 to jeden z najlepszych wielobitowych jakie wyprodukowano ...

Pozdrawiam

Witam

Jaka była konfiguracja na "stolikach" układów scalonych DF1704 i PCM1704 ?

Tzn -> jeśli używamy PCM63 to DF1704 musi być w konfiguracji 20 bitowego wyjścia danych. Jeśli w użyciu jest PCM1704 to najlepiej jeśli jest on w konfiguracji 24 bitowej ( pin 9 ) i DF1704 także w konfiguracji 24 bitowego wyjścia danych. Takie są moje doświadczenia odsłuchowo-pomiarowe z tymi układami. Niektóre firmy stosowały PCM1704 który pracował w trybie 20 bitowym ale równolegle stosowały zaawansowany dithering zoptymalizowany do wcześniejszego PCM1702 ...

Przetwornik PCM63 to jeden z najlepszych wielobitowych jakie wyprodukowano ...

Pozdrawiam

Filtr DF1704 ustawiony jest na tryb 20 bitów. Przy ustawieniu go na 24 bity z DACami PCM63 nie ma dźwięku. Z kolei aby pfiltr pracował poprawnie z PCM1704 musi byc ustawienie na 24 bity. Na stoliku filtra są odpowiednie "zworki". Na stoliku PCM1704 nie ma opcji innej poza 24 bitami.

Gdzies na moim blogu zamieściłem schemat stolika i zworek dla stolika filtra, możesz zerknąć.

Nie wiem czy PCM63 jest najlepszy ale u mnie zagrał lepiej i "zmiażdżył" PCM 1704 ;). AN z jakiegos powodu go wybrało.

Pozdro

Tryby,filtry.bity,miazga można prosić dokładniejszy opis bo się już pogubiłem.

Ten kosmonauta to chodziło mi o autora watku,to tytulem wyjasnienia i sprostowania.

Opisano na blogu.

Pozdro

Zamykając tutaj temat DACa Audio Note DAC4 opiszę krótko jeszcze dzisiejsze zmiany.

Wyleciały lampy Siemens CCa za pierdylion złotych i wpadły ECC88 Brimar.

Iiiii............ ?

Doznałem opadku aparatu gryzącego.

To co miało brzmieć dobrze brzmiało ... bardzo dobrze. Jeszcze większe wypełnienie na średnicy i ... na basie. Góra lekko stonowana, cieplejsza ale bez utraty detali.

Właśnie zapuściłem fatalnie zrobioną, polską produkcję Cisza Sumptuastic. Tego na nowoczesnych DACach mie da się słuchać. To nie cyfrowy nalot. To cyfrowa gówniana przepaść i porażka. Artefakty i kompresja. To nawet z mp3 w samochodzie brzmi jak g.....o. A na tej konfiguracji da się tego posłuchać. Szok

A moje orkiestry big bandowe to teraz bajka. Totalnie muzyczny przekaz oparty na średnicy.

Da się z cyfry ??? Da się.

I do tego na JBLach a nie na Harbethach. Gdzie bas jest basem a nie dudniącym mułem bagiennym.

Wreszcie jestem usatysfajtowany moim torem cyfrowym. Jutro biorę od sąsiada LINNa Akurate DS w celu porównania czy zagra lepiej od mojego Majika DS. Jako transport oczywiście.

Pozdro

Zamykając tutaj temat DACa Audio Note DAC4 opiszę krótko jeszcze dzisiejsze zmiany.

Iiiii............ ?

To co miało brzmieć dobrze brzmiało ... bardzo dobrze. Jeszcze większe wypełnienie na średnicy i ... na basie. Góra lekko stonowana, cieplejsza ale bez utraty detali.

...

i dlaczego mnie to nie dziwi :)

jeszcze BB z D-Getterem sprawdź, mogą się spodobać.

----------------------------------------------------

i dlaczego mnie to nie dziwi :)

jeszcze BB z D-Getterem sprawdź, mogą się spodobać.

Nie posiadam. Dobrą parkę nie tak łatwo kupić.

W pre liniowym miałem BB o-gettery ale tu Siemensy CCa pokazały klasę.

Pozdro

W moim dacu AN, Siemensy CCa zagrały równo ale trochę szaro a nie o to chodzi w AN.

BB z D-getterem grają zupełnie inaczej niż te z O-getterem (a te z O-getterem też są z mały i dużym O ;) - co by nie pisać to są lampki, które warto sprawdzić.

Brimary też trzeba w takim razie kupić.

pozdrawiam

W moim dacu AN, Siemensy CCa zagrały równo ale trochę szaro a nie o to chodzi w AN.

BB z D-getterem grają zupełnie inaczej niż te z O-getterem (a te z O-getterem też są z mały i dużym O ;) - co by nie pisać to są lampki, które warto sprawdzić.

Brimary też trzeba w takim razie kupić.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z kwadratowym getterem, Rzadkie.

BB D-getter droższe niestety.

Co do CCa mam podobne wrażenie choć szarość opisałbym na średnicy. Ona nie jest tak kolorowa jak z Brimara. Natomiast góra była naspodziewanie dźwięczna, a bas dobrze wypełniony i znakomicie kontrolowany. Wydaje mi sie też że scena 3D z CCa była bardziej skąpa niż z Brimara.

A jak poetycko w ałdjomowie opisałbyś róznicę w graniu pomiędzy CCa i BB D-getter?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brimary, te które kiedyś mi podsyłałeś sobie sprawię ale ECC88 bo takie mam w AN.

Fakt BB z D-Getterem są trochę droższe.

...

Co do CCa mam podobne wrażenie choć szarość opisałbym na średnicy.

...

A jak poetycko w ałdjomowie opisałbyś róznicę w graniu pomiędzy CCa i BB D-getter?

Pozdro

no właśnie ta szarość na średnicy jest dla mnie nieakceptowalna, bo co z tego, że wszystko poza tym super jak muzyki w tym nie ma ?

BB D-getter tą barwę ma, nie tak gęstą jak BB z O-getterem ale dochodzi lepsza góram, rozdzielczość i lepszy bas.

Pogadaj z Maszą - on je ma w Warszawie, zresztą sam mi tą lampę polecił. Myślę, że pożyczy na parę dni.

Dzieki, juz kupiłem na eBayu. Zobaczymy.

Jak pisałem BB O-getter miałem i w moim pre liniowym zagrały gorzej od CCa.

Pozdro

A co to za różnica 88 czy 82.

Zasadnicza. Jedna jest ECC82 a druga ECC88.

Dzieki, juz kupiłem na eBayu. Zobaczymy.

Jak pisałem BB O-getter miałem i w moim pre liniowym zagrały gorzej od CCa.

Pozdro

widzę, że ostatnia para z Kanady zniknęła :)

Poważnie? Prawdziwy ekspert lampowy, szkoda że z pojęciem ironii masz problem.

Za to ty masz jakiś wielki problem ze mną. Albo raczej stary ma jakiś problem ze mną.

Napisałem, nie znam cię i poznać nie zamierzam. Niech tak pozostanie.

Wszyscy się tu bardzo mocno sprzeczają i tak sobie to czytam.

Doszedłem do wniosku,że nie wiem o jakich lampach jest tu mowa,bo ecc88,a e88cc to całkiem inne lampy są i maja inne punkty pracy.

Wystarczy sobie postudiować duncana.

Proszę o napisanie czegoś dla mnie i chyba zresztą nie tylko dla mnie zrozumiałego-bo gmatwacie wszystko i każdy rozumuje po swojemu.

One mają dobrze grać, a nie "pracować" ;).

Wkładasz, słuchasz. Pasuja zostawiasz, nie pasują, wyjmujesz. I szukasz dalej. Aż znajdziesz typ, który Ci sonicznie najbardziej pasuje. Proste.

Pozdro

Wszyscy się tu bardzo mocno sprzeczają i tak sobie to czytam.

Doszedłem do wniosku,że nie wiem o jakich lampach jest tu mowa,bo ecc88,a e88cc to całkiem inne lampy są i maja inne punkty pracy.

Wystarczy sobie postudiować duncana.

Proszę o napisanie czegoś dla mnie i chyba zresztą nie tylko dla mnie zrozumiałego-bo gmatwacie wszystko i każdy rozumuje po swojemu.

Panie Piotrze, ups Panie Jacku;)

My tu tylko sobie tak rozmawiamy o tym co moze fajnie zagrać w DACu AN, który oparty o lampkę ECC88 jest. Tak tylko na luzie, tak jak i Pan lubi ;)

Chyba wstawienie E88CC nam nie zaszkodzi, a jezeli lepiej jednak pozostać przy ECC88 prosze nam cos doradzić ciekawego.

One mają dobrze grać, a nie "pracować" ;).

Wkładasz, słuchasz. Pasuja zostawiasz, nie pasują, wyjmujesz. I szukasz dalej. Aż znajdziesz typ, który Ci sonicznie najbardziej pasuje. Proste.

Pozdro

To żeś mu wytłumaczył, nie ma co... Nie pasuje Ci 300B, to wkładasz Diabełki, ehh, tylko gniazdo inne potrzebne, ale reszta w zasadzie ta sama..., czyli tyż na prąd...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To żeś mu wytłumaczył, nie ma co... Nie pasuje Ci 300B, to wkładasz Diabełki, ehh, tylko gniazdo inne potrzebne, ale reszta w zasadzie ta sama..., czyli tyż na prąd...

Mało trafny przykład. Lampa E88CC i ECC88 to elektrycznie i konstrukcyjnie identyczne lampy.

Pozdro

Iiiii............ ?

Właśnie zapuściłem fatalnie zrobioną, polską produkcję Cisza Sumptuastic. Tego na nowoczesnych DACach mie da się słuchać. To nie cyfrowy nalot. To cyfrowa gówniana przepaść i porażka. Artefakty i kompresja. To nawet z mp3 w samochodzie brzmi jak g.....o. A na tej konfiguracji da się tego posłuchać. Szok

A moje orkiestry big bandowe to teraz bajka. Totalnie muzyczny przekaz oparty na średnicy.

Da się z cyfry ??? Da się.

I do tego na JBLach a nie na Harbethach. Gdzie bas jest basem a nie dudniącym mułem bagiennym.

Wreszcie jestem usatysfajtowany moim torem cyfrowym. Jutro biorę od sąsiada LINNa Akurate DS w celu porównania czy zagra lepiej od mojego Majika DS. Jako transport oczywiście.

Pozdro

Poleć mi dobrego szczegółowego daca który zagra lepiej niż ten na pokładzie Majki ds bo tez posiadam go a sam gra bardzo słabo i chce żeby robił jako transport , najlepiej do około 10kzl

:)

Poleć mi dobrego szczegółowego daca który zagra lepiej niż ten na pokładzie Majki ds bo tez posiadam go a sam gra bardzo słabo i chce żeby robił jako transport , najlepiej do około 10kzl

Na bazie swoich doświadczeń mogę polecić to co mam: Audio Note DAC4, Weiss Engineering DAC2/Minerva oraz DAC LINNARTu, ten który był na wystawie w Monachium w 2014 roku.

Pierwszy w wersji 4 będzie ciężko wyrwać za 10 tys ale na pewno da się w 3.1. Drugi u mnie kosztuje 2000 EUR. Trzeci nowy to był koszt ok. 14 tys zł z tego co pamiętam.

DAC w LINN Majik DS jest słaby, potwierdzam.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.