Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

w plytkiej klasie A,

Tego przecież nie podważam, pozwoliłem sobie tylko na zakwestionowanie rozmachu tego przedsięwzięcia, co w moim odczuciu odpowiada uwagom słuchaczy, dotyczącym ostatecznego efektu brzmieniowego całości.

Tego przecież nie podważam, pozwoliłem sobie tylko na zakwestionowanie rozmachu tego przedsięwzięcia, co w moim odczuciu odpowiada uwagom słuchaczy, dotyczącym ostatecznego efektu brzmieniowego całości.

Przeciez koles od DCS-a pisze ze cala analogowka pracuje w klasie A, to co ma jeszcze chodzic w klasie A, co scalaki? zasilacz? 747, moja goraca prosba, moze niech kolega wypowiada sie na tematy ktore chociaz troche sa koledze znane...

moja goraca prosba

Oczywiście, niczego innego nie czynię, kiedyś napisałem do Kolegi publicznie, co jest krytycznym elementem sekcji analogowej w DAC, wieloletnie doświadczenie oraz bardzo długie i żmudne działanie stało u podstaw tej uwagi, obecnych uwag również.

Działanie w hi end, to operowanie na prądzie elektrycznym, w DAC nie jest inaczej, nie ma tam niczego bardziej istotnego jak prąd elektryczny, wiedza dotycząca DAC bez znajomości tego typu prawideł skończyć się może tylko niczym.

co ma jeszcze chodzic w klasie A,

Nie jestem u Kolegi w temacie częstym gościem, gdyż zupełnie się nie rozumiemy.

Klasę A, tak jak i wszystko inne można rozpatrywać na wielu poziomach.

Klasę A, tak jak i wszystko inne można rozpatrywać na wielu poziomach.

A na jakich to poziomach? Jestem bardzo ciekawy? ;)

Nie jestem u Kolegi w temacie częstym gościem, gdyż zupełnie się nie rozumiemy.

Ja doskonale rozumie, jesli kolega wymysla inna fizyke i inne zjawiska niz te ktore sa ogolnie znane to pozniej sa takie kalambury.

Nie przecze ze moga byc inne zjawiska dotyczace rozchodzenia sie fali elektromagnetycznej, nie mam takowej wiedzy, ale jesli kolega ma takowa wiedze, piszac w takim razie na forum o tym i tym sie ciagle podpierajac powinien przedstawic ta wiedze, tak aby wszyscy mogli sie zapoznac.

powinien przedstawic ta wiedze, tak aby wszyscy mogli sie zapoznac.

Nie przyszedłem na forum informować nikogo na temat tego typu zjawisk, gdyż jest oczywiste, że osoby byłyby w sytuacji dyskomfortu wiedzy i możliwości, Kolega przeprowadził na mnie atak osobisty, więc proszę zrozumieć że to tylko obrona, a nie przechwałki, czego to ja nie wiem, czy czego nie potrafię.

Kiedy przedstawiam, pisząc że jest to magnetyzm trójbiegunowy, każdy pomija to bez jakiegokolwiek komentarza.

Można zbudować nieprawdopodobne maszyny elektryczne na bazie tej wiedzy, o niektórych możliwościach informowałem dawniej.

Sygnał odebrany prosto z kości DAC, wpuszczony na charakterystykę takiego nowatorskiego elementu, reprezentuje jakość ludziom jeszcze nie znaną, jest gigantyczna, dlatego zgadzam się z Kolegą że płytę CD należy dobrze odczytać, z tego też powodu rozpisuję się czasami na temat topowego sprzętu, w kontekście jego niedoskonałości, gdyż osobiście słyszałem jak może brzmieć sygnał cyfrowy.

Kiedy pisałem że jest to tak zdumiewająco wysoka jakość, że nie przypomina ona dźwięku pochodzącego z urządzeń technicznych zasilanych prądem elektrycznym, to byłem za to ignorowany i atakowany.

To jest forum dyskusyjne, nie techniczne-specjalistyczne.

na jakich to poziomach

Wykonań, elementów, zjawisk, procesów, etc.

No ale kolego to nie jest forum fantastow, jesli kolega pisze o jakiejs wiedzy nalezaloby przedstawic jej zrodlo w innym wypadku inni czytajacy wlacznie ze mna beda traktowali z przymruzeniem oka te wpisy. To chyba oczywiste.

Kolego znam wiele sprzetow, rowniez i te najlepsze i zaden producent nie opiera sie na jakichs wydumanych zjawiskach. Kolega lubi japonskie marki lampowe, mamy wiec Kondo mamy Audio Tekne, zaden z tych producentow nie opiera sie na jakichs wydumanych zjawiskach ale opiera sie na zwyklej tradycyjnej fizyce i jak widac to wystarczy aby zrobic doskonale grajacy sprzet. A kolegi fantstyczne dywagacje sa dla mnie tylko czysta fantastyka niczym wiecej! Lubie czytac kolegi wpisy bo sa pelne pasji i zainteresowania, ale moze czas przemyslec ze High-end to tradycyjne zestawienia RLC i zwykle prawo Ohma i NIC absolutnie NIC wiecej ;)

pozdrawiam StasioP

dlatego zgadzam się z Kolegą że płytę CD należy dobrze odczytać

Ale ja nigdzie nie pisalem ze plyte trzeba dobrze odczytac, kazdy naped czyta ja idealnie, a jak ma bledy wlaczaja sie mechanizmy ochrony danych C1 i C2 i to wszystko!

Kondo mamy Audio Tekne

Proszę się przez chwilę na spokojnie zastanowić, Polacy zatrzymali soviecką ofensywę w 1920 roku, a Kolega zdaje się sugerować że jest nas za mało, lub jesteśmy zbyt słabo rozgarnięci aby pokonać konkurencję z Japonii czy z innego miejsca..?

Przecież AN czy Tekne, to tylko kilka-kilkanaście osób, przecież nie są Bogami, są dokładnie tacy sami jak my, mało tego są wypaleni, w ogóle nie innowacyjni, już niezdolni do konkurencji, pisałem w innym temacie że odpuścili.

Co mamy dziś ciekawego Japońskiego prócz komponentów..?

...................

Proszę zostawić na boku blokady, są tylko wdrukowane przez otoczenie, które chce dla nas wszystkiego, tylko nie tego abyśmy uwierzyli w swe moce, wzięli sprawy w swoje ręce i zrozumieli, że możemy robić najlepsze rzeczy w wszystkich dziedzinach, bo niby dlaczego nie, skoro inni mogą dlaczego nie my..?

czysta fantastyka

Proszę traktować poważnie każdy mój wpis.

Proszę zostawić na boku blokady, są tylko wdrukowane przez otoczenie, które chce dla nas wszystkiego, tylko nie tego abyśmy uwierzyli w swe moce, wzięli sprawy w swoje ręce i zrozumieli, że możemy robić najlepsze rzeczy w wszystkich dziedzinach, bo niby dlaczego nie, skoro inni mogą dlaczego nie my..?

Ok tylko prawdziwa droga wiedzie poprzez prawdziwa nauke a nie nauki fantastyczne poparte doswiadczeniami w garazu swego domu.

Proszę traktować poważnie każdy mój wpis.

No niestety to co kolega slyszy i to co jest powiazane z para nauka w kolegi mniemaniu, jest dla mnie tylko wydarzeniem z dziedziny fantastyki a nie prawdziwej wiedzy!

poprzez prawdziwa nauke

Nadal się nie rozumiemy.

Prawdziwa wiedza jest zawarta w ludzkim realnym działaniu.

Jeśli założymy że na jej bazie zostały zbudowane najlepsze urządzenia techniczne, to mamy do dyspozycji jej kopalnie wewnątrz nich, to oczywiste.

Prześledzenie ewolucji tej wiedzy jej odłamów, kierunków, odmian, na przestrzeni dekad, pozwala na uzyskanie zobrazowania stanu rzeczy, są to odniesienia pozwalające już na posługiwanie się przepotężnymi narzędziami człowieka takimi jak myślenie podświadome, wyobraźnia, intencje, etc.

Każdy człowiek osiąga przedmiot koncentracji, dlatego jest powiedzenie, uważaj o czym marzysz, gdyż to może się spełnić.

Jeśli Kolega chciałby skonstruować przykładowo najlepszy dźwiękowo DAC hi end Planeta Ziemia, to zapewne jest dziś bliżej tego niż kiedykolwiek przedtem, rzeczywistość każdego dnia przybliża nas do ostatecznych realizacji życiowych dążeń.

prawdziwa nauke

To nauka przyjęta przez ludzi, bardzo dyskusyjny temat w gronach naukowych często rozpatrywany i oceniany jako stan umowny.

Można skonstruować przedmiot i zapytać naukę, Panowie dlaczego to działa..?

Mam za sobą takie doświadczenia, odpowiedzi były tej treści, gdybym nie zobaczył, to bym nie uwierzył.

w kolegi mniemaniu

Są urządzenia które działają obiektywnie, nawet mogą uśmiercić organizm żywy, proszę odpuścić wszelkie podważania tego co udało się mojej skromnej osobie otrzymać od Boga, w formule wynalazku.

poparte doswiadczeniami w garazu

Nawet samoloty powstawały w garażach...

Michelin głodził własną rodzinę, wszystkie środki przeznaczając na działanie na rzecz swoich wynalazków, jak powstała pierwsze żarówka wszyscy wiemy..tysiąc prób..tysiąc pierwsza i ..działa..

Ci, którzy uważają że czas się skończył, że wszystko już jest odkryte, że wszystko już było, są w ogromnym błędzie, postęp został zatrzymany, przez grupę trzymającą władzę, która zamierza utrzymać status quo w większości dziedzin, rozwijając tylko to co potwierdza ich panowanie i dominacje.

"proszę odpuścić wszelkie podważania tego co udało się mojej skromnej osobie otrzymać od Boga, w formule wynalazku "

????

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

proszę odpuścić wszelkie podważania tego co udało się mojej skromnej osobie otrzymać od Boga, w formule wynalazku "

No tak! Jak mozna otrzymac cos od kogos, kogo nie ma. No ale mozna wierzyc w swietego Mikolaja, Anioly, niepokalane poczecie, w Boga, a nawet w czajnik z goraca woda latajacy po orbicie. Ja z tego wszystkiego to najbardziej wierze w czajnik. :D

Oki wracamy do tematu DAC-ow

stasiop, tego nie wiesz czy jest czy nie ma, mozesz tylko wierzyc lub nie, Ty np nie wierzysz, a np ja wierze, jak przypuszczam 747 tez wierzy, tyle ze mu sie mocno pomieszal Bog z highendem:)

No, ale wracamy

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

stasiop, tego nie wiesz czy jest czy nie ma, mozesz tylko wierzyc lub nie, Ty np nie wierzysz, a np ja wierze, jak

No oczywiscie ze wiem! To Ty musisz dac dowod ze jest a nie ja! Ja go nigdzie nie spotkalem, wiem ze to tylko manipulacja sterujaca ludzmi w celu prowadzenia tanich wojen i sterowania ludzkoscia w bezplatny prawie sposob. ;)

No i tak się właśnie kończą dyskusje na forum, tylko wszystko co jest skonstruowane gra tak jak gra, czyli niespecjalnie, generując konieczność budowy coraz to nowych urządzeń, lub powstawania nowych marek.

Szanowni Państwo, gdzie Rzym a gdzie Krym, o czy Wy tu w ogóle dyskutujecie, na temat przetwornika D/A..?

Przetwornik D/A może wytworzyć korporacja, pracą zespołową, przy udziale potrzebnego budżetu.

.......

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Nie przyszedłem na forum informować nikogo na temat tego typu zjawisk, gdyż jest oczywiste, że osoby byłyby w sytuacji dyskomfortu wiedzy i możliwości,

Wszystko wiadomo :)) 747 nie przyszedł na forum dyskutowac tylko wklejac zdjecia Hujni :))

No i tak się właśnie kończą dyskusje na forum, tylko wszystko co jest skonstruowane gra tak jak gra, czyli niespecjalnie, generując konieczność budowy coraz to nowych urządzeń, lub powstawania nowych marek.

Szanowni Państwo, gdzie Rzym a gdzie Krym, o czy Wy tu w ogóle dyskutujecie, na temat przetwornika D/A..?

Przetwornik D/A może wytworzyć korporacja, pracą zespołową, przy udziale potrzebnego budżetu.

.......

A twoje klamoty to ma się rozumieć, referencja ?

Berkeley Audio reference DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-76778500-1439238709_thumb.jpg

post-31719-0-02182600-1439238718_thumb.jpg

post-31719-0-73704100-1439238724_thumb.jpg

post-31719-0-30413900-1439238733_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Staśku,

pewnie i dobry sprzęcicho ten Berkeley ;-), ale wytłumacz, posiłkując się porównaniem z wcześniejszą wersją (załączam foto), jak to zagra? - na pewno będziesz wiedział...

>Staśku,

pewnie i dobry sprzęcicho ten Berkeley ;-), ale wytłumacz, posiłkując się porównaniem z wcześniejszą wersją (załączam foto), jak to zagra? - na pewno będziesz wiedział...

Zagra to lepiej, ale mysle ze lepiej kupic starsza wersje i modowac, w tej nowej nie ma rewolucji wielkich, a cena jest kosmiczna.

Nie sluchalem tego DAC-a ale sadze ze bardzo entuzjastyczna recenzja w The Absolute Sound jest mocno przebarwiona.

Dodatkowo w tej klasie cenowej to uzywaja tanich czesci. Taki Metronome jednak nie oszczedza, uwazam ze nowy Berkeley nie ma za bardzo startu do nowej C8+

Pomiary konwersji cyfrowej PCM do DSD

W czerwonym elipsach wzbudzenia systemu DSD ktore odbierane sa przez ucho jako dzwiek slodki i lagodny. Dla porownania te same pomiary ale dla systemu PCM. Wnioski sa oczywste.

zrodlo:

Ukryta Zawartość

post-31719-0-58762600-1439560101_thumb.jpg

post-31719-0-76740200-1439560126_thumb.jpg

post-31719-0-90512100-1439560136_thumb.jpg

post-31719-0-10882200-1439560159_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stasiu, tak szczerze, czy mógłbyś odczytać z wykresu wybrzmienia, barwę, scenę 3D, spokój w przekazie i rodzaj gitary basowej? Dziękuję!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Stasiu, tak szczerze, czy mógłbyś odczytać z wykresu wybrzmienia, barwę, scenę 3D, spokój w przekazie i rodzaj gitary basowej? Dziękuję!

Nie z takich pomiarow jak sa ogolnie dostepne, ale z tych co ja przeprowadzam mozna cos tam dowiedziec, ale tylko cos, male cos!

Ale jesli chodzi o powyzsze pomiary to sa wzbudzenia, takie wystepuja na obu zdjeciach z systemem DSD - to ma swoj charakter brzmieniowy, nie raz wzbudzaly mi sie urzadzenia podczas konstrukcji, wiem tez jak to gra, gra cieplo, bez rozdzielczosci wielu moze sie podobac.

Twoje pytanie mnie nie interesuje ;).

Interesuje mnie odpowiedź na moje pytanie.

A jeśli twoje pytanie dotyczy także playera QA661 to jest niezasadne.

On odczytuje bezpośrednio pliki DSD lub strukturę SACD ISO i wysyła jako DoP.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Baltazar - poczytaj o DoP - tu nie jest konwersja, a sposób transportowania DSD w ramkach PCM.

DAC-a musisz szukać w Azji, możliwości są ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest gdzieś bohaterski wątek o importerach z tamtego rynku - tam coś znajdziesz.

A tutaj masz kopalnię, ale brak wiedzy kiedy aktualizowana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, że Mytek Stereo 128 DSD potrafi to co potrzebuję. Do tego ma wejście dla zewnętrznego zegara, a QA661 ma wykście zegara. Podobno to wynosi dźwięk na kolejną półkę.

Miałem tego DACa w testach i po PCM mnie nie zachwycił, grał gorzej od mojego Weissa.

Trzeba go spróbować ponownie.

BTW ciekawe zestawienie:

Ukryta Zawartość

Pozdro

EDiT: upppps, byłeś pierwszy.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

A tutaj masz kopalnię, ale brak wiedzy kiedy aktualizowana.

Ukryta Zawartość

Na dole jest wpis: Last Update: 6/5/2015

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Baltazar - poczytaj o DoP - tu nie jest konwersja, a sposób transportowania DSD w ramkach PCM.

A gdzie poniżej jest mowa o enkapsulacji?

Pomiary konwersji cyfrowej PCM do DSD

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.