Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do małego pokoju, warto się w to bawić ?

tomcats21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! to mój pierwszy post na tym zacnym forum i od razu śmiem prosić o radę.

Mam mały pokoik, niecałe 9m2, zdjęcie poniżej.

Czy warto bawić się w stereo w takim ustawieniu i na takim metrażu czy jakieś lepsze głośniki komputerowe załatwią sprawę? (solo 6c, jakiś bose). Głośniki byłyby oddalone od siebie o około 80 cm, od moich uszu również 80 cm. Muszą być dosunięte do ściany. Wstępny wybór padł na małe xaviany bonbonusy, wzmak onkyo 9050 (głównie ze względu na estetykę :).

Muzyka jakiej słucham to głównie lounge, depeche mode, trochę polskiego starego hip-hopu, źródło dźwięku komp, odsłuch raczej cichy. W późniejszym terminie dokupiłbym suba rel t zero. Zestawu nie będę mógł posłuchać w mieścinie gdzie mieszkam. Proszę o pomoc czy warto zainwestować trochę grosza w takie stereo, nie ukrywam ze 3k pln to dla mnie sporo a jeśli efekt byłby mizerny to wolę zaoszczędzić :)

Nie wiem czego oczekuje po takim zestawie ale w obecnym brakuje mi sceny, bas jest dudniący a średnica uboga tak na pierwszy rzut ucha (logitech x530 2.1) Pomożecie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie masz możliwości rozstawienia ich trochę szerzej?Za 3 tysiące szukałbym na rynku wtórnym. Postawiłbym tam jakieś dobre monitory do 1500zł i wzmacniacz stereo do 1500zł mniej więcej, ewentualnie więcej na głośniki przeznaczyć. Jeśli boisz się używanych głośników, to z nowych coś za około 2 tysiące, np Kef q100 (zawsze możesz spróbować utargować te 200zł,świetna stereofonia) , Xaviany o których pisałeś, jest tego trochę na rynku ale trzeba posłuchać co się podoba. W głośniki komputerowe raczej bym nie szedł.

Aha szukaj czegoś z basreflexem z przodu.

Jak kolumny maja być tak ustawione jak na zdjęciu to nie warto. Sam kiedyś miałem stereo w 10,5m kw w podobnej cenie. Problemy z akustyką i ustawieniem spore. Kup sobie dobre słuchawki + DAC/AMP i ciesz się muzyką. Nie będziesz się irytował, że to nie gra na miarę oczekiwań i wydanej kwoty.

W takim metrażu i ustawieniu nawet sprzęt z najwyższej półki będzie tylko niezobowiązująco brzęczał. Przede wszystkim nie będzie żadnej sceny dźwiekowej, a o proprawnym umiejscowieniu źródeł pozornych można zapomnieć. Bas - dudnienie. Najleoszym wyjściem jest inwestycja w dobre słuchawki i dedykowany wzmaczniacz. W tym budżecie można znależć sporo dobrych urządzeń.

Da się zrobić co nieco ale wtedy urządzenie pomieszczenia trzeba dostosować pod audio, nie na odwrót. Ja mam niewielkie pomieszczenie i nie narzekam specjalnie na wyżej wymienione problemy, choć wiem że mogłoby być znacznie lepiej. Ja tam wiedzę niewielkie monitory z przednim basreflexem odsunięte od ściany dość znacznie i nie z bazą 80cm :)

Wielki dzięki za odzew. 4:1 dla opcji nie warto :) Mógłby rozsunąć głośniki o max 1,5 metra, gdybym jeden głośnik upchnął do tej szafki po prawej ale nie wiem czy tak można. A jaka jest zalecana minimalna odległość między monitorami ?

Mam mały pokoik, niecałe 9m2, zdjęcie poniżej.

Czy warto bawić się w stereo w takim ustawieniu i na takim metrażu czy jakieś lepsze głośniki komputerowe załatwią sprawę?

Hmm... pokoik jest rzeczywiście mały, na pewno scena w głąb będzie mocno ograniczona, ale ja bym się tak od razu nie poddawał. ;)

Widzę trzy rozwiazania;

1 - Creative 2.0 GigaWorks T20 II (bardzo tanie)

Ukryta Zawartość

Mam to głośniczki w pracy. Mam dość dobry sprzęt w domu, to nie ta skala, ale jestem pod wrażeniem tych maluchów. Oczywiście w takim układzie pozostaje muzyka z plików (komputer) i korzystanie z potencjometrów korektorów barwy w głośniczkach. Jakbym był maksymalnie odchudzony finansowo i szukał dobrego rozwiązania za 300zł zdecydowałbym się na tą opcję.

2. Xavian Bonbonus - używałem tych monitorków przez niecały rok. Dobry produkt, mogą stać blisko ściany. Kupując porównywałem chyba z 7 innymi (Kef LS50, Amphion, Dali Ikon 1 mk2, Tannoy DC4 Signature, Rega nie pamiętam modelu). Każdy z wyżej wymienionych grał z jakąś manierą; Kefy ciepło i jednocześnie mgliście, Amphion - szaro, Dali Ikon - dobra góra, bas ujdzie, środek odchudzony jak talia u modelki, Tannoy - dość specyficzna niezła góra, niezła średnica, ale jednocześnie makabryczny bas jak z kartonowego pudełka). Na tle powyższych Xavian grały, muzykalnym pełnym dźwiękiem. W żadnym razie do niczego Cię nie namawiam. Jeśli zdecydujesz się na Xaviany, odezwij się na priva. Mam w domu parę w ciemno brązowym wybarwieniu w stanie igła, które nie były katowane. Jeśli kolor Ci odpowiada to kupowanie nowych jest w tym wypadku stratą pieniędzy.

3. Jakieś monitory aktywne. W tym względzie nie mam doświadczenia, więc inni niech Ci coś podszepną.

Przy opcji 2 nie spiesz się z doborem elektroniki. Jeśli źródłem ma być komputer dobierzesz sobie jakiś DAC z drugiej ręki. Za wzmacniaczem bym się trochę dłużej porozglądał.

Ukryta Zawartość

Ze względu na odbicia baza powinna być trochę mniejsza od szerokości ściany przy której będą umiejscowione głośniki, bassreflex koniecznie z przodu, wtedy odsunięcie od ściany nie musi być duże. Tak jak pisał TRIBUL w tym wypadku trzeba dostosować pokój do audio, nie mniej jednak na pewno da się coś zrobić ale bez prób się nie obejdzie.

W.

Wojtek

W takim razie się jeszcze nie poddaję. Zanim w ogóle kupię nowy sprzęt pomyślałem, że może warto nabyć coś takiego EDIFIER 2.0 R1600TIII (coś zbliżonego do monitorów i br z przodu) i próbować znaleźć ustawienie (zawsze to 10x mniej kaski wyrzucone w błoto). Jeśli by się znalazło takie, które by mi odpowiadało dźwiękowo wtedy kupiłbym docelowy sprzęt, dobrze kombinuje ? czy od razu kupować słuchawki/dac ?

Mrok jeszcze pytanie do Ciebie, czym napędzałeś te xaviany ?

W takim pokoju to najlepiej byłoby mieć monitorki studyjne z możliwością regulowania nachylenia i wzmocnienia basu. Dodatkowo może warto byłoby zmierzyć jakie częstotliwości są najbardziej podbite i odpowiednio dostosować equalizer parametryczny - zakładając że źródłem byłby pc. Największy problem jest tutaj nie w odległości pomiędzy kolumnami a fakt, iż kolumny znajdują się w zasadzie w rogach pomieszczenia. Tak więc podsumowując moim zdaniem powinieneś iść w stronę monitorów studyjnych bliskiego pola plus eq parametryczny.

Małe pasywne kolumny IMO. I tak nie będzie rewelacji, bo wciśnięte w kąt ale w bliskich odsłuchach dadzą radę:)

Daj sobie spokój z kolumnami i wzmakiem, jeśli masz zamiar troszkę pobytować w tym pokoju, pewnie może być głośno, może być potężnie ale przy dłuższych sesjach muzycznych będzie męcząco. Porządne słuchawki to też dobry trop:)

Mad'faka a o jakich pasywnych kolumnach piszesz ?

Mój entuzjazm lekko zmalał co do dobrego stereo, wniosek z Waszych wypowiedzi płynie jeden raczej się nie uda stworzyć dobrego stereo z kolumnami i zew wzmakiem w moich warunkach mieszkalnych.

Podpowiedzcie coś jeszcze na temat monitorów bliskiego pola (znalazłem coś takiego KRK RP5, RP6 już chyba za duże), lepsze niż każde inne komputerowe ?

Oczywiście, przedobrzyłem - myślałem o aktywnych,napisałem pasywne:) Mówię Ci o kolumienkach z własnym, wewnętrznym wzmacniaczem.Nie podpowiem CI żadnego konkretnego modelu pasywnych, bo żadnego u siebie nie testowałem w domu. jeśli dobrze pamietam to użytkownik justas32 ma sporą więdzę na temat aktywnych, na pewno Ci coś pomoże!

Moim zdaniem spróbuj kupić jakieś używane solo 5c/6c itp.+dobrą karte muzyczną, wydająć na całość około 1000zł.i sprawdż bo nic innego tam ci nie zagra.Jak się nie sprawdzi to moment odsprzedaż.Miałem kiedyś solo5c z audiotrack hifi 7.1 z 7-8 lat temu i grało to fajnie

Witaj,

Moim zdanie pomyślałbym o aktywnych monitorach Genelec serii G, w tym przypadku dochodzi jeszcze przetwornik cyfrowo/analogowy lub gotowy system Kef X300A.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, jest także możliwość wypożyczenia kolumn i przetestowania w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

polecam monitory Yamaha aktywne,jakis czas sluchalem na tym u kolegi w studio domowym.brzmienie gladkie,bezpieczne,jak dla mnie-za bardzo,troche przewidywalne i nudne.ale w tak malym metrazu okay

BR z tyłu w ogóle wchodzi w grę solo/ KEF/ ?

chyba się jednak skuszę na KRK rokit 5g3 na forach w us jest sporo pozytywnych opinii i znalazłem je w sklepie nieopodal mnie może będę mógł wypożyczyć a tu teścik

Tego typu zestawy wymagają koniecznie dac'a ? mam integrę Realtek ALC-898 mam też w szufladzie SB audigy 4

chyba się jednak skuszę na KRK rokit 5g3 na forach w us jest sporo pozytywnych opinii i znalazłem je w sklepie nieopodal mnie może będę mógł wypożyczyć a tu teścik

Ukryta Zawartość

Wybacz, nie miałem pojęcia czego szukasz. Jeśli coś takiego Cię kręci to odpuść sobie Xavian-y. To zupełnie inna bajka. Takie coś można bez problemów trafić do 1.5 kzł za komplet. Nie poczuj się urażony, gusta są różne, jeden lubi jabłka inny woli mandarynki.

Ukryta Zawartość

Mrok, sam pisałeś w trzeciej opcji - monitory aktywne, więc o co chodzi ? Swoją drogę xaviany są w niewiele wyższej cenie. Po to założyłem ten temat, jak mam wydać 3k pln i szanse, że zagra to dobrze są małe (większość forumowiczów to sugeruje) to wolę wydać 1500-2000 wiedząc że zagra to lepiej na miarę moich warunków, tego się tu dowiedziałem. Pewnie, że wolałbym te xaviany ale nie stać mnie na takie ryzyko.

Ukryta Zawartość

moze Cie zainteresuje, nic lepszego nie widze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze Cie zainteresuje, nic lepszego nie widze

Poważnie? W tej cenie są nieporównywalnie lepsze APS IO dostępne a troche dokładając można mieć jeszcze lepsze Aeon(z tym że aeony są ogromne), a nie te pierdziawki w chorej cenie, a basu jak nie było tak i nie będzie bo bez suba to one nic nie dadzą...

Ukryta Zawartość

powaznie. Główniy problem w małym metrazu to rozpedzenie kolumny, bez tego bedzie płasko, itd.. bas bedzie taki jak powinien być przed biurkiem, a suby to najlepiej cztery co nie?> bedzie sie działo:)

, a suby to najlepiej cztery co nie?> bedzie sie działo:)

Heh no i przydałaby się wtedy dodatkowa linia z elektrowni żeby je napędzać;] Chodziło mi o fakt iż głośnik 11 centymetrowy będzie sobie radził po prostu słabo na basie. Moim zdaniem lepiej kupić monitorki do bliskiego pola z 18cm głośnikiem. Ale tak jak wcześniej wspomniałem, przydałoby się najpierw pomierzyć pomieszczenie i wiedzieć z czym mamy doczynienia, bo w ciemno walczyć z podbiciami jest ciężko. Całą sytuację potęguje wielkość pomieszczenia, ciężko zaadaptować akustycznie bardzo małe pokoje - dlatego też poleciłem niewielkie monitory aktywne w połączeniu z parametrycznym equalizerem.

Monitory aktywne bliskiego pola. Są stworzone do różnych, w tym trudnych pomieszczeń. Niektóre mają możliwość dopasowania do charakterystyki pomieszczenia. Niestety są drogie.Ancient Audio ma coś fajnego w Twoim budżecie. Bose również.Nie jedż na wczasy tylko słuchaj muzyki.

Mrok, sam pisałeś w trzeciej opcji - monitory aktywne, więc o co chodzi ?

Nie zrozumiałeś mnie. ;) Ja Tobie jak najlepiej życzę. Napisałem tylko, że ten typ grania nie ma nic wspólnego z tym co mi się podoba. Być może to sprawa samego repertuaru lub jakości youtube - nie wiem. Tak czy owak, przy czymś takim nie usiedział bym 5 minut.

Odsłuch innych propozycji przez zakupem jest co najmniej wskazany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.