Skocz do zawartości
IGNORED

Media player poszukiwany - konkretne kryteria

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu interesuje mnie odtwarzanie muzy z plików. Ale nie wiem za bardzo jak temat ugryźć - krążę dookoła, a potrzebuję urzadzenia spełniającego konkretne wymagania:

1) obsługa z wyświetlacza, bez włączania TV albo najlepiej z telefonu na systemie android + ipada.

2) obsługa plików 24/192 i wysyłanie ich w takiej formie cyfrowej;

3) możliwość działania jako DLNA server (a nie tylko klient);

4) wi-fi.

5) łatwe zgrywanie płyt CD, sprawna biblioteka, możliwość podłączenia zewn. dysku usb i kopiowanie z niego na wewn. SATA.

Są popcorny, himedia, NASy (Synology).

Co wybrać?

Powrót po dłuższej przerwie...

Sprawdź CocktailAudio X30

Nie wiem, jak jest z pkt.3, ale reszta, jak najbardziej ;)

Używam i jestem zadowolony, link do ew. poczytania poniżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miniasy, dzięki. Cocktail audio prezentuje sie b. fajnie, ale cena konkretna. Chociaż oglądałem X10 i wydaje mi się, ze by się nadał.

Nie wiem na ile to dobry wybór w stosunku do x30?

W wątku, ktoś pisał, że używał X10 i był zadowolony; przejrzyj, chyba, że coś pokręciłem.

Możesz napisać też do Violeta, On miał X10 (ma też Swoją stronkę, tam chyba też był test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Miniasy, dzięki. Właśnie skończyłem lekturę wątku o Cocktail Audio.

Powoli dochodze do wniosku że tylko kombajn w postaci NASa i odtwarzacza sieciowego da mi to, czego szukam. NP. Marantz NA7004 + NAS synology = player plus swoboda doboru dysku + bezpieczeństwo danych. Ale to już grubszy wydatek.

Ja szukałem "kombajna" do zgrania płyt - funkcjonalność na "5".

Ppodłączony jest pod wzmacniacz i dac zewnętrzny, więc dla siebie również wolałbym wersję "okrojoną". Pewnie byłoby taniej, ale cóż ;)

Powodzenia w poszukiwaniach i daj znać co wybrałeś ;)

Ja używam Boxee Box ( D-Link ) - serwer Zyxel NSA310 i oddzielny DAC i bardzo cenię w każdym aspekcie.

Jednego mi brakuje - wyjścia coax ( takie mój DAC obsługuje 24/192 ).

Szukałem również playera z wyświetlaczem - ale z odległości 2-3 m raczej szczegółów nie da się zobaczyć.

Aby nie molestować TV - warto dobrze uporządkować płytotekę i zaopatrzyć się w aplikację na smartphone/tablet .

Ja zewnętrznego daca też mam (V-dac) więc chodzi faktycznie o kombajn, gdzie priorytetem jest funkcjonalność jak wyżej, a jakość DACa na drugim miejscu. Cocktail X10 wygląda zachęcająco, ale na razie nie wiem jeszcze, czy nie poczekam na jakieś nowe produkcje. nie pali mi się. Kolega ma player pioneer'a ns30 i NASa synology i b. sobie chwali ten kombajn (choć to już niezła kasa za zestaw).

Płyt mam kilkaset, i właściwie nie do końca wiem co już mam, czego nie, co jest czasem problemem przy kupnie lub pożyczaniu nowych. A do tego mam dwa systemy i płyty rozdzielone pomiędzy oba + część rzeczy już na dysku usb. Za dużo tego i chciałbym powoli zorganizować sobie rozwiązanie, które pozwoli scalić mi tą bibliotekę.

<br />Szukałem również playera z wyświetlaczem - ale z odległości 2-3 m raczej szczegółów nie da się zobaczyć.<br />Aby nie molestować TV - warto dobrze uporządkować płytotekę i zaopatrzyć się w aplikację na smartphone/tablet . <br />

To dla mnie jeden z priorytetów.

Płyt mam kilkaset ... chciałbym powoli zorganizować sobie rozwiązanie, które pozwoli scalić mi tą bibliotekę.

Nic prostszego - program EAC lub dBPower , napęd DVD-R i powoli sobie zrzucasz i przy okazji "tagujesz" płyty.

Po zgraniu program pięknie opisuje zawartość, dodaje okładki ... Warto mieć dysk FOR AUDIO ONLY, aby nie

było bałaganu, a w przypadku korzystania z playera, który udostępnia zawartość w sieci, masz dostęp do swojej

biblioteki z wielu miejsc.

Nic prostszego - program EAC lub dBPower , napęd DVD-R i powoli sobie zrzucasz i przy okazji "tagujesz" płyty.

Po zgraniu program pięknie opisuje zawartość, dodaje okładki ... Warto mieć dysk FOR AUDIO ONLY, aby nie

było bałaganu, a w przypadku korzystania z playera, który udostępnia zawartość w sieci, masz dostęp do swojej

biblioteki z wielu miejsc.

Dzięki. Super informacje. Widze, że jesteś nieźle obcykany :)

U siebie też grasz z plików?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

U siebie też grasz z plików?

wileu tak robi, jeśli ograniczamy się tylko do CD-audio to wystarczy nam zwykły komputer, kupno odtwarzacza z napędem poniekąd traci sens zwłaszcza jeśli musimy się zmieścić w danym budżecie.

wileu tak robi, jeśli ograniczamy się tylko do CD-audio to wystarczy nam zwykły komputer, kupno odtwarzacza z napędem poniekąd traci sens zwłaszcza jeśli musimy się zmieścić w danym budżecie.

Tak, ale używanie kompa jest niewygodne. Mnie np. zupełnie nie podchodzi stawianie zwykłego blaszaka i konfigurowanie go na nasa, skoro można kupić np. gotowego synology.

Z laptopa natomiast żadnego (a mam 3 w domu) nie mam wyjść optycznych więc dupa.

A ten player himedia jest i tak tańszy niż dedykowane do audio niby jak pioneer, marantz, CA, etc.

Więc chyba jest sens.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

popieram bo też tak mama ale blaszaka używamy tylko do zgrania samego krążka, nawet nie musimy uzupełniać tytułów bo program zrobi to za nas. Może na początek zejdzie nam trochę czasu ale robimy to tylko raz... Nie używasz go do słuchania czy magazynowania danych tylko do zgrania płytki .

popieram bo też tak mama ale blaszaka używamy tylko do zgrania samego krążka, nawet nie musimy uzupełniać tytułów bo program zrobi to za nas. Może na początek zejdzie nam trochę czasu ale robimy to tylko raz... Nie używasz go do słuchania czy magazynowania danych tylko do zgrania płytki .

Ano tak, do zgrania jak najbardziej.

Dac + foobar . Wszystko co potrzebujesz . Ja swojego obsługuje z telefonu pod android , tuner av widzi go jako serwer , jak będzie problem z konfiguracją prześlę ci ustawienia.

Pacontp, dzięki za wolę pomocy, ale telefon w roli wyłącznej 'bramki dostępu' do kompa (chyba, że czegoś nie skumałem?) mi się nie widzi.

DACa mam, telefon na androidzie też.

Zdecydowałem się jednak i czekam właśnie na przesyłkę himedia 900B (w wyborze pomógł Kolega BoDeX, dzieki!). Myślę, że będzie to dla mnie dobre rozwiązanie. Do tego zamierzam później dorzucić jakiegoś NASa (np. WD MyCloud albo Synology) i gra muzyka.

Mam nadzieję, że konfiguracja sie powiedzie.

pozdrawiam

Ja zdecydowałem się złożyć komputerek na płytach ITX do tego zasilanie z 12v i monitor 22cale. Całość ma pobierać maks w stresie do 80watow, te himedia mnie nie przekonywuje.. W cenie 800zł powinienem się zamknąć, jak zda to egzamin to wstawie wtedy gotowe zestawienie..

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Jarek, powodzenia. Daj znać jak Ci się uda. Monitor do swojego zestawu może dołożę też - wygodniej się pracuje porzadkując dane i zarządzając dyskiem. Do himedia podłączę sobie zarówno myszę i klawiaturę w razie potrzeby i powinno dać radę.

Zobaczymy jak to będzie z tym himedia. W sumie to jest sam w sobie mały pc.

Mnie natomiast nie rajcuje obsługa tylko i wyłącznie z wlączonym monitorem i z blaszakiem jako takim w pokoju odsłuchowym. Wiem, że można to na strych wywalić, etc. ale jakoś do mnie to mimo wszystko nie przemawia...

Ale cóż - różne drogi prowadzą do Rzymu ;)

Właśnie ja chciałem dać coś w stylu pc bo chce tak jak Ty mieć klawiaturę mysz bezprzewodowa i mieć centrum rozrywki na XBMC, a zarazem nie stracić funkcji pc. Myślałem nad PS3 plus DAC ale tam grafika często pada a dwa nie gram za dużo znowu, także siłą rzeczy dotarłem do tego, ze najlepszym rozwiązaniem akurat dla mnie będzie mini komputer, z dobrą wydajnością i maksymalnie niskim poborem energii. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :-)

W grę wchodził też udroid i raspberry pi, ale i jedno i drugie nie do końca spełnia się w tej roli..

Właśnie ja chciałem dać coś w stylu pc bo chce tak jak Ty mieć klawiaturę mysz bezprzewodowa i mieć centrum rozrywki na XBMC, a zarazem nie stracić funkcji pc. Myślałem nad PS3 plus DAC ale tam grafika często pada a dwa nie gram za dużo znowu, także siłą rzeczy dotarłem do tego, ze najlepszym rozwiązaniem akurat dla mnie będzie mini komputer, z dobrą wydajnością i maksymalnie niskim poborem energii. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :-)

W grę wchodził też udroid i raspberry pi, ale i jedno i drugie nie do końca spełnia się w tej roli..

Ja ps3 mam już na dole przy TV i przy 2gim systemie audio. Dlatego kupno himedia i podłączenie go docelowo do jakiegoś NASa pozwoli mi ciągnąć na ps3 muzykę przez wi-fi.

Poza tym, to himedia z tego co czytałem można i mysz, i klawiaturę podłączyć po usb, więc spełnia zadanie peceta do audio, bez pozostałych zbędnych funkcji pcta.

Kwestia gustu, ale nawet granie z lapka na tkórym pracuję i mam potwierane masę okien nie jest dla mnie zadowalacym wyjściem. Tym bardziej, gdy chcę się zrelaksować z dala od kompa, całego zgiełku, zadań, etc. Dlatego pcet mnie nie interesuje.

Ale każdy ma inne potrzeby i stąd różne wybory. Najlepsze rozwiązanie, to takie które odpowiada nam. Jak napisałem wcześniej, nie ma jednej drogi. Może moja opcja okaże sie błędna za jakiś czas..? Kto wie.

Moja również, moze okazać się zbędna, też chciałem kupić produkt himedia, ale jak zacząłem myśleć z czego korzystam a z czego nie to wybór padł na jednostkę spełniającą funkcje standardowego pc :)

Pozdrawiam !

• 3 tygodnie później...

Wczoraj odpaliłem himedia w docelowym systemie. Podpięty przez przejściówkę do monitora komputerowego. Nie jest to może optymalne rozwiązanie (dodatkowy grat w pokoju), ale daje radę i całość informacji o utworze mam czytelne z dużej odległości. Niemniej, jeśli komuś przeszkadza świecący monitor może to być problem (choć zawsze można monitor wyłączyć).

Jeszcze nie zdażyłoby się, że himedia czegoś nie przeczytał, choć musze zrobić upgrade firmware bo coś youtube szwankuje.

Na razie gram na przenośnym Iomega eGo 500 GB, ale docelowo bedzie jakiś nas.

Niemniej, jak na rozwiązanie które z okablowaniem i przesyłkami wyniosło mnie 800 PLN uważam, że jest to rozsądny koszt przejścia/dołożenia odtwarzania plików.

Jak w innym wątku pisałem trzeba jednak uważać na to którą wersję z jakim prockiem itd. się kupuje, bo himedia nieźle z tym namieszało. Ja mam starszą wersję, ale z dobrym prockiem Realteka 1186.

Tak, ale używanie kompa jest niewygodne. Mnie np. zupełnie nie podchodzi stawianie zwykłego blaszaka i konfigurowanie go na nasa, skoro można kupić np. gotowego synology.

Z laptopa natomiast żadnego (a mam 3 w domu) nie mam wyjść optycznych więc dupa.

A ten player himedia jest i tak tańszy niż dedykowane do audio niby jak pioneer, marantz, CA, etc.

Więc chyba jest sens.

Hp terminal plus karta wifi usb plus konwerter usb plus NAS. Nigdzie nie widzę blaszaka.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Hp terminal plus karta wifi usb plus konwerter usb plus NAS. Nigdzie nie widzę blaszaka.

Jaki koszt poszczególnych elementów? Jeśli 700 PLN to jest to jakaś alternatywa.

Te hp terminal znam, niestety u nas w pracy są i jako normalne kompy zupełnie się nie sprawdzają. Ale może do muzyki faktycznie wystarczają, nie przeczę.

Co do kosztu to na szybko sprawdziłem - używkę można mieć faktycznie za grosze. Może jest to jakaś alternatywa, ale trzeba doliczyć koszt karty dźwiękowej, kartę wifi, konwerter USB plus dysk / NAS. Faktycznie, można niewielkim kosztem coś takiego postawić. Ale nie będzie obsługi z pilota (chyba, że za dodatkowym kosztem - pewnei są takie karty rozszerzeń).

To co mnie pozytywnie zaskoczyło w himedia to możliwość regulacji siły głosu - myślałem, że przy wyjściach cyfrowych to niespotykane, a tu fajne pozytywne zaskoczenie (tym bardziej że wzmaka mam teraz bez pilota).

Jaki koszt poszczególnych elementów? Jeśli 700 PLN to jest to jakaś alternatywa.

Te hp terminal znam, niestety u nas w pracy są i jako normalne kompy zupełnie się nie sprawdzają. Ale może do muzyki faktycznie wystarczają, nie przeczę.

Co do kosztu to na szybko sprawdziłem - używkę można mieć faktycznie za grosze. Może jest to jakaś alternatywa, ale trzeba doliczyć koszt karty dźwiękowej, kartę wifi, konwerter USB plus dysk / NAS. Faktycznie, można niewielkim kosztem coś takiego postawić. Ale nie będzie obsługi z pilota (chyba, że za dodatkowym kosztem - pewnei są takie karty rozszerzeń).

To co mnie pozytywnie zaskoczyło w himedia to możliwość regulacji siły głosu - myślałem, że przy wyjściach cyfrowych to niespotykane, a tu fajne pozytywne zaskoczenie (tym bardziej że wzmaka mam teraz bez pilota).

A jaki masz pilot do blaszaka? Na terminalu stawiam linuxa z mpd i pilotem staje się smartfon./tablet z androidem, iphone, ipad, inny komputer.

NAS to jakby oczywiste jest chyba, przecież nie chcesz słuchać szumu dysków twardych.

terminal -- 100 zł (ale wystarczy też taki za 50zł)

karta wifi -- 30 zł

konwerter usb -- od 200 do ...

NAS -- dysk twardy plus 230 zł

router wifi -- 50 zł

Zobacz temat:

Ukryta Zawartość

Co do sterowania głośnością wyjścia cyfrowego -- to jest robione przez obróbkę danych. ALSA w linuksie to potrafi, banał. Tylko, że to nie ma nic wspólnego z bitperfect.

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

U mnie zakończyło się to następująco:

ASROCK AD2550-ITX 220zł (nowa)

Dysk 500gb (od laptopa miałem)

Klawiatura i mysz nowe 50zł (zestaw logitecha)

Monitor LG 22" full hd 250zł (jak nowy jeszcze zafoliowany)

Asus ESSENCE ST (używka stan bdb 450zł)

Zasilacz mini atx 49zł + zasilacz dc12 5a 44zł

Chyba nic nie pominąłem, komputerek bierze z zasilacza maksymalnie 1,3A, Windows 7 wersja starter działa stabilnie, do odtwarzania materiałów HD itp nadaje się idealnie, w gry nie gram także na wiekszą wydajnośc nie liczę bo mi nie potrzebna, chłodzenie pasywne, jedyne co delikatnie słychać to dysk, ale minimalnie jak głowica pracuje..

Reasumując koszta : 1074zł + dysk, którego nie liczę bo miałem. Jak dla mnie było warto bo mam niskoprądożerne media center bez utraty funkcji komputera ;)

U mnie zakończyło się to następująco:

ASROCK AD2550-ITX 220zł (nowa)

Dysk 500gb (od laptopa miałem)

Klawiatura i mysz nowe 50zł (zestaw logitecha)

Monitor LG 22" full hd 250zł (jak nowy jeszcze zafoliowany)

Asus ESSENCE ST (używka stan bdb 450zł)

Zasilacz mini atx 49zł + zasilacz dc12 5a 44zł

Chyba nic nie pominąłem, komputerek bierze z zasilacza maksymalnie 1,3A, Windows 7 wersja starter działa stabilnie, do odtwarzania materiałów HD itp nadaje się idealnie, w gry nie gram także na wiekszą wydajnośc nie liczę bo mi nie potrzebna, chłodzenie pasywne, jedyne co delikatnie słychać to dysk, ale minimalnie jak głowica pracuje..

Reasumując koszta : 1074zł + dysk, którego nie liczę bo miałem. Jak dla mnie było warto bo mam niskoprądożerne media center bez utraty funkcji komputera ;)

No i fajnie! Tak jak pisałem, rozwiazań jest wiele i można dopasowac do swoich potrzeb. Ja do celów prywatnych używam laptopa z pracy i nie potrzebuję kolejnego kompa (trzeci laptop w domu leży używany b. sporadczynie tylko), więc wziąłem sobie playera. Przyznaję rację, że stawiając kompa do mediów jest większa swoboda konfiguracyjna, etc. pytanie tylko na ile to ważne i dla kogo.

pozdrawiam,

Romek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.