Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD 50

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze niedawno miałem spore chęci kupienia PD 50, ale jak to mówią napiłem się zimnej wody i zapał ostygł ;)

Ja tam wolę sprzętu posłuchać i spróbować w swoim systemie, zamiast pić zimną wodę ;)

Przetworniki nie mają NIC wspólnego z jakością brzmienia odtwarzacza !

To tylko scalak a jakość zależy od jego aplikacji , zasilania układów , stopnia analogowego itd .

PDS 504 nie miałem ale miałem 7700 , 8700 , 9700 , 75 i od pierwszych trzech PD50 jest dużo lepszy a od ostatniego jak gra na SACD .

Jeśli twierdzisz "ze nie maja nic wspólnego " to gratuluje wiedzy i zapraszam na odsłuchy porównawcze PD30 i

PD S 504 , no chyba ze ze słuchem masz problemy...

zapraszam na odsłuchy porównawcze PD30 i

PD S 504

skąd jesteś i do czego masz to podpięte?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jeśli twierdzisz "ze nie maja nic wspólnego " to gratuluje wiedzy i zapraszam na odsłuchy porównawcze PD30 i

PD S 504 , no chyba ze ze słuchem masz problemy...

Jestem pewien że przerobiłem więcej odtwarzaczy niż Ty widziałeś na oczy .

PD30 cudem nie jest a PD S504 to niskiej klasy i tak grający odtwarzacz .

Dziękuję za zaproszenie ale to jest poziom którym nie jestem zainteresowany - bez urazy .

Pd 50 moze i gra nienajgorzej, ale funkcjonalnie słabo, przynajmniej na mój gust. Brak cdtext ( juz słabo, ale powiedzmy...). Żeby zobaczyć na wyświetlaczu jaka warstwa jest odtwarzana trzeba mieć pod ręka co najmniej lornetkę, nie pokazuje łacznej ilości trakow na płycie (????), startuje skandalicznie długo. Na plus gniazdo USB pod iPhone na froncie. No i ładny generalnie. Wiem ze z graniem nie ma to nic wspólnego, ale takie użytkowanie nie dla mnie i po tyg pojechał do sklepu. Chciałem spróbować na zasadzie a nuz sie okaże objawieniem... Ale sie rozczarowałem. Gra tak jak kosztuje. Mój stary Usher cd1 jest cały czas lepszy. Wolałem wydać dużo wiecej i zatrzymałem sie gdzie indziej. Nie żałuje.

Edytowane przez Maki

Pd 50 moze i gra nienajgorzej, ale funkcjonalnie słabo, przynajmniej na mój gust. Brak cdtext ( juz słabo, ale powiedzmy...). Żeby zobaczyć na wyświetlaczu jaka warstwa jest odtwarzana trzeba mieć pod ręka co najmniej lornetkę, nie pokazuje łacznej ilości trakow na płycie (????), startuje skandalicznie długo. Na plus gniazdo USB pod iPhone na froncie. No i ładny generalnie. Wiem ze z graniem nie ma to nic wspólnego, ale takie użytkowanie nie dla mnie i po tyg pojechał do sklepu. Chciałem spróbować na zasadzie a nuz sie okaże objawieniem... Ale sie rozczarowałem. Gra tak jak kosztuje. Mój stary Usher cd1 jest cały czas lepszy. Wolałem wydać dużo wiecej i zatrzymałem sie gdzie indziej. Nie żałuje.

Wszystkim nie da się dogodzić .

Odtwarzacz CD/SACD + DAC + czytanie plików DSD! + wejście USB za 1800zł grający jak te dużo droższe a i tak będą narzekania .

Wiesz mi , wiele Hi ENDowych odtwarzaczy w obsłudze , działaniu itd sa o niebo gorsze od niego !

O wyposażeniu nie wspominając .

Wyświetlacz - weź sobie Denona DCD 2020AE za 9000zł i zobacz tamten wyświetlacz .

Weź jakikolwiek inny nowy odtwarzacz za 5000zł i zsumuj jego wady / zalety i porównaj do tego Pioneera .

Sam pilot robi wrażenie .

Plastik ale ładny i zgrabny .

Nie ma sprzętów idealnych a i każdy klocek musi być dopasowany w dany system .

W jego przypadku bardzo ważny okazał się interkonekt i jak pisałem z VDH Orchidem była pełna synergia .

Świetnie gra na SACD a że czyta apliki DSD to dla wielu ogromna zaleta - wtajemniczeni wiedzą o co chodzi .

Nie każdego stać na kolekcje SACD po kilka stów za płytę ;)

Edytowane przez muda44

Nowe Denony i chyba niskie modele Marantza mają jeszcze gorsze wyświetlacze .

Czasy dobrych , ładnych wyświetlaczy jak choćby w PD 9700 Pioneera dawno minęły .

Dziękuję za zaproszenie ale to jest poziom którym nie jestem zainteresowany - bez urazy .

Widzę ze niektórzy forumowicze maja problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego, jak i faktu iż sprzęt starszy i z innej półki może pobić współczesne i "nagradzane" konstrukcje.

Na szczęście dla mnie wyznacznikiem jakości dźwięku jest mój słuch, a ten zapewniam z racji wykonywanego zawodu mam bardzo dobry :-)

Widzę ze niektórzy forumowicze maja problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego, jak i faktu iż sprzęt starszy i z innej półki może pobić współczesne i "nagradzane" konstrukcje.

Już same zachwyty na temat tego Pioneera są powodem żeby stwierdzić że nigdy nie miałeś dobrego odtwarzacza CD .

To był i jest niski model . Niski i grający na niskim poziomie .

Na szczęście dla mnie wyznacznikiem jakości dźwięku jest mój słuch, a ten zapewniam z racji wykonywanego zawodu mam bardzo dobry :-)

Może kiedyś posłuchasz dobrego sprzętu , może takiego się dorobisz i wtedy wróć do powyższego wpisu i jakiego sprzętu on dotyczył .

Sam się zastanawiam nad zmianą CD, w związku z tym przy okazji tego pioniera czy ktoś z Was miał do czynienia z ONKYO 7000R. Nie ma praktycznie żadnych bajerów, na znanym portalu za exdemo trzeba dać 5 tys. zł. Interesuje mnie wyłącznie brzmienie z płyty CD ( zresztą on nic innego nie odtwarza) to samo pytanie w stosunku do TEAC CD-3000, który jest droższy ale ma większe możliwości ( te interesują mnie najmniej).

• 2 tygodnie później...

Napaliłem się na tego Pionka jak Reksio na szynkę, w końcu go zamówiłem, podłączyłem i nacieszyłem się nim... użytkując niespełna dwa tygodnie. Dzisiaj już sobie muzyki z CD nie posłucham, jako, że odtwarzacz najzwyczajniej w świecie przestał czytać CD (oryginalne, nie żadne wypałki), mieli je i mieli, po czym wysuwa tackę. Taki to świetny transport. :]

Napaliłem się na tego Pionka jak Reksio na szynkę, w końcu go zamówiłem, podłączyłem i nacieszyłem się nim... użytkując niespełna dwa tygodnie. Dzisiaj już sobie muzyki z CD nie posłucham, jako, że odtwarzacz najzwyczajniej w świecie przestał czytać CD (oryginalne, nie żadne wypałki), mieli je i mieli, po czym wysuwa tackę. Taki to świetny transport. :]

Przykro to słyszeć :(

A co możesz powiedzieć po tych 2 tygodniach odsłuchu - jak twoje wrażenia względem dźwięku i funkcjonalności?

Widziałam, gdzieś na forum, że brałeś pod uwagę również Yamahę cd-s700 i bodajże cd-n500? Czy miałeś może okazję posłuchać jak grają w na tle tego Pioneera?

Jeśli chodzi o twój problem to myślę, że wygodniej i szybciej będzie skorzystać z reklamacji z tytułu niezgodności z umową niż gwarancji producenta.

Jako, że stałem się również szczęśliwym posiadaczem PD-50, moje wnioski:

- V-DAC (który miałem) jest cieplejszy - bardziej analogowy, ale w kwestii rozdzielczości o 30-40% gorszy od R-DAC/PD-50,

- P-50 jest zbliżony do R-DAC. Mam wrażenie, że R-DAC jest bardziej podkolorowany w stosunku do PD-50. Nie zauważyłem poza tym jakichś większych różnic pomiędzy nimi. Z tym, że to podbicie/podkolorowanie sprawiało w pierwszym wrażeniu - jakby R-DAC był troszkę lepszy, bardziej przestrzenny wgłąb. Przy okazji - R-DAC miał solidne zasilanie (DIY)

- ciekawy jestem czy i jak zmieni PD-50 proces wygrzewania (w trakcie, aczkolwiek wolno z uwagi na brak czasu),

- DSD maję faktycznie lepszą rozdzielczość, są gęstsze, ale nie jest to powalająca różnica.

Generalnie wymiana V-DAC na PD-50 to w moim przypadku kierunek do przodu i przy okazji jestem pełen podziwu dla R-DAC.

Edytowane przez Krzysztof_54067

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

@Krzysztof_54067

Dzięki za uwagi. A co mógłbyś powiedzieć o samym napędzie? Jest cisza? Są problemy czytaniem wypalanych płyt? Masz jakieś uwagi co do ogólnej funkcjonalności?

@Uszak

Jeżeli nie minęło jeszcze dwa tygodnie to od biedy mógłbyś po prostu zrobić odstąpienie od umowy.

Czyta bez problemu również wypalane w tym DVD-R nagrywane Audio Gate.

Nie miałem okazji i nie potrafię ocenić napędu vs współczesne konstrukcje. W porównaniu do CD z lat 80/90-tych, PD-50 nie jest demonem szybkości w zakresie startu - po włożeniu płyty. Kultura pracy (połykanie, myślenie co dalej, startowanie, zatrzymywanie, wypluwanie) przypomina bardziej współczesne odtwarzacze DVD.

to chyba jest was 2 :)

Nie masz się gdzie wyładować ?

Zaczepki szukasz ?

Co wiesz na temat odtwarzaczy jakie miałem ?

A co mógłbyś powiedzieć o samym napędzie? Jest cisza? Są problemy czytaniem wypalanych płyt? Masz jakieś uwagi co do ogólnej funkcjonalności?

Dołączę się do odpowiedzi.

Nie jest demonem szybkości ale już jak załapie płytę to klejne tracki przeskakuje natychmiastowo .

Mój działał bezszelestnie ale 2 forumowiczów pisało mi na PW że mieli problemy z głośna pracą tego napędu .

Sama korekcja - perfekcyjna .

Czyta bez problemu przeróżne CDRy jak i płyty mocno zniszczone .

potwierdzam w moim egzemplarzu:

- duża szybkość w przełączaniu, przewijaniu tracków

- doskonała korekcja - płyty porysowane i powyginane, których inne odtwarzacze CD nienawidziły, w PD-50 działają bez problemu

Nie masz się gdzie wyładować ?

Zaczepki szukasz ?

Co wiesz na temat odtwarzaczy jakie miałem ?

zaczepki?

miszczu wyzej sr...sz niz du...e masz

jedziesz po innych forumowiczach na czym to sluchaja a sam szroty przewalasz i sie szrotami jarasz

to chyba jest was 2 :)

ja naliczyłem więcej na 4 stronach, natomiast Ty póki co sam.

Mógłbyś zejść z wątków personalnych i odnieść się do treści merytorycznej tematu, ale mniej lapidarnie?

zaczepki?

miszczu wyzej sr...sz niz du...e masz

Cóż za kawiarniana inteligencja ...

Może to od tego " dobrego " wina ?

jedziesz po innych forumowiczach na czym to sluchaja a sam szroty przewalasz i sie szrotami jarasz

Nie znasz ani mnie ani tego co miałem a to o czym tu pisałem to ułamek tego co miałem .

CD BATa jak ty nie miałem ale miałem takie odtwarzacze jak NAIM CDX czy Krell KAV280CD a trudno nazwać te odtwarzacze szrotami .

PD 9700 to też inna liga od PDS 504 .

PD50 to bardzo dobry , lepszy od niejednej " legendy " odtwarzacz ale nie dla tych co chcą swoje ego przedłużyć .

Edytowane przez muda44

Cóż za kawiarniana inteligencja ...

i mnie poucza ten co do innych pisze tak

Dziękuję za zaproszenie ale to jest poziom którym nie jestem zainteresowany - bez urazy

pomijam juz fakt mozgu ze ci sie inteligencja z manierami myla ale zachowales sie jak ostatni buc w stosunku do tego rozmowcy

miałem takie odtwarzacze jak NAIM CDX czy Krell KAV280CD a trudno nazwać te odtwarzacze szrotami .

PD 9700 to też inna liga od PDS 504 .

pozwole sobie uzyc twojego zdania epatujacego elokwencja "to jest poziom którym nie jestem zainteresowany - bez urazy"

Chciałeś błysnąć - nie wyszło .

Zanim coś zacytujesz - przeczytaj ze zrozumieniem .

No i tu jak widać może być problem ...

Nie obchodzi mnie to kim jesteś , czego chcesz ani skąd wypełzłeś .

A to że nie pojmujesz różnic między pewnymi odtwarzaczami - nie mój problem .

Proponuję powrót do szkoły podstawowej i pierwszej lekcji .

Zdanie zaczynamy z dużej litery ...

Na końcu zdania stawia się też jakiś znak - ale po kolei bo się pogubisz .

a ja dorzucę, że słuchałem ostatnio blue raya panasonica bdt 500 i zadziwił mnie in plus dźwiękiem. Kosztuje 1200zł....

z czym go porównywałeś ,ponoć jest bardzo szybki jak na blu ray ,zdaje się ,że audio zrobione jest na pcm 1795,zresztą był projektowany bardziej pod audio

Edytowane przez gabler

Chciałeś błysnąć - nie wyszło .

Zanim coś zacytujesz - przeczytaj ze zrozumieniem .

No i tu jak widać może być problem ...

Proponuję powrót do szkoły podstawowej i pierwszej lekcji .

Zdanie zaczynamy z dużej litery ...

Na końcu zdania stawia się też jakiś znak - ale po kolei bo się pogubisz .

upomnialem cie bo zachowujesz sie jak gbur wobec forumowiczow a zamiast przeprosic goscia to sie stroszysz jak kogucik a mnie chcesz mnie uczyc zasad pisowni? ty yelokwentny yntelektualista co daje spacje przed pytajnikiem, przecinkiem, trzykropkiem czy po cudzyslowiu? DOOOOOBRY z ciebie zawodnik :D

Nie obchodzi mnie to kim jesteś ,

i nie powinno

A to że nie pojmujesz różnic między pewnymi odtwarzaczami - nie mój problem .

no masz cos z glowa :)

ale nie krepuj sie napisz cos wiecej bo jest smiesznie :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi