Skocz do zawartości
IGNORED

Dac usb do laptopa

eloy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o opinie i pomoc w doborze dac usb do laptopa. Potrzebuję minimalistycznego rozwiązania aby odtwarzać pliki flac i ewentualnie mp3 w jak najlepszej możliwie jakości stereo. Źródłem będzie laptop asus na win Vista plus usb dac plus Onkyo Integra A-8850 i kolumny Jamo d-570. Przeczytałem chyba wszystkie możliwe wątki i recenzje na tym forum i w sieci i powziąłem decyzję, że wybiorę jeden z modeli:

1. Audioqest Dragonfly.

2. M2tech hiface dac.

Proszę o pomoc i opnie na temat tych dac, czy ktoś je bezpośrednio porównywał, nie interesują mnie zbytnio opinie o odsłuchach na słuchawkach (mam jedynie douszne Fischer Audio Etherna do podróży) tylko po podłączeniu do wzmacniacza ewentualnie aktywnych monitorów. Który zagrał lepiej bardziej analogowo, czysto z dobrym dynamicznym basem, etc.

Interesuje mnie też opinia czy ktoś porównywał bezpośrednio dragonflay w wersji 1 z nową wersją 1.2. Czy jest jakaś różnica w odsłuchu na korzyść wersji 1.2?

Obydwa dac w sieci mają pozytywne opinie, jak na razie moim faworytem jest dragon - po prostu jest ładniejszy. Nie mam niestety możliwości dokonania odsłuchu dlatego proszę o poradę i opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/109087-dac-usb-do-laptopa/

Na srebrnej tacy .... leniu. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

proponuję inne rozwiązanie - mozesz wypożyczyć u nas wszystkie dostępne u nas urządzenia także na odległość, posłuchasz w domu i odsyłasz pozostałe. Jedynym Twoim kosztem jest wysyłka zwrotna.

Proponuję poza bardzo dobrym M2Tech Hiface DAC wziąść pod uwagę Hegel Super oraz iFi Audio iDAC.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1. Audioqest Dragonfly.

2. M2tech hiface dac.

Proszę o pomoc i opnie na temat tych dac, czy ktoś je bezpośrednio porównywał, nie interesują mnie ....

Przeczytaj temat "Test 12 mini DACów z wejściem USB" na forum "której adresu administrator zabrania używać na forum" (co za dziecinada rodem z podstawówki) czyli na audiohobby.

Tomek

Czytałem wszystkie możliwe testy i recenzje, brakuje mi tylko do porównania dragon w wersji 1 z wersją 1.2.

Na srebrnej tacy .... leniu. :)

Ukryta Zawartość

Czytałem, oczywiście - fajne porównanie ale autor kładzie nacisk jednak na słuchawki a mnie zależy na podpięciu wzmacniacza. Chcaiłbym też uzyskać opinię innych osób, które porównywały wyżej wymieniony sprzęt.

Ukryta Zawartość

Witaj,

proponuję inne rozwiązanie - mozesz wypożyczyć u nas wszystkie dostępne u nas urządzenia także na odległość, posłuchasz w domu i odsyłasz pozostałe. Jedynym Twoim kosztem jest wysyłka zwrotna.

Proponuję poza bardzo dobrym M2Tech Hiface DAC wziąść pod uwagę Hegel Super oraz iFi Audio iDAC.

W przypadku pytań służę pomocą.

W zasadzie pewnie skorzystam z tej rady. Zdecydowałem się na m2tech hi face dac, ale zastanawiam się co wybrać jeszcze do porównania na odsłuchy. Widzę nowość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest sens?

Ukryta Zawartość

Cambridge Audio nigdy nie zrobiło dobrego przetwornika.

Dac na tym poziomie elektroniki bez logo CA kosztuje 150~200zł.

To tylko takie moje gdybanie. W zasadzie to zdecydowałem się na tego M2tech, ale skoro mam możliwość to chciałbym go porównać do czegoś podobnego, małego w podobnym przedziale cenowym z oferty Q21. Do wyboru jest jeszcze calyx coffe, hegel super albo któryś z małych arcamów. I tu pytanie, którego z nich wypożyczyć na odsłuchy (oczywiście poza M2tech)?

Cambridge Audio nigdy nie zrobiło dobrego przetwornika.

.

Nie miałem do czynienia z przetwornikami CA, ale w sieci jest wiele pozytywnych opinii na temat np. CA Dac Magic czy Dac Magic Plus

• 4 tygodnie później...

Kilka słów podsumowania. Wybrałem M2tech Hiface Dac. Jaki jest? Z wyglądu brzydki i dość tandetnie wykonany, ... ale GRA!!! Dźwięk jak dla mnie rewelacja, opisy w testach nie były przesadzone. Zgasił na wstępie moją Integrę Cd Onkyo i dac magica kolegi. Dźwięk dynamiczny czysty w całym zakresie. Fakt jak na 950 pln mógłby być wykonany lepiej, ale póki co nie żałuję wyboru. Podłączyłem go do wzmacniacza zwykłą przejściówką prolinka a i tak dźwięk jest bardziej niż zadowalający. Tu nasuwa się pytanie: czy jest sens zainwestować w lepszy kabel? Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Będzie postęp czy tylko strata kasy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpiękniejszy może i nie jest, ale za to jak gra :)

Ja początkowo miałem go podłączonego jakimś zwykłym interkonektem za 10-20 zł i wydawało mi się, że jest nieźle. Przez jakiś czas tak słuchałem, ale że kabel był trochę za krótki, postanowiłem kupić coś lepszego. Nie spodziewałem się jakiegoś przełomu, ale stwierdziłem - nie będzie różnicy, oddam kabelek i po sprawie. Wziąłem Wireworlda Lune (akurat mięli długość taką jak chciałem i jest jack - 2xRCA) i powiem Ci tak: różnica była i to nie taka, że trzeba się było jakoś specjalnie wsłuchiwać. Główna różnica była w basie - schodzi niżej, jest lepiej kontrolowany. Na poprzednim kabelku czasem nie można było rozróżnić niektórych dźwięków w tym paśmie - stopa i gitara basowa czasem zlewały się ze sobą - tutaj wszystko jest ładnie poukładane. Góra też się lekko poprawiła. Pojawiły się ładne wybrzmienia, szczególnie na talerzach perkusji.

Wiem, że porównanie jest trochę ekstremalne, bo poprzedni kabelek to była kompletna budżetówka. Jeśli teraz masz coś lepszego to pewnie różnicy aż tak dużej nie będzie. W każdym razie wypróbować warto.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dzięki za info, zamówię jakiś lepszy kabel. Jeśli mogę zapytać to jakiej długości masz ten kabel? Dla mnie komfortowo było by zamówić 2,5 do 3 metrów długości i zastanawiam się czy to nie za duża odległość.

Mój ma 5 metrów i jest dobrze, więc 3 metrami się nie przejmuj. Może przy krótszym byłoby minimalnie lepiej, ale nie będę przecież latał po pokoju z laptopem :)

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.