Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Electra 1027 BE

Mikolaj Zmyslony

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mozliwosc zakupu owych kolumn za 6000 zl maja one jednak drobne uszkodzenia, oba tweetery maja drobne dziurki i rog jednej z kolumn jest uszczerbiony. Technicznie nie maja zadnych problemow.

Zastanawiam sie czy jest to oferta godna uwagi? Jak rozni sie ich dzwiek do Focal Chord 826VW?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-48881-0-49015500-1390831458_thumb.jpg

post-48881-0-35413300-1390831459_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/109181-focal-electra-1027-be/

napisalem chord oczywiscie mialem na mysli chorus....

hm nie mam mozliwosci odsluchu stad pytam, cena atrakcyjna... , mialem kiedys mozliwosc posluchania b&w serii 800 jeden tweeter tez mial takie uszkodzenie i naprawde nie slyszalem roznicy...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Uszczerbionego rogu bym się nie czepiał, aż takim estetą nie jestem. Ale uszkodzenie kopułki jest poważnym problemem, będziesz mieć problem z ewentualną dalszą odsprzedażą, jeśli będziesz wymieniał je na lepsze kolumny. Jak chcesz z nimi zostać na wiele lat możesz zaryzykować. Jest możliwe, że uszkodzenie jest małe i niespecjalnie słyszalne. To się może ujawniać w postaci rezonansu przy wybranej częstotliwości. A na pytanie czy są lepsze od 826 to oczywiście tak. Grają większym, potężniejszym dźwiękiem, mają więcej kopa, dynamiki. To jest inna skala dźwięku, rozmach, scena i wszystko dużo lepsze. Ale też większe zapotrzebowanie na prąd.

Te tweetery nie są duże, łatwo zakleić oba i po sprawie...

A tak na poważnie, to taki tweeter TRZEBA wymienić. Dowiedz się więc najpierw ile to kosztuje.

Niezależnie od tego, to mnie te kolumny ogólnie do gustu nie przypadły.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Mam mozliwosc zakupu owych kolumn za 6000 zl maja one jednak drobne uszkodzenia, oba tweetery maja drobne dziurki i rog jednej z kolumn jest uszczerbiony. Technicznie nie maja zadnych problemow.

Zastanawiam sie czy jest to oferta godna uwagi? Jak rozni sie ich dzwiek do Focal Chord 826VW?

Kolumny sąpo prostu zaniedbane. ... dla czego są w takim stanie? Sprzedający to niechluj i ignorant, czy miały "wypadek". Mi to wygląda na niechluja i od takiego bym nie kupił, bo sprzęt może być po prostu fizycznie zdezelowany.

A tak na poważnie, to taki tweeter TRZEBA wymienić. Dowiedz się więc najpierw ile to kosztuje.

Jeśli to beryl to będzie drogo. Wymiana w takich Focal Solo 6 Be, to jeśli mnie pamięć nie myli 1,5 tys / sztuka (szaleństwo ... skoro to takie delikutaśne, to mogli pomyśleć nad osłoną).

Kolumny sąpo prostu zaniedbane. ... dla czego są w takim stanie? Sprzedający to niechluj i ignorant, czy miały "wypadek". Mi to wygląda na niechluja i od takiego bym nie kupił, bo sprzęt może być po prostu fizycznie zdezelowany.

Jeśli to beryl to będzie drogo. Wymiana w takich Focal Solo 6 Be, to jeśli mnie pamięć nie myli 1,5 tys / sztuka (szaleństwo ... skoro to takie delikutaśne, to mogli pomyśleć nad osłoną).

Jesli chodzi o rog to doniczka spadla na kolumne a co do tweeterow to coreczka zabawila sie olowkiem:/ 826V a 826VW to inne kolumny mialem okazje sluchac 826VW i naprawde bylo to granie juz na poziomie.

Osobiscie czulbym dyskomfort posiadajac .....co tu duzo mowic, zniszczone kolumny. To juz lepiej przyszparowac i kupic zadbane w cenie okolo 10 tysiakow lub cos nowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) &

Ukryta Zawartość

hm nie mam mozliwosci odsluchu stad pytam, cena atrakcyjna...

A co w niej takiego atrakcyjnego?

Używane 1027Be w normalnym stanie chodzą już po 9kzł

Tych złomów nikt zdrowy na umyśle od Ciebie nie kupi nawet za 5kzł

A swoją drogą w tych samych pieniądzach co 1027Be można już kupić Mini Utopie.

Miałem jedne i drugie i powiem krótko - 1027Be brzmieniowo są warte maksymalnie połowę swojej ceny.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kolumienki już naprawdę porządne aczkolwiek jak zauważył

kolega wyżej cena wcale nie taka atrakcyjna jak może się wydawać.

Biorąc oczywiście pod uwagę ich stan,koszty związane z wymianą kopułek oraz późniejszą

odsprzedaż z którą mogą być problemy....

Osobiście bym ich nie kupił,no chyba że na strychu walałyby się mi niepotrzebne nowe kopułki:D

Szkoda że ktoś tak o nie,nie dbał.

Nawet jakby te tweetery nowe zamontował (i wyskoczył z trzech patoli na dzień dobry)

to pozostaje kwestia utłuczonego narożnika z którym nic nie zrobi,

a przy odsprzedaży taki feler obniża cenę kolumn przynajmniej o 20%

czyli lekko licząc kolejne dwa tysiące w plecy. 3.000 + 2.000 razem daje 5.000

które trzeba doliczyć do ceny tych kapeluszy i wychodzi finansowy bezsens.

4.000zł to jest według mnie maks co można za te paczki dać, żeby to miało ręce i nogi.

Wszystko co powyżej, to jest kasa wywalona za okno, a przy odsprzedaży będzie tylko płacz.

A najlepiej, to trzymać się z daleka od takich okazji, bo to nigdy nie wiadomo co się z tymi kolumnami działo,

dlaczego są takie poniszczone i w jakim stanie jest cała reszta, głośniki, zwrotnice, itd.

Sprzedawca może sobie opowiadać o doniczce, a faktycznie kolumna mogła jebnąć o ziemię

i pół biedy jak tylko narożnik poszedł, ale mogła zostać naruszona cała konstrukcja kolumny.

Lepiej machnąć ręką i zapomnieć, tym bardziej że żadna to okazja za takie pieniądze.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że były dołączane osłony, takie trzymające się na magnesach.

I oczywiście masz rację.

Mam 816 W- i tam też magnes siateczkę trzyma.

Jak ktoś nie ma sprytnych dzieci,to siateczkę można zdjąć-zalecane.(ja wolę nie ryzykować he he) jak mała jest w domu.

Co do rogu-dało by się to elegancko zakamuflować(jak lakiernik samochodowy-złota rączka) dał by radę.

Wypadek -no trudno-ale żal pozostaje.

Za te głośniki berylowe to kolega słono zapłaci-nie sądzę że dał bym 6 koła za te kolumny.

Ewidentnie jeden wysokotonowy jest do wymiany, a w tym wypadku należałoby kupić dwa sparowane.

Policz koszt dwóch. Zakładając że sam sobie wymienisz. Dolicz spadek ceny (ile one maja lat w tej chwili?)

Dolicz paskudne uszkodzenie (niestety takie kolumny mają prawo, wręcz muszą wyglądać ładnie).

Resztę dopowiedz sobie sam. Tak jak ktoś wyżej napisał 6kzł to zbyt wiele.

Jakby nie patrzeć takie uszkodzenie samej kolumny to co najmniej 20% + głośniki wysokotonowe + spadek ceny za lata (wyniesienie ze sklepu 30% + każdy rok około 10%) w pewnym momencie może być tak że sprzedający powinien oddać je za darmo nie, nie o to chodzi ale bądźmy realistami.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Sądzę, że jak zmienisz głośniki i zaszpachlujesz kant, to i tak dycha wyjdzie. Lepiej więc kupić za dychę od kogoś kto je szanował od zawsze, niż stojącą katastrofę, która była skazana na pastwę dzieci i doniczek. Do tego dochodzi całe to pieprzenie się z zamawianiem i naprawą, kompletnie bez sensu, chyba że masz żyłkę duit jorself , wtedy takie grzebactwo może i jest przyjemne. Jakkolwiek smutne jest to, że w ogóle ktoś dopuścił do takiego stanu te głośniki. Czort wie, co jeszcze z nimi robił. Jak tak na nie patrzę to mi ich żal, to nie jest ten typ produktu, którym dziadek jeździł tylko w niedzielę do kościoła....tfu, który był słuchany od święta i wygrzewana szlachetnym requiem....Ja czuję dym fajek w aucie i walający się popiół dookoła, to nie uwierzę w zadbane zawieszenie i silnik. No ale może się mylę....

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja bym się nie pchał w te głośniki również z czysto dźwiękowego powodu, na co słusznie i trafnie wskazał kolega Parantulla. Nie jest to absolutnie dźwięk wart 20 tys. zł na ile wyceniano nowe kolumny. Podobny poziom dźwięku osiągały już Harpie Amstaffy, a już Marcusy nie mówiąc o Keithach to wyższa półka. Za podobne pieniądze co 1027Be można kupić choćby przywoływane Keithy, które są dużo lepszymi kolumnami.

A tak dla porównania, to wczoraj słuchałem u kolegi Bowersów 803 z pierwszej serii. Czy to nie byłaby również rozsądna alternatywa? Nie wiem ile one są warte, ale nie sądzę żeby dużo więcej niż 1027Be. A dźwięk; choć nie w mojej estetyce; to jednak z dużo wyższej półki.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pamiętajmy-że na budżet kolumn,liczy się nie tylko dzwięk,ale i wygląd.

Tu FOCAL zainwestował sporo,w wykończenia,w lakier itd.

To nie jest zwyczajna sobie skrzynka jaką Jurek robi.

No ale jak chce się i wygląd,i dzwięk to nie stety trza płakać- i płacić. ;)

skontaktowalem sie z focal, zobaczymy ile zawolaja za czesci lub caly glosnik, o rog sie nie boje bo to jest do zrobienia , czas pokaze, Ale faktycznie 6 to za duzo.

Widziałeś te kolumny kiedyś z bliska?

Jak ten róg jest do zrobienia, to równie dobrze ja mogę zostać miss mokrego podkoszulka :)

Napalasz się jak szczerbaty na suchary, chociaż każdy Ci odradza ten interes, bo tylko na nim wtopisz.

Jak narazie to te paczki stoja ok 1200zl na aukcji. Ciekawe za ile pojda:-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jak ten róg jest do zrobienia, to równie dobrze ja mogę zostać miss mokrego podkoszulka :)

Oj kolego,nie masz pojęcia jakie zdolności manualne ludzie posiadają-i jakie rzeczy można tak odrestaurować że śladu nie ma po uszkodzeniu.

A co do ciebie jako (miss) jakoś tego nie widzę-może p.Piróg -tak... ;)

O ile zdobędziesz taki lakier i trafisz na odpowiedniego fachowca to jasne, że da się zrobić. Pytanie czy to się będzie opłacać moim zdaniem nie, bo kolumny wymagają sporego wkładu finansowego żeby przywrócić im dawną świetność.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nie da się tylko parasola w dupie otworzyć, poza tym wszystko się da :)

No jest jeszcze wiele rzeczy-jak służyłem to chciałem ścisnąć (orzełka) tak żeby się zesrał-sorry,ale nie dał rady. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.